open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

79010, м.Львів, вул.Личаківська,81

_________________________________________________________________________________________________________

УХВАЛА

"27" червня 2018 р. Справа № 909/342/18

Львівський апеляційний господарський суд у складі колегії:

Головуючого (судді-доповідача) Якімець Г.Г.,

Суддів Бойко С.М.,

Бонк Т.Б.,

за участю секретаря судового засідання Коростенської О.І.,

та представників:

від позивача (скаржника) - не з'явився

від відповідача-1 - не з'явився

від відповідача-2 - не з'явився

розглянувши клопотання Косівської міської ради, вих.№506 від 18 червня 2018 року

про відмову від апеляційної скарги Косівської міської ради, вих.№386 від 08 травня 2018 року

на ухвалу Господарського суду Івано-Франківської області від 02 травня 2018 року (суддя Максимів Т.В.) про відмову у відкритті провадження

у справі №909/342/18

за позовом Косівської міської ради, м. Косів, Івано-Франківська область

до відповідача-1 Підприємства райспоживспілки «Ринок», м. Косів, Івано-Франківська область

до відповідача-2 ОСОБА_2, м. Івано-Франківськ

про визнання укладеним договору оренди землі

В С Т А Н О В И В :

Ухвалою Господарського суду Івано-Франківської області від 02 травня 2018 року відмовлено у відкритті провадження у справі за позовом Косівської міської ради до відповідачів: Підприємства райспоживспілки «Ринок» та ОСОБА_2 про визнання укладеним договору оренди землі на підставі п.1 ч.1 ст.175 ГПК України.

Ухвала суду мотивована тим, що заява не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства, з огляду на визначення позивачем одного із відповідачів - фізичну особу ОСОБА_2, яка не є підприємцем.

Не погоджуючись з ухвалою суду першої інстанції, Косівська міська рада подала апеляційну скаргу, в якій просить скасувати ухвалу Господарського суду Івано-Франківської області від 02 травня 2018 року у справі №909/342/18 та справу направити для продовження розгляду до суду першої інстанції.

Ухвалою Львівського апеляційного господарського суду від 21 травня 2018 року, серед іншого, відкрито апеляційне провадження у справі №909/342/18.

Ухвалою суду від 05 червня 2018 року справу призначено до розгляду в судовому засіданні на 20 червня 2018 року в режимі відеоконференції з Косівським районним судом Івано-Франківської області (за клопотанням скаржника) на підставі ст.197 ГПК України.

04 червня 2018 року до суду від відповідача-1 надійшов відзив на апеляційну скаргу (б/н від 31 травня 2018 року), в якому останній просить ухвалу Господарського суду Івано-Франківської області від 02 травня 2018 року у справі №909/342/18 залишити без змін, а апеляційну скаргу Косівської міської ради - без задоволення.

19 червня 2018 року на електронну адресу суду від Косівської міської ради надійшло клопотання (вих.№506 від 18.06.2018 року) про відмову від апеляційної скарги та закриття провадження у справі. Поряд з тим, у вказаному клопотанні заявник просить повернути йому сплачений за подання апеляційної скарги судовий збір.

Ухвалою Львівського апеляційного господарського суду від 20 червня 2018 року розгляд справи відкладено на 27 червня 2018 року.

25 червня 2018 року на адресу суду надійшло клопотання Косівської міської ради (вих.№506 від 18.06.2018 року) про відмову від апеляційної скарги та закриття провадження у справі (оригінал клопотання).

Представники сторін в судове засідання не з'явились, про причини неявки суд не повідомили, хоча належним чином повідомлені про дату, час та місце розгляду справи.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання Косівської міської ради про відмову від апеляційної скарги, колегія суддів дійшла висновку про задоволення вказаного клопотання та закриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою Косівської міської ради на ухвалу Господарського суду Івано-Франківської області від 02 травня 2018 року у справі №909/342/18, з огляду на наступне:

Відповідно до ч.4 ст.266 ГПК України особа, яка подала апеляційну скаргу, має право відмовитися від неї, а інша сторона має право визнати апеляційну скаргу обґрунтованою в повному обсязі чи в певній частині до закінчення апеляційного провадження. У разі відмови від апеляційної скарги суд, за відсутності заперечень інших осіб, які приєдналися до апеляційної скарги, постановляє ухвалу про закриття апеляційного провадження.

Згідно з п.1 ч.1 ст.264 ГПК України суд апеляційної інстанції закриває апеляційне провадження, якщо після відкриття апеляційного провадження особа, яка подала апеляційну скаргу, заявила клопотання про відмову від скарги, за винятком випадків, коли є заперечення інших осіб, які приєдналися до апеляційної скарги.

Слід зазначити, що клопотання Косівської міської ради про відмову від апеляційної скарги підписане міським головою - Плосконосом Юрієм Олександровичем. Відмова від апеляційної скарги мотивована тим, що між сторонами досягнуто згоди на врегулювання спору у досудовому порядку та між сторонами узгоджено умови мирової угоди щодо внесення змін до проекту договору оренди.

Враховуючи те, що апеляційна скарга подана лише позивачем - Косівською міською радою, та в даному випадку відсутні особи, які приєдналися до апеляційної скарги, відтак і відсутні заперечення таких осіб, колегія суддів, на підставі положень ч.4 ст.266 ГПК України, дійшла висновку про закриття апеляційного провадження з розгляду апеляційної скарги Косівської міської ради на ухвалу Господарського суду Івано-Франківської області від 02 травня 2018 року у справі №909/342/18.

Разом з тим, колегія суддів вважає за необхідне зазначити, що відповідно до приписів ч.5 ст.266 ГПК України у разі закриття апеляційного провадження у зв'язку з відмовою від апеляційної скарги на судове рішення повторне оскарження цього рішення особою, яка відмовилася від скарги, не допускається.

Крім того, у вказаному клопотанні апелянт просить суд повернути 50% сплаченого за подання апеляційної скарги судового збору, посилаючись на ч.4 ст.7 ЗУ «Про судовий збір».

З приводу наведеного колегія суддів зазначає наступне:

Відповідно до ч.4 ст.7 ЗУ «Про судовий збір» (із наступними змінами та доповненнями) у разі укладення мирової угоди, відмови від позову, визнання позову відповідачем на стадії перегляду рішення в апеляційному чи касаційному порядку суд у відповідній ухвалі у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення скаржнику (заявнику) з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого ним при поданні відповідної апеляційної чи касаційної скарги.

Як вбачається з наведеної норми, такою врегульовано питання щодо повернення судового збору (а саме: 50%) у конкретних випадках: укладення мирової угоди; відмови від позову; визнання позову відповідачем (на стадії перегляду рішення в апеляційному чи касаційному порядку), при цьому, вказаною нормою не передбачається повернення судового збору у випадку відмови від апеляційної скарги.

Поряд з тим, у частині 1 ст.7 ЗУ «Про судовий збір» встановлено, що сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду, зокрема, в разі: закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв'язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях (п.5).

З огляду на наведене, зважаючи на закриття апеляційного провадження у зв'язку з відмовою від апеляційної скарги, беручи до уваги наявність клопотання апелянта, колегія суддів дійшла висновку про повернення скаржнику сплаченого судового збору за подання апеляційної скарги в повному обсязі.

Як вбачається з платіжного доручення №105 від 10 травня 2018 року, оригінал якого знаходиться у матеріалах справи, апелянтом сплачено судовий збір за подання апеляційної скарги на ухвалу місцевого господарського суду в розмірі 1 762 грн.

Довідкою Управління Державної казначейської служби України у Личаківському районі м. Львова Львівської області (вих.№02-05/385 від 30 травня 2018 року) підтверджується зарахування вказаного судового збору до спеціального фонду Державного бюджету.

Враховуючи все наведене вище, колегія суддів дійшла висновку про задоволення клопотання скаржника, закриття апеляційного провадження та повернення апелянту судового збору, сплаченого за подання апеляційної скарги.

Керуючись п.5 ч.1 ст.7 ЗУ «Про судовий збір», ст.ст.234, 264, 266 ГПК України, суд,

У Х В А Л И В:

1.Задоволити клопотання Косівської міської ради за вих.№506 від 18.06.2018 року.

2.Прийняти відмову від апеляційної скарги Косівської міської ради на ухвалу Господарського суду Івано-Франківської області від 02 травня 2018 року у справі №909/342/18.

3.Закрити апеляційне провадження з розгляду апеляційної скарги Косівської міської ради на ухвалу Господарського суду Івано-Франківської області від 02 травня 2018 року у справі №909/342/18.

4.Повернути з Державного бюджету України Косівській міській раді (78600, Івано-Франківська область, м. Косів, Майдан Незалежності, 11, код ЄДРПОУ 04054228) судовий збір в сумі 1 762 грн., сплачений відповідно до платіжного доручення №105 від 10 травня 2018 року за подання апеляційної скарги на ухвалу Господарського суду Івано-Франківської області від 02 травня 2018 року у справі №909/342/18.

5.Матеріали справи №909/342/18 повернути до Господарського суду Івано-Франківської області.

Ухвала набирає законної сили після її оголошення та може бути оскаржена в касаційному порядку у відповідності до вимог ст.ст.286-291 ГПК України.

Головуючий (суддя-доповідач) Якімець Г.Г.

Суддя Бойко С.М.

Суддя Бонк Т.Б.

Джерело: ЄДРСР 75080399
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку