open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 354/12/17

Провадження по справі № 2/354/192/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 червня 2018 року м. Яремче

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області в складі:

головуючого- судді: Іванова А.П.

при секретарі: Савчук М.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Яремче цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ОТП Факторинг Україна» до ОСОБА_1, Публічного акціонерного товариства «Всеукраїнський акціонерний банк», Тернопільське об’єднане управління Пенсійного фонду України Тернопільської області, Тернопільського міського відділу державної виконавчої служби, відділу державної виконавчої служби Яремчанського міського управління юстиції про зняття арешту з предмету іпотеки,-

в с т а н о в и в:

06.01.2017 р. ТОВ «ОТП Факторинг Україна» звернулося до суду з позовом і просило зняти арешт з належного ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер

НОМЕР _1) будинку, перша секція двохсекційного житлового будинку, що знаходиться

за адресою: Івано-Франківська область, м. Яремче, смт.Ворохта, вул.Д.Галицького,

буд. 15а, секц. 1, який накладений постановами державних виконавців.

Свої вимоги обґрунтовує тим, що 4 липня 2008 р. між ОСОБА_1 та Закритим акціонерним товариством «ОТП Банк», правонаступником усіх прав та обов'язків якого є Публічне акціонерне товариство «ОТП Банк» був укладений кредитний договір № СМ-SМЕЕОО/051/2008, згідно з яким банк надав позичальнику кредит в сумі 300 000 доларів США.

У забезпечення своєчасного виконання зобов'язань за кредитним договором, а також будь-яким можливим збільшенням основного зобов'язання, між позивачем та ОСОБА_1 був укладений договір іпотеки від 4 липня 2008 р., який посвідчений приватним нотаріусом Яремчанського міського нотаріального округу ОСОБА_2, зареєстрований за №2756. У відповідності до договору іпотеки, позичальником було передано в іпотеку нерухоме майно - будинок, перша секція двохсекційного житлового будинку, що знаходиться за адресою: Івано-Франківська область, м.Яремче, смт.Ворохта, вул. Д.Галицького, буд. 15а, секц. 1 та належить іпотекодавцю на праві власності згідно свідоцтва про право власності від 15 листопада 2007 року і витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно від 15 листопада 2007 року.

4 липня 2008 р. до Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна внесений реєстраційний запис про заборону відчужувати предмет іпотеки, що підтверджується витягом № 19507921.

4 липня 2008 р. до Державного реєстру іпотек внесений реєстраційний запис про іпотеку зазначеного вище нерухомого майна, що підтверджується витягом № 19508100.

27 червня 2011 р. між Публічним акціонерним товариством «ОТП Банк» та Товариством з обмеженою відповідальністю «ОТП Факторинг Україна» було укладено договір купівлі-продажу кредитного портфелю. Цього ж дня було укладено договір відступлення права вимоги за договором іпотеки від 4 липня 2008 р., який посвідчений приватним нотаріусом Яремчанського міського нотаріального округу ОСОБА_2, зареєстрований за № 2756.

ОСОБА _1, посилаючись на відсутність у нього фінансової можливості для виконання вимог ТОВ «ОТП Факторинг Україна», просив здійснити погашення заборгованості за кредитним договором, шляхом надання йому можливості на реалізацію майна, що є предметом іпотеки за договором іпотеки та погашення заборгованості за кредитним договором за рахунок виручених кошти від продажу такого майна.

Однак в подальшому виявилося, на все належне ОСОБА_3 нерухоме майно, в тому числі і на належний будинок, перша секція двохсекційного житлового будинку, що знаходиться за адресою: Івано-Франківська область, м.Яремче, смт.Ворохта, вул. Д.Галицького, буд. 15а, секц. 1 накладені арешти:

- 12 травня 2015 р. старшим державним виконавцем Другого відділу державної виконавчої служби Тернопільського міського управління юстиції ОСОБА_4 винесена постанова про арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження № 47439232, відповідно до якої накладений арешт на все нерухоме майно ОСОБА_1 в інтересах ПАТ «Всеукраїнський акціонерний банк». Постанова зареєстрована в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно за реєстраційним номером запису про обтяження 9696396 (спеціальний розділ);

- 25 травня 2011 р. заступником начальника Другого відділу державної виконавчої служби Тернопільського міського управління юстиції ОСОБА_5 винесена постанову про арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження у виконавчому провадженні № 24393441, якою накладений арешт на все нерухоме майно ОСОБА_1 в інтересах Управління пенсійного фонду України в м.Тернополі. Постанова зареєстрована в Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна за реєстраційним номером обтяження 11230231;

- 12 грудня 2011 р. державним виконавцем Другого відділу державної виконавчої служби Тернопільського міського управління юстиції ОСОБА_6 винесена постанова про арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження у виконавчому провадженні № 30284516, якою накладений арешт на все нерухомого майно ОСОБА_1 в інтересах ПАТ «Всеукраїнський акціонерний банк». Постанова зареєстрована в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно за реєстраційним номером обтяження 11952067;

- 12 липня 2012 р. державним виконавцем Другого відділу державної виконавчої служби Тернопільського міського управління юстиції ОСОБА_5 винесена постанова про арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження у виконавчому провадженні №33340739, якою накладений арешт на все нерухоме майно ОСОБА_1 в інтересах Управління пенсійного фонду України в м.Тернополі. Постанова зареєстрована в Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна за реєстраційним номером обтяження 12743411;

- 15 жовтня 2012 р. старшим державним виконавцем відділу державної виконавчої служби Яремчанського міського управління юстиції ОСОБА_7 винесена постанову про арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження у виконавчому провадженні № 34683035, якою накладений арешт на нерухоме майно ОСОБА_1 Постанова зареєстрована в Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна за реєстраційним номером обтяження 13118251.

Арешти в інтересах перелічених вище кредиторів порушують права іпотекодержателя ТОВ «ОТП Факторинг Україна», іпотекодавця ОСОБА_1, які випливають з договору іпотеки, а саме право задовольнити вимоги кредитора першої черги за рахунок коштів від добровільної реалізації нерухомого майна, яке є предметом іпотеки.

За таких обставин, дія арештів предмету іпотеки на користь інших кредиторів перешкоджає належній реалізації прав ТОВ «ОТП Факторинг Україна» (іпотекодержатель).

Згідно положень ст.3 Закону України «Про іпотеку» іпотекодержатель має право задовольнити забезпечені іпотекою вимоги за рахунок предмета іпотеки переважно перед іншими особами, права чи вимоги яких на передане в іпотеку нерухоме майно не зареєстровані у встановленому законом порядку або зареєстровані після державної реєстрації іпотеки.

Станом на 23 грудня 2016 р. заборгованість по кредитному договору №СМ5МЕЕОО/051/2008 від 4 липня 2008 р. становить 2 827 526,44 гривень.

Відповідно до висновку від 8 серпня 2016 р. про оцінку майна - вартість будинку, що

знаходиться за адресою: Івано-Франківська область, м.Яремче, смт.Ворохта, вул.Д.Галицького, буд. 15а, секц. 1 становить 2 221 390 гривень, що забезпечує загальну заборгованість 2 827 526,44 гривень.

Наявність арештів унеможливлює проведення реалізації ОСОБА_1 іпотечного майна, а відтак позбавляє кредитора його права на задоволення своїх вимог за кредитним договором та договором іпотеки переважно перед іншими кредиторами.

В силу застави кредитор (заставодержатель) має право у разі невиконання боржником (заставодавцем) зобов'язання, забезпеченого заставою, одержати задоволення за рахунок заставленого майна переважно перед іншими кредиторами цього боржника, якщо інше не встановлено законом (право застави) (ч. 1 ст. 572 ЦК України).

Підстав для накладення арешту та подальшої реалізації вказаного майна немає, оскільки право іпотеки виникло раніше, ніж арешти по виконавчих документах на користь інших стягувачів. Тому позивач просить позов задовольнити та зняти арешти з майна іпотеки.

В судове засідання представник позивача ТОВ «ОТП Факторинг Україна» не з’явився, про час і місце судового засідання повідомлявся належним чином, звернувся до суду з клопотанням, в якому вказує, що позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить розглядати справу у його відсутності, зазначаючи, що не заперечує проти заочного розгляду справи.

Відповідачі в судове засідання не з’явилися. 21.06.2018 року судом постановлено ухвалу про заочний розгляд справи.

Суд, дослідивши письмові докази та оцінюючи досліджені докази в сукупності, вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що 4 липня 2008 р. між ОСОБА_1 та Закритим акціонерним товариством «ОТП Банк», правонаступником усіх прав та обов'язків якого є Публічне акціонерне товариство «ОТП Банк», був укладений кредитний договір № СМ-SМЕЕОО/051/2008 (а.с.14-15, 16-21), згідно якого банк надав позичальнику кредит в сумі 300 000 доларів США строком до 03.07.2018 р.

В забезпечення виконання зобов’язань за кредитним договором , 04.07.2008 р. між Закритим акціонерним товариством «ОТП Банк» та ОСОБА_1 був укладений договір іпотеки №PM-SMEE00/050/2008, згідно якого позичальником – відповідачем ОСОБА_1 було передано в іпотеку нерухоме майно - будинок, перша секція двохсекційного житлового будинку, що знаходиться за адресою: Івано-Франківська область, м.Яремче, смт. Ворохта, вул. Д.Галицького, буд. 15а, секц. 1.(а.с.28-35).

Згідно свідоцтва про право власності на нерухоме майно від 15.11. 2007 р. (а.с.38-39) і витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно від 15.11.2007 р. (а.с.40), вказане нерухоме майно належить ОСОБА_1 на праві власності.

Згідно записів у Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна (а.с.36), 4 липня 2008 р. внесений реєстраційний запис про заборону відчужувати предмет іпотеки, що підтверджується витягом № 19507921.

Згідно записів у Державному реєстрі іпотек (а.с.37), 4 липня 2008 р. внесений реєстраційний запис про іпотеку зазначеного вище нерухомого майна, що підтверджується витягом № 19508100.

27 червня 2011 року між Публічним акціонерним товариством «ОТП Банк» та Товариством з обмеженою відповідальністю «ОТП Факторинг Україна» у відповідності до ст.ст. 512, 514, 1077 - 1079, 1082, 1084 Цивільного кодексу України було укладено договір купівлі-продажу кредитного портфелю (а.с.41-53) та договір відступлення права вимоги за договором іпотеки від 4 липня 2008 року, який посвідчений приватним нотаріусом Яремчанського міського нотаріального округу ОСОБА_2, зареєстрований за №2756 (а.с.55-62).

Відповідно до постанови про арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження № 47439232 (а.с.63) та відомостей з Державного Реєстру речових прав на нерухоме майно (а.с.69) встановлено, що 12 травня 2015 р. старший державний виконавець Другого відділу державної виконавчої служби Тернопільського міського управління юстиції ОСОБА_4 винесла постанову про арешт майна боржника, відповідно до якої накладений арешт на все нерухоме майно ОСОБА_1 в інтересах ПАТ «Всеукраїнський акціонерний банк». Постанова зареєстрована в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно за реєстраційним номером запису про обтяження 9696396 (спеціальний розділ).

Відповідно до постанови про арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження № 24393441 (а.с.64) та відомостей з Державного Реєстру речових прав на нерухоме майно (а.с.71) встановлено, що 25 травня 2011 р. заступник начальника Другого відділу державної виконавчої служби Тернопільського міського управління юстиції ОСОБА_5 винесла постанову про арешт майна боржника, якою накладений арешт на все нерухоме майно ОСОБА_1 в інтересах Управління пенсійного фонду України в м.Тернополі. Постанова зареєстрована в Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна за реєстраційним номером обтяження 11230231.

Відповідно до постанови про арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження № 30284516 (а.с.65) та відомостей з Державного Реєстру речових прав на нерухоме майно (а.с.71) встановлено, що 12 грудня 2011 р. державний виконавець Другого відділу державної виконавчої служби Тернопільського міського управління юстиції ОСОБА_6 виніс постанову пре арешт майна боржника, якою накладений арешт на все нерухомого майно ОСОБА_1 в інтересах ПАТ «Всеукраїнський акціонерний банк». Постанова зареєстрована в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно за реєстраційним номером обтяження 11952067.

Відповідно до постанови про арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження № 33340739 (а.с.66) та відомостей з Державного Реєстру речових прав на нерухоме майно (а.с.71) встановлено, що12 липня 2012 р. державний виконавець Другого відділу державної виконавчої служби Тернопільського міського управління юстиції ОСОБА_5 винесла постанову про арешт майна боржника, якою накладений арешт на все нерухоме майно ОСОБА_1 в інтересах Управління пенсійного фонду України в м. Тернополі. Постанова зареєстрована в Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна за реєстраційним номером обтяження 12743411.

Відповідно до постанови про арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження №34683035 (а.с. 67-68) та відомостей з Державного Реєстру речових прав на нерухоме майно (а.с.71/2) встановлено, що 15 жовтня 2012 р. старший державний виконавець Відділу державної виконавчої служби Яремчанського міського управління юстиції ОСОБА_7 виніс постанову про арешт майна боржника, якою накладений арешт на нерухоме майно ОСОБА_1 Постанова зареєстрована в Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна за реєстраційним номером обтяження 13118251.

Згідно розрахунку заборгованості (а.с.73) встановлено, що станом на 23 грудня 2016 р. заборгованість ОСОБА_1 по кредитному договору № СМ-SМЕЕОО/051/2008 від 4 липня 2008 р. становить 2 827 526,44 гривень.

Згідно висновку про вартість об’єкта оцінки від 08.08.2016 р. (а.с.74) встановлено, що вартість будинку, що знаходиться за адресою: Івано-Франківська область, м.Яремче, смт. Ворохта, вул.Д.Галицького, буд. 15а, секц. 1 становить 2 221 390 гривень.

Відповідно до ст.1 Закону України «Про іпотеку», іпотека - вид забезпечення виконання зобов'язання нерухомим майном, що залишається у володінні і користуванні іпотекодавця, згідно з яким іпотекодержатель має право в разі невиконання боржником забезпеченого іпотекою зобов'язання одержати задоволення своїх вимог за рахунок предмета іпотеки переважно перед іншими кредиторами цього боржника у порядку, встановленому цим Законом.

Згідно правил ст.572 ЦК України, в силу застави кредитор (заставодержатель) має право у разі невиконання боржником (заставодавцем) зобов'язання, забезпеченого заставою, одержати задоволення за рахунок заставленого майна переважно перед іншими кредиторами цього боржника, якщо інше не встановлено законом (право застави).

Положеннями ст.3 Закону України «Про іпотеку» визначено, що у разі порушення боржником основного зобов'язання відповідно до іпотеки іпотекодержатель має право задовольнити забезпечені нею вимоги за рахунок предмета іпотеки переважно перед іншими особами, права чи вимоги яких на передане в іпотеку нерухоме майно зареєстровані після державної реєстрації іпотеки. Якщо пріоритет окремого права чи вимоги на передане в іпотеку нерухоме майно виникає відповідно до закону, таке право чи вимога має пріоритет над вимогою іпотекодержателя лише у разі її/її виникнення та реєстрації до моменту державної реєстрації іпотеки. Пріоритет права іпотекодержателя на задоволення забезпечених іпотекою вимог за

рахунок предмета іпотеки відносно зареєстрованих у встановленому законом порядку прав чи вимог інших осіб на передане в іпотеку нерухоме майно, виникає з моменту державної реєстрації іпотеки. Зареєстровані права та вимоги на нерухоме майно підлягають задоволенню згідно з їх пріоритетом - у черговості їх державної реєстрації.

Статтею 14 Закону України «Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень» встановлено, що пріоритет обтяжень визначається у черговості їх реєстрації. Обтяжувач з вищим пріоритетом має переважне право на звернення стягнення на предмет обтяження. Наведене кореспондується і з положеннями ст.18 Закону України «Про заставу».

Відповідно до ст.54 Закону України «Про виконавче провадження», про звернення стягнення на заставлене майно для задоволення вимог стягувачів, які не є заставодержателями, державний виконавець повідомляє заставодержателю не пізніше наступного дня після накладення арешту на майно або якщо їй стало відомо, що арештоване майно боржника перебуває в заставі, та роз'яснює заставодержателю право на звернення до суду з позовом про зняття арешту із заставленого майна; для задоволення вимог стягувачів, які не є заставодержателями, стягнення на заставлене майно боржника може бути звернуто у разі: виникнення права застави після винесення судом рішення про стягнення з боржника коштів; якщо вартість предмета застави перевищує розмір заборгованості боржника заставодержателю.

З огляду на викладене, враховуючи, що позивач набув право вимоги за вищевказаними кредитним договором та договором іпотеки, проте наявність арешту, накладеного з метою виконання зобов'язань в межах виконавчих проваджень, позбавляє його можливості реалізувати своє право звернення стягнення на майно, що належить боржнику ОСОБА_1, враховуючи, що у позивача наявний пріоритет щодо звернення стягнення на іпотечне майно, суд вважає за необхідне задовольнити позовні вимоги та звільнити іпотечне майно з-під арешту.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.1, 3, 33, 36, 37 Закону України «Про іпотеку», ст.ст.328, 392, 572 ЦК України, ст. 54 Закону України «Про виконавче провадження», ст. 14 Закону України «Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень», ст.ст.12, 13, 18, 76, 78, 89, 95, 141, 206, 229, 259, 263-265, 268, 282, 354 ЦПК України, суд,-

в и р і ш и в:

позов задовольнити.

Зняти арешт з належного ОСОБА_1 (ІПН НОМЕР_1) будинку, перша секція двохсекційного житлового будинку, що знаходиться за адресою: смт.Ворохта, вул.Д.Галицького, 15а, секція 1, м.Яремче, Івано-Франківської області, який накладений:

-постановою старшого державного виконавця Другого відділу державної виконавчої служби Тернопільського міського управління юстиції ОСОБА_4 від 12.05.2015 р. у виконавчому провадженні №47439232 та внесену в Державний реєстр речових прав на нерухоме майно за реєстраційним номером запису про обтяження 9696396 (спеціальний розділ);

-постановою заступника начальника Другого відділу державної виконавчої служби Тернопільського міського управління юстиції ОСОБА_5 від 25.05.2011 р. у виконавчому провадженні №24393441 та внесену в Державний реєстр речових прав на нерухоме майно за реєстраційним номером запису про обтяження 11230231;

-постановою державного виконавця Другого відділу державної виконавчої служби Тернопільського міського управління юстиції ОСОБА_6 від 12.12.2011 р. у виконавчому провадженні №30284516 та внесену в Державний реєстр речових прав на нерухоме майно за реєстраційним номером запису про обтяження 11952067;

-постановою заступника начальника Другого відділу державної виконавчої служби Тернопільського міського управління юстиції ОСОБА_5 від 12.07.2012 р. у виконавчому провадженні №33340739 та внесену в Державний реєстр речових прав на нерухоме майно за реєстраційним номером запису про обтяження 12743411;

-постановою старшого державного виконавця відділу державної виконавчої служби Яремчанського міського управління юстиції ОСОБА_7 від 15.10.2012 р. у виконавчому провадженні №34683035 та внесену в Державний реєстр речових прав на нерухоме майно за реєстраційним номером запису про обтяження 13118251.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив за письмовою заявою відповідача, яка може бути поданою протягом тридцяти днів з дня отримання копії рішення.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Апеляційного суду Івано-Франківської області протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Відповідно до вимог п.15.5 Перехідних положень ЦПК України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справи витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення виготовлено 02.07.2018 року.

Головуючий суддя: А. П. Іванов

Джерело: ЄДРСР 75084095
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку