open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 555/675/18

Номер провадження 2/555/286/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 червня 2018 року

Березнівський районний суд Рівненської області в складі :

головуючого судді - Старовецької Ю.В.

при секретарі - Григорієвій В.М.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м. Березне цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про зміну розміру аліментів,-

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА _1 звернулась із позовом до ОСОБА_2 про зміну розміру аліментів, в обґрунтування якого посилається на те, що 01.04.2010 року рішенням Березнівського районного суду Рівненської області відповідач зобов’язаний до сплати аліментів на утримання неповнолітньої доньки ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 в твердій грошовій сумі у розмірі 200 грн., щомісячно, до досягнення нею повноліття.

Позивач покликається на те, що з часу прийняття судового рішення про стягнення аліментів у неї істотно змінився матеріальний стан, так як зросли ціни на продукти харчування, одяг, а тому зросли і витрати на утримання доньки.

З урахування вищевикладених обставин, просить збільшити розмір аліментів, що підлягають до стягнення з відповідача на утримання неповнолітньої дитини до 1000 грн., але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи з дня набрання судовим рішенням законної сили і до досягнення донькою повноліття.

Представник позивача адвокат ОСОБА_4 згідно письмової заяви підтримав позовні вимоги в повному обсязі та просить провести розгляд справи у його відсутності та відсутності позивача ОСОБА_1

Представник відповідача адвокат ОСОБА_5 в судове засідання не з’явився, просить провести розгляд справи у його відсутності, позовні вимоги визнав повністю.

Відповідно до положень ч.3 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Згідно положень ч.4 ст.206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності до того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Суд, дослідивши докази вважає, що позовні вимоги підлягають до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до свідоцтва про розірвання шлюбу серія 1-ГЮ №027576 від 24.12.2009 року, шлюб між ОСОБА_2 та ОСОБА_1 розірвано 24.12.2009 року, актовий запис №99.

Із виконавчого листа у справі №2-334 від 12.04.2010 року вбачається, що згідно рішення Березнівського районного суду Рівненської області відповідач зобов’язаний до сплати аліментів на утримання неповнолітньої доньки ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 в твердій грошовій сумі у розмірі 200 грн., щомісячно, починаючи з 22 грудня і до досягнення нею повноліття. Рішення набрало законної сили 11.04.2010 року.

Згідно постанови про відкриття виконавчого провадження від 05.05.2010 року, відкрито виконавче провадження з виконання виконавчого листа у справі №2-334, щодо виконання рішення Березнівського районного суду Рівненської області від 12.04.2010 року, яким відповідач зобов’язаний до сплати аліментів на утримання неповнолітньої доньки ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 в твердій грошовій сумі у розмірі 200 грн., щомісячно, починаючи з 22 грудня і до досягнення нею повноліття.

Із свідоцтва про народження серія І-ГЮ №050803 вбачається, що сторони є батьками малолітньої дитини ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Відповідно до положень ч.1 ст.192 Сімейного кодексу України розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров’я когось із них.

Суд вважає, що з урахуванням здорожчання вартості продуктів харчування, одягу, товарів першої необхідності з 2010 року (часу присудження аліментів) у позивача дійсно змінився матеріальний стан. На думку суду, вказані обставини є суттєвими і впливають на розмір витрат отримувача аліментів на утримання малолітньої дитини. Судом об'єктивно встановлено, що в зв'язку із збільшенням вікових потреб доньки, витрати, які несе мати на її утримання перевищують розмір сплачуваних відповідачем аліментів – 200 грн., в зв'язку з чим матеріальне становище позивача з часу присудження аліментних платежів погіршилось.

При визначенні розміру аліментів, що підлягають стягненню з ОСОБА_2, суд приймає до уваги наступне.

Відповідно до довідки від 20.04.2018 року за №32 Шпитівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів, ОСОБА_3, 20.06.2007 року навчається у 5-В класі даного навчального закладу. Дитина харчується в шкільній їдальні щодня за батьківські кошти, батько участь у вихованні дитини не бере.

Згідно довідки №4 від 19.04.2018 року, виданої приватним підприємцем ОСОБА_6, позивач ОСОБА_1 працює на посаді продавця з 21.11.2017 року та її сукупний дохід за період листопад 2017 року по березень 2018 року становить 15702 грн.

Відповідно до частин 1 і 2 ст. 27 Конвенції ООН про права дитини від 20 листопада 1989 року, яка ратифікована Постановою Верховної Ради України № 789ХІІ (78912) від 27 лютого 1991 року та набула чинності для України 27 вересня 1991 року, держава визнає право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Батьки або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

Положення ч.2 ст.182 Сімейного кодексу України передбачають, що розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Згідно положень Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» для дітей віком від 6 до 18 років: з 1 січня 2018 року — 1860 грн., з 1 липня — 1944 грн., з 1 грудня — 2027 грн.

Згідно ст.1 Закону України «Про прожитковий мінімум» прожитковий мінімум – це вартісна величина достатнього для забезпечення нормального функціонування організму людини, збереження його здоров'я набору продуктів харчування, а також мінімального набору непродовольчих товарів та мінімального набору послуг, необхідних для задоволення основних соціальних і культурних потреб особистості.

Враховуючи положення ч.1 ст.3 Конвенції про права дитини, частин 7, 8 ст.7 СК України при вирішення будь-яких питань щодо дітей, суд повинен виходити з якнайкращого забезпечення інтересів дитини.

Враховуючи вищевикладені обставини, матеріальний стан позивача, визнання позову стороною відповідача у повному об"ємі, вік дитини та її потреби, суд приходить до висновку про необхідність збільшення розміру аліментів, що підлягають стягнення з відповідача на утримання неповнолітньої доньки до 1000 грн., щомісячно, до досягнення нею повноліття, що є необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини.

Згідно п. 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 15.05.2006 року №3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів», у випадку зміни розміру аліментів, аліменти у новому розмірі стягуються від дня набрання чинності рішенням суду.

Керуючись ст.ст. 182, 184, 192 Сімейного кодексу України, ст.ст. 5,6,263-265 ЦПК України, суд –

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про зміну розміру аліментів задовольнити.

Стягувати з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, уродженця ІНФОРМАЦІЯ_3, жителя ІНФОРМАЦІЯ_4, зареєстрованого у ІНФОРМАЦІЯ_5 на користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_6, жительки с.Шпитьки вул.Гагаріна,10 Києво-Святошинського району Київської області, зареєстрованої в ІНФОРМАЦІЯ_7 аліменти на утримання неповнолітньої дитини ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_8, в твердій грошовій сумі в розмірі 1000 (одна тисяча) грн., але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи з дня набрання судовим рішенням законної сили і до досягнення дитиною повноліття.

Виконавчий лист, виданий Березнівським районним судом Рівненської області у справі №2-334 про стягнення з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, уродженця ІНФОРМАЦІЯ_3 на користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_6, аліменти на утримання доньки ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_8, в розмірі 200 (двісті) грн., щомісячно, починаючи з 22 грудня і до досягнення дитиною повноліття, відкликати.

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, уродженця ІНФОРМАЦІЯ_3, жителя ІНФОРМАЦІЯ_4, зареєстрованого у ІНФОРМАЦІЯ_5 на користь держави судовий збір у розмірі 704 (сімсот чотири) грн. 80 коп.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Рівненської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення через Березнівський районний суд Рівненської області. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом 30 днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя:

ОСОБА_7

Джерело: ЄДРСР 75102162
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку