open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Спарва№ 308/12508/17

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03.07.2018 м. Ужгород

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області в особі судді Бенца К.К., розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду, подання інспектора Ужгородського МРВ з питань пробації Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції про заміну невідбутої частини адміністративного стягнення у виді громадських робіт ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, який проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2 штрафом,

за ч.1 ст. 173-2 КУпАП,-

ВСТАНОВИВ:

ІнспекторУжгородського МРВ з питань пробації Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції звернувся до суду з поданням про замінуневідбутоїчастини адміністративного стягнення увигляді громадських робіт ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, який проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2 штрафом.

В обґрунтування подання зазначив, що навиконанніУжгородського МРВ з питань пробації Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції перебуваєпостановаУжгородського міськрайонного судуЗакарпатської областівід17.01.2018 рокущодо ОСОБА_1 16.03.2018 року ОСОБА_1 взято на облік. Так як ОСОБА_1 за викликом 20.03.2018 року до Ужгородського МРВ не з`явився, 21.03.2018 року йому відправлено повторний виклик, який він отримав та надав пояснення, відповідно до яких відмовляється від відбування громадських робіт покладених на нього судом.

Зпосиланнямна викладене , вподанніставитьсяпитання продоцільність направлення матеріалівстосовно ОСОБА_1 досудудлявирішенняпитанняпро заміну невідбутої частини адміністративного стягнення увиглядігромадськихробіт на штраф.

Представник Ужгородського МРВ з питань пробації Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції в судовому засіданні подання підтримав .

ОСОБА_1в судовезасідання не зявився, хоча був повідомлений про час та місце розгляду подання.

Суд дослідивши письмові матеріали доданідоподання, вважає, що подання підлягає до задоволення, виходячи з наступного.

Відповідно до ст.304КУпАП питання звязані з виконанням постанови про накладення адміністративного стягнення, вирішується органом (посадовою особою), який виніс постанову.

ПостановоюУжгородського міськрайонногосудуЗакарпатської областівід17.01.2018 року ОСОБА_1 визнановинним увчиненні правопорушення передбаченогоч.1ст.173-2Кодексу Українипро адміністративніправопорушенняі накладеностягнення у виді 30 (тридцяти)годингромадськихробіт.

Зазначена постанова набрала законної сили і була звернута до виконання.

16.03.2018 року ОСОБА_1 взято на облік . Відповідно до письмового пояснення ОСОБА_1 від 21.03.2018 року останній повідомив, що відмовляється від відбування громадських робіт покладених на нього судом.

Відповіднодоп.3.11НаказуПрозатвердженняПорядкувиконання адміністративних стягнень увиглядігромадськихробіттавиправнихробітпісляотриманняпостанови суду порушнику надсилається викликдокримінально-виконавчоїінспекції. Зпорушником проводиться бесіда, підчас якої роз`яснюються порядок таумовивиконання стягнення, наслідкиухиленнявід відбування громадських робіт,передбаченістаттею321-4Кодексу України проадміністративні правопорушення.

Цим же Порядком визначено, що посадова особа кримінально-виконавчої інспекції складає довідку про проведену бесіду, в якій порушник власноруч зазначає про ознайомлення з порядком відбування громадських робіт та заповнює анкету особи, до якої застосовано адміністративне стягнення у вигляді громадських робіт, що долучається до його особової справи.

З матеріалів особової справи №36/АГР/2018 вбачається, що представник органу пробації провів із ОСОБА_1 бесіду щодо роз'яснення порядку і умов виконання накладеного на нього судом стягнення, наслідків ухилення від відбування громадських робіт, передбаченихст.321-4 КУпАП.

На час розгляду справи про притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності за ч.1ст. 173-2 КУпАП, санкція статті не передбачала адміністративного стягнення у виді штрафу.

07 січня 2018 року набрав чинностіЗакон України "Про запобігання та протидію домашньому насильству"згідно якого змінено санкцію частини першоїстатті 173-2 КУпАП, яка передбачає накладення штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин, або адміністративний арешт на строк до семи діб.

Згідно ч. 1 ст.321-4КпАП України у разі ухилення порушника від відбування громадських робіт постановою суду (судді) за поданням органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері виконання кримінальних покарань, невідбутий строк громадських робіт може бути замінено штрафом або адміністративним арештом.

Зазмістомст.321-4КУпАПтаказамінадопускаєтьсялише у разіумисного ухилення особою, якийпризначенігромадськіроботи,відїхвідбування.Прицьому,такеухилення може полягатив наступних діях:а)відмоваприбутидопідрозділуКВІдляпостановкинаоблік та отримання направлення нароботи,б)отриманнянаправленнянагромадські роботи, але неприбуття домісцяїх виконання в)прибуттядомісцяроботи,алевідмова від виконання визначених громадськихробіт.

Аналізнормативнихактів,щорегулюютьпорядоквідбуттяадміністративногостягненняувидігромадськихробіттапідставидляйогозаміни,однозначновказуютьнате,щоухиленням є умиснідії чи бездіяльністьособи,притягнутоїдоадміністративноївідповідальності, спрямовані наневиконання призначенихгромадськихробіт. Длявстановленнятакого умислусліддостеменно встановитите ,що правопорушникналежнимчиномповідомленийпро розпочату процедуру виконання адміністративного стягнення таповідомлений пронеобхідністьявкидооргану пробації ,оскільки неотриманнячи несвоєчасність отримання викликудо органу пробації визначенітими обставинами, які спростовуютьухилення особи відвідбуття адмінстягнення.

Наденьрозглядуподання ОСОБА_1 покарання невідбувітому покаранняувиді громадськихробітпідлягає замінінаіншепокарання.

Заміна громадських робіт штрафом застосовується за умови, що санкція статті, за якою на порушника накладено адміністративне стягнення, передбачає можливість застосування штрафу. Розмір штрафу в такому разі визначається із розрахунку, що чотири години невідбутих громадських робіт дорівнюють одному неоподатковуваному мінімуму доходів громадян (ч.2ст. 321-4 КУпАП).

Відповідно дост. 8 КУпАПзакони, які пом'якшують або скасовують відповідальність за адміністративні правопорушення, мають зворотну силу, тобто поширюються і на правопорушення, вчинені до видання цих законів.

Згідно ст.321-1КУпАП у разі ухилення порушника від відбування громадських робіт постановою суду (судді) за поданням органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері виконання кримінальних покарань, невідбутий строк громадських робіт може бути замінено штрафом або адміністративним арештом. Розмір штрафу в такому разі визначається із розрахунку, що чотири години невідбутих громадських робіт дорівнюють одному неоподатковуваному мінімуму доходів громадян.

Відповідно до п. 3.22 «Порядку виконання адміністративних стягнень у вигляді громадських робіт та виправних робіт» щодо порушників, які ухиляються від відбування громадських робіт, уповноважений орган з питань пробації надсилає подання про заміну невідбутої частини адміністративного стягнення у вигляді громадських робіт (додаток 13) та особову справу до суду для вирішення питання про заміну невідбутого строку громадських робіт штрафом або адміністративним арештом.

За таких обставин, дослідивши матеріали подання, враховуючи те, що зпорушником проводилася бесіда,підчасякої роз`яснено порядок таумовивиконання стягнення, наслідкиухилення від відбуваннягромадськихробіт,ОСОБА_1 не виконує постанову Ужгородського міськрайонного суду від 17.01.2018 р. про накладання на нього адміністративного стягнення за порушення, передбачене ч.1 ст. 173-2 КУпАП у виді 30 годин громадських робіт, суд враховуючи законодавчо урегульовані обставини заміни адміністративного стягнення у виді громадських робіт та нормативні акти органу пробації з порядку виконання такого виду стягнень, вважає, що матеріали справи містять достатні підстави для заміни стягнення, призначеного ОСОБА_1 вказаною постановою судді у виді громадських робіт строком на 30 годин на штраф , який визначається з розрахунку що чотири години невідбутих громадських робіт дорівнюють одному неоподатковуваному мінімуму доходів громадян, що не погіршує становище порушника та відповідає положенню ч. 2 ст.321-4, ст.173-2 КУпАП.

Керуючись ст.304,321-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Подання Ужгородського МРВ з питань пробації Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції про заміну невідбутої частини адміністративного стягнення у виді громадських робіт ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 задовольнити .

Замінити ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, мешканцю м. Ужгород, вул. Станційна, 12/13 невідбуте адміністративне стягнення увиді громадських робіт призначене згіднопостановисудді Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області від 17.01.2018 року на штраф у розмірі 7,5 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 127,50 грн.

Строк звернення постанови для виконаннятри місяці з дня винесення постанови.

Постанова може бути оскаржена особою, яку притягнуто до адміністративної відповідальності або на неї може бути внесено протест прокурора протягом десяти днів з дня винесення постанови. Апеляційна скарга, протест прокурора, подаються до Апеляційного суду Закарпатської області через Ужгородський міськрайонний суд, який виніс постанову.

Суддя Ужгородського

міськрайонного суду ОСОБА_2

Джерело: ЄДРСР 75099914
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку