open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Дата документу 04.07.2018

ЄУ № 420/355/18

Провадження №2/420/325/18

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 липня 2018 року Новопсковський районний суд Луганської області

у складі: головуючого судді Стеценко О.С.

за участю прокурора Ліпартії А.О.

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Військового прокурора Харківського гарнізону в інтересах держави, уповноваженим органом якого є: Міністерство оборони України, Харківський Національний університет Повітряних Сил ім. І. Кожедуба до ОСОБА_1 про стягнення суми витрат, пов’язаних з утриманням у вищому навчальному закладі,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до Новопсковського районного суду Луганської області з позовом довідповідача, в якому просять стягнути з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, на користь Харківського Національного університету Повітряних Сил ім. І. Кожедуба (код ЄДРПОУ 24980799) суму у розмірі 23224,02 грн. в якості відшкодування витрат, пов’язаних з утримання у вищому навчальному закладі; стягнути з ОСОБА_1 на користь військової прокуратури сил антитерористичної операції сплачений судовий збір у розмірі 1762 грн.

В обґрунтування доводів позову позивач зазначив, що ОСОБА_1 проходив навчання та військову службу у Харківському університеті повітряних сил з 20.08.2017 по 31.10.2017 на посаді курсанта. Відповідно до розділу ІІ "Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України", затвердженого Указом Президента України від 10.12.2008 №1153/2008, контракт про проходження військової служби (навчання) був укладений з ОСОБА_1 15.08.20017. 31.10.2017 даний контракт був достроково розірваний та відповідач був виключений із списків особового складу Університету наказом начальника Університету від 30.10.2017 № 244. Відповідно до ч.10 ст.25 Закону України "Про військовий обов"язок і військову службу", курсанти в разі дострокового розірвання контракту через небажання продовжувати навчання або через недисциплінованість та в разі відмови від подальшого проходження військової служби на посадах осіб офіцерського складу після закінчення вищого навчального закладу, відшкодовують Міністерству оборони України та іншим центральним органам виконавчої влади, яким підпорядковані ці навчальні заклади, витрати, пов'язані з їх утриманням у вищому навчальному закладі, відповідно до порядку і умов, встановлених Кабінетом Міністрів України. Проте, на момент підготовки та пред’явлення позовної заяви сума витрат пов’язаних з утриманням в Університеті ОСОБА_1 залишається не відшкодованою.

Ухвалою Новопсковського районного суду Луганської області від 08.05.2018 було відкрито провадження у справі та призначено розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження на 05.06.2018.

Прокурор на задоволенні позовних вимог наполягає.

Представник Міністерства оборони України, до судового засідання не з’явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Представник Харківського Національного університету Повітряних Сил ім. І. Кожедуба до судового засідання не з’явився, надав заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить задовольнити.

Відповідач до судового засідання не з’явився, надав заяву, в якій просить справу розглядати без його участі, позовні вимоги визнав.

Таким чином, суд вважає за можливе розглянути справу в порядку спрощеного судового провадження за наявними у справі матеріалами.

Дослідивши та оцінивши письмові докази у справі у їх сукупності, суд вважає позов таким, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

15.08.2017 між Міністерством оборони України, в особі начальника Харківського університету Повітряних Сил імені ОСОБА_2 ОСОБА_3, та ОСОБА_1 був укладений контракт про проходження військової служби (навчання) у Збройних Силах України.

Відповідно до умов контракту ОСОБА_1 з моменту його укладення був зарахований до списків особового складу університету Повітряних сил ім. Івана Кожедуба та взяв на себе зобов'язання, зокрема, відшкодувати Міністерству оборони України витрати, пов'язані з утриманням у закладі, в якому проходить військову службу (навчання), в разі дострокового розірвання контракту через небажання продовжувати навчання або недисциплінованість чи відмови від подальшого проходження військової служби на посадах офіцерського складу після закінчення цього закладу.

Пунктом 1 Контракту про проходження військової служби (навчання) у Збройних Силах України передбачено, що курсант (слухач) ОСОБА_1 ознайомився із законами та іншими нормативно-правовими актами, які регулюють порядок проходження військової служби (навчання), і добровільне бере на себе зобов’язання: проходити військову службу (навчання) у Харківському університеті Повітряних сил імені ОСОБА_2.

В п.п. 5,8,9 Контракту про проходження військової служби (навчання) у Збройних Силах України зазначено, що контракт укладено на час навчання у вищому військовому навчальному закладі або військовому навчальному підрозділі вищого навчального закладу та набирає чинності з 15.08.2017. Чинність контракту припинено 31.10.2017 у зв’язку з відрахуванням від подальшого навчання через небажання продовжувати навчання. Виключений зі списків наказом начальника ХУПС №244 від 30.10.2017.

06.10.2017 відповідач ОСОБА_1 подав рапорт про його відрахування від подальшого навчання відповідно до пункту 3.2 Інструкції, затвердженої наказом Міністерства Оборони України від 24.12.1997 №490, у зв’язку з небажання продовжувати навчання та проходженням військової служби на посадах офіцерського складу після закінчення навчання.

Згідно з витягом наказу начальника Харківського університету Повітряних Сил імені ОСОБА_2 (по стройовій частині) генерала – майора ОСОБА_3 №244 від 30.10.2017 та витягу з наказу №52 від 05.03.2018, солдат ОСОБА_1 відрахований від подальшого навчання через небажання продовжувати навчання, припинено чинність дії контракту з 31.10.2017, вирішено утримати суму у розмірі 23224 грн. 02 коп. за період навчання в університеті, відповідно до Порядку, затвердженого постановою Кабінетом Міністрів України від 12 липня 2006 року №964, суму у розмірі 23244 грн. 02 коп. внести до книги нестач університету, виключити зі списків змінного складу університету, всіх видів забезпечення з 31 жовтня 2017року.

Отже, 30.10.2017 контракт про проходження військової служби (навчання), укладений між Міністерством оборони України, в особі начальника Харківського університету Повітряних Сил імені ОСОБА_2 ОСОБА_3, та ОСОБА_1 був достроково розірваний у зв’язку з небажанням продовжувати навчання та ОСОБА_1 був виключений із списків особового складу Харківського університету Повітряних Сил імені ОСОБА_2 наказом начальника Харківського університету Повітряних Сил імені ОСОБА_2 генералом-майором ОСОБА_3 від 30.10.2017 № 244.

Відповідно до п.1 (абз.5) Контракту про проходження військової служби (навчання) у Збройних Силах України, укладеного між Міністерством оборони України, в особі начальника Харківського університету Повітряних Сил імені ОСОБА_2 ОСОБА_3, і відповідачем 15.08.2017, ОСОБА_1 «взяв на себе зобов’язання відшкодувати Міністерству оборони України витрати, пов’язані з утриманням у закладі, в якому проходить військову службу (навчання), в разі дострокового розірвання Контракту через небажання продовжувати навчання або недисциплінованість чи відмови від подальшого проходження військової служби на посадах офіцерського складу після закінчення цього закладу».

Загальним розрахунком коштів від №181 від 05.03.2018, розраховані фактичні витрати, пов'язані з утриманням відповідача в університеті починаючи з дня його зарахування по день виключення зі списків особового складу, загальна сума яких складає 23224,02 грн.

На даний час відшкодування витрат в добровільному порядку на користь університету відповідачем ОСОБА_1 не відбувається.

Частиною 10 статті 25 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» передбачено, що курсанти та слухачі в разі дострокового розірвання контракту через небажання або через недисциплінованість та в разі відмови від подальшого проходження військової служби на посадах осіб офіцерського складу, після закінчення вищого навчального закладу відшкодовують Міністерству оброни України та іншим центральним органам виконавчої влади, яким підпорядковані ці навчальні заклади, витрати, пов'язані з їх утриманням у вищому навчальному закладі.

Відповідно до ст.509 ЦК України зобов'язання є правовідношення, в яких одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Відповідно до ст. 530 ЦК України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно зі статтею 526 ЦК України зобов'язання повинно виконуватися належним чином згідно з умовами договору та вимогами цього Кодексу.

На підставі ч. 1 ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Статтею 611 ЦК передбачено, що у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Виходячи з викладеного, суд дійшов висновку про те, що позовні вимоги Військового прокурора Харківського гарнізону в інтересах держави, уповноваженим органом якого є: Міністерство оборони України, Харківський Національний університет Повітряних Сил ім. І.Кожедуба ґрунтуються на законі, а тому підлягають задоволенню.

Згідно вимог ст. 141 ЦПК України з відповідача на користь позивача підлягає стягненню судовий збір, сплачений ним при зверненні до суду з даною позовною заявою у розмірі 1762 грн.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 5, 12, 13, 80, 81, 89, 141, 259, 263-268, 354, 355 ЦПК України, ст.ст. 11, 15, 16, 509, 526, 530, 611, 625 ЦК України, ч. 10 ст.25 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу», суд –

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Харківського гарнізону в інтересах держави, уповноваженим органом якого є: Міністерство оборони України, Харківський Національний університет Повітряних Сил ім. І. Кожедуба до ОСОБА_1 про стягнення суми витрат, пов’язаних з утриманням у вищому навчальному закладі задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, який зареєстрований за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_3, на користь Харківського університету Повітряних сил імені ОСОБА_2, код ЄДРПОУ 24980799, який знаходиться за адресою: вул. Сумська, 77/79, м. Харків, суму у розмірі 23224 грн. 02 коп. в якості відшкодування витрат, пов’язаних з утриманням у вищому навчальному закладі.

Стягнути з ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, який зареєстрований за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_3, на користь військової прокуратури сил антитерористичної операції, код ЄДРПОУ 39969443, р/р 35219031025746, яка знаходиться за адресою: вул. Маяковського, 21, м. Краматорськ, Донецька область, 1762 грн. в рахунок відшкодування сплаченого судового збору.

Позивач: Військова прокурора Харківського гарнізону, що знаходиться за адресою: вул.Клочківська, 228, м. Харків.

Юридична особа, в інтересах якої подано позов: Міністерство оборони України, що знаходиться за адресою: пр. Повітрофлотський, 6, м. Київ.

Юридична особа, в інтересах якої подано позов: Харківський Національний університет Повітряних Сил ім. І.Кожедуба, код ЄДРПОУ 24980799, що знаходиться за адресою: вул. Сумська, 77/79, м. Харків.

Відповідач: ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, паспорт серії ЕН №872222, виданий 01 березня 2012 року Новопсковським РВ УМВС України в Луганській області,який зареєстрований за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_4.

Апеляційну скаргу на рішення може бути подано до апеляційного суду Луганської області через Новопсковський районний суд Луганської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження , якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя : О.С. Стеценко

Джерело: ЄДРСР 75102394
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку