open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"27" червня 2018 р.

м. Одеса

Справа № 916/857/18

Господарський суд Одеської області

У складі судді Желєзної С.П.

Секретаря судових засідань ОСОБА_1

За участю представників сторін:

Від позивача: ОСОБА_2 за довіреністю №б/н від 21.03.2018р.

Від відповідача: не з’явився;

Розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю „ІНФОКС” в особі філії „Інфоксводоканал” до об’єднання співвласників багатоквартирного будинку „Піонер” про стягнення 6115,72 грн., –

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю „Інфокс” в особі філії „Інфоксводоканал” (далі – ТОВ "Інфокс") звернулось до господарського суду Одеської області з позовом до об’єднання співвласників багатоквартирного будинку „Піонер” (далі – ОСББ „Піонер”) про стягнення 6 115,72 грн. Позовні вимоги обґрунтовані фактом порушення відповідачем ОСОБА_3 користування системами централізованого водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства житлового та комунального господарства №190 від 27.06.2008р. в частині збереження засобів обліку.

ОСББ „Піонер” не скористалось наданим законом правом на участь свого представника у судовому процесі, незважаючи на належне повідомлення про розгляд даної справи. Відзиву на позовну заяву з боку відповідача до господарського суду не надходило.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши доводи та пояснення представника позивача, суд встановив наступне.

22.10.2009р. між ТОВ „Інфокс” (Постачальник) та ОСББ „Піонер” (Споживач) було укладено тимчасовий договір на послуги водопостачання та водовідведення №4574/3, відповідно до умов п. 1.1, 2.1, 5.3 якого Постачальник надає послуги із подачі питної води на об’єкт Споживача, а також приймає стічні води, які скидаються Споживачем до системи комунальної каналізації у відповідності до дислокації об’єктів. Сторони зобов’язуються керуватись, зокрема, Правилами користування системами централізованого водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства житлового та комунального господарства №190 від 27.06.2008р.

Відповідно до п. п. 2.4.1, 2.4.6 договору №4574/3 від 22.10.2009р. Споживач зобов’язується утримувати у належному технічному стані водопровідну мережу, засоби та прибори, які знаходяться у нього на балансі; забезпечити належний санітарно-технічний стан приміщень та засобів обліку, а також цілісність приладів обліку, встановлених Постачальником.

Згідно з умовами п.5.3 договору №4574/3 від 22.10.2009р. цей договір діє з 22.10.2009р. по 01.03.2010р. Шляхом підписання додаткових угод між сторонами по справі термін дії договору було продовжено до 31.12.2016р.

09.02.2016р. представниками ТОВ „Інфокс” на об’єкті споживача, який розташований за адресою: м. Одеса, вул. Піонерська, буд. 5-Б, та за участю представника ОСББ „Піонер” було встановлено відсутність штуцерної пломби та самовільну заміну раніше встановленого водоміру, про що було складено акт №3454, а також повідомлено про необхідність прибуття на засідання технічної комісії з розгляду акту.

З виписки з протоколу засідання технічної комісії №08 від 10.03.2016р. вбачається, що комісією ТОВ „Інфокс” було прийнято рішення про необхідність здійснення перерахунку спожитої води відповідно до п. п. 3.3, 3.4 ОСОБА_3 користування системами централізованого водопостачання та водовідведення в населених пунктах України за №190.

10.03.2016р. ТОВ „Інфокс” звернулось до ОСББ „Піонер” із листом №1374 ВК-15, відповідно до якого повідомило відповідача про прийняте 10.03.2016р. комісією рішення здійснити перерахунок водоспоживання на суму 6115,72 грн., у зв’язку із виявленими порушеннями ОСОБА_3 користування системами централізованого водопостачання та водовідведення в населених пунктах України за №190, яка повинна бути сплачена ОСББ „Піонер” у добровільному порядку.

Звертаючись до господарського суду із позовними вимогами до ОСББ „Піонер”, ТОВ „Інфокс” було наголошено, що вимога про оплату вартості спожитої води, перерахунок якої було проведено відповідно до вимог ОСОБА_3 користування системами централізованого водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, у розмірі 6115,72 грн. була залишена відповідачем без задоволення, у зв’язку з чим, позивач з метою захисту порушеного права звернувся до суду із даними позовними вимогами.

Вирішуючи питання про правомірність та обґрунтованість заявлених в межах даної справи позовних вимог, суд виходить із наступного.

Статтею 193 ГК України встановлено, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

У відповідності до ч. 2 ст. 509 ЦК України зобов’язання виникають з підстав, встановлених ст. 11 цього Кодексу, у тому числі і з договорів. Згідно ст. 629 ЦК України договір є обов’язковим для виконання сторонами. Зобов’язання, в свою чергу, згідно вимог ст.ст. 525, 526 ЦК України, має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу. Одностороння відмова від виконання зобов’язання або одностороння зміна його умов не допускається.

Згідно ч.1 ст. 901 ЦК України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Статтею 1 Закону України „Про житлово-комунальні послуги” 24 червня 2004 року N 1875-IV (з наступними змінами та доповненнями) визначено, що житлово-комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та перебування осіб у жилих і нежилих приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил; споживач - фізична чи юридична особа, яка отримує або має намір отримати житлово-комунальну послугу; виконавець - суб'єкт господарювання, предметом діяльності якого є надання житлово-комунальної послуги споживачу відповідно до умов договору.

Згідно з ч. 1 ст. 16, ч. ч. 1, 5 ст. 19 Закону України „Про житлово-комунальні послуги” порядок надання житлово-комунальних послуг, їх якісні та кількісні показники мають відповідати умовам договору та вимогам законодавства. Відносини між учасниками договірних відносин у сфері житлово-комунальних послуг здійснюються виключно на договірних засадах. Виконавцем послуг з централізованого постачання холодної води та послуг з водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) для об'єктів усіх форм власності є суб'єкт господарювання, що провадить господарську діяльність з централізованого водопостачання та водовідведення.

Пунктами 5.1, 5.18 ОСОБА_3 користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 27.06.2008 № 190 (далі – ОСОБА_3 №190), передбачено, що облік відпущеної питної води та прийнятих стоків здійснюється виробником і споживачами засобами вимірювальної техніки, які занесені до Державного реєстру або пройшли державну метрологічну атестацію. Споживач відповідає за цілісність та збереження засобів обліку, пломб і деталей пломбування, встановлених представниками територіальних органів Держспоживстандарту та виробником в місцях з'єднань засобів обліку, запірної арматури, манометра та іншого обладнання вузла обліку незалежно від місця його розташування. Знімати засоби обліку, здійснювати будь-які заміни їх частин або зміни положення на водомірному вузлі, де їх встановлено, знімати пломби, накладені органами Держспоживстандарту або виробником, має право лише виробник або споживач за дозволом виробника. У разі самовільних дій споживач сплачує витрати води згідно з пунктами 3.3, 3.4 цих ОСОБА_3.

Відповідно до п. п. 3.1-3.4 ОСОБА_3 №190 розрахунки за спожиту питну воду та скид стічних вод здійснюються на основі показів засобів обліку. Водокористування вважається безобліковим, якщо споживач самовільно приєднався до систем централізованого комунального водопостачання та водовідведення або самовільно користується ними (п. 3.2 ОСОБА_3). У разі безоблікового водокористування виробник виконує розрахунок витрат води за пропускною спроможністю труби вводу при швидкості руху води в ній 2,0 м/сек та дією її повним перерізом протягом 24 годин за добу. Розрахунковий період при безобліковому водокористуванні встановлюється з дня початку такого користування. Якщо термін початку безоблікового водокористування виявити неможливо, розрахунковий період становить один місяць.

Згідно з ч. 1 ст. 216 Господарського кодексу України учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

З огляду на встановлений Правилами №190 обов’язок споживача відповідати за збереження цілісності засобів обліку та деталей пломбування, господарський суд приймаючи до уваги акт №3454 від 09.02.2016р., у якому зафіксовано факт відсутності штуцерної пломби та самовільну заміну раніше встановленого водоміру, дійшов висновку про неналежне виконання ОСББ „Піонер” обов’язку із збереження засобів обліку, що є порушенням п. 5.18 ОСОБА_3 та підставою для перерахунку витрат води відповідно до п. п. 3.3, 3.4 ОСОБА_3.

Перевіривши здійснений ТОВ „Інфокс” розрахунок витрат води, господарський суд, з урахуванням відсутності заперечень щодо правильності його здійснення з боку ОСББ „Піонер”, дійшов висновку про його правильність та обґрунтованість.

З огляду на вище викладене, господарський суд доходить висновку про обґрунтованість заявлених ТОВ „Інфокс” позовних вимог про стягнення 6115,72 грн., що має наслідком задоволення позову у повному обсязі.

Згідно вимог ст. 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. У разі посилання учасника справи на невчинення іншим учасником справи певних дій або відсутність певної події, суд може зобов'язати такого іншого учасника справи надати відповідні докази вчинення цих дій або наявності певної події. У разі ненадання таких доказів суд може визнати обставину невчинення відповідних дій або відсутності події встановленою.

Разом з тим, ст. 86 ГПК України передбачено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Підсумовуючи вищезазначене, позов товариства з обмеженою відповідальністю „Інфокс” в особі філії „Інфоксводоканал” до об’єднання співвласників багатоквартирного будинку „Піонер” підлягає задоволенню шляхом присудження до стягнення із відповідача грошових коштів у розмірі 6115,72 грн. відповідно до ст. ст. 11, 509, 525, 526, 629, 901 Господарського кодексу України, ст. ст. 193, 216 Господарського кодексу України, ст. ст. 1, 16, 19 Закону України „Про житлово-комунальні послуги”, п. п. 3.1-3.4, 5.1, 5.18 ОСОБА_3 користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 27.06.2008 № 190.

Судові витрати зі сплати судового збору розподіляються судом відповідно до ст. 129 ГПК України.

Керуючись ст. ст. 86, 129, 236 – 238, 240 ГПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з об’єднання співвласників багатоквартирного будинку „Піонер” /65009, м. Одеса, вул. Сергія Варламова, буд. 5-Б, ідентифікаційний код 36290087/ на користь товариства з обмеженою відповідальністю „ІНФОКС” /04073, м. Київ, вул. Шулявська, буд. 5, ідентифікаційний код 14289688/ в особі філії „Інфоксводоканал” /65039, м. Одеса, вул. Басейна, буд. 5, ідентифікаційний код 26472133/ грошові кошти у розмірі 6115,72 грн. /шість тисяч сто п’ятнадцять грн. 72 коп./, судовий збір у розмірі 1762,00 грн. /одна тисяча сімсот шістдесят дві грн. 00 коп./.

Рішення набирає законної сили в порядку, передбаченому ст. 241 ГПК України.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Відповідно до ст. ст. 254, 256 ГПК України учасники справи, особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов'язки, мають право подати апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено 02 липня 2018 р.

Суддя С.П. Желєзна

Джерело: ЄДРСР 75080664
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку