open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №461/3646/18&?п;

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 червня 2018 року. м. Львів.

Галицький районний суд м. Львова

у складі головуючого судді Юрківа О.Р.,

за участі:

секретаря судового засідання Кузьми Д.М.,

представника заявника ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в м. Львові цивільну справу за заявою ОСОБА_2, за участю заінтересованої особи – Галицького районного у м. Львові відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Львівській області про встановлення факту, що має юридичне значення, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА _2 звернулась до суду із заявою про встановлення факту того, що заявник є полькою за національністю, та про внесення змін в актовий запис. Свої вимоги мотивувала тим, що вона народилася 06.11.1960 року у м. Львові в родині поляків. Її батько ОСОБА_3 є поляком за національністю, хоча в документах указаний як українець, народився у м. Часів Яр Донецької області 24.07.1939 року, куди дід заявника ОСОБА_4 переїхав з с. Заставне Тернопільського повіту (тепер Золочівський район Львівської області). Як зазначає заявник, саме її дід ОСОБА_4 (в старих метричних книгах ОСОБА_5) Ісаакович був поляком, остільки його мати ОСОБА_6, дівоче прізвище Іри, була чистокровною полячкою і походила зі знатного та заможного польського роду. Заявник та вся її родина завжди відносили себе до поляків, оскільки такими є за етнічним походженням, дотримувалися польських звичаїв і традицій, розмовляли польською мовою, відвідували Римо-католицький храм. Дочка заявниці - ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_1, закінчила в місті Львові середню школу № 24 з польською мовою викладання, часто буває в Польщі з культурною метою, навчалася польській культурі, релігії. Заявник також навчалася в Польщі понад три роки, закінчила там в місті Перемишлі Теологічно-катехитичний коледж в 2002 році. Мати заявника - ОСОБА_8 була членом Товариства польської культури Львівщини Головного управління у Львові з 1995 року, та ОСОБА_2 є членом цього ж товариства з 1993 року і по даний час. Шлюб зі своїм чоловіком ОСОБА_5 заявник укладала в Архікатедрі Латинського обряду у Львові, тобто відповідно до канонів Польської Римо-Католицької церкви.

Просить суд встановити факт того, що ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, реєстраційний номер картки платника податків НОМЕР_1, за національністю є полька; зобов'язати Галицький районний у місті Львові відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Львівській області, внести зміни до актового запису № 2737.

У судовому засіданні представник заявника вимоги ОСОБА_2 підтримав та просив задовольнити. Надав пояснення аналогічні викладеним у заяві.

Представник заінтересованої особи - Галицького районного у м. Львові відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у львівській області у судове засідання не з’явився, хоча відділ був повідомлений про дату, час та місце розгляду справи.

Заслухавши думку представника заявника, з’ясувавши дійсні обставини справи, перевіривши та оцінивши надані докази, суд вважає, що заяву слід задовольнити з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 (дівоче прізвище ОСОБА_9) народилася 06 листопада 1960 року в місті Львові.

Батько заявниці ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_3, народився він в м. Часів Яр Донецької області, куди тимчасово переїхав його батько ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_4, уродженець ІНФОРМАЦІЯ_5 повіту (тепер Золочівський район Львівської області). ОСОБА_4 (дід заявниці), номер у м. Львові 19.02.1977 року, а батько ОСОБА_3 - 18.08.1991 року теж у м. Львові.

ОСОБА_4 (в старих метричних книгах ОСОБА_5) Ісаакович був поляком, остільки його мати ОСОБА_6 (дівоче прізвище Іри) була чистокровною полькою, що стверджується архівною довідкою Центрального державного історичного архіву міста Львова від 27.11.1997 року № Т-5/97, де вказано, що в метричній книзі Римо-Католицької парохії с. Вижняни (Ляшки Королівські) Перемишлянського повіту Тернопільського воєводства наявний запис про одруження ОСОБА_9 та ОСОБА_10 дочки ОСОБА_11 римо-католицького віросповідання.

Відповідно до довідки відділу ЗАГС Золсчівської районної державної адміністрації від 13.11.1997 року №556, батьками ОСОБА_4 (ОСОБА_5) Ісааковича ІНФОРМАЦІЯ_4 були ОСОБА_9 та ОСОБА_6 з роду Іри, яка була етнічною полячкою, та померла 20 листопада 1934 року у віці 66 років.

В той же час, згідно з положеннями ст. 293 ЦПК окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Статтею 315 ЦПК України визначено перелік справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення, які підлягають розгляду судом у порядку окремого провадження. Вказана норма не передбачає можливості розгляду в порядку окремого провадження заяв про встановлення факту національності. Хоча зазначений перелік справ не є вичерпним, проте із змісту зазначених вище норм убачається, що суд може встановити факти, які тягнуть для заявника правові наслідки.

Частина 2 вказаної статті передбачає, що у судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміни або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до ч.1 ст.2, ч.ч.1,2,3 ст.9 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» від 01 липня 2010 року № 2398-У1 актами цивільного стану є події та дії, які нерозривно пов’язані з фізичною особою і започатковують, змінюють, доповнюють або припиняють її можливість бути суб’єктом цивільних прав та обов’язків. Державна реєстрація актів цивільного стану проводиться з метою забезпечення реалізації прав фізичної особи та офіційного визнання і підтвердження державою фактів народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті. Державна реєстрація актів цивільного стану проводиться шляхом складення актових записів цивільного стану. Актовий запис цивільного стану- це документ органу державної реєстрації актів цивільного стану, який містить персональні відомості про особу та підтверджує факт проведення державної реєстрації акта цивільного стану.

Відповідно до ст. 300 ЦК України фізична особа має право на індивідуальність, на збереження своєї національної, культурної, релігійної, мовної самобутності, а також право на вільний вибір форм та способів прояву своєї індивідуальності, якщо вони не заборонені законом та не суперечать моральним засадам суспільства.

Відповідно до наказу Міністерства юстиції України № 32/5/101 від 23.05.2001 року Про затвердження Інструкції про порядок реєстрації актів громадянського стану в дипломатичних представництвах та консульських установах України та наказу Міністерства юстиції України від 12.01.2011 року № 96/5 «Про затвердження Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання» органи РАЦС не уповноважені реєструвати інформацію про національну приналежність фізичних осіб.

На підставі Указу Президента України № 70/99 від 27.01.1999 року втратив чинність Указ Президента України від 31.12.1991 року № 24 «Про порядок зміни громадянами України національності». Зміна національності чинним законодавством не передбачена.

Верховний Суд України у своєму аналізі судової практики розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення від 2012 року зазначив, що не можуть бути встановлені у судовому порядку факти щодо належності до певної національності.

З урахуванням викладеного, у зв’язку з відсутністю правових підстав для визнання факту національності, суд вважає за необхідне у задоволенні заяви ОСОБА_2 відмовити.

На підставі викладеного вище та керуючись ст.ст. 5, 12, 19, 81, 141, 256 ч. 1 п. 1, ч. 2, 259 ЦПК України, ст. 11 Конституції України, ст. 11 Закону України «Про національні меншини в Україні», ст. 300 ЦК України, суд –

ВИРІШИВ:

у задоволенні заяви ОСОБА_2, за участю заінтересованої особи – Галицького районного у м. Львові відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Львівській області про встановлення факту, що має юридичне значення - відмовити за безпідставністю.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до апеляційного суду Львівської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя О.Р. Юрків.

Джерело: ЄДРСР 75083367
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку