open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 липня 2018 року справа № 823/1680/18

12 годин 27 хвилин м. Черкаси

Черкаський окружний адміністративний суд у складі: судді – Трофімової Л.В., за участі секретаря – Безпалого А.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами спрощеного позовного провадження адміністративну справу № 823/1680/18

за позовом Управління Держпраці у Черкаській області (бул. Шевченка, 205, м. Черкаси, 18002, ЄДРПОУ 39881228) [представник позивача ОСОБА_1– за довіреністю]

до товариства з обмеженою відповідальності «Смачна випічка» (вул. Київська, с. Іркліїв, Чорнобаївський район, Черкаська область, 19950, ЄДРПОУ 39634462) [представник відповідача – не прибув]

про застосування заходів реагування, прийняв рішення.

25.04.2018 Управління Держпраці у Черкаській області, звернувшись до Черкаського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до товариства з обмеженою відповідальності «Смачна випічка» (ЄДРПОУ 39634462), з урахуванням заяви про усунення недоліків від 11.05.2018, просить застосувати до товариства з обмеженою відповідальністю «Смачна випічка» заходи реагування у сфері державного нагляду (контролю), а саме зобов’язати зупинити до усунення порушень, що створюють загрозу життю працюючих:

- роботу (експлуатацію) технологічного устаткування харчової промисловості, розміщеного по вул. Київська, с. Іркліїв, Чорнобаївський район, Черкаська область;

- роботу (експлуатацію) технологічного устаткування та елементів системи газопостачання природнім газом розміщеного по вул. Київська, с. Іркліїв, Чорнобаївський район Черкаська область;

- виконання газонебезпечних робіт, а саме робіт на газовикористовувальних установках, котлах і агрегатах по вул. Київська, с. Іркліїв, Чорнобаївський район Черкаська область.

Ухвалою суду від 16.05.2018 справу № 823/1680/18 прийнято до розгляду та відкрито спрощене провадження у справі. Ухвалою від 18.06.2018 призначено судове засідання о 12 год. 00 хв. на 02.07.2018. Відповідно до ст. ст. 257, 263 КАС України справу розглянуто за правилами спрощеного позовного провадження (у судовому засіданні).

Позовні вимоги мотивовано тим, що з 06.03.2018 по 14.03.2018 посадовими особами позивача було проведено планову перевірку дотримання ТОВ «Смачна випічка» законодавства з охорони праці та промислової безпеки. За результатами проведеної перевірки виявлено та зафіксовано порушення, що створюють загрозу життю і здоров'ю працівників та зумовлюють негайне зупинення експлуатації: технологічного устаткування харчової промисловості, розміщеного по вул. Київська, с. Іркліїв, Чорнобаївський район, Черкаська область; експлуатації технологічного устаткування та елементів системи газопостачання природнім газом розміщеного по вул. Київська, с. Іркліїв, Чорнобаївський район, Черкаська область; виконання газонебезпечних робіт, а саме робіт на газовикористовувальних установках, котлах і агрегатах по вул. Київська, с. Іркліїв, Чорнобаївський район Черкаська область. Наявність загрози життю і здоров’ю працюючих, відповідно до ст.39 Закону України «Про охорону праці» є підставою для зупинення експлуатації машин, механізмів підвищеної небезпеки судом за відповідним позовом органу, що реалізує політику в сфері охорони праці, до усунення таких порушень. Представник позивача у судовому засіданні 02.07.2018 підтримав позовні вимоги та просив задовольнити позов повністю.

Відповідач у судове засідання не прибув, відзив на позовну заяву не надав, про дату, час та місце судового засідання був повідомлений належним чином (а.с.59, 64, 68, 69).

Розглянувши подані документи і матеріали, заслухавши позицію представника позивача, оцінивши повідомлені позивачем обставини справи, належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв’язок доказів у їх сукупності, суд дійшов висновку, що позов належить задовольнити частково з огляду на таке.

Судом встановлено, що на підставі наказу Головного управління Держпраці у Черкаській області від 28.02.2018 № 66-Н (а.с.8) та направлення на проведення перевірки від 28.02.2018 № 229 (а.с.9) уповноваженими посадовими особами Головного управління Держпраці у Черкаській у присутності уповноваженої особи відповідача – виконавчого директора ОСОБА_2 з 10 год. 00 хв. 06.03.2018 до 12 год. 00 хв. 14.03.2018 проведено планову перевірку суб'єкта господарювання – ТОВ «Смачна випічка» щодо дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки, безпечного поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, а також ведення робіт, пов’язаних з геологічним вивченням надр, їх використанням та охороною, використанням та охороною, використанням та переробкою мінеральної сировини.

Документи за наслідком перевірки: примірник акта перевірки суб'єкта господарювання від 14.03.2018 №131-067 вручено виконавчому директору ТОВ «Смачна випічка» ОСОБА_2 14.03.2018 (а.с.16); припис про усунення виявлених порушень від 14.03.2018 №45-067 вручено виконавчому директору ТОВ «Смачна випічка» ОСОБА_2 14.03.2018 (а.с.22).

Перевіркою виявлені факти порушення вимог чинних нормативно-правових актів з охорони праці, у тому числі: порушення ст.21 Закону України «Про охорону праці», що створюють загрозу життю працівників ТОВ «Смачна випічка», тобто не отримано підприємством дозвіл на експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки - технологічне устаткування харчової промисловості (додаток 3 п. 6), відповідно до Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.10.2011 № 1107, що є порушенням п. 3.2.3 НПАОП 15.8-1.14-97 «Правил безпеки для кондитерського виробництва» (п.1 розділу 5 акта перевірки); здійснюється експлуатація технологічного устаткування та елементів системи газопостачання природним газом (додаток 3 п. 2) та виконання газонебезпечних робіт (додаток 2 п. 6) без одержання дозволу відповідно до Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.10.2011 № 1107, що є порушенням вимог п. 3.1 розділу III НПАОП 0.00-1.76-15 «Правил безпеки систем газопостачання» (п.15 розділу 5 акта).

Згідно п.6 постанови КМУ від 26.10.2011 №1107 дозвіл за формою згідно з додатком 1 видається: роботодавцеві - на виконання робіт підвищеної небезпеки, що зазначені у додатку 2, або на експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, що зазначені у додатку 3; виробникові або постачальникові машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки (далі - виробник або постачальник) - на застосування машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, що зазначені у додатку 3, якщо інша форма оцінки його відповідності, яка є обов'язковою вимогою до нього, не встановлена технічними регламентами.

Згідно додатку 3 до Порядку (у редакції постанови КМУ від 07.02.2018 № 48) затверджено перелік машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки: устаткування, пов'язане з виробництвом (виготовленням), використанням, переробкою, розподілом, зберіганням, транспортуванням, застосуванням, утилізацією чи знешкодженням вибухопожежонебезпечних і небезпечних речовин 1 і 2 класу небезпеки, маса яких дорівнює або перевищує значення нормативів порогових мас, які визначено постановою Кабінету Міністрів України від 111.07.2002 № 956 «Про ідентифікацію та декларування безпеки об'єктів підвищеної небезпеки»; технологічне устаткування та його елементи магістральних газопроводів, нафтопроводів, продуктопроводів (нафтопродуктопроводів, аміакопроводів, етиленопроводів), систем газопостачання природним і зрідженим газом суб'єктів господарювання та населених пунктів, систем промислового та міжпромислового збору нафти і газу, об'єктів нафтогазовидобувної промисловості, а також газовикористовуюче обладнання потужністю понад 0,1 МВт; технологічне устаткування для утилізації зброї, звичайних видів боєприпасів та виробів ракетної техніки; гірничошахтне та гірничорятувальне устаткування та устаткування для видобутку, транспортування, дроблення, сортування та збагачення корисних копалин і огрудкування руд та концентратів у вугільній, гірничорудній, нерудній, металургійній та коксохімічній галузях промисловості; устаткування та технічні засоби для виготовлення, використання і транспортування вибухових матеріалів і виробів на їх основі, комплекси для їх переробки та зберігання; технологічне устаткування хімічної, біохімічної, нафтохімічної, нафтогазопереробної, металургійної, коксохімічної, ливарної, олійно-жирової, ефіроолійної, деревообробної, харчової, переробної, поліграфічної, легкої та текстильної галузях промисловості, целюлозно-паперового, хлор- та аміаковикористовуючих виробництв, переробки пластмас, полімерних матеріалів і гумотехнічних виробів; обладнання та захисні системи, призначені для експлуатації (застосування) в потенційно вибухонебезпечному середовищі; устаткування напругою понад 1000 В (електричне устаткування електричних станцій та мереж; технологічне електрообладнання); парові та водогрійні котли теплопродуктивністю понад 0,1 МВт; трубопроводи пари та гарячої води з робочим тиском понад 0,05 МПа і температурою нагріву вище ніж 110 °C, посудин, що працюють під тиском понад 0,05 МПа, крім автомобільних газових балонів, що є ємностями для газового моторного палива; вантажопідіймальні крани і машини, ліфти, ескалатори, пасажирські конвеєри, пасажирські підвісні канатні дороги, фунікулери, підйомники та колиски для підіймання працівників.

Відповідно п.3.2.3 НПАОП 15.8-1.14-97 Правила безпеки для кондитерського виробництва власник, який створив нове підприємство, зобов’язаний одержати від органів Держнаглядохоронпраці та державного пожежного нагляду дозвіл на початок його роботи.

Згідно п.3.1 роботодавець повинен одержати дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки відповідно до вимог Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.10.2011 № 1107 (далі - Порядок видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки).

Відповідно до вимог Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 № 877-V (далі – Закон № 877) за результатами перевірки та у зв'язку із виявленими порушеннями, посадовими особами управління Держпраці у Черкаській області складено акт перевірки суб'єкта господарювання від 14.03.2018 №131-067, де зафіксовано зазначені факти порушень вимог чинних нормативно-правових актів України на ТОВ «Смачна випічка», що створюють загрозу здоров'ю і життю працівників суб'єкта господарювання.

14.03.2018 ОСОБА_2, виконавчому директору ТОВ «Смачна випічка» вручено припис про усунення виявлених порушень з приміткою, що якщо порушення потребує заборони (обмеження) виконання робіт (виробництва), термін його усунення не визначається (а.с.17-22). Відомостей стосовно виконання припису відповідачем до суду не надано.

Відповідно до ч.3 ст.43 Конституції України кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом.

Відповідно до ч.2 ст.4 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 № 2694-ХІІ (далі – Закон № 2694) державна політика у галузі охорони праці базується, зокрема, на принципах пріоритету життя і здоров'я працівників, повної відповідальності роботодавця за створення належних, безпечних і здорових умов праці.

Згідно з абз.2 ст.1 Закону № 877, державний нагляд (контроль) - діяльність уповноважених законом центральних органів виконавчої влади, їх територіальних органів, державних колегіальних органів, органів виконавчої влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування в межах повноважень, передбачених законом, щодо виявлення та запобігання порушенням вимог законодавства суб'єктами господарювання та забезпечення інтересів суспільства, зокрема належної якості продукції, робіт та послуг, допустимого рівня небезпеки для населення, навколишнього природного середовища. Державний нагляд за додержанням законів та інших нормативно-правових актів про охорону праці здійснює, зокрема центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони праці (ч.1 ст38 Закону № 2694).

Відповідно до п.1 Положення про Державну службу України з питань праці, затвердженого постановою КМУ від 11.02.2015 №96 та п.3 Положення про Головне управління Держпраці у Черкаській області, затвердженого наказом Державної служби України з питань праці від 22.06.2017 №75 (далі – Положення № 75), основними завданнями Головного управління Держпраці у Черкаській області (надалі - Управління) є: реалізація державної політики у сферах промислової безпеки, охорони праці, гігієни праці, поводження з вибуховими матеріалами, здійснення державного гірничого нагляду, а також з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, зайнятість населення, загальнообов'язкове державне соціальне страхування в частині призначення, нарахування га виплати допомоги, компенсацій, надання соціальних послуг та інших видів матеріального забезпечення з метою дотримання прав і гарантій застрахованих осіб; здійснення державного регулювання і контролю у сфері діяльності, пов'язаної з об'єктами підвищеної небезпеки.

Відповідно до ч.15 п.4 Положення № 75 до компетенції Управління належить здійснення державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства у сфері охорони праці в частині безпечного ведення робіт, гігієни праці, промислової безпеки, безпеки робіт у сфері поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, у тому числі з питань монтажу, ремонту, реконструкції, налагодження і безпечної експлуатації машин, механізмів, устаткування, транспортних та інших засобів виробництва і машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Згідно ч.4 ст.5 КАС України суб'єкти владних повноважень мають право звернутися до адміністративного суду виключно у випадках, визначених Конституцією та законами України.

Господарським кодексом України (ч.3 ст.19) встановлено, що держава здійснює контроль і нагляд за господарською діяльністю суб'єктів господарювання у таких сферах: виробництва і праці - за безпекою виробництва і праці, додержанням законодавства про працю; за пожежною, екологічною, санітарно-гігієнічною безпекою.

Згідно ч.7 ст.7 Закону № 877 на підставі акта, складеного за результатами здійснення заходу, у ході якого виявлено порушення вимог законодавства, орган державного нагляду (контролю) за наявності підстав для повного або часткового зупинення виробництва (виготовлення), реалізації продукції, виконання робіт, надання послуг звертається у порядку та строки, встановлені законом, з відповідним позовом до адміністративного суду.

Законом № 877 (ч.5 ст.4) встановлено, що виробництво (виготовлення) або реалізація продукції, робіт, надання послуг суб'єктам господарювання можуть бути зупинені повністю або частково виключно за рішенням суду.

Згідно КАС України (ч.1 ст.77) кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених ст.78 КАС України.

Судом узято до уваги, що уповноваженою особою відповідача – ОСОБА_2 без зауважень підписано акт перевірки суб'єкта господарювання від 14.03.2018 № 131-067, де зафіксовано факти порушення вимог чинних нормативно-правових актів України у ТОВ «Смачна випічка» (ЄДРПОУ 39634462), що створюють загрозу здоров'ю і життю працівників суб'єкта господарювання.

Враховуючи вимоги чинного законодавства та встановлені судом і не спростовані відповідачем обставини, суд встановив, що позивач - Головне управління Держпраці у Черкаській області, виявивши порушення вимог законодавства у сфері охорони праці під час проведення перевірки, діяв обґрунтовано, у межах наданих йому повноважень, звернувшись до суду з метою забезпечення інтересів суспільства, зокрема належної якості робіт, допустимого рівня небезпеки для населення, навколишнього природного середовища про застосування заходів реагування у вигляді зупинення роботи (експлуатації): технологічного устаткування харчової промисловості, розміщеного по вул. Київська, с. Іркліїв, Чорнобаївський район, Черкаська область; технологічного устаткування та елементів системи газопостачання природнім газом розміщеного по вул. Київська, с. Іркліїв, Чорнобаївський район Черкаська область; на газовикористовувальних установках, котлах і агрегатах по вул. Київська, с. Іркліїв, Чорнобаївський район Черкаська область, у зв’язку з чим суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення адміністративного позову.

Відповідно до ч.2 ст.139 КАС України при задоволенні позову суб'єкта владних повноважень з відповідача стягуються виключно судові витрати суб'єкта владних повноважень, пов'язані із залученням свідків та проведенням експертиз. У зв’язку з відсутністю доказів понесених судових витрат суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням експертиз відсутні судові витрати, що належать до стягнення з відповідача.

Керуючись статтями 2, 4, 6-14, 19, 73-78, 90, 118, 139, 242-245, 255, 293, 295-297 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

ВИРІШИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Застосувати заходи реагування у сфері державного нагляду до товариства з обмеженою відповідальністю «Смачна випічка» (вул. Київська, с. Іркліїв, Чорнобаївський район, Черкаська область, 19950, ЄДРПОУ 39634462) до усунення порушень шляхом:

зупинення роботи (експлуатації) технологічного устаткування харчової промисловості, розміщеного по вул. Київська, с. Іркліїв, Чорнобаївський район, Черкаська область;

зупинення роботи (експлуатації) технологічного устаткування та елементів системи газопостачання природнім газом розміщеного по вул. Київська, с. Іркліїв, Чорнобаївський район Черкаська область;

виконання газонебезпечних робіт на газовикористовувальних установках, котлах і агрегатах по вул. Київська, с. Іркліїв, Чорнобаївський район Черкаська область.

Копію рішення направити учасникам справи.

Рішення набирає законної сили відповідно до вимог ст.255 КАС України після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, яка може бути подана протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення може бути оскаржене у апеляційному порядку повністю або частково за правилами, встановленими ст.ст. 293, 295-297 КАС України шляхом подання до суду першої інстанції до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи з урахуванням п.п.15.5. п.15 ч.1 Розділу VII Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України.

Повне судове рішення складено 03.07.2018.

Суддя Л.В. Трофімова

Джерело: ЄДРСР 75072639
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку