open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 182/3659/18

Провадження № 3/0182/1461/2018

П О С Т А Н О В А

Іменем України

05.07.2018 року м. Нікополь

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді Чуприни А.П.,

за участі

секретаря Чаплі Ю.С.

прокурора Потапенко Д.Р.

правопорушника ОСОБА_1

розглянувши матеріали, які надійшли від Управління захисту економіки в Дніпропетровській області про притягнення до адміністративної відповідальності:

ОСОБА _1, ІНФОРМАЦІЯ_1, громадянство України, працюючої секретарем Шевченківської сільської ради Нікопольського району Дніпропетровської області, яка зареєстрована та фактично проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2, ІПН НОМЕР_1,

за вчинення правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 172-6 КУпАП, -

В С Т А Н О В И В:

В провадження судді Нікопольського міськрайонного суду Дніпропетровської області Чуприни А.П. надійшов адміністративний матеріал про притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 172-6 КУпАП.

Відповідно до протоколу про адміністративне правопорушення № 610 від 21.05.2018 року, згідно рішення № 2 від 03.11.2015 «Про інформацію голови Шевченківської виборчої комісії» було визнано повноваження депутатів Шевченківської сільської ради Нікопольського району Дніпропетровської області, серед яких обрано депутатом Шевченківської сільської ради VII скликання ОСОБА_1.

Відповідно до ч. 1 ст. 49 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» повноваження депутата ради починаються з моменту офіційного оголошення відповідною територіальною виборчою комісією на сесії ради рішення про підсумки виборів та визнання повноважень депутатів і закінчуються в день першої сесії ради нового скликання.

Відповідно до п. 9 ст. 1 Закону України «Про запобігання корупції» правопорушення, пов’язане з корупцією - діяння, що не містить ознак корупції, але порушує встановлені цим Законом вимоги, заборони та обмеження, вчинене особою, зазначеною у ч. 1, ст. З цього Закону, за яке законом встановлено кримінальну, адміністративну, дисциплінарну та/або цивільно-правову відповідальність.

Згідно зі ст. 68 Конституції України кожен зобов'язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей.

Пунктом першим статтею 18 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад", передбачено, що депутат місцевих рад зобов'язаний додержуватися Конституції та законів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, регламенту ради та інших нормативно-правових актів, що визначають порядок діяльності ради та її органів.

Статтею 45 Закону України «Про запобігання корупції», передбачено, що особи, зазначені у пункті 1, підпункті «а» пункту 2 частини першої ст. 3 ЗУ «Про запобігання корупції» зобов’язані, щорічно до першого квітня подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік за формою, що визначається Національного агентства з питань запобігання корупції.

Відповідно до ст. 12 Закону України «Про запобігання корупції», Національне агентство з питань запобігання корупції з метою виконання покладених на нього повноважень має право приймати з питань, що належить до його компетенції, обов’язкові для виконання нормативно-правові акти.

Згідно з рішенням №2 Національного агентства з питань запобігання корупції «Про початок роботи системи подання та оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування» від 10.06.2016 зареєстрованим Міністерством юстиції України 15 липня 2016 року за № 958/29088 із змінами згідно рішення Національного агентства з питань запобігання корупції № 1 від 18.08.2016 року зареєстрованим Міністерством юстиції України від 19.08.2016 року за № 1153/29283 така система розпочинає свою роботу в два етапи:

перший етап - з 00 годин 00 хвилин 01.09.2016 для таких типів декларацій (повідомлень) та суб’єктів декларування:

щорічні декларації за 2015 рік службових осіб, які станом на 01.09.2016 року займають згідно зі статтею 50 Закону відповідальне та особливо відповідальне становище. Зазначені у цьому абзаці декларації подаються протягом 60 календарних днів з дати, визначеної у цьому абзаці;

декларації, передбачені абзацом першим частини другої статті 45 Закону України «Про запобігання корупції» (декларації осіб, які припиняють діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування), службових осіб, які 01.09.2016 чи пізніше цієї дати припиняють діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, та станом на день такого припинення займають згідно зі статтею 50 Закону України «Про запобігання корупції» відповідальне та особливо відповідальне становище.

другий етап - з 00 годин 00 хвилин 01 січня 2017 року для всіх інших суб’єктів декларування та декларацій (повідомлень), передбачених Законом.

Таким чином, на підставі підпункту «б» пункту 1 частини першої ст.3 Закону України «Про запобігання корупції» депутат Шевченківської сільської ради Нікопольського району Дніпропетровської області ОСОБА_1, є суб’єктом, на якого поширюється дія вказаного закону, й суб'єктом декларування, визначеним у ч. 1 ст. 45 Закону України «Про запобігання корупції».

23 березня 2017 року Верховна рада України прийняла Закон про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції" № 6172, згідно з яким доповнено розділ XIII Прикінцеві положення пунктом 5-1 такого змісту: «Продовжити до 1 травня 2017 року строк подання щорічної декларації для осіб, які відповідно до цього Закону подають таку декларацію вперше».

Подання декларацій на другому етапі здійснюється згідно з Законом України «Про запобігання корупції» шляхом заповнення відповідних форм на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції з використанням програмних засобів Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Відповідно до результатів пошуку у Єдиному державному реєстрі декларацій на офіційному сайті Національного агентства з питань запобігання корупції (https://public.nazk.gov.ua/search), здійсненому 19.04.2018 встановлено, що ОСОБА_1 опублікувала щорічну декларацію особи уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2016 рік лише 10.05.2017 о 10:05 годині та присвоєно унікальний ідентифікатор «4f069251-Зе97-432с-8сf8-f43505d916сd».

ОСОБА_1, займаючи посаду секретаря Шевченківської сільської ради Нікопольського району Дніпропетровської області, відповідно до підпункту «в» пункту 1 частини першої ст.З Закону України «Про запобігання корупції», примітки до статті 172-6 КУпАП, будучи суб’єктом відповідальності, на якого поширюється дія Закону України «Про запобігання корупції» в порушення вимог ст. 45 Закону України «Про запобігання корупції» та рішення Національного агентства з питань запобігання корупції «Про початок роботи системи подання та оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування» від 10.06.2016 № 2, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 15.07.2016 року за № 958/29088, перебуваючи в денний час доби за місцем здійснення представницьких повноважень, за адресою: Дніпропетровська область, Нікопольський район, с. Шевченкове, вул. Калинова, буд. 9/3, без поважних причин, не виконала у встановлений законодавством строк (до 01.05.2017) обов'язок щодо вчинення відповідних активних дій, спрямованих на подачу та заповнення відповідних форм на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції з використанням програмних засобів Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування та несвоєчасно, тобто 10.05.2017 подала щорічну декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2016 рік.

Таким чином, ОСОБА_1 вчинила адміністративне правопорушення, пов’язане з корупцією, відповідальність за яке передбачено ч. 1 ст. 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме - несвоєчасне подання без поважних причин декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Крім того, відповідно до протоколу про адміністративне правопорушення № 611 від 21.05.2018 року, згідно рішення № 2 від 03.11.2015 «Про інформацію голови Шевченківської виборчої комісії» було визнано повноваження депутатів Шевченківської сільської ради Нікопольського району Дніпропетровської області, серед яких обрано депутатом Шевченківської сільської ради VII скликання ОСОБА_1.

Відповідно до ч. 1 ст. 49 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» повноваження депутата ради починаються з моменту офіційного оголошення відповідною територіальною виборчою комісією на сесії ради рішення про підсумки виборів та визнання повноважень депутатів і закінчуються в день першої сесії ради нового скликання.

Відповідно до п. 9 ст. 1 Закону України «Про запобігання корупції» правопорушення, пов’язане з корупцією - діяння, що не містить ознак корупції, але порушує встановлені цим Законом вимоги, заборони та обмеження, вчинене особою, зазначеною у ч. 1, ст. З цього Закону, за яке законом встановлено кримінальну, адміністративну, дисциплінарну та/або цивільно-правову відповідальність.

Згідно зі ст. 68 Конституції України кожен зобов'язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей.

Пунктом першим статтею 18 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад", передбачено, що депутат місцевих рад зобов'язаний додержуватися Конституції та законів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, регламенту ради та інших нормативно-правових актів, що визначають порядок діяльності ради та її органів.

Статтею 45 Закону України «Про запобігання корупції», передбачено, що особи, зазначені у пункті 1, підпункті «а» пункту 2 частини першої ст. 3 ЗУ «Про запобігання корупції» зобов’язані, щорічно до першого квітня подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік за формою, що визначається Національного агентства з питань запобігання корупції.

Відповідно до ст. 12 Закону України «Про запобігання корупції», Національне агентство з питань запобігання корупції з метою виконання покладених на нього повноважень має право приймати з питань, що належить до його компетенції, обов’язкові для виконання нормативно-правові акти.

Згідно з рішенням №2 Національного агентства з питань запобігання корупції «Про початок роботи системи подання та оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування» від 10.06.2016 зареєстрованим Міністерством юстиції України 15 липня 2016 року за № 958/29088 із змінами згідно рішення Національного агентства з питань запобігання корупції № 1 від 18.08.2016 року зареєстрованим Міністерством юстиції України від 19.08.2016 року за № 1153/29283 така система розпочинає свою роботу в два етапи:

перший етап - з 00 годин 00 хвилин 01.09.2016 для таких типів декларацій (повідомлень) та суб’єктів декларування:

щорічні декларації за 2015 рік службових осіб, які станом на 01.09.2016 року займають згідно зі статтею 50 Закону відповідальне та особливо відповідальне становище. Зазначені у цьому абзаці декларації подаються протягом 60 календарних днів з дати, визначеної у цьому абзаці;

декларації, передбачені абзацом першим частини другої статті 45 Закону України «Про запобігання корупції» (декларації осіб, які припиняють діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування), службових осіб, які 01.09.2016 чи пізніше цієї дати припиняють діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, та станом на день такого припинення займають згідно зі статтею 50 Закону України «Про запобігання корупції» відповідальне та особливо відповідальне становище.

другий етап - з 00 годин 00 хвилин 01 січня 2017 року для всіх інших суб’єктів декларування та декларацій (повідомлень), передбачених Законом.

Таким чином, на підставі підпункту «б» пункту 1 частини першої ст.3 Закону України «Про запобігання корупції» депутат Шевченківської сільської ради Нікопольського району Дніпропетровської області ОСОБА_1, є суб’єктом, на якого поширюється дія вказаного закону, й суб'єктом декларування, визначеним у ч. 1 ст. 45 Закону України «Про запобігання корупції».

23 березня 2017 року Верховна рада України прийняла Закон про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції" № 6172, згідно з яким доповнено розділ XIII Прикінцеві положення пунктом 5-1 такого змісту: «Продовжити до 1 травня 2017 року строк подання щорічної декларації для осіб, які відповідно до цього Закону подають таку декларацію вперше».

Подання декларацій на другому етапі здійснюється згідно з Законом України «Про запобігання корупції» шляхом заповнення відповідних форм на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції з використанням програмних засобів Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Відповідно до результатів пошуку у Єдиному державному реєстрі декларацій на офіційному сайті Національного агентства з питань запобігання корупції (https://public.nazk.gov.ua/search), здійсненому 11.05.2018 встановлено, що ОСОБА_1 опублікувала щорічну декларацію особи уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2076 рік лише 06.04.2018 о 09:54 годині та присвоєно унікальний ідентифікатор «8асf7359-1dа8-4f3d-8dс2-6754773bedec».

ОСОБА_1, займаючи посаду секретаря Шевченківської сільської ради Нікопольського району Дніпропетровської області, відповідно до підпункту «в» пункту 1 частини першої ст.З Закону України «Про запобігання корупції», примітки до статті 172-6 КУпАП, будучи суб’єктом відповідальності, на якого поширюється дія Закону України «Про запобігання корупції» в порушення вимог ст. 45 Закону України «Про запобігання корупції» та рішення Національного агентства з питань запобігання корупції «Про початок роботи системи подання та оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування» від 10.06.2016 № 2, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 15.07.2016 року за № 958/29088, перебуваючи в денний час доби за місцем здійснення представницьких повноважень, за адресою: Дніпропетровська область, Нікопольський район, с. Шевченкове, вул. Калинова, буд. 9/3, без поважних причин, не виконала у встановлений законодавством строк (до 01.04.2018 року) обов'язок щодо вчинення відповідних активних дій, спрямованих на подачу та заповнення відповідних форм на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції з використанням програмних засобів Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування та несвоєчасно, тобто 06.04.2018 подала щорічну декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2017 рік.

Таким чином, ОСОБА_1 вчинила адміністративне правопорушення, пов’язане з корупцією, відповідальність за яке передбачено ч. 1 ст. 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме - несвоєчасне подання без поважних причин декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Матеріальної шкоди правопорушенням не заподіяно.

Правопорушник ОСОБА_1 у судове засідання з’явилась, вину визнала в повному обсязі, щиро розкаявлась, з протоколами про адміністративне правопорушення згодна. Просила суворо її не карати, оскільки раніше правопорушень вона не вчиняла та пообіцяла виправитись.

Прокурор в судовому засіданні вважав, що вина ОСОБА_1 у вчиненні правопорушень, передбачених за ч. 1 ст. 172-6 КУпАП. є доведеною та покарання слід обрати у вигляді мінімального штрафу.

Вивчивши надані матеріали до суду, вислухавши думку учасників процесу, суд приходить до наступних висновків.

Статтею 45 Закону України «Про запобігання корупції», передбачено, що особи, зазначені у пункті 1, підпункті «а» пункту 2 частини першої ст. 3 ЗУ «Про запобігання корупції» зобов’язані, щорічно до першого квітня подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік за формою, що визначається Національного агентства з питань запобігання корупції.

ОСОБА_1 займаючи посаду депутата Шевченківської сільської ради Нікопольського району Дніпропетровської області, відповідно до підпункту «б» пункту 1 частини першої ст.3 Закону України «Про запобігання корупції», примітки до статті 172-6 КУпАП, будучи суб’єктом відповідальності, на якого поширюється дія Закону України «Про запобігання корупції» в порушення вимог ст. 45 Закону України «Про запобігання корупції» та рішення Національного агентства з питань запобігання корупції «Про початок роботи системи подання та оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування» від 10.06.2016 № 2, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 15.07.2016 за № 958/29088, перебуваючи в денний час доби за місцем здійснення представницьких повноважень, за адресою: Дніпропетровська область, Нікопольський район, с. Шевченкове, вул. Калинова, буд. 9/3, без поважних причин, не виконала у встановлений законодавством строк (до 01.05.2017 року та до 01.04.2018 року) обов'язок щодо вчинення відповідних активних дій, спрямованих на подачу та заповнення відповідних форм на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції з використанням програмних засобів Єдиного державного реєстру декларацій осіб уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування та несвоєчасно, тобто 10.05.2017 року та 06.04.2018 року подала щорічну декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2016 та 2017 роки.

Факт порушення підтверджується доданими до протоколу матеріалами, а саме:

Копією витягу унікального ідентифікатора з Єдиного державного реєстру декларацій на офіційному сайті Національного агентства з питань запобігання корупції, щодо ОСОБА_1Г; письмовими поясненнями ОСОБА_2П, ОСОБА_3, ОСОБА_4, показами ОСОБА_1 в судовому засіданні

Враховуючи вищевикладене вважаю за можливе справи з № 182/3659/18 провадження 3/0182/1461/2017 та № 182/3661/18 провадження 3/0182/1462/2018 об’єднати в одну справу під № 182/3659/18 провадження 3/0182/1462/2018.

Дослідивши надані матеріали, суддя дійшов висновку, що дії правопорушника вірно кваліфіковані за ч. 1 ст. 172-6 КУпАП.

Прокурор в судовому засіданні вважав, що вина ОСОБА_1 у вчиненні правопорушень, передбачених за ч. 1 ст. 172-6 КУпАП. є доведеною та покарання слід обрати у вигляді мінімального штрафу.

Вислухавши думку прокурора, вивчивши протокол № 610 від 21.05.2018 року та протокол № 611 від 21.05.2018 року та надані до протоколів матеріали, грунтуючись на всебічному, повному й об’єктивному дослідженні всіх обставин справи в їх сукупності, а також враховуючи особу правопорушника, а також щире каяття та визнання вини, вважаю за необхідне притягти ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності та накласти на неї адміністративне стягнення у вигляді мінімального штрафу на користь держави.

Керуючись ст. 36,40-1, 221, 283, ч. 1 ст. 172-6 КУпАП, -

П О С Т А Н О В И В:

Справи з № 182/3659/18 провадження 3/0182/1461/2017 та № 182/3661/18 провадження 3/0182/1462/2018 об’єднати в одну справу під № 182/3659/18 провадження 3/0182/1462/2018.

ОСОБА_1 визнати винною у скоєнні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 172-6 КУпАП та накласти на неї адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 850 (вісімсот п’ятдесят) грн. на користь держави.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави 352 грн. 40 коп. (триста п»ятдесят дві грн. сорок копійок ) судового збору.

У разі несплати добровільно штрафу протягом 15 днів з дня вручення копії постанови, при примусовому виконанні постанови суду згідно ч. 2 ст. 308 КУпАП штраф підлягає стягненню у подвійному розмірі.

На постанову може бути подано апеляційну скаргу через Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області протягом десяти днів з дня її винесення.

Постанова пред’являється до виконання протягом трьох місяців.

Суддя:

ОСОБА_5

Джерело: ЄДРСР 75116094
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку