open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 362/6060/17

Провадження № 2/362/678/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 червня 2018 року Васильківський міськрайонний суд Київської області в складі: головуючого – судді Корнієнка С.В., при секретарі – Дрозденко К.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Василькові Київської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 та ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про стягнення витрат на утримання спадкового майна,-

в с т а н о в и в:

Позивачі звернулися до суду з позовом, в якому просили стягнути з відповідача на їх користь суму витрат, понесених ними на утримання спадкового майна в розмірі 63750 грн.

Свої позовні вимоги вони обґрунтували тим, що останні 12 років їхня сім’я проживала у житловому будинку № 5 по пров. Польовому у с. Крушинка Васильківського району Київської області разом із батьком ОСОБА_2 (свекром ОСОБА_1О.) - ОСОБА_4, який на початку 2015 року тяжко захворів і 14 січня того ж року помер, поховали його за свої кошти.

Після його смерті відкрилася спадщина на належний йому вищезазначений будинок загальною площею 67 кв.м, житловою – 43 кв.м, та на три земельні ділянки, загальною площею 0,489 га. за цією ж адресою.

За життя свекра позивачка ОСОБА_1 доглядала за ним, готувала йому їжу, прала білизну та одяг, водила на прогулянки.

Позашлюбний син померлого – відповідач ОСОБА_3, з’явився в їх сім’ї лише навесні 2004 року.

Наразі, вони з їхньою неповнолітньою донькою продовжують жити у будинку, зберігаючи спадкове майно батька.

Спадкоємцем майна за законом, в рівних частках, є позивач ОСОБА_2 та відповідач ОСОБА_3

Таким чином, увесь цей період вони охороняли спадкове майно відповідача від знищення та розкрадання, у зв'язку з чим, понесли чималі витрати на загальну суму 127500 грн., а оскільки, відповідач є спадкоємцем і претендує на 1/2 спадкового майна, то він зобов’язаний відшкодувати їм половину цієї суми в розмірі 63750 грн., оскільки добровільно відшкодувати їм ці кошти відповідач відмовляється, вони змушені звернутися до суду.

Позивачі та їхній представник в судовому засіданні позов підтримали, просили його задовольнити з підстав наведених у ньому.

Відповідач та його представник в судовому засіданні заперечували щодо задоволення позову, просили відмовити в повному обсязі.

В судовому засіданні свідки ОСОБА_5, ОСОБА_6Х та ОСОБА_7 зазначили, що позивачі витратили свої кошти на відновлення будинку після його пожежі, що сталася у червні 2017 року.

Вислухавши сторони та дослідивши письмові матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, суд приходить до наступних висновків.

У відповідності до положень ст.ст.1 та 2 ЦПК України, завданням цивільного судочинства є розгляд і вирішення цивільних справ з метою захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, за захистом яких кожна особа має право звернутися до суду.

Згідно з положеннями ст.81 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін, які мають рівні права щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості, та кожна із сторін повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Положеннями ст. 13 ЦПК України визначено, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

У відповідності до положень ст.322 ЦК України, власник зобов'язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом. Тобто, тягар утримання майна лежить на власнику такого майна.

Положеннями ст.ст.1216, 1218 ЦК України визначено, що спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до положень ст.1283 ЦК України, охорона спадкового майна здійснюється в інтересах спадкоємців, відказоодержувачів та кредиторів спадкодавця з метою збереження його до прийняття спадщини спадкоємцями.

Нотаріус за місцем відкриття спадщини, а в населених пунктах, де немає нотаріуса, - відповідні органи місцевого самоврядування з власної ініціативи або за заявою спадкоємців вживають заходів щодо охорони спадкового майна. Охорона спадкового майна триває до закінчення строку, встановленого для прийняття спадщини, або набрання законної сили рішенням суду про визнання спадщини відумерлою. Особи або органи, що вживають заходів з охорони спадкового майна, мають право укладати договори з третіми особами, спрямовані на забезпечення охорони спадкового майна. Витрати на охорону спадкового майна відшкодовуються спадкоємцями відповідно до їхньої частки у спадщині, а у разі визнання спадщини відумерлою - органом місцевого самоврядування, який від імені територіальної громади здійснює право власності щодо спадщини, яку визнано відумерлою.

Згідно з положеннями ст.177 ЖК України, громадяни зобов'язані забезпечувати схоронність жилих приміщень, бережно ставитися до санітарно-технічного та іншого обладнання, до об'єктів благоустрою, додержувати правил утримання жилого будинку і придомової території, правил пожежної безпеки, додержувати чистоти і порядку в під'їздах, кабінах ліфтів, на сходових клітках і в інших місцях загального користування.

Наймачі жилих приміщень на умовах і в порядку, що визначаються законодавством Української PCP, повинні провадити за свій рахунок поточний ремонт жилих приміщень, а при звільненні приміщення - здати його в належному стані.

У відповідності до матеріалів спадкової справи № 738/2015 року до майна померлого 14 січня 2015 року ОСОБА_4, його спадкоємцями є позивач ОСОБА_2 та відповідач. До спадкової маси померлого входить, в тому числі, житловому будинку № 5 по пров. Польовому у с. Крушинка Васильківського району Київської області.

На час розгляду справи свідоцтва на право власності в порядку спадкування за законом на зазначену нерухомість спадкоємцями не отримані.

За матеріалами спадкової справи заяви спадкоємців щодо охорони спадкового майна для вживання заходів нотаріусом відсутні.

Таким чином, враховуючи встановлені судом обставини, позивачі, в тому числі заявниця ОСОБА_8, яка не є спадкоємцем майна померлого ОСОБА_4, жодним чином не відносяться до суб’єктів, які мають право на охорону спадкового майна, а відповідач, як спадкоємець, не писав заяви та не уповноважував останніх на здійснення охорони спадкового майна та управління ним, у зв’язку з чим, вимоги заявників щодо стягнення з відповідача частини витрат, понесених ними на утримання спадкового майна, не мають законних підстав.

Суд критично ставиться до стверджень позивачів на обґрунтування своїх вимог, зважаючи на те, що, вони постійно проживали в спірному будинку та підтримували будинок в належному стані, забезпечували схоронність приміщень, відновлювали після пожежі та здійснювали поточний ремонт приміщень за свій рахунок, оскільки це був їхній обов’язок.

Суд також звертає увагу, що позивачі у відповідності до довідки КП «Мостицький» Подільського району м.Києва мають окремо житло.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. ст.ст.16, 322, 1216, 1218 ЦК України, ст.ст. 4-13, 77-84, 259, 264-266, 269 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в:

В задоволені позову ОСОБА_1 та ОСОБА_2 відмовити.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги або по закінченню апеляційного провадження.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Апеляційного суду Київської області шляхом подачі в 30-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги.

Суддя Корнієнко С.В.

Джерело: ЄДРСР 75085725
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку