open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

——————————————————————

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 червня 2018 р.

м.Одеса

Справа № 821/565/18

Категорія: 10.2.4

Головуючий в 1 інстанції: Попов В.Ф.

Одеський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого судді – Коваля М.П.,

суддів – Домусчі С.Д.,

– ОСОБА_1,

розглянувши в порядку письмового провадження в місті ОСОБА_1 апеляційну скаргу ОСОБА_2 на рішення Херсонського окружного адміністративного суду, яке прийнято 26 квітня 2018 року у складі суду судді: Попова В.Ф. в місті Херсоні по справі за адміністративним позовом ОСОБА_2 до Головного управління Пенсійного фонду України в Херсонській області про визнання протиправними дій та зобов’язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА _2 звернувся до суду з адміністративним позовом до Головного управління Пенсійного фонду України в Херсонській області, у якому просив суд: визнати протиправними дії відповідача щодо відмови позивачу у здійсненні перерахунку пенсії відповідно до запису № 8 трудової книжки з розрахунку 200 рублів тарифної ставки за місяць; зобов'язати відповідача здійснити позивачу перерахунку пенсії відповідно до запису № 8 трудової книжки з розрахунку 200 рублів тарифної ставки за місяць починаючи з 01 березня 2018 року.

Рішенням Херсонського окружного адміністративного суду від 26 квітня 2018 року у задоволені заявленого позову відмовлено у повному обсязі.

Не погоджуючись із зазначеним рішенням суду першої інстанції, позивач подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати рішення Херсонського окружного адміністративного суду від 26 квітня 2018 року та прийняти нове рішення, яким заявлений позов задовольнити у повному обсязі.

Доводи апеляційної скарги відповідач обґрунтовує тим, що судом першої інстанції порушено норми матеріального та процесуального права, допущено неповне з’ясування обставин, що мають істотне значення по справі.

Розглянувши матеріали справи, проаналізувавши доводи апеляційної скарги, перевіривши законність і обґрунтованість судового рішення в межах позовних вимог і доводів апеляційної скарги, судова колегія вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом першої інстанції встановлено, що позивач перебуває на обліку в Новокаховському відділі обслуговування громадян ГУ ПФУ в Херсонській області з 25.05.2017 року та отримує пенсію за віком відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

21.02.2018 року позивач звернувся із заявою до Новокаховського відділу обслуговування громадян ГУ ПФУ в Херсонській області про перерахунок пенсії із урахуванням запису із трудової книжки № 8.

Відповідно до запису № 8 трудової книжки виданої на ім'я позивача, 29.10.1979 року наказом № 51 встановлено з 11.10.1979 року тарифну ставку 200 рублів та 1 категорію художника-оформлювача. Згідно із записами № 7 та № 12 позивач працював у Новокаховській художньо-оформлювальній майстерні у період з 08.01.1979 року по 01.07.1991 року.

ГУ ПФУ в Херсонській області розглянуло вищезгадану заяву та відмовило у такому перерахунку зазначаючи, що відсутні підстави, у зв'язку із відсутністю документів, які засвідчують фактичний заробіток для обчислення розміру пенсії, відповідно до листа відповідача у справі від 07.03.2018 року № 101/М-99-10, а також позивачу роз’яснено порядок перерахунку пенсії та подання документів для такого перерахунку.

В свою чергу, позивач, вважаючи дії відповідача щодо відмови у проведенні йому перерахунку пенсії із урахуванням запису із трудової книжки № 8, протиправними, звернувся до суду із адміністративним позовом.

Суд апеляційної інстанції погоджується з рішенням суду першої інстанції, з наступних підстав.

Відповідно до ч. 4 ст. 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 року № 1058-IV (далі Закон № 1058) періоди трудової діяльності та інші періоди, що враховувалися до стажу роботи для призначення пенсії до набрання чинності цим Законом, зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше, крім випадків, передбачених цим Законом.

Згідно ст. 2 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.1991 року № 1788-XII (далі Закон № 1788) право на трудову пенсію мають особи, зайняті суспільно корисною працею, при додержанні інших умов, передбачених цим Законом, зокрема, особи, які працюють на підприємствах, в установах, організаціях, кооперативах (у тому числі за угодами цивільно-правового характеру), незалежно від використовуваних форм власності та господарювання, або є членами колгоспів та інших кооперативів, - за умови сплати підприємствами та організаціями страхових внесків до Пенсійного фонду України.

Відповідно до ст. 64 Закону № 1788 пенсії обчислюються за встановленими нормами у процентах до середньомісячного заробітку, що визначається відповідно до статей 65-67 цього Закону, який громадяни одержували перед зверненням за пенсією.

У заробіток для обчислення пенсії включаються всі види оплати праці, на які нараховувались страхові внески (ст. 66 Закону № 1788).

Норми ст. 40 Закону № 1058 передбачають, що для обчислення пенсії враховується заробітна плата (дохід) за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року. За бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами або в разі, якщо страховий стаж починаючи з 1 липня 2000 року становить менше 60 місяців, для обчислення пенсії також враховується заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд по 30 червня 2000 року незалежно від перерв.

Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», який затверджений постановою правління Пенсійного фонду України 25.11.2005 року № 22-1, передбачено, що одним з документів, що подається для призначення пенсії є документи про стаж та відомості про заробітну плату особи.

Відповідно до п. 2.10 вказаного Порядку довідка про заробітну плату (дохід) особи видається на підставі особових рахунків, платіжних відомостей та інших документів про нараховану та сплачену заробітну плату підприємством, установою чи організацією, де працював померлий годувальник або особа, яка звертається за пенсією. Якщо такі підприємства, установи, організації ліквідовані або припинили своє існування з інших причин, то довідки про заробітну плату видаються правонаступником цих підприємств, установ чи організацій або архівними установами.

У випадках, коли архівні установи не мають можливості видати довідку за встановленою формою з розшифровкою виплачених сум за видами заробітку, вони можуть видавати довідки, що відповідають даним, наявним в архівних фондах, без додержання цієї форми.

Установлення заробітку для обчислення пенсії на підставі показань свідків не допускається. Виписка зі штатного розпису про посадовий оклад, профспілкові квитки, квитки партій та рухів, громадських об'єднань не є документами, що засвідчують фактичний заробіток для обчислення розміру пенсії.

Обов’язковою умовою для обчислення пенсії з урахуванням заробітної плати за період роботи до 1 липня 2000 року є підтвердження нарахування такої заробітної плати первинними документами. Іншого чинним законодавством не передбачено.

При цьому, згідно п. 4.1 наведеного Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій орган, що призначає пенсію, розглядає питання про призначення пенсії, перерахунок та поновлення виплати раніше призначеної пенсії, а також про переведення з одного виду пенсії на інший при зверненні особи з відповідною заявою (додаток 2).

Заяви про переведення з одного виду пенсії на інший, про перерахунок пенсії й поновлення виплати раніше призначеної пенсії приймаються органом, що призначає пенсію, за наявності в особи всіх необхідних документів.

Як встановлено судом першої інстанції та підтверджено під час апеляційного розгляду, позивач не звертався до відповідача із заявою встановленої форми щодо перерахунку пенсії та відповідних документів для такого перерахунку ним представлено не було.

Колегія суддів вважає вірним висновок суду першої інстанції про те, що посилання позивача на запис в трудовій книжці не є належним доказом розміру його заробітної плати.

Відповідно до листів архівного відділу Херсонської міської ради 01.08.2017 року № 09-04-05/846, комунальної установи «Трудовий архів м. Херсона» 12.07.2017 року № 01-15/981, архівного відділу Новокаховської міської ради 24.07.2017 року № 0701/м.923, комунальної установи «Трудовий архів м. Нова Каховка» 26.07.2017 року № 03-01/519 (а.с.19-22), повідомлено позивача про відсутність будь-яких документів Новокаховської художньо-оформлювальної майстерні, а тому не має можливості надати довідку про заробітну плату позивачу.

На підставі наведеного у сукупності, колегія суддів вважає, що суд першої інстанції дійшов вірного висновку про відсутність підстав для задоволення заявленого позову та зобов’язання відповідача здійснити перерахунок пенсії позивача.

Доводи апеляційної скарги встановлених обставин справи та висновків суду першої інстанції не спростовують та не дають підстав для висновку про неправильне застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права.

Тому, на підставі вищезазначених обставин та з огляду на наведені положення законодавства, колегія суддів приходить до висновку про те, що апеляційна скарга підлягає залишенню без задоволення, а судове рішення – без змін.

Керуючись ст.ст. 241, 243, 250, 311, 315, 316, 321, 322, 325, 328, 329 КАС України, суд, –

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу ОСОБА_2 на рішення Херсонського окружного адміністративного суду від 26 квітня 2018 року – залишити без задоволення.

Рішення Херсонського окружного адміністративного суду від 26 квітня 2018 року по справі за адміністративним позовом ОСОБА_2 до Головного управління Пенсійного фонду України в Херсонській області про визнання протиправними дій та вчинити певні дії – залишити без змін.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дати її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку протягом тридцяти днів з дня складення постанови в повному обсязі безпосередньо до Верхового Суду у випадках визначених п. 2 ч. 5 ст. 328 КАС України.

Головуючий суддя: М.П. Коваль

Суддя: С.Д. Домусчі

Суддя: О.О. Кравець

Джерело: ЄДРСР 75081389
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку