open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
911/1184/18

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА


"02" липня 2018 р. м. Київ Справа № 911/1184/18


Суддя Бабкіна В.М., розглянувши позовну заяву і додані до неї документи

за позовом Національного банку України (01601, м. Київ, вул. Інститутська, буд. 9)

до Товариства з обмеженою відповідальністю “Еверест Істейт” (03148, м. Київ, вул. Пшенична, буд. 4),

за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору – Публічного акціонерного товариства комерційного банку “ПРИВАТБАНК” (01001, м. Київ, вул. Грушевського, буд. 1Д),

про звернення стягнення на предмет іпотеки за іпотечним договором № 15 від 13.08.2013 р., а саме – нежитлові приміщення – апартаменти № 7, літ. Б, першого поверху загальною площею 168,7 кв.м, розташовані за адресою: Автономна Республіка Крим, м. Ялта, смт. Гурзуф, набережна ім. О.С. Пушкіна, буд. 17, апартаменти № 7, шляхом їх продажу на прилюдних торгах у межах процедури виконавчого провадження,


встановив:

До господарського суду Київської області надійшла позовна заява № 18-0016/28427 від 23.05.2018 р. (вх. № 1221/18 від 04.06.2018 р.) Національного банку України до Товариства з обмеженою відповідальністю “Еверест Істейт” про звернення стягнення на предмет іпотеки за іпотечним договором № 15 від 13.08.2013 р., а саме – нежитлові приміщення – апартаменти № 7, літ. Б, першого поверху загальною площею 168,7 кв.м, розташовані за адресою: Автономна Республіка Крим, м. Ялта, смт. Гурзуф, набережна ім. О.С. Пушкіна, буд. 17, апартаменти № 7, шляхом їх продажу на прилюдних торгах у межах процедури виконавчого провадження.

Ухвалою господарського суду Київської області від 08.06.2018 р. вказану позовну заяву було залишено без руху.

До господарського суду Київської області 25.06.2018 р. від позивача, на виконання вказаної ухвали, надійшла заява про усунення недоліків № 18-0016/34694 від 23.06.2018 р. (вх. № 12025/18 від 25.06.2018 р.) щодо надання доказів надіслання відповідачу та третій особі копії позовної заяви № 18-0016/28427 від 23.05.2018 р. та копій доданих до неї документів з описом вкладення.

Згідно з приписами ч. 3 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 176 ГПК України за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п'яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 174 цього Кодексу.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку щодо наявності підстав для відкриття провадження у даній справі.

Позивачем у прохальній частині позовної заяви заявлено клопотання про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача – ПАТ КБ “ПРИВАТБАНК”.

В обґрунтування клопотання позивач зазначає, що звернення стягнення на предмет іпотеки та його реалізація впливатиме на остаточний розмір заборгованості ПАТ КБ “ПРИВАТБАНК” перед Національним банком України за укладеним між ними кредитним договором.

Відповідно до ст. 50 Господарського процесуального кодексу України якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов’язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Дослідивши позовні матеріали, суд вважає за необхідне клопотання Національного банку України задовольнити та залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, Публічне акціонерне товариство комерційний банк “ПРИВАТБАНК”.

Крім того, у прохальній частині позовної заяви позивач просить суд розгляд справи здійснювати в закритому судовому засіданні, посилаючись на необхідність захисту наявної у справі інформації, яка містить банківську таємницю відповідно до Закону України “Про банки і банківську діяльність”.

Відповідно до ч. 3 ст. 11 Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, розгляд справ у судах відбувається відкрито, крім випадків, установлених законом.

Частинами 1, 8 ст. 8 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що розгляд справ у господарських судах проводиться усно і відкрито, крім випадків, передбачених цим Кодексом. Розгляд справи у закритому судовому засіданні проводиться у випадках, коли відкритий судовий розгляд може мати наслідком розголошення таємної чи іншої інформації, що охороняється законом, необхідності захисту особистого та сімейного життя людини, а також в інших випадках, установлених законом.

Статтею 60 Закону України “Про банки і банківську діяльність” встановлено, що інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку, є банківською таємницею. Банківською таємницею, зокрема, є: відомості про банківські рахунки клієнтів, у тому числі кореспондентські рахунки банків у Національному банку України; операції, які були проведені на користь чи за дорученням клієнта, здійснені ним угоди; фінансово-економічний стан клієнтів; системи охорони банку та клієнтів; інформація про організаційно-правову структуру юридичної особи - клієнта, її керівників, напрями діяльності; відомості стосовно комерційної діяльності клієнтів чи комерційної таємниці, будь-якого проекту, винаходів, зразків продукції та інша комерційна інформація; інформація щодо звітності по окремому банку, за винятком тієї, що підлягає опублікуванню; коди, що використовуються банками для захисту інформації; інформація про фізичну особу, яка має намір укласти договір про споживчий кредит, отримана під час оцінки її кредитоспроможності.

Відповідно до ч. 4 ст. 61 вищевказаного Закону, органи державної влади, юридичні та фізичні особи, які при виконанні своїх функцій, визначених законом, або наданні послуг банку безпосередньо чи опосередковано отримали в установленому законом порядку інформацію, що містить банківську таємницю, зобов'язані забезпечити збереження такої інформації, не розголошувати цю інформацію і не використовувати її на свою користь чи на користь третіх осіб.

Згідно з ч. 9 ст. 8 Господарського процесуального кодексу України про розгляд справи у закритому судовому засіданні постановляється ухвала. Суд ухвалою може оголосити судове засідання закритим повністю або закритою його частину.

Враховуючи вищевикладене та те, що під час розгляду справи № 911/1184/18 мають досліджуватись документи, які містять банківську таємницю, суд дійшов висновку щодо задоволення клопотання позивача про розгляд справи у закритому судовому засіданні.

Поряд з цим, слід зазначити, що згідно з ч. 8 ст. 165 ГПК України відзив подається в строк, встановлений судом, який не може бути меншим п'ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. Суд має встановити такий строк подання відзиву, який дозволить відповідачу підготувати його та відповідні докази, а іншим учасникам справи - отримати відзив не пізніше першого підготовчого засідання у справі.

Керуючись ст.ст. 8, 12, 50, 165, 174, 176, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд


постановив:


1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у даній справі.

2. Розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження.

3. Клопотання Національного банку України про розгляд справи № 911/1184/18 у закритому судовому засіданні задовольнити. Здійснювати розгляд справи № 911/1184/18 в закритому судовому засіданні.

4. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача – Публічне акціонерне товариство комерційний банк “ПРИВАТБАНК” (01001, м. Київ, Печерський район, вул. Грушевського, буд. 1-Д, код 14360570).

5. Підготовче засідання призначити на "30" липня 2018 р. о 12:00. Підготовче засідання відбудеться у приміщенні господарського суду Київської області (м. Київ, вул. С. Петлюри, 16/108).

6. Зобов’язати позивача надати суду для огляду оригінали документів, доданих до позовної заяви.

7. Встановити строк для подання відповідачем відзиву на позов – до 23.07.2018 р. До відзиву додаються докази, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, а також документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів позивачу.

8. Встановити третій особі строк для подання пояснень щодо позову з додержанням вимог, встановлених статтею 168 ГПК України, – до 23.07.2018 р.

9. Викликати уповноважених представників учасників процесу у судове засідання.

Повноваження представників мають бути підтверджені довіреністю, оформленою в установленому порядку (засвідченою нотаріально або, якщо довіреність видає юридична особа - підписом її керівника з прикладенням печатки цієї організації). У разі представництва інтересів сторони безпосередньо її керівником або засновниками - наказ, рішення, розпорядження, протокол тощо (або засвідчені належним чином витяги з них), які підтверджують їх призначення або обрання.

10. Інформацію по справі учасники процесу можуть отримувати на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет (http://court.gov.ua/fair/).

11. Витребувані документи та письмові пояснення по справі подаються з супровідним листом через канцелярію господарського суду Київської області.



Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею і оскарженню не підлягає.


Ухвалу підписано 03.07.2018 р.



Суддя В.М. Бабкіна

Джерело: ЄДРСР 75070842
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку