open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 521/18664/17

Провадження № 2/521/1811/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

«03» липня 2018 року м. Одеса

Малиновський районний суд м. Одеси в складі:

головуючого судді - Целуха А.П.,

за участю секретаря судового засідання - Корнієнко Л.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Одесі цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання непрацездатної матері та додаткових витрат,-

ВСТАНОВИВ:

У листопаді 2017р. ОСОБА_1 звернулась до Малиновського районного суду м. Одеси із уточненим в подальшому позовом до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання непрацездатної матері та додаткових витрат, посилаючись на те, що вона є інвалідом другої групи за загальним захворюванням безстроково. Стверджувала що є непрацездатною не лише через хворобу, але й за віком. Вказувала, що відповідач ОСОБА_2, який є її повнолітнім сином може надавати їй матеріальну допомогу, оскільки він є працездатним, працює. Проте, відповідач добровільно матері не допомагає. Оскільки позивачці складно самостійно утримувати себе та купувати ліки, остання остаточно просила суд ухвалити рішення, яким стягнути з відповідача на її користь аліменти на її утримання аліменти в розмірі 1500 гри. щомісячно, починаючи з дня подання позову; а також стягнути з відповідача на її користь в порядку компенсації додаткових витрат на матір, викликаних інвалідністю в розмірі 1500 грн. щомісячно, починаючи з дня подання позову й на період інвалідності ОСОБА_3

Позивач та її представник у судовому засіданні підтримали позовні вимоги та просили суд їх задовольнити.

Відповідач у судовому засіданні позов визнав та заперечував проти його задоволення у визначеному позивачем розмірі.

Суд, дослідивши матеріали справи, проаналізувавши і оцінивши надані докази в їх сукупності вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до положення ст. 200 ч.3,4 ЦПК України суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

В ході судового розгляду судом встановлено, що ОСОБА_1є інвалідом другої групи за загальним захворюванням безстроково, відповідно до довідки до акта огляду медико-соціальної експертної комісії серії 12ААА№308526, виданої 30 серпня 2017року. Малиновською міжрайонною медико-соціальною експертною комісією.

Відповідач ОСОБА_2 є повнолітнім сином ОСОБА_1, та працездатною особою.

Відповідач своєчасно матеріальної допомоги на утримання матері не надає, хоча має можливість сплачувати аліменти.

Із позовної заяви судом встановлено, що відповідач офіційно не працює.

Позивач посилаючись на ст.ст. 182, 202 СК України, наполягав на задоволенні позовних вимог та на визначеному ним розмірі аліментів.

Статтею 182 СК України передбачено, що обставинами, які враховуються судом при визначенні розміру аліментів є: стан здоров'я та матеріальне становище дитини; стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштів; доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження кошті в;інші обставини, що мають істотне значення.

Відповідно до ст.ст. 181,183 СК України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі. Частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом.

Згідно ст. 184 СК України якщо платник аліментів має нерегулярний, мінливий дохід, частину доходу одержує в натурі, а також за наявності інших обставин, що мають істотне значення, суд за заявою платника або одержувача може визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі.

Розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, підлягає індексації відповідно до закону.

Згідно зі ст. 191 СК України аліменти присуджуються за рішенням суду від дня пред'явлення позову, тобто з 09 листопада 2017року.

Згідно зі ст. 202 Сімейного Кодексу України, повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги.

Відповідно до ст. 203 Сімейного Кодексу України, дочка, син крім сплати аліментів зобов'язані брати участь у додаткових витратах на батьків, викликаних тяжкою хворобою, інвалідністю або немічністю.

За таких обставин, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню, і з відповідача на користь позивачки необхідно стягнути аліменти на її утримання аліменти в розмірі 1500 гри. щомісячно, починаючи з дня подання позову; а також стягнути з відповідача на її користь в порядку компенсації додаткових витрат на матір, викликаних інвалідністю в розмірі 1500 грн. щомісячно, починаючи з дня подання позову й на період інвалідності ОСОБА_3

Відповідно до ст. 264 ЦПК України під час ухвалення рішення суд вирішує, у тому числі, питання щодо розподілу між сторонами судових витрат.

На підставі ст. 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Судовий збір по справі становить 640,00грн., які слід стягнути з відповідача на користь держави.

Керуючись ст.ст. 84, 180, 181, 182, 184,202,203 Сімейного кодексу України, керуючись ст.4, 12, 13, 200, 258, 259, 263, 264, 265, 268, 273, 354 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання непрацездатної матері та додаткових витрат– задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2на користь ОСОБА_1 аліменти на утримання непрацездатної матері, в розмірі 1500 (одна тисяча п’ятсот) гривень 00 копійок,щомісяця, що підлягають індексації відповідно до Закону,починаючи з 09 листопада 2017року, довічно.

Стягнути з ОСОБА_2на користь ОСОБА_1 додаткові витрати на матір, викликані інвалідністю в розмірі 1500 (одна тисяча п’ятсот) гривень 00 копійок,гривень 00 копійок,щомісяця,починаючи з 09 листопада 2017року, на період інвалідності ОСОБА_1.

Стягнути з ОСОБА_2на користь держави судовий збір в сумі 640 (шістсот сорок) гривень 00 копійок.

Допустити негайне виконання рішення, в частині стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць.

Ознайомитись з повним текстом судового рішення в електронній формі, сторони можуть за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua/.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Повне рішення складено 03 липня 2018року.

ГОЛОВУЮЧИЙ А.П. ЦЕЛУХ

Джерело: ЄДРСР 75088609
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку