open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа№751/4470/18

Провадження №2-а/751/178/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 липня 2018 року місто Чернігів

Новозаводський районний суд міста Чернігова

у складі: головуючого-судді Мороз К.В.,

за участю секретаря судового засідання Гнатюк І.М., представника позивача Дубинський А.М., відповідача ОСОБА_2, перекладача Шапоренко І.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в порядку спрощеного позовного провадження справу за адміністративним позовом Чернігівського прикордонного загону Північного регіонального управління Державної прикордонної служби України до громадянина Народної Республіки Бангладеш ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, про продовження строку затримання з метою ідентифікації та забезпечення примусового видворення іноземця, який підлягає примусовому видворенню за межі України,-

Встановив:

Позивач звернувся до суду з адміністративним позовом до громадянина Народної Республіки Бангладеш ОСОБА_2 про продовження строку затримання з метою ідентифікації та забезпечення примусового видворення іноземця, який підлягає примусовому видворенню за межі України.

Позов мотивує тим, що 15 липня 2017 року о 02 годині 08 хвилин, на околиці н.п. Турья Сновського району Чернігівської області, на відстані близько 20 км від державного кордону України, в автомобілі ВАЗ 2106, д. н. НОМЕР_2, під керуванням громадянина України ОСОБА_8 за незаконне перетинання державного кордону з Російської Федерації в Україну поза встановленого пункту пропуску, було затримано особу без документів, яка назвалася громадянином Народної Республіки Бангладеш - ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2. Своїми діями громадянин Народної Республіки Бангладеш ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, вчинив правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 204-1 КУпАП. Під час проведення фільтраційно-перевірочних заходів встановлено, що громадянин прибув у м. Москва (РФ) літаком сполученням Дакка-Москва у січні 2017 року з метою навчання. У зв'язку з тим, що Російська Федерація не надає політичного притулку (підтримував опозиційну владі Бангладеш партію) вирішив вибути до країн Західної Європи з метою подальшого проживання. З цією метою приблизно 10.07.17 по телефону він зв'язався з громадянином Бангладеш ОСОБА_3, який тривалий час проживає в країнах Західної Європи. 14.07.17 на телефон ОСОБА_2 поступив дзвінок з незнайомого номеру та йому було повідомлено про необхідність прибуття до магазину «Ашан» по вулиці Бєляєва у м. Москва о 16 годині (МСК). По прибуттю в обумовлений час та місце, в автомобілі відповідач зустрів ще трьох своїх співвітчизників. Свій паспорт він віддав водію автомобіля, після чого автомобіль виїхав в напрямку України. Шлях до кордону РФ з Україною тривав приблизно 8 годин. У темну пору доби відповідач разом зі своїми співвітчизниками на автомобілі прибули в лісисту місцевість поряд з річкою. Водій віддав зустрічаючому паспорти іноземних громадян та поїхав у зворотному напрямку. Невідома особа, яка зустріла іноземців, підвела їх до берега річки, де стояв човен. Переправлення здійснювалось по дві особи разом із зустрічаючим. Надалі вся група близько 30 хвилин рухалась в пішому порядку по лісистій місцевості та прибула до легкового автомобілю НОМЕР_1, під керуванням громадянина України ОСОБА_8, на даному транспортному засобі група рухалась до моменту затримання.

В ході перевірки даного громадянина за допомогою БД «Ризик» встановлено, що офіційного в'їзду відповідача на територію України немає, що свідчить про його незаконне перебування в Україні.

На даний час, за рішенням Новозаводського районного суду м. Чернігова від 17.07.2017 року, зазначений іноземний громадянин перебуває в Чернігівському ПТПІ ДМС України з метою ідентифікації та забезпечення примусового видворення.

11.04.2018 року Новозаводським районним судом м. Чернігова відповідачу продовжено термін тримання з метою ідентифікації та забезпечення примусового видворення до 15 липня 2018 року.

Наразі Чернігівським прикордонним загоном вживається ряд заходів щодо встановлення особи, що назвалась громадянином Бангладеш ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1. 16.07.2017 року, 08.09.2017 року направлялися повідомлення до Почесного Консульства Бангладеш про затримання особи, що назвалася громадянином Бангладеш ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, з проханням вжиття відповідних заходів щодо встановлення особи затриманого іноземця.

В жовтні 2017 року представниками Чернігівського прикордонного загону в ПТПІ було проведено зустріч з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3 та повторно заповнено анкети з установочними даними для направлення до консульської установи. 25.10.2017 року до Консульства Бангладеш було направлено лист з анкетними даними ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_3 з метою ідентифікації його особи, відповіді не надходило.

В ході телефонної розмови з працівниками консульської установи останніми було повідомлено, що вся інформація відносно вказаних іноземних громадян була направлена до Посольства Народної Республіки Бангладеш у Польщі.

Враховуючи те, що відповідей від дипломатичних представництв не надходило 30.11.2017 року Чернігівським прикордонним загоном було направлено лист до Департаменту консульської служби МЗС України з проханням допомоги у встановленні приналежності осіб, які назвалися громадянами Бангладеш на даний час відповіді не надходило.

10.01.2018 року до Консульства Народної Республіки Бангладеш в м. Варшава було направлено лист з метою ідентифікації його особи, відповіді не надходило.

01.02.2018 року до прикордонного загону надійшов лист з Консульства Народної Республіки Бангладеш в Україні в якому зазначено, що всі запити щодо вказаного іноземця отримано, на даний час інформації щодо приналежності вказаних іноземців до Народної Республіки Бангладеш немає, разом з тим заходи щодо ідентифікації зазначених осіб тривають, при надходженні будь-якої інформації прикордонний загін буде проінформовано додатково.

19.04.2018 року Чернігівським прикордонним загоном було направлено лист до Департаменту консульської служби МЗС України з проханням допомоги у встановленні приналежності осіб, які назвалися громадянами Бангладеш, на даний час відповіді не надходило.

08.05.2018 року з метою здійснення перешкод заходам щодо ідентифікації своєї особи, відповідач відмовився співпрацювати з представниками прикордонного загону та пункту тимчасового перебування іноземців та відмовився від заповнення анкети для подальшої її направлення до Посольства Народної Республіки Бангладеш.

На початку червня 2018 року відбулася зустріч Першого секретаря Посольства України в Республіки Польща з відповідальним співробітником Посольства Народної Республіки Бангладеш стосовно ідентифікації особи відповідача. В ході опрацювання вказаного питання було з'ясовано, що ідентифікація громадян Народної Республіки Бангладеш є можливою в разі надсилання до диппредставництва сканованих відбитків пальців затриманого громадянина Народної Республіки Бангладеш.

22 червня 2018 року до Посольства Народної Республіки Бангладеш в м. Варшава було направлено електронну дактилоскопію відбитків пальців відповідача з метою ідентифікації його особи. На даний час відповіді не надходило.

Отже, відносно відповідача Чернігівським прикордонним загоном у визначений термін вжито ряд вичерпних заходів щодо ідентифікації особи та приналежності до громадянства Народної Республіки Бангладеш.

Разом з тим, станом на час подання позову, інформація щодо встановлення особи відповідача, яка забезпечить її ідентифікацію та документування з метою підготовки відповідних документів для подальшого видворення за межі території України, в розпорядженні Чернігівського прикордонного загону відсутня.

Тому, на підставі вищенаведеного, позивач звертається до суду та просить продовжити строк затримання особи, що назвалася громадянином Народної Республіки Бангладеш ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, який поміщений до Чернігівського пункту перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні ДМС України з метою ідентифікації та забезпечення примусового видворення, на строк 3 місяці по 15 жовтня 2018 року.

Представник позивача у судовому засіданні позов підтримав та просив його задовольнити з підстав, зазначених у позовній заяві.

Відповідач в судовому засіданні не заперечував проти задоволення позову.

Вислухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, судом встановлено, що: постановою Новозаводського районного суду м. Чернігова від 17 липня 2017 року затримано особу, що назвалась громадянином Народної Республіки Бангладеш - ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, з поміщенням до пункту тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають на території України.

11.04.2018 року Новозаводським районним судом м. Чернігова відповідачу продовжено термін тримання з метою ідентифікації та забезпечення примусового видворення до 15 липня 2018 року.

Чернігівським прикордонним загоном Північного регіонального управління Державної прикордонної служби України вживалися заходи для ідентифікації відповідача, проте на час звернення з адміністративним позовом відсутня співпраця з боку відповідача під час процедури його ідентифікації та неодержання інформації з країни громадянської належності відповідача і документів, необхідних для ідентифікації особи, що є умовами за яких неможливо ідентифікувати, забезпечити примусове видворення чи реадмісію особи.

Частиною 1 статті 289 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що, за наявності обґрунтованих підстав вважати, що іноземець або особа без громадянства, стосовно якої подано адміністративний позов про примусове видворення, ухилятиметься від виконання рішення про її примусове видворення, а так само у разі відсутності в іноземця або особи без громадянства, яка вчинила порушення законодавства України з прикордонних питань або про правовий статус іноземців, документа, що дає право на виїзд з України, на підставі заяви поданої органом охорони державного кордону до іноземця або особи без громадянства суд може застосувати такий захід як затримання з метою ідентифікації та (або) забезпечення видворення за межі території України.

З частини 4 статті 30 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» іноземці та особи без громадянства, які не мають законних підстав для перебування на території України, затримані в установленому порядку та підлягають примусовому видворенню за межі України, у тому числі прийняті відповідно до міжнародних договорів України про реадмісію, розміщуються в пунктах тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні, протягом строку, необхідного для їх ідентифікації та забезпечення примусового видворення (реадмісії) за межі України, але не більш як на вісімнадцять місяців.

На підставі вищенаведеного, повно і всебічно з'ясованих обставин в адміністративній справі, суд приходить до висновку, що адміністративний позов Чернігівського прикордонного загону Північного регіонального управління Державної прикордонної служби України до громадянина Народної Республіки Бангладеш ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, про продовження строку затримання з метою ідентифікації та забезпечення примусового видворення іноземця, який підлягає примусовому видворенню за межі України - підлягає задоволенню, оскільки в разі не продовження строку затримання останньому, існує ризик його втечі.

Відповідно до ч. 4 ст. 3 КАС України, закон, який встановлює нові обов'язки, скасовує чи звужує права, належні учаснику судового процесу, чи обмежує їх використання, не має зворотної дії у часі.

Відповідача, було затримано та поміщено до пункту тимчасового перебування до внесення змін в КАС України, де ч. 7 ст. 183-7 КАС України передбачалось, що продовження строків затримання відбувається кожні три місяці.

З метою недопущення звуження прав відповідача, враховуючи, що на момент його затримання існував процесуальний закон, який передбачав можливість продовження строку затримання до трьох місяців, враховуючи положення ч. 4 ст. 3 КАС України, суд вважає, що строк затримання ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, відповідно до вказаних норм підлягає продовженню строком до трьох місяців.

Відповідно до п. 18 ст. 289 КАС України, на час апеляційного оскарження іноземці або особи без громадянства, у яких відсутні документи, що дають право на виїзд з України, продовжують утримуватися у спеціально обладнаних для цих цілей приміщеннях органів (підрозділів) охорони державного кордону чи Служби безпеки України або в пункті тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні.

Керуючись ст.ст. 6, 12, 19, 46, 243, 257, 259, 271, 289 Кодексу адміністративного судочинства України, Законом України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», -

В И Р І Ш И В:

Адміністративний позов Чернігівського прикордонного загону Північного регіонального управління Державної прикордонної служби України до громадянина Народної Республіки Бангладеш ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, про продовження строку затримання з метою ідентифікації та забезпечення примусового видворення іноземця, який підлягає примусовому видворенню за межі України - задовольнити.

Продовжити строк затримання особи, що назвалась громадянином Народної Республіки Бангладеш ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, який поміщений до Чернігівського пункту перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні ДМС України з метою ідентифікації та забезпечення примусового видворення, на строк 3 місяці до 15 жовтня 2018 року.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення до Київського апеляційного адміністративного суду.

Суддя К.В. Мороз

Джерело: ЄДРСР 75127872
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку