open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

04.07.2018

Справа № 910/5761/18

Суддя Господарського суду міста Києва Морозов С.М., розглянувши без повідомлення сторін матеріали справи

За позовом Товариства з додатковою відповідальністю Страхова компанія "Альфа-Гарант", м. Київ

до Приватного акціонерного товариства "Акціонерна страхова компанія "Омега", м. Київ

про стягнення 34 800,00 грн., -

ВСТАНОВИВ:

Товариство з додатковою відповідальністю Страхова компанія "Альфа-Гарант" (позивач) звернулось до суду з позовною заявою про стягнення з Приватного акціонерного товариства "Акціонерна страхова компанія "Омега" (відповідач) суми страхового відшкодування в розмірі 34 800,00 грн., посилаючись на те, що в силу приписів статті 27 Закону України "Про страхування" та статті 993 Цивільного кодексу України, у межах фактичних витрат у позивача виникло право вимоги до відповідача.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 15.05.2018р. прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, розгляд справи постановлено здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у ній матеріалами.

Разом з тим, після відкриття провадження у справі, судом встановлено, що подана позовна заява не відповідає вимогам статей 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України.

В ч. 11 ст. 176 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суддя, встановивши, після відкриття провадження у справі, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, постановляє ухвалу не пізніше наступного дня, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п'яти днів з дня вручення позивачу ухвали.

Згідно п. п. 5, 8 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову, перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Відповідно до ч. 2 ст. 164 ГПК України позивач зобов'язаний до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

Як зазначає позивач у своїй позовній заяві, цивільно-правова відповідальність водія автомобіля "ЗАЗ VIDA", реєстраційний номер НОМЕР_1 (винної в ДТП особи) застрахована у відповідача на підставі полісу №АК/1579135, проте позивачем не надано до матеріалів позовної заяви належним чином засвідченої копії вказаного страхового полісу або витягу з централізованої бази М(Т)СБУ з інформацією по ньому, зокрема, строку його дії; розмірів лімітів відповідальності, розміру франшизи.

За приписами ч. ч. 1, 2 ст. 80 та ч. 1 ст. 81 ГПК України учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду разом з поданням позовної заяви, а у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом, проте серед позовної заяви відсутнє клопотання про витребування доказів, зокрема інформації з централізованої бази М(Т)СБУ щодо полісу №АК/1579135.

Наведене, за висновками суду, є підставою для залишення позовної заяви без руху на даній стадії судового провадження, оскільки суд за наявними матеріалами справи не може встановити дійсний розмір відповідальності відповідача за вказаним позивачем страховим випадком.

У застосуванні ч. 11 ст. 176 Господарського процесуального кодексу України суд виходить з того, що невиконання позивачем вимог ст. ст. 162, 164 ГПК України при зверненні до суду з даним позовом виключає можливість встановлення судом всіх обставин справи, що в подальшому може мати наслідком зміну або скасування рішення зі спору.

Суд звертає увагу позивача на ч. 13 ст. 176 Господарського процесуального кодексу України, згідно якої якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, позовна заява залишається без розгляду.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 162, 164, 176, 232, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -

УХВАЛИВ:

1. Залишити позовну заяву Товариства з додатковою відповідальністю Страхова компанія "Альфа-Гарант" без руху.

2. Встановити Товариству з додатковою відповідальністю Страхова компанія "Альфа-Гарант"строк на усунення недоліків позовної заяви - 5 (п'ять) днів з дня вручення цієї ухвали.

3. Встановити Товариству з додатковою відповідальністю Страхова компанія "Альфа-Гарант" спосіб усунення недоліків позовної заяви шляхом надання належним чином засвідченої копії страхового полісу №АК/1579135 або витягу з централізованої бази М(Т)СБУ з інформацією по ньому, зокрема, строку його дії; розмірів лімітів відповідальності, розміру франшизи, копію наданого на виконання даної ухвали документу надіслати на адресу відповідача, докази чого надати суду.

4. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя С.М. Морозов

Джерело: ЄДРСР 75108824
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку