open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа №173/952/18

Провадження №2-о/173/63/2018

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 червня 2018 р.

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

В складі: головуючого судді - Петрюк Т.М.

При секретарі - Рудовій Л.В

За участю присяжних засідателів - Фролової Л.М та Великого Т.Г.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Верхньодніпровську цивільну справу за заявою ОСОБА_1 та ОСОБА_2, заінтересовані особи: служба у справах дітей Верхньодніпровської районної державної адміністрації, Міністерство соціальної політики України, комунальний заклад освіти «Верхньодніпровський навчально-реабілітаційний центр Дніпропетровської обласної ради» про усиновлення дитини ,-

ВСТАНОВИВ:

27.04.2018 року до суду звернулись заявники ОСОБА_1 та ОСОБА_2 з заявою про усиновлення дитини, заінтересовані особи: служба у справах дітей Верхньодніпровської районної державної адміністрації, Міністерство соціальної політики України, комунальний заклад освіти «Верхньодніпровський навчально-реабілітаційний центр Дніпропетровської обласної ради» про усиновлення дитини.

Ухвалою Верхньодніпровського районного суду від 04.05.2018 року відкрите провадження у справі. Справу призначено до розгляду на 31.05.2018 року.

31.05.2018 року розгляд справи відкладений за клопотанням заінтересованої особи Міністерства соціальної політики України. Справу призначено до розгляду на 19.06.2018 року.

Сторонам та учасникам розгляду справи роз'яснені права та обов'язки у відповідності до ст. 43, 44, 49 ЦПК України.

У судовому засіданні 19.06.2018 року оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Відповідно до заявлених вимог заявники просять ухвалити рішення про усиновлення ними малолітньої дитини ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1. Змінити прізвище усиновленій дитині «ОСОБА_5» на «ІНФОРМАЦІЯ_7» (ІНФОРМАЦІЯ_7), ім'я з «ОСОБА_5» на «ІНФОРМАЦІЯ_7» ( ІНФОРМАЦІЯ_7) по батькові не зазначати відповідно до традицій Республіки Аргентина.

Зобов'язати Царичанський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області, внести зміни до актового запису № 03 від 06 березня 2008 року, зроблений виконкомом Цибульківської сільської ради Царичанського району Дніпропетровської області на ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1, вилучивши дані про біологічних батьків дитини, дату та місце народження залишити без змін.

Записати батьками дитини:

В графі мати зазначити: ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3 (паспорт НОМЕР_1 виданий Національним реєстром осіб 28.11.2012 року, національне посвідчення особи НОМЕР_2) проживаюча за адресою: АДРЕСА_1

В графі батько зазначити ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_5 (паспорт НОМЕР_4, виданий Національним реєстром осіб 27.03.2013 року, національне посвідчення особи НОМЕР_3) проживаючий за адресою: АДРЕСА_1.

Зобов'язати Царичанський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області видати нове свідоцтво про народження усиновленій дитині з указанням зазначених змін.

В обґрунтування своїх вимог заявники посилаються на наступне: вони подружжя, громадяни Республіки Аргентина, ОСОБА_1 та ОСОБА_2, перебувають у зареєстрованому шлюбі з 04 травня 2017 року.

Заявник ОСОБА_1 має двох дітей від попереднього шлюбу: доньок - ОСОБА_13 та ОСОБА_14. На сьогоднішній день його донька ОСОБА_14(16 років) проживає разом з ним.

Заявниця ОСОБА_2 дітей не має.

Від даного шлюбу вони спільних дітей не мають, протягом всього їхнього сімейного життя (близько 5-ти років) вони робили спроби запліднення і біологічним шляхом і іншими способами запліднення, але позитивного результату це так і не дало. На сьогоднішній день в зв'язку зі станом здоров'я ОСОБА_2, вагітність є неможливою.

Згідно психологічної характеристики, складеної 28.08.2017 року відносно них, підтверджується повна відповідність емоційних та матеріальних умов для здійснення усиновлення дітей обох статей, віком від 0 до 12 років включно, які є здоровими або мають легкі вади, які підлягають лікуванню.

Їх подружжя відповідає всім вимогам аргентинського законодавства, щодо віку та тривалості шлюбу щодо усиновлення, пропонують родинне середовище, яке характеризується як таке, що побудоване на діалозі, захисті, турботі, та перш за все безумовній любові. Їх подружжя виконує вимоги до усиновлення в сімейному, навчальному та психологічному планах, що відповідає потребам та інтересам усиновленої дитини

Заявник ОСОБА_1 працює на ТОВ «Мігель Анхель Енрічі е Іхос» на посаді засновника-керівника і за останні шість місяців його дохід с клав 572800 аргентинських песо.

Заявниця ОСОБА_2 на даний час не працює, є домогосподаркою, але займається реставрацією меблів та антикваріату. Така діяльність є індивідуальною, а дохід є тимчасовим та залежить від замовлень.

В цілому їх дохід перевищує мінімальний прожитковий мінімум на душу населення встановлений в республіці Аргентина на день подання довідок про дохід сім'ї.

Вони проживають у власному будинку в місті Перес, провінція Санта Фе. Будинок забезпечений необхідним рівнем комфорту і безпеки, необхідних для фізичного і психологічного розвитку дітей, що підтверджується довідкою обстеження умов проживання від 21.08.2017 року. Будинок має два поверхи, загальною площею 162.2 кв.м., корисна площа 140 кв.м., і нежилої площі 22 кв.м. В будинку чотири спальні, а також кухня, пральна кімната, вітальня-столова, тераса і гараж.

Відповідно до висновку лікарів від 10.09.2017 року ОСОБА_1 є здоровим, має оптимальний психофізичний стан, не має інвалідності, та не потребує допомоги сторонніх осіб.

Відповідно до висновку лікарів від 10.09.2017 року ОСОБА_2 є здоровою, має оптимальний психофізичний стан, не має інвалідності, та не потребує допомоги сторонніх осіб.

Згідно довідок про судимість, виданих Національним реєстром судимостей, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 не мають судимостей (довідки від 28.12.2017 року код розгляду Р 10388525 та Р 10388553)

Стосунки в їх сім'ї є поважливими, забезпечені любов'ю та теплом, чуттєвістю та взаємною солідарністю. У них широке соціальне та сімейне оточення, з якими вони постійно спілкуються. Вся їх родина прийняла та підтримала їх рішення про усиновлення дитини.

Рішення про усиновлення дитини є зваженим, відповідальним та дуже очікуваним. У них є велике бажання стати батьками. Вони пройшли курси усиновлювачів. Вони ознайомлені з наслідками усиновлення дітей та правами та обов'язками усиновителів.

Дитина, яку вони просять усиновити, ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, має статус дитини позбавленої батьківського піклування (розпорядження голови Царичанської райдержадміністрації від 12.01.2017 року № Р-1/0/385-17 «Про надання ОСОБА_5, статусу дитини позбавленої батьківського піклування»).

Мати дитини ОСОБА_9 рішенням Царичанского районного суду Дніпропетровської області від 21.12.2016 року позбавлена батьківських прав по відношенню до свого сина ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Батько дитини ОСОБА_10 записаний зі слів матері відповідно до ч. 1 ст. 135 Сімейного кодексу України.

ОСОБА_5. був взятий на первинний облік дітей сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування 16.01.2017 року № 171 службою у справах дітей Царичанською районною державною адміністрацією та поставлений на облік дітей, які підлягають усиновленню 16.02.2017 року, анкета № 50.

Згідно з розпорядженням голови Царичанської райдержадміністрації від 30.03.2017 року № Р-123/0/385-17 «Про влаштування у дитячий державний заклад ОСОБА_5,» та відповідно до направлення (путівки) служби у справах дітей Дніпропетровської обласної державної адміністрації, погодженого Директором департаменту освіти та науки Дніпропетровської обласної державної адміністрації від 05.04.2017 року № 3 ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, влаштований до КЗО «Верхньодніпровський навчально-реабілітаційний центр «ДОР» на повне державне утримання.

За весь період перебування дитини в державних дитячих закладах ніхто з громадян України не виявив бажання його усиновити, призначити над ним опіку та взяти хлопчика в прийомну сім'ю чи будинок дитячого типу.

Відповідно до довідки служби у справах дітей Царичанської райдержадміністрації від 17.02.2017 року № 35/17 ОСОБА_5 має близьких родичів, а саме брата ОСОБА_11, ІНФОРМАЦІЯ_6, який проживає разом з батьком ОСОБА_12 в АДРЕСА_2.

Відповідно до акту про невідвідування від 10.04.2018 року, складаним КЗ «Верхньодніпровський навчально-реабілітаційний центр «ДОР» за час перебування дитини ОСОБА_5. в закладі, ніхто з родичів його не відвідував, не спілкувався з ним, не приймав ніякої участі у вихованні дитини та не підтримував родинні стосунки.

Вони перебувають на обліку в Міністерстві соціальної політики України в м. Києві як кандидати в усиновлювачі за № М-02616 від 03 березня 2018 року.

Вони за направленням Міністерства соціальної політики України від 05.04.2018 року № 978/0/141-18/375, познайомились з дитиною. При наступних зустрічах дитина охоче з ними спілкувалась, розповідала вірші, показувала свої фізичні навики. Між ними виникли теплі стосунки, добрий емоційний контакт.

Перешкод для усиновлення, передбачених ст. 212 СК України вони не мають. Зобов'язуються створити всі необхідні умови для розвитку та виховання дитини. Правові наслідки передбачені для усиновлення дитини їм роз'яснені. Зі станом здоров'я дитини вони ознайомлені, що й стало підставою звернення до суду

У судовому засіданні заявники підтримали вимоги про усиновлення малолітньої дитини ОСОБА_5 та просять їх задовольнити у повному обсязі, давши пояснення фактично установлені матеріалами справи.

Представник заінтересованої особи Служби у справах дітей Верхньодніпровської районної державної адміністрації, підтримала вимоги за заявою і просила її задовольнити, пояснюючи це тим, що усиновлення відповідає інтересам дитини. До такого висновку служба прийшла ретельно вивчивши наданий заявниками пакет документів для усиновлення та поспілкувавшись із заявниками.

Представник заінтересованої особи, КЗО «Верхньодніпровський навчально реабілітаційний центр ДОР» підтримав вимоги за заявою та просить її задовольнити. Вважає, що усиновлення буде відповідати інтересам дитини. Також пояснив, що ОСОБА_5 перебуває у їхньому закладі з 2017 року. За цей час ніхто із рідних дитину не відвідав та не поцікавився його долею, не приймав участі у його вихованні. Заявники протягом тривалого часу відвідували ОСОБА_5 Встановили з ним контакт. Поспілкувались із соціальним педагогом, психологом. Отримали необхідні консультації у лікаря та у класного керівника. Дитина довірливо відносилась до заявників, будь-яких хвилювань, почуття страху, незвичної для дитини поведінки при спілкування заявниками у ОСОБА_5, не спостерігалось. Ніхто із громадян України не виявляв бажання щодо усиновлення ОСОБА_5 Адміністрація КЗО «Верхньодніпровський навчально - реабілітаційний центр ДОР» надала згоду на усиновлення ОСОБА_5 заявниками.

Представник заінтересованої особи - Міністерства соціальної політики України - у судове засідання не з'явився, подавши заяву про розгляд справи за відсутності представника Міністерства та надали висновок щодо доцільності усиновлення.

Згідно ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку , встановленому цим Кодексом, звернутись до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів

Завданням суду при здійсненні правосуддя, в силу ст. 2 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" є забезпечити кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною радою України.

За змістом положень вказаних норм, розпорядження своїм правом на захист є диспозитивною нормою цивільного законодавства, яке полягає у наданні особі, яка вважає свої права порушеними, невизнаними або оспорюваними, можливості застосувати способи захисту, визначені законом або договором.

Відповідно до ч. 1 ст. 5 ЦПК України здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, держави та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором

При цьому, предметом позову є матеріально-правова вимога позивача до відповідача, а підставою - посилання на належне йому право, юридичні факти, що призвели до порушення цього права, та правове обґрунтування необхідності його захисту.

Суд, заслухавши учасників розгляду справи, з'ясувавши зміст заявлених вимог, вивчивши матеріали справи та оцінивши докази кожного окремо та в їх сукупності, приходить до таких висновків.

Судом встановлено такі факти та відповідні їм правовідносини.

Між сторонами виникли правовідносини із сімейних відносин з усиновлення дитини, громадянина України, іноземними громадянами.

Відповідно до ст.ст. 20, 21 Конвенції про права дитини від 20 листопада1989 року, дитина, яка тимчасово або постійно позбавлена сімейного оточення, має право на особливий захист і допомогу, що надається державою, в тому числі і можливість її усиновлення, з урахуванням, в першочерговому порядку, найкращих інтересів дитини.

Відповідно до ст. 207 СК України усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Відповідно до ст. 223 СК України особа, яка бажає усиновити дитину, подає до суду заяву про усиновлення.

Відповідно до ст. 217 СК України усиновлення дитини здійснюється за вільною згодою її батьків.

Відповідно до ст. 218 СК України для усиновлення дитини потрібна її згода. Згода дитини на її усиновлення дається у формі, яка відповідає її вікові. Усиновлення провадиться без згоди дитини, якщо вона у зв'язку із віком або станом здоров'я не усвідомлює факту усиновлення.

Відповідно до ст. 209 СК України дитина, покинута в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров'я або яку відмовилися забрати з них батьки, інші родичі, може бути усиновлена після досягнення нею двомісячного віку.

Згідно ст. 219 СК України усиновлення дитини провадиться без згоди батьків, якщо судом встановлено, що вони, не проживаючи з дитиною понад шість місяців без поважних причин, не проявляють щодо неї батьківської турботи та піклування, не виховують та не утримують її.

Судом встановлено, що малолітній ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, виховується в Комунальному закладі освіти «Верхньодніпровський навчально - реабілітаційний центр «Дніпропетровської обласної ради» на підставі направлення (путівки) служби у справах дітей Дніпропетровської обласної державної адміністрації, погодженого Директором департаменту освіти та науки Дніпропетровської обласної державної адміністрації від 05.04.2017 року № 3

Адміністрація Комунального закладу освіти «Верхньодніпровський навчально - реабілітаційний центр «Дніпропетровської обласної ради» яка виконує обов'язки опікуна ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1 надала свою згоду на усиновлення дитини іноземними громадянами - заявниками громадяни республіки Аргентина, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 (згода адміністрації від 16.04.2018 № 139 (а.с.176).

Відповідно до висновку про стан фізичного та розумового розвитку дитини ОСОБА_5, має наступне захворювання: порушення психологічного розвитку.

В силу свого віку та стану здоров'я малолітня дитина ОСОБА_5, надав письмову згоду на усиновлення його заявниками від 16.04.2018 року, яка посвідчена спеціалістом служби у справах дітей Верхньодніпровської районної державної адміністрації.(а.с.183)

Крім того думка дитини була заслухана в судовому засіданні яка підтвердила свою згоду на усиновлення заявниками та на зміну свого прізвища та імені.

Малолітній ОСОБА_5, в судовому засідання назвав своє прізвище, ім'я, по батькові. Свій вік та в якому класі він навчається. На запитання суду, чи бажає він проживати у сім'ї заявників, які будуть його батьками дав ствердну відповідь. При цьому ОСОБА_5, протягом всього судового засідання, сидів поряд із заявниками, будь-якої тривоги, побоювання, незвичної поведінки для дитини такого віку не проявляв. В цілому вів себе спокійно та доброзичливо, що свідчить про наявність теплих та доброзичливих стосунків, які склались між заявниками та дитиною.

Представник закладу в судовому засіданні пояснив, що хлопчик навчається в закладі протягом року. За цей час його ніхто з рідних не відвідував та ним не цікавився. ОСОБА_5 також ні про кого з рідні не розповідав та не виявляв бажання з ними зустрітись. Заявники майже кожного дня приходили до хлопчика, який охоче йшов до них. Спілкувався з ними, спочатку лише через перекладача, а зараз і сам говорить деякі слова іспанською мовою, а заявники українською мовою. Дитина доброзичливо ставиться до заявників, будь-яких проявів тривоги, неспокою, замкненості після спілкування з заявниками у дитини не спостерігалось. Заявники також прихильно ставляться до хлопчика.

З чого суд робить висновок про те, що малолітній ОСОБА_5, в силу свого віку та розвитку згоден проживати в сім'ї заявників, відноситься до них як до рідних людей, так як будь-якої тривоги, страху, негативного прояву до заявників зі своєї сторони не проявляє,усвідомлює, що поїде до іншої країни та згоден, щоб йому було змінене ім'я.

Відповідно до повторного свідоцтва про народження неповнолітнього ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, виданого Царичанським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області від 18 січня 2017 року (повторне), актовий запис про народження № 03 від 06.03.2008 року, батьками дитини записані - батько ОСОБА_10, мати - ОСОБА_9. Відомості про батька дитини проведені відповідно до ст. 135 СК України, що підтверджується витягом з державного реєстру актів цивільного стану громадян про реєстрацію народження.

Судом встановлено, що мати дитини - ОСОБА_9 рішенням Царичанского районного суду Дніпропетровської області від 21.12.2016 року позбавлена батьківських прав по відношенню до свого сина ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Також судом встановлено, що малолітній ОСОБА_5, має близьких родичів, а саме брата ОСОБА_11, ІНФОРМАЦІЯ_6, який проживає разом з батьком ОСОБА_12 в АДРЕСА_2.

Відповідно до Акту КЗО «Верхньодніпровський навчально-реабілітаційний центр Дніпропетровської обласної ради» від 10 квітня 2018 року малолітній ОСОБА_5,. ІНФОРМАЦІЯ_1 виховується у даному закладі з 13.04.2017 року. Має статус дитини позбавленої батьківського піклування. За весь час перебування дитини у зазначеному закладі з 13.04.2017 року і до теперішнього часу, дитину ніхто не відвідував, не спілкувався, не приймав участі у вихованні дитини, родинних зв'язків не підтримував.

Згідно висновку Служби у справах дітей Верхньодніпровської райдержадміністрації за весь час перебування малолітнього ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1 в КЗО «Верхньодніпровський навчально-реабілітаційний центр Дніпропетровської обласної ради» громадяни України не висловили бажання усиновити дитину. Усиновлення відповідає інтересам дитини. Будь-яких перешкод щодо усиновлення не встановлено.

Відповідно до Акту про знайомство кандидатів в усиновлювачі з дитиною, громадяни республіки Аргентина, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 за направленням № 978/0/141-18/375 від 05 квітня 2018 року Міністерства соціальної політики України в приміщенні КЗО «Верхньодніпровський навчально-реабілітаційний центр «Дніпропетровської обласної ради» 10 квітня 2018 року познайомилися із вихованцем даного закладу малолітнім ОСОБА_5. ІНФОРМАЦІЯ_1.

Відповідно до ст. 283 СК України, усиновлення іноземцем в Україні дитини, яка є громадянином України здійснюється на загальних підставах, встановлених главою 18 Сімейного кодексу України.

Дитина, яка є громадянином України, може бути усиновлена іноземцем, якщо вона перебуває не менш як один рік на обліку в центральному органі виконавчої влади, до повноважень якого належать питання усиновлення та захист прав дітей. На даний час таким органом є Міністерство соціальної політики України.

Відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 283 Сімейного Кодексу України - дитина, яка є громадянином України, може бути усиновлена іноземцем, якщо вона перебуває не менш як один рік на обліку в центральному органі виконавчої влади, до повноважень якого належать питання усиновлення та захисту прав дітей, і досягла п'яти років. Усиновлення може бути здійснено до закінчення зазначеного строку, а також до досягнення дитиною п'яти років, якщо: дитина страждає на хворобу, що внесена до спеціальногопереліку хвороб, затвердженого Міністерством охорони здоров'я України.

Дитина може бути усиновлена іноземцем, якщо не виявилося громадянина України, який бажав би її усиновити або взяти до себе в сім'ю.

На усиновлення дитини іноземцем потрібна згода Міністерства соціальної політики України.

Судом встановлено, що ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1 перебуває на обліку у Міністерстві соціальної політики України з 28.03.2017 року. За весь час перебування дитини на цьому обліку жоден громадянин України не виявив бажання усиновити його або взяти до себе в сім'ю.

Міністерство Соціальної Політики України надало свою згоду на усиновлення малолітнього ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1 заявником № 10853/0/2-18/37 від 05.06.2018 року

Відповідно до положень ст.211 СК України усиновлювачем дитини може бути повнолітня дієздатна особа. Усиновлювачем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менше як на п'ятнадцять років.

Заявники відповідають цим вимогам і не мають перешкод до усиновлення, що підтверджується дослідженими судом матеріалами справи.

Судом встановлено, що подружжя, громадяни республіки Аргентина, ОСОБА_1 та ОСОБА_2, перебувають у зареєстрованому шлюбі з 04 травня 2017 року.

Заявник ОСОБА_1 має двох дітей від попереднього шлюбу: доньок - ОСОБА_13 та ОСОБА_14. На сьогоднішній день його донька ОСОБА_14(16 років) проживає разом з ним.

Заявниця ОСОБА_2 дітей не має.

Від даного шлюбу заявники спільних дітей не мають, в зв'язку зі станом здоров'я ОСОБА_2.

Згідно психологічної характеристики, складеної 28.08.2017 року відносно заявників, підтверджується повна відповідність емоційних та матеріальних умов для здійснення усиновлення дітей обох статей, віком від 0 до 12 років включно, які є здоровими або мають легкі вади, які підлягають лікуванню.

Подружжя заявників відповідає всім вимогам аргентинського законодавства, щодо віку та тривалості шлюбу щодо усиновлення, пропонують родинне середовище, яке характеризується як таке, що побудоване на діалозі, захисті, турботі, та перш за все безумовній любові. Їх подружжя виконує вимоги до усиновлення в сімейному, навчальному та психологічному планах, що відповідає потребам та інтересам усиновленої дитини

Заявник ОСОБА_1 працює на ТОВ «Мігель Анхель Енрічі е Іхос» на посаді засновника-керівника і за останні шість місяців його дохід с клав 572800 аргентинських песо.

Заявниця ОСОБА_2 на даний час не працює, є домогосподаркою, але займається реставрацією меблів та антикваріату. Така діяльність є індивідуальною, а дохід є тимчасовим та залежить від замовлень.

В цілому дохід заявників перевищує мінімальний прожитковий мінімум на душу населення встановлений в республіці Аргентина на день подання довідок про дохід сім'ї.

Заявники проживають у власному будинку в місті Перес, провінція Санта Фе. Будинок забезпечений необхідним рівнем комфорту і безпеки, необхідних для фізичного і психологічного розвитку дітей, що підтверджується довідкою обстеження умов проживання від 21.08.2017 року. Будинок має два поверхи, загальною площею 162.2 кв.м., корисна площа 140 кв.м., і нежилої площі 22 кв.м. В будинку чотири спальні, а також кухня, пральна кімната, вітальня-столова, тераса і гараж.

Відповідно до висновку лікарів від 10.09.2017 року ОСОБА_1 є здоровим, має оптимальний психофізичний стан, не має інвалідності, та не потребує допомоги сторонніх осіб.

Відповідно до висновку лікарів від 10.09.2017 року ОСОБА_2 є здоровою, має оптимальний психофізичний стан, не має інвалідності, та не потребує допомоги сторонніх осіб.

Згідно довідок про судимість, виданих Національним реєстром судимостей, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 не мають судимостей (довідки від 28.12.2017 року код розгляду Р 10388525 та Р 10388553)

Стосунки в сім'ї заявників є поважливими, забезпечені любов'ю та теплом, чуттєвістю та взаємною солідарністю. У них широке соціальне та сімейне оточення, з якими вони постійно спілкуються. Вся їх родина прийняла та підтримала їх рішення про усиновлення дитини.

Рішення про усиновлення дитини є зваженим, відповідальним та дуже очікуваним. У них є велике бажання стати батьками. Вони пройшли курси усиновлювачів. Вони ознайомлені з наслідками усиновлення дітей та правами та обов'язками усиновителів.

В судовому засіданні заявники підтвердили своє бажання усиновити ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1. Пояснили, що за час спілкування з дитиною не виникло сумнівів щодо усиновлення саме цієї дитини. Вони запевняють . що створять всі необхідні умови для розвитку, виховання, навчання дитини та будуть виконувати всі обов'язки, які покладаються на них як на іноземних усиновлювачів.

Відповідно до ст. 229 СК України особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації актів народжень матір'ю та батьком дитини. Зміна прізвища, імені та по батькові, особи яка усиновлена, провадиться у відповідності із положеннями ст. 231 СК України.

Суд, враховуючи обставини по справі, а саме, що запис заявників батьками усиновленої ним дитини, а тому зміна прізвища та імені дитини відповідає інтересам усиновлюваної дитини, вважає можливим задовольнити заяву в частині таких змін.

Відповідно до ст. 233 СК України на підставі рішення суду про усиновлення в актовий запис про народження дитини державний орган реєстрації цивільного стану вносить відповідні зміни і видає нове свідоцтво про народження з урахуванням цих змін.

Дослідивши у відповідності до положень ст. 224 СК України обставини по справі в цілому, враховуючи мотиви, на підставі яких заявники бажають усиновити дитину, суд дійшов висновку, що заявники за своїм станом здоров'я, матеріальним становищем, сімейним станом та умовами проживання, ставленням до виховання дитини здатні забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя та розвитку усиновлюваної неповнолітньої дитини ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 та що дане усиновлення відповідатиме інтересам дитини.

На основі ст. 207, 208, 211, 214, 215, 217, 219, 231, 283 СК України, керуючись ст. ст. 12, 13, 89, 141, 259, 263- 265, 268, 273, 310-314 ЦПК України,- суд

ВИРІШИВ:

Вимоги за заявою громадян Республіки Аргентина ОСОБА_1 та ОСОБА_2, заінтересовані особи: служба у справах дітей Верхньодніпровської районної державної адміністрації, Міністерство соціальної політики України, комунальний заклад освіти «Верхньодніпровський навчально-реабілітаційний центр Дніпропетровської обласної ради» про усиновлення дитини - задовольнити.

Усиновити малолітнього громадянина України ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця с. Плавещина Царичанського району Дніпропетровської області,( свідоцтво про народження (повторне) серія НОМЕР_5, видане Царичанським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Дніпропетровській області 18.01.2017 року), перебуваючого у комунальному закладі освіти «Верхньодніпровський навчально-реабілітаційний центр Дніпропетровської обласної ради», громадянами Республіки Аргентина: ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3 (паспорт НОМЕР_1 виданий Національним реєстром осіб 28.11.2012 року, національне посвідчення особи НОМЕР_2) та ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_5 (паспорт НОМЕР_4, виданий Національним реєстром осіб 27.03.2013 року, національне посвідчення особи НОМЕР_3) проживаючими за адресою: АДРЕСА_1.

Змінити прізвище усиновленої дитини з «ОСОБА_5» на «ІНФОРМАЦІЯ_7» (ІНФОРМАЦІЯ_7), ім'я з «ОСОБА_5» на «ІНФОРМАЦІЯ_7» ( ІНФОРМАЦІЯ_7) по батькові не зазначати відповідно до традицій Республіки Аргентина.

Зобов'язати Царичанський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області, внести зміни до актового запису № 03 від 06 березня 2008 року, зроблений виконкомом Цибульківської сільської ради Царичанського району Дніпропетровської області на ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1, вилучивши дані про біологічних батьків дитини, дату та місце народження залишити без змін.

Записати батьками дитини:

В графі мати зазначити: ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3 (паспорт НОМЕР_1 виданий Національним реєстром осіб 28.11.2012 року, національне посвідчення особи НОМЕР_2) проживаюча за адресою: АДРЕСА_1

В графі батько зазначити ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_5 (паспорт НОМЕР_4, виданий Національним реєстром осіб 27.03.2013 року, національне посвідчення особи НОМЕР_3) проживаючий за адресою: АДРЕСА_1

У зв'язку з внесенням змін до актового запису про народження № 03 від 06 березня 2008 року, зробленого на ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, Царичанському районному відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області анулювати свідоцтво про народження дитини ОСОБА_5 та видати свідоцтво про народження дитини ІНФОРМАЦІЯ_7, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Зобов'язати Верхньодніпровський відділ Державної Міграційної Служби України в Дніпропетровській області та Головне управління Державної Міграційної служби України в Дніпропетровській області підготувати всі необхідні документи та видати закордонний паспорт усиновлюваній дитині ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1 ( після усиновлення ІНФОРМАЦІЯ_7 (ІНФОРМАЦІЯ_7) для виїзду на постійне місце проживання до Республіки Аргентина.

Надати ОСОБА_1 та ОСОБА_2 право підписувати та отримувати документи ( свідоцтво про народження, паспорти, ідентифікаційний код) в органах державної реєстрації актів громадянського стану України, державної Міграційної Служби України, Податкової Інспекції України, отримувати грошові кошти у відділеннях банків, де відкриті рахунки на ім'я ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1

Рішення може бути оскаржене шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Апеляційного суду Дніпропетровської області протягом 30 днів з моменту складання повного тексту рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У випадку подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складання має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення повного рішення суду

Повний текст рішення виготовлений 29.06.2018 року.

Суддя Петрюк Т.М.

Присяжні засідателі Фролова Л. М.

Великий Т.Г

Зареєстроване: 02.07.2018 року

Оприлюднене: 04.07.2018 року

Дата набрання законної сили:31 липня 2018 року

Джерело: ЄДРСР 75078959
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку