open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
913/322/18

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022 м. Харків, пр. Науки, буд.5, тел./факс 702-10-79 inbox@lg.arbitr.gov.ua

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


УХВАЛА

про відкриття провадження у справі


05 липня 2018 року Справа №913/322/18

Провадження №16/913/322/18


Суддя господарського суду Луганської області Шеліхіна Р.М., розглянувши матеріали позовної заяви керівника Старобільської місцевої прокуратури Луганської області, м.Старобільськ Луганської області в інтересах держави в особі:

позивача - Старобільської районної ради Луганської області, м.Старобільськ Луганської області

до відповідача 1 - Комунальної установи “Старобільського районного територіального медичного об’єднання” Старобільської районної ради, м.Старобільськ Луганської області

до відповідача 2 – Товариства з обмеженою відповідальністю “Мікротестлаб”, м.Сєвєродонецьк Луганської області


про визнання недійсним договору оренди комунального майна та повернення майна


Керівник Старобільської місцевої прокуратури Луганської області звернувся до господарського суду Луганської області з позовною заявою від 26.06.2018 №114/4747вих18 в інтересах держави в особі позивача – Старобільської районної ради Луганської області до відповідача-1 Комунальної установи “Старобільського районного територіального медичного об’єднання” Старобільської районної ради та відповідача-2 Товариства з обмеженою відповідальністю “Мікротестлаб” з вимогами:

-визнати недійсним договір оренди нерухомого майна, що належить до спільної власності територіальної громади Старобільського району від 03.11.2017 №16 укладений між відповідачем 1 та відповідачем 2 та припинити виконання зобов’язань за ним на майбутнє;

-зобов’язати ТОВ “Мікротестлаб” повернути комунальній установі “Старобільському районному територіальному медичному об’єднанню” Старобільської районної ради приміщення площею 13,2 м3 та вартістю 27970 грн, яке розміщене у будівлі Старобільської районної центральної поліклініки (Поліклініка на 240 відвідувань за зміну), розташованої за адресою: м.Старобільськ Луганської області, вул.Світличного І.М., 5.


Згідно з ч. 4 ст. 53 Господарського процесуального кодексу України прокурор, який звертається до суду в інтересах держави, в позовній чи іншій заяві, скарзі обґрунтовує, в чому полягає порушення інтересів держави, необхідність їх захисту, визначені законом підстави для звернення до суду прокурора, а також зазначає орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах. Невиконання цих вимог має наслідком застосування положень, передбачених статтею 174 цього Кодексу.

Частиною 4 ст. 23 Закону України “Про прокуратуру” передбачено, що наявність підстав для представництва має бути обґрунтована прокурором у суді. Прокурор здійснює представництво інтересів громадянина або держави в суді виключно після підтвердження судом підстав для представництва. Прокурор зобов’язаний попередньо, до звернення до суду, повідомити про це громадянина та його законного представника або відповідного суб’єкта владних повноважень. У разі підтвердження судом наявності підстав для представництва прокурор користується процесуальними повноваженнями відповідної сторони процесу. Наявність підстав для представництва може бути оскаржена громадянином чи її законним представником або суб’єктом владних повноважень.


З огляду на викладене, зверненню прокурора з позовом до суду має передувати підтвердження судом підстав представництва інтересів держави в суді.


Як вказує прокурор у позовній заяві, підставою звернення з позовом є порушення інтересів держави, яке полягає в недодержанні процедури укладення договору оренди комунального майна, між відповідачем-1 – КУ “Старобільським РТМО” Старобільської районної ради та відповідачем 2 – ТОВ “Мікротестлаб”.

Прокурор зазначає, що він звертається в особі Старобільської районної ради Луганської області у зв’язку з тим, що Старобільська районна рада, яка виступає від імені територіальних громад Старобільського району та є власником майна за оспорюваним договором, не вжила будь-яких заходів для повернення майна, чим порушує інтереси територіальної громади, оскільки укладення договору та передача об’єкта комунальної власності в оренду відбулася з порушенням вимог чинного законодавства.

Суд зобов'язує прокурора обґрунтувати виключність випадку для звернення з даним позовом до суду. Навести причини і надати докази існування таких причин, які перешкоджають позивачеві здійснити самостійно захист інтересів держави.


Розглянувши матеріали позовної заяви, господарський суд визнав їх достатніми для прийняття позову до розгляду, відкриття провадження у справі та її розгляду за правилами загального позовного провадження.


Приймаючи до уваги норми ст. 23-24 Закону України “Про прокуратуру”, керуючись ст.ст. 53, 120, 176, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд -



у х в а л и в:


1.Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.


2.Справу розглядати за правилами загального позовного провадження.


3.Підготовче засідання для з'ясування повноважень прокурора щодо підстав представництва інтересів державі в особі Старобільської районної ради Луганської області призначити на 10 липня 2018 року о 12 год. 50 хв.


4.Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду Луганської області за адресою: м.Харків, пр-т Науки, 5, зал судових засідань №205 (суддя Шеліхіна Р.М.).


5.Прокурору:

-обґрунтувати виключність випадку для звернення з даним позовом до суду. Навести причини і надати докази існування таких причин, які перешкоджають позивачеві здійснити самостійно захист інтересів держави;

-прийняти участь у судовому засіданні.


6. Запропонувати позивачу:

-письмово викласти правову позицію щодо участі прокурора на стороні позивача у даному спорі;

-прийняти участь у судовому засіданні.


7.Відповідачу-1 надати до суду:

-письмово викласти правову позицію щодо участі прокурора на стороні позивача у даному спорі;

-прийняти участь у судовому засіданні.


8.Відповідачу-2 надати до суду:

-письмово викласти правову позицію щодо участі прокурора на стороні позивача у даному спорі;

-прийняти участь у судовому засіданні.


Інформація про час і місце судового засідання додатково розміщена на сторінці суду (у розділі "Новини та події суду") офіційного веб-порталу "Судова влада в Україні" в мережі Інтернет (www.court.gov.ua/sudy/).

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддею і оскарженню не підлягає.

Суддя Р.М. Шеліхіна


Джерело: ЄДРСР 75109060
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку