open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

УХВАЛА

20 червня 2018 року

м. Київ

справа № 757/5777/15-ц

провадження № 61-24220св18

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду: Червинської М. Є. (суддя-доповідач), Антоненко Н. О., Журавель В.І.

розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження справу за клопотанням ДжейКейІкс Ойл енд Гес ПіЕлСі, Полтава Гес Б.В., спільного підприємства «Полтавська газонафтова компанія» до Держави Україна, яку представляє Міністерство юстиції України, про надання дозволу на примусове виконання іноземного арбітражного рішення від 14 січня 2015 року, винесеного Надзвичайним арбітром Рудольфом Дольцером за Арбітражним Регламентом Торгівельної палати міста Стокгольм, за касаційною скаргою представника ДжейКейІкс Ойл енд Гес ПіЕлСі, Полтава Гес Б.В., спільного підприємства «Полтавська газонафтова компанія» - Стеценка Андрія Вікторовича на хвалу Апеляційного суду м. Києва у складі колегії суддів: Вербової І. М., Поливач Л. Д., Шахової О. В. від 21 грудня 2016 року,

ВСТАНОВИВ:

Підпунктом 4 пункту 1 розділу XIII Перехідних положень ЦПК України у редакції Закону України № 2147-VIII від 03 жовтня 2017 року «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» передбачено, що касаційні скарги (подання) на судові рішення у цивільних справах, які подані і розгляд яких не закінчено до набрання чинності цією редакцією Кодексу, передаються до Касаційного цивільного суду та розглядаються спочатку за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Ухвалою Печерського районного суду м. Києва від 08 червня 2015 року клопотання ДжейКейІкс Ойл енд Гес ПіЕлСі, Полтава Гес Б.В., СП «Полтавська газонафтова компанія» задоволено.

Надано дозвіл на примусове виконання рішення від 14 січня 2015 року, винесеного Надзвичайним арбітром Рудольфом Дольцером за Арбітражним Регламентом Торговельної палати міста Стокгольм, місце проведення арбітражу - Стокгольм, Швеція, за Арбітражним розглядом № ЕА/2015/002 за позовом ДжейКейІкс ОЙЛ енд ГЕС ПіЕлСі (JKX OIL &a.0; GAS PLC), Полтава ГесБ.В. (POLTAVA GAS B.V.) та СП «Полтавська газонафтова компанія» до Держави України в особі Міністерства юстиції України, відповідно до якого: Державі Україні наказується утриматися від накладення рентної плати за користування надрами для видобування природного газу компанією СП «Полтавська газонафтова компанія» за ставкою вищою ніж 28 %, що була передбачена ПК України до 31 липня 2014 року. Цей Наказ застосовується від дати його прийняття до визначення забезпечувальних заходів основним Складом арбітражного суду по цій справі. Інші клопотання заявників залишено без розгляду. Наказ про здійснення забезпечувального платежу не видається. Рішення про витрати на надзвичайний розгляд не ухвалюється.

Останньою ухвалою Апеляційного суду м. Києва від 21 грудня 2016 року апеляційну скаргу Держави Україна в особі Міністерства юстиції України задоволено. Ухвалу Печерського районного суду м. Києва від 08 червня 2015 року скасовано та постановлено нову про відмову у задоволенні клопотання.

У січні 2017 року представник Джейкейікс Ойл енд Гес Піелсі, Полтава ГесБ.В., СП «Полтавська газонафтова компанія» - Стеценко А. В. подав касаційну скаргу до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, у якій, посилаючись на неправильне застосування апеляційним судом норм матеріального права та порушення норм процесуального права, просить скасувати ухвалу Апеляційного суду від 21 грудня 2016 року і залишити в силі ухвалу Печерського районного суду м. Києва від 08 червня 2015 року.

Касаційна скарга мотивована неправильним застосуванням частини другої статті V Нью-Йоркської Конвенції про визнання і виконання іноземних арбітражних рішень 1958 року, пункту 7.3 ПК України, оскільки арбітражне рішення не стосується загальних ставок та порядку стягнення рентної плати на території України, а відноситься лише до одного суб'єкта - СП «Полтавська газонафтова компанія» та встановлює тимчасовий обов'язок України стягувати рентні платежі за ставкою не вище 28 % лише з цього суб'єкта з метою запобігання його неплатоспроможності. Апеляційний суд залишив поза увагою правову суть Арбітражного рішення, чим порушив частину четверту статті 338 ЦПК України 2004 року щодо висновків і мотивів, викладених в ухвалі колегії суддів Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 24 лютого 2016 року, а також, що публічний порядок не включає в себе систему оподаткування України. Вказує, що вичерпний перелік підстав для відмови у визнанні та виконанні іноземних арбітражних рішень встановлений Конвенцією 1958 року, до якого не входить така підстава відмови, як погіршення економічного стану держави, яка є відповідачем в арбітражному спорі і проти якої виконується іноземне арбітражне рішення, оскільки у випадку вирішення арбітражного спору на користь боржника, всі недоплачені податкові платежі підлягатимуть сплаті СП «Полтавська газонафтова компанія», у зв'язку з чим Державному бюджету України не буде завдано збитків. Поряд з цим посилається на те, що апеляційним судом не застосовано до спірних правовідносин статтю ІІІ Конвенції 1958 року, а також статті 15, 19 Закону України «Про міжнародні договори України». Посилання апеляційного суду на пункт 7 частини другої статті 396 ЦПК України 2004 рокувважає помилковим, оскільки вказана норма застосовується виключно якщо відсутній міжнародний договір, який регулює спірні правовідносини. Крім того, заявник вважає, що апеляційним судом неправильно застосовано статтю 26 (2) Договору до Енергетичної Хартії та Заключного акта до неї, частину першу (b) статті V Конвенції, Закон України «Про ратифікацію Договору до Енергетичної Хартії та Протоколу до Енергетичної Хартії з питань енергетичної ефективності і суміжних екологічних аспектів» від 06 лютого 1998 року, а також не застосовано статтю 102 Конституції України.

Статтею 388 ЦПК України передбачено, що судом касаційної інстанції у цивільних справах є Верховний Суд.

10 травня 2018 року справа передана до Верховного Суду.

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду вважає, що справа підлягає призначенню до судового розгляду, оскільки доводи касаційної скарги викликають необхідність перевірки матеріалів справи.

Підстави для виклику сторін відсутні.

За таких обставин розгляд справи здійснюється в порядку спрощеного позовного провадження без проведення судового засідання.

З урахуванням категорії та складності справи, з огляду на положення частини одинадцятої статті 34 ЦПК України, справа підлягає розгляду в складі п'яти суддів.

Керуючись статтею 401 ЦПК України, Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного цивільного суду

УХВАЛИВ:

справу за клопотанням ДжейКейІкс Ойл енд Гес ПіЕлСі, Полтава Гес Б.В., спільного підприємства «Полтавська газонафтова компанія» до Держави Україна, яку представляє Міністерство юстиції України, про надання дозволу на примусове виконання іноземного арбітражного рішення від 14 січня 2015 року, винесеного Надзвичайним арбітром Рудольфом Дольцером за Арбітражним Регламентом Торгівельної палати міста Стокгольм, за касаційною скаргою представника ДжейКейІкс Ойл енд Гес ПіЕлСі, Полтава Гес Б.В., спільного підприємства «Полтавська газонафтова компанія» - Стеценка Андрія Вікторовича на хвалу Апеляційного суду м. Києва у складі колегії суддів: Вербової І. М., Поливач Л. Д., Шахової О. В. від 21 грудня 2016 року призначити до судового розгляду.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді: М. Є. Червинська

Н. О. Антоненко

В. І. Журавель

Джерело: ЄДРСР 75099342
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку