open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
916/1300/18

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


УХВАЛА

про відкриття провадження у справі


"02" липня 2018 р.

м. Одеса

Справа № 916/1300/18

Господарський суд Одеської області у складі судді – Петрова В.С., розглянувши матеріали позовної заяви № 1400/18 Товариства з обмеженою відповідальністю «Стройконсалтинг» до Громадської організації «Автостоянка «Промінь» про скасування запису про державну реєстрацію права власності, -


ВСТАНОВИВ:


Товариство з обмеженою відповідальністю «Стройконсалтинг» звернулось до Господарського суду Одеської області з позовною заявою до Громадської організації «Автостоянка «Промінь» про скасування запису про право власності у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно № 24550705 від 24.01.2018 р. про державну реєстрацію за відповідачем права власності на адміністративну будівлю для обслуговування автостоянки загальною площею 54,6 кв.м за адресою: м. Одеса, вул. Генерала Бочарова, 53, реєстраційний номер об’єкта нерухомого майна 1470517151101. В обґрунтування заявлених вимог позивач посилається на те, відповідачем самочинно були збудовані будівлі і споруди автостоянки на території орендованої Товариством земельної ділянки та незаконно розміщено автостоянку на вказаній ділянці. Так, позивач вказує, що жодного документу, який б підтверджував набуття ГО «Автостоянка «Промінь» права власності на спірну адміністративну будівлю для обслуговування автостоянки, у відповідача немає, та на реєстрацію права власності подано не було. Наразі позивач зазначає, що під час реєстрації права власності відповідачем було подано недостовірні відомості на спірну будівлю, а також було порушено порядок реєстрації права власності на вказану будівлю, тому відповідний запис про реєстрацію права власності був внесений незаконно і безпідставно, у зв’язку з чим має бути скасований.

Відповідно до ч. 1, 3 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України (в редакції Закону України від 03.10.2017 р. № 2147-VIII, чинній з 15.12.2017 р.) господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку наказного або позовного провадження (загального або спрощеного). Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Згідно ч. 3 ст. 247 Господарського процесуального кодексу України при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: ціну позову; значення справи для сторін; обраний позивачем спосіб захисту; категорію та складність справи; обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; кількість сторін та інших учасників справи; чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Розглянувши матеріали позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Стройконсалтинг», господарський суд визнав їх достатніми для прийняття позовної заяви до розгляду, відкриття провадження у справі та розгляду справи за правилами загального позовного провадження з урахуванням положень ст.ст. 12, 247 Господарського процесуального кодексу України, враховуючи категорію та складність справи, обсяг та характер доказів у справі.

Крім того, разом у позовній заяві Товариство з обмеженою відповідальністю «Стройконсалтинг» вказано в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні позивача – Одеську міську раду, оскільки юридично спірна будівля розташована на земельних ділянках, що належать на праві комунальної власності Одеській міській раді.

Відповідно до ст. 50 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов’язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов’язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Враховуючи викладене та те, що рішення суду з даного спору може вплинути на права та обов’язки Одеської міської ради, яка виступає від імені територіальної громади міста Одеси, яка є власником комунального майна, господарський суд вважає за доцільне залучити до участі у справі вказану міськраду в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача, що сприятиме з’ясуванню всіх обставин справи, прийняттю законного і обґрунтованого рішення.


Керуючись ст.ст. 12, 50, 176, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд -


У Х В А Л И В:


1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі № 916/1300/18 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Стройконсалтинг» до Громадської організації «Автостоянка «Промінь» про скасування запису про державну реєстрацію права власності.

2. Справу № 916/1300/18 розглядати за правилами загального позовного провадження.

3. Підготовче засідання призначити на 25 липня 2018 р. о 10 год. 45 хв. Засідання суду відбудеться у приміщенні господарського суду Одеської області (м. Одеса, пр. Шевченка, 29), зал судових засідань № 404, 4-й поверх, тел.(0482)307-992.

4. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача – Одеську міську раду (65004, м. Одеса, пл. Думська, 1; код ЄДРПОУ 26597691).

5. Встановити відповідачу строк для подання відзиву на позов із урахуванням вимог ст. 165 ГПК України до 25.07.2018 р. з наданням до відзиву доказів в обґрунтування заперечень на позов, якщо такі докази не надані позивачем.

6. Встановити третій особі строк для подання пояснень щодо позову з урахуванням вимог ст. 168 ГПК України до 25.07.2018 р. з наданням відповідних доказів.

7. Викликати учасників справи у підготовче засідання.


Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://od.arbitr.gov.ua


Ухвала набирає законної сили 02.07.18 та оскарженню не підлягає.

Суддя В.С. Петров

Джерело: ЄДРСР 75079597
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку