open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 826/2285/18

ДОДАТКОВА ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 липня 2018 року м. Київ

Київський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

Судді-доповідача: Бужак Н. П.

Суддів: Костюк Л.О., Троян Н.М.

За участю секретаря: Івченка М.В.

розглянувши у порядку письмового провадження питання про ухвалення додаткового судового рішення у справі апеляційною скаргою ОСОБА_2 на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 10 квітня 2018 року, суддя Арсірій Р.О., у справі за адміністративним позовом ОСОБА_2 до Головного управління Пенсійного фонду України у м.Києві про визнання бездіяльності протиправною та зобов'язання вчинити дії,-

У С Т А Н О В И Л А:

ОСОБА _2 звернувся до Окружного адміністративного суду міста Києва з адміністративним позовом до Головного управління Пенсійного фонду України у м.Києві, в якому просив, зобов'язати відповідача здійснити відповідно до довідки ліквідаційної комісії ГУМВС в м. Києві №33799 від 14.06.2017 року про розмір грошового забезпечення перерахунок пенсії в розмірі 90- % та виплатити пенсію ОСОБА_2, починаючи з 01.01.2016 року відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення гарантій соціального захисту колишніх працівників органів внутрішніх справ України та членів їх сімей" № 900 від 23.12.2015 року, ст.63 Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" постанови КМУ від 11.11.2015 року № 988, наказу Міністерства внутрішніх справ України № 138 від 17.02.2017 року "Про затвердження переліку посад осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ України (міліції), які мають право на пенсійне забезпечення або одержують пенсію на мовах Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб", що прирівнюються посадам поліцейських" без обмеження максимального розміру пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством) на підставі Рішення Конституційного Суду України від 20.12.2016 року № 7-pп/2016 у справі за конституційним поданням Верховного Суду України щодо відповідності Конституції України (конституційності) положення другого речення частини 7 статті 43, першого речення частини першої статті 54 Закону України "Про забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб".

Рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва від 10 квітня 2018 року позов задоволено частково. Зобов'язано Головне управління Пенсійного фонду України в м. Києві перерахувати пенсію ОСОБА_2 відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення гарантій, соціального захисту колишніх працівників органів внутрішніх справ України та членів їх сімей" № 900- VIII, ст. 63 Закону України Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб" № 2262-ХІІ, постанови Кабінету Міністрів України №988 від 11.11.2015 року "Про грошове забезпечення поліцейських Національної поліції" та довідки про розмір грошового забезпечення для перерахунку пенсії №33799 від 14.06.2017 року, виданої ліквідаційною комісією Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в м. Києві, з 01 січня 2016 року. Зобов'язати Головне управління Пенсійного фонду України в м. Києві проводити виплату ОСОБА_2 пенсії, перерахованої відповідно до статті 63 Закону України Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб, постанови Кабінету Міністрів України від 11.11.2015 року №988 "Про грошове забезпечення поліцейських Національної поліції" та довідки про розмір грошового забезпечення для перерахунку пенсії №33799 від 14.06.2017, виданої ліквідаційною комісією Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в м. Києві, з 01 січня 2018 року. В решті позовних вимог відмовлено.

Не погоджуючись із зазначеним рішенням суду, позивач звернувся з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати рішення суду першої інстанції в частині відмови щодо зобов'язання відповідача провести виплату пенсії позивачу з 01.01.2018 року та виплатити пенсію позивачу з 01.01.2016 року з урахуванням відповідних надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством. Постановити нове рішення, яким позовні вимоги позивача задовольнити в повному обсязі та зобов'язати відповідача здійснити перерахунок пенсії та виплатити перераховану пенсію ОСОБА_2 у розмірі 90%, починаючи з 01.01.2016 року.

Постановою Київського апеляційного адміністративного суду від 24 травня 2018 року апеляційну скаргу ОСОБА_2 задоволено частково. Рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 10 квітня 2018 року змінено, викладено абзац другий та третій резолютивної частини рішення в наступній редакції: "Зобов'язано Головне управління Пенсійного фонду України у м.Києві здійснити перерахунок та виплату пенсії ОСОБА_2 з 01 січня 2016 року як пенсіонеру органів внутрішніх справ згідно із Законом України від 23 грудня 2015 року № 900-VIII "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення гарантій соціального захисту колишніх працівників органів внутрішніх справ України та членів їх сімей", статтями 51, 63 Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", постановою Кабінету Міністрів України від 11 листопада 2015 року № 988 "Про грошове забезпечення поліцейських Національної поліції", на підставі наданої довідки Ліквідаційної комісії Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в м. Києві про грошове забезпечення від 14.06.2017 року № 33799 для перерахунку пенсій з урахуванням грошового забезпечення поліцейських.". У решті рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 10 квітня 2018 року залишено без змін.

Відповідно до ч. 3 ст. 252 КАС України додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення.

Постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 24 травня 2018 року, відповідно до п.2 ч.1ст.311 КАС України, прийнята в порядку письмового провадження.

В матеріалах справи достатньо письмових доказів для вирішення апеляційної скарги, а особиста участь сторін у розгляді справи не обов'язкова.

З огляду на викладене, колегія суддів визнала можливим розглянути справу в порядку письмового провадження.

Перевіривши матеріали справи, колегія суддів вважає за необхідне ухвалити додаткове судового рішення, виходячи з наступного.

Відповідно до частини першої статті 252 Кодексу адміністративного судочинства України суд, що ухвалив судове рішення, може за заявою учасника справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо:

1) щодо однієї із позовних вимог, з приводу якої досліджувалися докази, чи одного з клопотань не ухвалено рішення;

2) суд, вирішивши питання про право, не визначив способу виконання судового рішення;

3) судом не вирішено питання про судові витрати.

Згідно частини другої вказаної статті заяву про ухвалення додаткового судового рішення може бути подано до закінчення строку на виконання судового рішення.

Суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове судове рішення в тому самому складі протягом десяти днів з дня надходження відповідної заяви. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення. У разі необхідності суд може розглянути питання ухвалення додаткового судового рішення в судовому засіданні з повідомленням учасників справи. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви (частина третя статті 252 Кодексу адміністративного судочинства України).

Як вбачається із матеріалів справи, постановою Київського апеляційного адміністративного суду від 24 травня 2018 року суд апеляційної інстанції зобов'язав відповідача здійснити перерахунок та виплату пенсії ОСОБА_2 з 01 січня 2016 року як пенсіонеру органів внутрішніх справ згідно із Законом України від 23 грудня 2015 року № 900-VIII "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення гарантій соціального захисту колишніх працівників органів внутрішніх справ України та членів їх сімей", статтями 51, 63 Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", постановою Кабінету Міністрів України від 11 листопада 2015 року № 988 "Про грошове забезпечення поліцейських Національної поліції", на підставі наданої довідки Ліквідаційної комісії Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в м. Києві про грошове забезпечення від 14.06.2017 року № 33799 для перерахунку пенсій з урахуванням грошового забезпечення поліцейських.

Проте, у вказаному рішенні суд апеляційної інстанції не вирішив однієї із позовних вимог, з приводу якої досліджувалися докази, та не ухвалив рішення, а саме не ваказав відсоток для перерерахунку розміру пенсії з відповідних сум грошового забезпечення, хоча така вимога була заявлена позивачем.

Із висновку про призначення пенсії по вислузі років (пенсійна справа ОСОБА_2 №89/33799) вбачається, що позивачу з 16.08.2005 року була призначена пенсія за вислугу років у розмірі 90% грошового забезпечення.

Відповідно до частини 4 статті 63 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», в редакції, чинній на час перерахунку пенсії позивачу, усі призначені за цим Законом пенсії підлягають перерахунку у звязку з підвищенням грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом, на умовах, у порядку та розмірах, передбачених Кабінетом Міністрів України. У разі якщо внаслідок перерахунку пенсій, передбаченого цією частиною, розміри пенсій звільненим із служби військовослужбовцям, особам, які мають право на пенсію за цим Законом, є нижчими, зберігаються розміри раніше призначених пенсій.

Таким чином, при перерахунку пенсії особам, які проходили службу в органах внутрішніх справ має застосовуватись норма, що визначає розмір грошового забезпечення у відсотках, яка діяла на момент призначення пенсії.

Крім того, згідно зі статтею 22 Конституції України закріплені нею права і свободи не є вичерпними, гарантуються і не можуть бути скасовані. При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законодавчих актів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.

Таким чином, додатковим судовим рішенням вирішуються окремі правові вимоги, котрі не вирішені основним рішенням, за умови, якщо з приводу позовних вимог досліджувались докази. Додаткове судове рішення є невід'ємною складовою основного судового рішення.

Відповідно до статті 242 КАС України, рішення суду повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права при дотриманні норм процесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі повно і всебічно з'ясованих обставин в адміністративній справі, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні, з наданням оцінки всім аргументам учасників справи.

З огляду на викладене, колегія суддів приходить до висновку про наявність правових підстав для ухвалення додаткового судового рішення, оскільки судом апеляційної інстанції під час прийняття постанови від 24 травня 2018 року щодо однієї із позовних вимог, з приводу якої досліджувалися докази, не ухвалено рішення.

Керуючись ст.ст. 241, 242, 243, 252, 325, 328, 329 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів, -

П О С Т А Н О В И Л А:

Ухвалити додаткову постанову наступного змісту.

Перерахунок та виплату пенсії ОСОБА_2 здійснити, виходячи із розміру пенсії 90 % грошового забезпечення, встановленого при призначенні пенсії.

Додаткова постанова суду набирає законної сили з дати її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду у строк визначений ст. 329 КАС України.

Суддя -доповідач: Бужак Н.П.

Судді : Костюк Л.О.

Троян Н.М.

Повний текст виготовлено: 04 липня 2018 року.

Джерело: ЄДРСР 75082188
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку