open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 2а-1592/10/2570

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 травня 2010 р. м. Чернігів

Чернігівський окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді Сорочко Є.О.,

при секретарі Сердюк Д.О.,

з участю представника позивача ОСОБА_1,

представника відповідача ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду справу за адміністративним позовом приватного виробничо-торгівельного підприємства «Вікторія-Трейд» до Чернігівської міжрайонної державної податкової інспекції про визнання рішення недійсним, -

В С Т А Н О В И В:

Приватне виробничо-торгівельне підприємство «Вікторія-Трейд» (далі – ПВТП «Вікторія-Трейд») звернулось до суду з адміністративним позовом до Чернігівської міжрайонної державної податкової інспекції (далі – Чернігівська МДПІ) про визнання рішення від 08.02.2010 року № НОМЕР_1 про застосування штрафних (фінансових) санкцій недійсним. Свої вимоги обґрунтовують тим, що працівниками відповідача під час перевірки було встановлено, що на місці торгівлі відсутні накладні на лікеро-горілчані вироби, а саме: горілку «Золото України» 0,5л. - 7 пляшок по ціні 21,30 грн. на суму 149,10 грн.; «Горілочка на молоці» 0,7л. - 3 пляшки по ціні 27,60 грн. на суму 82,80 грн.; «Хлібний Дар» класична 0,7л. - 6 пляшок по ціні 30,20 грн. на суму 181,20 грн., в зв’язку з чим складено акт перевірки, на підставі якого до позивача рішенням № НОМЕР_1 від 08.02.2010 року застосовані штрафні санкції в розмірі 826 грн. 20 коп. З вказаним рішенням позивач не погоджується, оскільки для забезпечення податкового та бухгалтерського обліку на підприємстві згідно законодавства первинні документи кожної декади (1, 11, 21 числа) передаються в бухгалтерію підприємства де проходять перевірку та включаються до податкових зобов'язань. В магазинах залишаються журнали обліку надходжень товару (пронумеровані, прошити та скріплені печаткою підприємства) куди заносяться ці накладні. Після проведення перевірки первинних документів магазинам повертаються копії товарних звітів. Крім того, увесь акцизний товар, що надійшов до магазина кодується в касовому апараті. До акту перевірки позивач надав пояснювальну записку на ім'я начальника Чернігівської МДПІ в якій повідомив, що первинні документи знаходяться в бухгалтерії підприємства, а також були надані копії цих накладних до пояснювальної записки, однак незважаючи на це, Чернігівська МДПІ винесла рішення про застосування штрафних (фінансових) санкцій.

В судовому засіданні представник позивача позов підтримав та просив його задовольнити в повному обсязі, посилаючись на обставини, викладені в позовній заяві.

Представник відповідача в судовому засіданні позов не визнала, в його задоволенні просила відмовити в повному обсязі, оскільки ведення обліку товарних запасів горілка «Горілочка на молоці» та горілка «Хлібний дар» (у зв’язку з відсутністю якого було застосовано до підприємства штраф) не підтверджено первинними документами, оскільки такими не є надані позивачем до пояснювальної записки накладні на внутрішнє переміщення.

Розглянувши подані сторонами документи і матеріали, заслухавши пояснення сторін, всебічно і повно з’ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об’єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Стаття 15 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» передбачає, що контроль за додержанням суб’єктами підприємницької діяльності порядку проведення розрахунків за товари (послуги), інших вимог цього Закону здійснюють органи державної податкової служби України шляхом проведення планових або позапланових перевірок згідно із законодавством України.

На підставі направлень на проведення планової перевірки від 22 січня 2010 року № 60 та № 59, працівниками ДПА в Чернігівської області проведено перевірку магазину позивача, який розташований за адресою: вул. Чернігівська, 5, смт. Олишівка, Чернігівського району.

В результаті перевірки встановлено, що на торговій точці облік товарних запасів за місцем їх реалізації ведеться з порушенням встановленого порядку, чим порушено п. 12 ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», а саме на місці реалізації були відсутні накладні (документи), які підтверджують факт надходження алкогольних напоїв: горілки «Золото України» 0,5л./40% - виробник закрите акціонерне товариство Чернігівський лікеро-горілчаний завод «Чернігівська горілка» в кількості 7 шт. по ціні 21,30 грн. на суму 149,10 грн.; горілки «Горілочка на молоці» 0,7л./40% - виробник державне підприємство «Лікеро-горілчаний завод» в кількості 3 шт. по ціні 27,60 грн. на суму 82,80 грн.; горілки «Хлібний дар» 0,7л./40% - виробник товариство з обмеженою відповідальністю «Національна горілчана компанія» в кількості 6 шт. по ціні 30,20 грн. на суму 181,20 грн.

Відповідно п. 12 ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» суб’єкти підприємницької діяльності, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі при продажу товарів у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов’язані вести у порядку, встановленому законодавством облік товарних запасів на складах та/або за місцем їх реалізації, здійснювати продаж лише тих товарів, які відображені в такому обліку, за винятком продажу товарів особами, які відповідно до законодавства оподатковуються за правилами, що не передбачають ведення обліку обсягів реалізованих товарів (наданих послуг).

Згідно ст. 21 вищевказаного Закону до суб'єктів підприємницької діяльності, що не ведуть або ведуть з порушенням встановленого порядку облік товарів за місцем реалізації та зберігання, застосовується фінансова санкція у розмірі подвійної вартості необлікованих товарів за цінами реалізації, але не менше десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Чернігівською МДПІ за результатами розгляду акту перевірки прийнято рішення № НОМЕР_1 від 08.02.2010 року, на підставі якого до позивача застосовані штрафні санкції в розмірі 826 грн. 20 коп.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» первинний документ - документ, який містить відомості про господарську операцію та підтверджує її здійснення. Пункт 2 статті 3 вказаного Закону передбачає, що бухгалтерський облік є обов’язковим видом обліку, який ведеться підприємством. Фінансова, податкова, статистична та інші види звітності, що використовують грошовий вимірник, ґрунтується на даних бухгалтерського обліку.

З матеріалів справи вбачається, що ПВТП «Вікторія-Трейд» 29.01.2010 року було направлено на адресу Чернігівської МДПІ пояснювальну записку, згідно якої позивачем зазначено, що первинні документи знаходяться в бухгалтерії підприємства, копії яких додані до вказаної пояснювальної записки.

Згідно пояснень представника відповідача, позивачем надіслано до Чернігівської МДПІ товарно-транспортні накладні від 19.12.2009 року та 09.01.2010 року, в яких відображено отримання горілки «Золото України», а ведення обліку щодо горілки «Горілочка на молоці» та горілки «Хлібний дар» не підтверджено первинними документами, оскільки такими не є надані позивачем накладні на внутрішнє переміщення.

Однак з рішення про застосування санкцій вбачається, що штраф застосований до позивача в розмірі 826,20 грн., тобто в зазначену суму включено і горілку «Золото України», ведення обліку щодо якої відповідач визнає.

Крім того представником позивача в судовому засіданні надано копії первинних документів - видаткових накладних № РН-0004671 від 06.11.2009 року та № А-ПЦ000207, які підтверджуються ведення обліку щодо горілки «Горілочка на молоці» та горілки «Хлібний дар».

Також слід зазначити, що чинним законодавством не передбачено обов’язку суб’єктів господарювання зберігати первинні документи в місцях продажу товару, а тому вони повинні зберігатись в бухгалтерії підприємства.

За таких обставин, суд приходить до висновку про необґрунтоване застосування до приватного виробничо-торгівельного підприємства «Вікторія-Трейд» штрафних (фінансових) санкцій, в зв’язку з відсутністю правопорушення, вказаного в рішенні Чернігівської МДПІ.

Керуючись ст.ст. 122, 158 - 163, 167, Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов приватного виробничо-торгівельного підприємства "Вікторія-Трейд" до Чернігівської міжрайонної державної податкової інспекції - задовольнити в повному обсязі.

Рішення Чернігівської міжрайонної державної податкової інспекції № НОМЕР_1 від 08.02.2010 року про застосування штрафних (фінансових) санкцій - визнати протиправним.

Постанова відповідно до ч. 1 ст. 254 КАС України набирає законної сили після закінчення строку для подання заяви про апеляційне оскарження, встановленого цим Кодексом, якщо таку заяву не було подано.

Постанова може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду протягом десяти днів з дня її складання в повному обсязі, а якщо постанову було проголошено у відсутності особи, яка бере участь у справі, то з дня отримання нею копії постанови, за правилами, встановленими ст. ст. 185-187 КАС України, шляхом подання через суд першої інстанції заяви про апеляційне оскарження. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Дата виготовлення та підписання постанови в повному обсязі - 25 травня 2010 р.

Суддя : Сорочко Є.О.

Джерело: ЄДРСР 75108153
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку