open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 676/3453/18

Номер провадження 2/676/1799/18

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 липня 2018 р. Кам'янець-Подільський міськрайонний суд

Хмельницької області

в складі: головуючого судді Вдовичинського А.В.,

секретаря судового засідання Слободенюк О.О.

за участю позивача ОСОБА_1

відповідача ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Кам’янець-Подільський справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання малолітньої дитини та на утримання дружини, -

встановив:

ОСОБА_1 звернулася з позовом до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання малолітньої дитини та на утримання дружини. В обґрунтування позовних вимог позивач вказує, що шлюб з відповідачем зареєструвала 17.08.2013 р. від шлюбу 07.11.2016 р. народився син ОСОБА_3. З відповідачем сімейне життя не склалося, тому звернулася до суду про розірвання шлюбу. Син залишається проживати з нею, а відповідач повинен сплачувати аліменти на утримання дитини до повноліття і на її утримання оскільки доглядає дитину і перебуває у відпустці у догляді за нею до трьох років. Позивач просить суд винести рішення яким: стягнути з відповідача на свою користь аліменти на утримання сина ОСОБА_3, 07.11.2016 р. у розмірі ? частики його доходів, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, а на її утримання по ? частині його доходів до виповнення дитини трьох років. В суді позивач позов підтримала, просить його задоволити. Суду позивач пояснила, що спільне проживання припинили в квітні 2018 р., з того часу відповідач матеріальної допомоги на утримання сина та на її утримання не надає, стан здоров‘я дитини задовільний, в суді знаходиться справа про розірвання шлюбу.

Відповідач в суді позов визнав в повному обсязі, не заперечив щодо його задоволення. Суду відповідач пояснив, що інших утриманців не має, стан здоров‘я задовільний, працює на постійній роботі де отримує стабільну заробітну плату.

Заслухавши пояснення сторін, вивчивши матеріали справи, суд встановив наступне.

Сторони зареєстрували шлюб 17.07.2013 р. В шлюбі в них народився син ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1. В зв‘язку з погіршенням сімейних відносин сторони проживають окремо. Дитина проживає з позивачем, перебуває на її утриманні. Позивач матеріальної допомоги позивачу на утримання дитини, на її утримання як дружини не надає. Стан здоров‘я дитини задовільний.

За змістом ст. 180 СК України батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Відповідно до ст. 182 СК України при визначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров'я та матеріальне становище дитини; стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштів; доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; інші обставини, що мають істотне значення.

Ч.2 ст.182 СК України передбачено, що розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Відповідно до ч. 5 ст. 183 СК України аліменти на одну дитину стягуються в розмірі однієї чверті заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину.

Ст.191 СК України передбачено, що аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред'явлення позову.

Відповідач має задовільний стан здоров‘я, інших утриманців не має, працює на постійній роботі де отримує стабільно заробітну плату. Враховуючи визнання відповідачем позовних вимог в частині стягнення аліментів на утримання дитини, а тому в цій частині позовні вимоги позивача підлягають до задоволення.

Відповідно до ч.2 та ч.4 ст. 84 СК України дружина, з якою проживає дитина, має право на утримання від чоловіка - батька дитини до досягнення дитиною трьох років. Право на утримання дружина, з якою проживає дитина, має незалежно від того, чи вона працює, та незалежно від її матеріального становища, за умови, що чоловік може надавати матеріальну допомогу. Ч.6 ст. 84 СК України встановлено, що право на утримання вагітна дружина, а також дружина, з якою проживає дитина, має і в разі розірвання шлюбу.

Оскільки відповідач має постійну роботу, в суді визнав позовні вимоги позивача в частині стягнення аліментів на її утримання як дружини з якою проживає дитина, а тому вимоги позивача в цій частині також підлягають до задоволення.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 84, 180, 182, 183, 191 СК України, на підставі ст..ст. 13, 76, 81, 82, , 141, 263-265 ЦПК України,

ухвалив:

Позов задоволити.

Стягнути з ОСОБА_2(ІПН НОМЕР_1; зареєстроване місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_2) на користь ОСОБА_1(ІПН НОМЕР_2; зареєстроване місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_3) аліменти на утримання сина ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, в розмірі ? частини з усіх видів заробітку(доходу), але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, з 24.05.2018 р. і до досягнення дитиною повноліття.

Стягнути з ОСОБА_2(ІПН НОМЕР_1; зареєстроване місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_2) на користь ОСОБА_1(ІПН НОМЕР_2; зареєстроване місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_3) аліменти на її утримання як дружини в розмірі ? частини з усіх видів заробітку(доходу), з 24.05.2018 р. і до досягнення дитиною ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, трьохрічного віку.

Стягнути з ОСОБА_2(ІПН НОМЕР_1; зареєстроване місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_2) на користь держави 1409,60 грн. судового збору.

На рішення сторонами може бути подано апеляційну скаргу протягом 30 днів з дня складання повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1(ІПН НОМЕР_2; зареєстроване місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_3).

Відповідач: ОСОБА_2(ІПН НОМЕР_1; зареєстроване місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_2)

Повне судове рішення складено 04.07.2018 р.

Суддя Кам'янець-Подільського міськрайонного суду Вдовичинський А.В

Джерело: ЄДРСР 75102377
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку