open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №295/5045/18

Категорія 49

2/295/1963/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.06.2018 року м. Житомир

Богунський районний суд м. Житомира в складі:

головуючого - судді – Лєдньова Д.М.

секретаря – Зубрицької Т.Л.,

розглянув у відкритому судовому засіданні в м. Житомирі в порядку спрощеного позовного провадження справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про зміну розміру аліментів,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулась до суду з позовною заявою про зміну розміру аліментів, які сплачує відповідач – ОСОБА_2 на утримання неповнолітнього сина – ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1. При цьому зазначила, що за рішенням суду відповідач сплачує аліменти в розмірі ? частини всіх видів доходів щомісячно, але не менше 30 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Вказуючи на те, що після винесення рішення визначена сума не може задовольнити збільшені повсякденні потреби дитини, витрати на навчання, пов»язані з придбанням одягу, продуктів харчування, канцтоварів, з врахуванням відвідування дитиною гуртку іноземної мови, додаткових витрат на лікування, просить змінити розмір аліментів, стягувати з відповідача ? частину всіх видів доходів, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

В судовому засіданні позивач позовні вимог підтримала з підстав, наведених у позові.

Відповідач просив відмовити у задоволенні позову та зауважив, що ним сплачується заборгованість по аліментах, що, з урахуванням збільшеного розміру аліментів призведе до його утрудненого матеріального становища. Зауважив, що дитина навчається на безоплатній основі, а витрати за комунальні послуги не можуть покладатись на нього як батька. Звернув увагу, що дитина будь-яке лікування не отримує, за особисті кошти відповідача вони спільно з дитиною їздили на відпочинок.

Заслухавши пояснення учасників, дослідивши матеріали справи, суд встановив.

Рішенням Корольовського районного суду м. Житомира від 02.07.2010 року з ОСОБА_2 стягуються аліменти на користь ОСОБА_4 на утримання неповнолітнього сина – ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, в розмірі ? частини всіх видів заробітку (доходу) щомісячно, але не менше 30 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

У відповідності до ч. 1 ст. 192 СК України розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров'я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

За положеннями ч.2 ст. 182 СК України (в редакції, чинній на день розгляду справи) розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини.

Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Відповідно до ч.1 ст. 12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін.

Суд приходить до висновку про обґрунтованість вимог позивача з огляду на збільшену потребу у матеріальному забезпеченні дитини, а також вимог чинного законодавства про мінімальний розмір аліментів, які можуть стягуватись на утримання дитини.

Суд погоджується з доводами позивача про зміну її матеріального становища як отримувача аліментів, що пов»язано зі збільшеними витратами з часу ухвалення рішення на забезпечення потреб дитини, зокрема на придбання одягу, продуктів харчування, забезпечення навчання.

Зазначена позивачем потреба у витратах на лікування, відвідування гурктів не є підставою збільшення розміру аліментів, оскільки відносяться до додаткових витрат, передбачених положеннями ст. 185 СК України.

З приводу оплати з боку відповідача заборгованості по аліментах суд зауважує, що відповідно до ч.3 ст. 195 СК україни розмір заборгованості за аліментами обчислюється державним виконавцем, приватним виконавцем, а в разі виникнення спору - судом.

Керуючись ст.ст. 182, 192 СК України, ст.ст.258-289 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Змінити розмір аліментів, встановлений рішенням Корольовського районного суду м. Житомира від 02.07.2010 р. справа № 2-3413/10.

Стягувати з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, ід номер НОМЕР_1, прож. ІНФОРМАЦІЯ_3, аліменти на користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_4, ід. номер НОМЕР_2, прож. ІНФОРМАЦІЯ_5, на неповнолітнього сина – ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 в розмірі 1/4 частки всіх видів його заробітку (доходу) щомісячно, але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з дати набрання рішенням законної сили до досягнення дитиною повноліття.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь держави судовий збір в розмірі 704,80 грн.

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Житомирської області через Богунський районний суд міста Житомира шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Повне рішення суду буде виготовлене 29.06.2018 року.

Суддя :

Джерело: ЄДРСР 75117312
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку