open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 489/1574/18

Номер провадження 2/489/1360/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 липня 2018 року м. Миколаїв,

вул. Космонавтів,81/16 (81/17),

зал судових засідань №11

Ленінський районний суд м. Миколаєва в складі:

головуючого - судді Тихонової Н.С.,

секретар судового засідання – Супрун Т.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом Обласного комунального підприємства «Миколаївоблтеплоенерго» до ОСОБА_1 ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 про стягнення боргу за спожиті послуги теплопостачання,

ВСТАНОВИВ:

28 березня 2018 року ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» звернувся із позовом до ОСОБА_5, ОСОБА_3, ОСОБА_6, яким просив стягнути в солідарному порядку з відповідачів на їх користь стягнути заборгованість в розмірі 11 714 грн. 60 коп., індексацію суми боргу в розмірі 174 грн. 40 коп. та три відсотка річних в сумі 402 грн. 74 коп., за спожиті послуги теплопостачання, оскільки останні не виконують зобов’язань щодо сплати коштів за надані послуги теплопостачання до квартири АДРЕСА_1.

Від представника позивача до суду надійшла заява про розгляд справи за його відсутності, позовні вимого підтримує в повному обсязі. Проти заочного розгляду справи не заперечує.

Відповідачі у судове засідання не з'явилися. Своїм правом на подання відзиву на позовну заяву не скористалися.

Згідно ухвали суду проводиться заочний розгляд справи.

Згідно з правилами ч. 6 ст. 19 ЦПК України зазначений спір є малозначним, а тому відповідно до вимог ст. 274 ЦПК України справа підлягає розгляду за правилами спрощеного позовного провадження.

Дослідивши надані докази, суд встановив наступне.

ОСОБА_1 ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_6 є споживачем послуг теплопостачання, які надає обласне комунальне підприємство «Миколаївоблтеплоенерго», про що свідчать наряди на підключення та відключення будинкової системи теплопостачання.

З матеріалів справи вбачається, що між ОСОБА_1 (Шкаракут) ОСОБА_2 та ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» був укладений Договір про надання населенню послуг з централізованого опалення та підігріву питної води № 14/306 від 01.10.2006 року та на її ім’я був відкритий особистий рахунок.

Згідно із ч. 1 ст. 19 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» відносини між учасниками договірних відносин здійснюються виключно на договірних засадах.

Відповідно до п. 1 ч. 3 ст. 20 вказаного Закону, споживач зобов’язаний укласти договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем на основі типового договору.

Приписами статті 24 Закону України «Про теплопостачання» визначено, що обов’язком споживача теплової енергії є своєчасне укладення договору з теплопостачальною організацією на постачання теплової енергії.

Таким чином, правовідносини між сторонами за своїм змістом є зобов’язальними, позивач повинен надавати відповідачам послуги з постачання теплової енергії, а відповідачі повинні за них сплачувати в силу приписів ст. 11 Цивільного кодексу України.

Згідно із п. 18 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 року №630, розрахунковим періодом для оплати послуг, якщо інше не визначено договором, є календарний місяць. Оплата послуг здійснюється не пізніше 20 числа місяця, наступного за розрахунковим періодом (місяцем), якщо договором не встановлено інший строк.

Статями 68, 162 Житлового кодексу України визначено, що наймач зобов’язаний своєчасно вносити плату за комунальні послуги.

За змістом ст. 526 та ст. 530 Цивільного кодексу України зобов’язання повинні виконуватись належним чином відповідно до умов договору і в установлений строк.

Положеннями ст. 610 та ст. 611 Цивільного кодексу України передбачено, що порушенням зобов’язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов’язання (неналежне виконання). У разі порушення зобов’язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

У відповідності з ст. 625 Цивільного кодексу України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов’язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов’язання, на вимогу кредитора зобов’язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Заборгованість відповідачів за спожиту теплову енергію за період з 01.10.2014 року по 01.02.2018 року в сумі 11 714 грн. 60 коп.

Крім того, за період з 01.11.2014 року по 01.02.2018 року відповідачам було нараховано 1741 грн. 40 коп. - інфляційних втрат та 402 грн. 74 коп. – три проценти річних.

Приймаючи до уваги те, що відповідачі є споживачами послуг з теплопостачання, та враховуючи неналежне виконання відповідачами зобов’язань, позов підлягає задоволенню.

Згідно із ч. 1 ст. 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог, а тому з відповідачів на користь позивача підлягає стягненню в рівних частинах судовий збір у розмірі 1762 грн. 00 коп., з кожного по 587 грн. 33 коп.

Керуючись ст.ст. . 4, 19, 141-142, 200, 263-265, 280-284 ЦПК України, суд –

ВИРІШИВ

Позовні вимоги Обласного комунального підприємства «Миколаївоблтеплоенерго» до ОСОБА_1 ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 про стягнення боргу за спожиті послуги теплопостачання – задовольнити.

Стягнути в солідарному порядку з ОСОБА_1 ОСОБА_2, Дата народження: ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, ОСОБА_3, Дата народження: ІНФОРМАЦІЯ_2, ідентифікаційний номер НОМЕР_2, ОСОБА_4, Дата народження: ІНФОРМАЦІЯ_3, ідентифікаційний номер НОМЕР_3 на користь Обласного комунального підприємства «Миколаївоблтеплоенерго», код ЄДРПОУ 31319242, заборгованість за спожиті послуги теплопостачання – 11 714 грн. 60 коп., три проценти річних – 402 грн. 74 коп., інфляційних втрат – 1741 грн. 40 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 ОСОБА_2, Дата народження: ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, ОСОБА_3, Дата народження: ІНФОРМАЦІЯ_2, ідентифікаційний номер НОМЕР_2, ОСОБА_4, Дата народження: ІНФОРМАЦІЯ_3, ідентифікаційний номер НОМЕР_3 на користь Обласного комунального підприємства «Миколаївоблтеплоенерго», код ЄДРПОУ 31319242 судовий збір у розмірі 1 762 грн. 00 коп. з кожного по 587 грн. 33 коп.

Позивач - Обласне комунальне підприємство «Миколаївоблтеплоенерго», код ЄДРПОУ 31319242, знаходиться за адресою: м. Миколаїв, вул. Миколаївська,5-А.

Відповідач – ОСОБА_1 ОСОБА_2, Дата народження: ІНФОРМАЦІЯ_1, яка зареєстрована за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_4;

Відповідач – ОСОБА_3, Дата народження: ІНФОРМАЦІЯ_2, яка проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_4;

Відповідач – ОСОБА_6, Дата народження: ІНФОРМАЦІЯ_3, який проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_4;

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд – якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення, заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку відповідачем шляхом подачі апеляційної скарги апеляційному суду Миколаївської області через Ленінський районний суд м. Миколаєва протягом тридцяти днів з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно – телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через Ленінський районний суд м. Миколаєва.

З інформацією щодо тексту судового рішення учасники справи можуть ознайомитися за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або про прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 04.07.2018 року.

Суддя Н.С. Тихонова

Джерело: ЄДРСР 75084891
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку