open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

241/1109/18

2-о/241/112/2018

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05.07.2018 року

Першотравневий районний суд

Донецької області

у складі:

головуючого судді Демочко Д.О.

при секретарі Хоружому Є.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Мангуш цивільну справу за заявою ОСОБА_1, заінтересовані особі: Мангушський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального Управління юстиції у Донецькій області, Орган опіки та піклування Мангушської селищної ради Мангушського району Донецької області про надання права на шлюб неповнолітній особі, -

ВСТАНОВИВ:

27 червня 2018 року ОСОБА_1 звернувся до Першотравневого районного суду Донецької області із заявою про надання права на шлюб неповнолітній особі. В обґрунтування своїх вимог зазначила, що вона неповнолітня, проте з 2017 року зустрічається з ОСОБА_2 та на даний час вагітна від нього і має намір народити дитину та зареєструвати шлюб. Вони мають намір зареєструвати шлюб до народження дитини, однак вона не має права на укладення шлюбу, оскільки не досягла 18 років. Її батьки та батьки майбутнього чоловіка не заперечують проти реєстрації шлюбу.

Заявниця в судове засідання не з'явилася, надавши до суду заяву про слухання справи у її відсутність, вимоги підтримує у повному обсязі.

Від заінтересованих осіб до суду надійшли заяви про розгляд справи без їх участі, проти задоволення заяви не заперечують, просять прийняти рішення згідно діючого законодавства.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив наступне.

Заявниця ОСОБА_1народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 року, що підтверджується даними паспорта останньої та свідоцтвом про народження НОМЕР_1 року. На момент звернення до суду заявниці виповнилось 17 років (а.с. 3-4).

Згідно до довідки №70 від 25.06.2018 року виданої жіночою консультацією міського центру репродуктивного здоров'я та лікування безпліддя, ОСОБА_1знаходиться на 18 тижні вагітності (а.с. 6).

З наданих суду доказів, вбачається, що звернення до суду з заявою про надання права на шлюб є взаємним і реєстрація шлюбу відповідає інтересам заявниці.

Згідно з ч. 3 ст.293 ЦПК України, у порядку окремого провадження розглядаються також справи про надання права на шлюб.

Відповідно до ч. 1 ст. 21 СК України шлюбом є сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у органі державної реєстрації актів цивільного стану.

Статтею 22 СК України передбачено, що шлюбний вік для чоловіків та жінок встановлюється у вісімнадцять років. Особи, які бажають зареєструвати шлюб, мають досягти шлюбного віку на день реєстрації шлюбу.

Згідно ст. 23 СК України право на шлюб мають особи, які досягли шлюбного віку. За заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.

Відповідно до роз'яснень п.2 Пленуму Верховного Суду України від 21 грудня 2007 року №11 "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя" заява про надання особі, яка досягла чотирнадцяти років, права на шлюб (ст. 23 СК України) повинна розглядатися судом в окремому провадженні (ч.3 ст. 234 ЦПК України). При цьому до участі в справі залучаються один або обоє батьків (усиновлювачів) неповнолітньої дитини, піклувальник, особа, з якою передбачається реєстрація шлюбу, а також інші заінтересовані особи. Заперечення батьків (піклувальників) щодо надання права на шлюб не є підставою для відмови в задоволенні заяви, оскільки головним критерієм для задоволення заяви про надання права на шлюб є встановлення судом факту про відповідність такого права інтересам заявника.

Враховуючи те, що вимога заявниці ОСОБА_1 про надання права на шлюб відповідає її інтересам, тому заява підлягає задоволенню.

Право на шлюб чоловіка та жінки, які досягли шлюбного віку, закріплено у статті 12 Конвенції про захист прав людини і основних свобод.

Відповідно до ч. 1 ст. 27 СК України державна реєстрація шлюбу встановлена для забезпечення стабільності відносин між жінкою та чоловіком, охорони прав та інтересів подружжя, їхніх дітей, а також в інтересах держави та суспільства.

Таким чином, судом не встановлено будь-яких обставин, які б вказували, що шлюб може зашкодити інтересам заявника.

На підставі вищевикладеного, встановивши, що надання права на шлюб ОСОБА_1відповідає її інтересам, враховуючи той факт, що вона має намір укласти шлюб для створення повноцінної сім'ї, батьки заявниці та її майбутнього чоловіка на шлюб згодні, заперечення щодо задоволення заяви відсутні, суд вважає, що надання права на шлюб відповідає правам та законним інтересам заявника.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 141, 264-265, 268, 273, 293, 352 ЦПК України, ст.ст.22, 23, 27 Сімейного Кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1, заінтересовані особі: Мангушський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального Управління юстиції у Донецькій області, Орган опіки та піклування Мангушської селищної ради Мангушського району Донецької області про надання права на шлюб неповнолітній особі - задовольнити у повному обсязі.

Надати ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженки смт. Мангуш Першотравневого району Донецької області, громадянки України, зареєстрованої у АДРЕСА_1 право на шлюб з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_4.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення Першотравневого районного суду Донецької області, може бути подана безпосередньо до Апеляційного суду Донецької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя Д.О. Демочко

Джерело: ЄДРСР 75115015
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку