open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 761/18775/18

Провадження № 1-кс/761/12791/2018

У Х В А Л А

Іменем України

12 червня 2018 року Шевченківський районний суд м. Києва у складі:

Слідчого судді: ОСОБА_1 ,

при секретарі: ОСОБА_2

розглянувши клопотання слідчого СУ ФР ДПІ у Шевченківському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий СУ ФР ДПІ у Шевченківському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , звернулася до суду з клопотанням, погодженим прокурором Київської місцевої прокуратури №10 ОСОБА_4 , згідно якого просить надати тимчасовий доступ до речей та документів, що перебувають у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), АДРЕСА_1 , з можливістю їх вилучення, що необхідно для проведення досудового слідства в рамках кримінального провадження №12017110200006077 від 29.09.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.205-1 КК України.

Клопотання мотивованонаступним. Досудовимрозслідуванням встановлено,що невстановленіособи підробившидокументи зареєстрували ОСОБА_5 як фізичнуособу підприємця тавідкрила найого ім`ярахунки в« ІНФОРМАЦІЯ_2 »,« ІНФОРМАЦІЯ_3 »,« ІНФОРМАЦІЯ_4 » та« ІНФОРМАЦІЯ_5 » врезультаті чоговиникла заборгованістьпо несплатіподатків усумі 5760грн.Із матеріалівкримінального провадженнявбачається,що 29.09.2017до Києво-СвятошинськогоВП ГУНП вКиївській областізвернувся ОСОБА_5 (ІПН НОМЕР_2 ),який повідомивпро те,що невстановленіособи безйого відомазареєстрували йогояк фізичнуособу підприємця вКиєво-Святошинськомурайоні м.Києва,а такожвідкрили найого ім`ярахунки вбанківських установах.Також, ОСОБА_5 повідомив пронепричетність доведення фінансово-господарськоїдіяльності якФОП тащо ніякихбухгалтерський документівщодо діяльностісвого підприємствавін нескладав тане підписував.Згідно інформаційнихресурсів ДФСУкраїни встановлено,що приреєстрації вищевказаногоФОП використанийодин ітой самийконтактний номертелефону: НОМЕР_3 ,який наданий часє контактнімномером Інтернетмагазину « ІНФОРМАЦІЯ_6 »(ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_7 »код НОМЕР_4 ).З використаннямреквізитів ФОП ОСОБА_5 (ІПН НОМЕР_2 )здійснюється фактичнийпродаж товаріввід іменіТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_4 ).ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_4 ).Перебуває наобліку в ІНФОРМАЦІЯ_8 ,юридична адреса: АДРЕСА_2 .Директор даногопідприємства ОСОБА_6 (ІПН НОМЕР_5 ),бухгалтер ОСОБА_7 (ІПН НОМЕР_6 ).Також встановлено,що ОСОБА_5 (ІПН НОМЕР_2 )є директором,засновником таголовним бухгалтеромТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код НОМЕР_7 ),ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код НОМЕР_8 )та ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_11 »(код НОМЕР_9 ),проте відповіднодо пояснення ОСОБА_5 (ІПН НОМЕР_2 )встановлено,про непричетністьдо веденняфінансово-господарськоїдіяльності вищевказанихпідприємств.Також,йому небуло відомощо вінє директором,засновником таголовним бухгалтеромвищевказаних підприємств,жодних реєстраційних,первинних бухгалтерськихдокументів йподаткової звітності ОСОБА_5 (ІПН НОМЕР_2 )не складавта неподавав.Встановлено,що згідноз базамиданими нарівні ГУДФС ум.Києві службові особи ФОП ОСОБА_5 (ІПН НОМЕР_2 ) використовували банківський рахунок у ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »(МФО НОМЕР_1 ) за № НОМЕР_10 (УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ) відкритий 13.05.2017 р. Враховуючи вищевикладене, з метою подальшого встановлення руху коштів, виникла необхідність в здійснені тимчасового доступу до документів, що містять банківську таємницю, а саме до документів юридичної справи та р/р вищевказаного підприємства відкритого рахунку в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ).

У судове засідання слідчий ОСОБА_3 не з`явилася, повідомлялася у встановленому законом порядку. Разом з тим, до початку розгляду клопотання по суті, подала заяву, у якій зазначила, що підтримує клопотання у повному обсязі та просить проводити судове засідання за її відсутності.

Особа у володінні якої перебувають документи в судове засідання не викликався відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК України.

Вивчивши матеріали клопотання, вважаю, що воно підлягає задоволенню частково з наступних підстав.

Відповідно до ст. 60 Закону України «Про банки і банківську діяльність» інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку в процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третіми особами при наданні послуг банку, є банківською таємницею.

Відповідно до ст. 62 Закону України «Про банки і банківську діяльність» інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками за рішенням суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 132 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

В свою чергу положеннями ч. 4 даної статті передбачено, що для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення. Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Кримінальне провадження №12017110200006077від 29.09.2017року розслідується за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.205-1 КК України, у зв`язку із чим виникла необхідність у тимчасовому доступі до речей і документів, які перебувають у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), АДРЕСА_1 .

За положеннями ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, відповідно до положень ст. 132 КПК України, якщо слідчий, прокурор не доведе, зокрема, що потреби досудового розслідування виправдають такий ступінь втручання в права і свободи особи, про який йдеться в клопотанні слідчого, прокурора.

Таким чином слідчий суддя зобов`язаний перевіряти наявність об`єктивної необхідності та виправданість такого втручання у права і свободи особи, врахувати докази на підтвердження обставин, викладених у клопотанні, які мають бути надані ініціатором клопотання.

Згідно з ч. 7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Як свідчать матеріали клопотання, досудовим слідством використані всі надані чинним законодавством можливості щодо отримання необхідної для розкриття кримінального правопорушення інформації без застосування такого заходу його забезпечення, як розкриття інформації, яка охороняється законом.

Зважаючи на те, що в інший спосіб одержати відомості неможливо, беручи до уваги, що документи зазначені в клопотанні є важливими для встановлення обставин у кримінальному провадженні та використання їх в якості доказів, клопотання підлягає задоволенню в частині надання тимчасового доступу до документів зазначених в клопотанні.

З іншого боку слідчим не доведено наявність обставин, з якими законодавець передбачає можливість надання розпорядження на вилучення документів.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 110,163-165,309 та 395 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Надати слідчому СУ ФР ДПІ у Шевченківському районі ГУ ДФС у м. Києві лейтенанту податкової міліції ОСОБА_3 , слідчому слідчої групи тимчасовий доступ до документів та речей з можливістю зробити копії, що містять банківську таємницю в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), АДРЕСА_1 , що стосуються обслуговування рахунка № НОМЕР_10 (УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ) ФОП ОСОБА_5 (ІПН НОМЕР_2 ):

- банківську виписку (роздруківку руху коштів) по рахунку № НОМЕР_10 (УКРАЇНСЬКАГРИВНЯ) за період з 13.05.2017 р. по 12.06.2018 в друкованому та електронному вигляді у форматі .txt, .doc, .doxc з повною розшифровкою контрагентів, їх реквізитів (назва кореспондента, код ЄДРПОУ, номер особового рахунку; дата та час здійснення операції; призначення операції, код банку, у якому відкрито рахунок; код валюти; суму вхідного залишку за рахунком; код банку-кореспондента; номер рахунку кореспондента; номер документа; суму операції (відповідно за дебетом або кредитом); суму оборотів за дебетом та кредитом рахунку; суму вихідного залишку та інше);

- оригінал картки зі зразками підписів та відбитком печатки ФОП ОСОБА_5 (ІПН НОМЕР_2 );

- документи на підставі яких службові особи відкривали рахунок ФОП ОСОБА_5 (ІПН НОМЕР_2 ) в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ): оригінали заяви про відкриття та закриття рахунків, копії паспорту, ідентифікаційного коду службових осіб, доручення, оформлені на осіб, уповноважених здійснювати банківські, фінансові операції, анкети клієнта;

- заяв, чеків на отримання готівки по рахунку № НОМЕР_10 (УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ) в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 );

В іншій частині клопотання задоволенню не підлягає.

Строк дії ухвали один місяць.

Роз`яснити посадовим особам ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що у відповідності до ч. 1 ст. 166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

При виконанні ухвали слідчий зобов`язаний пред`явити особі, яка зазначена в ухвалі як володілець речей і документів, оригінал ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів та вручити її копію, а також залишити володільцю речей і оригіналів або копій документів опис речей і оригіналів або копій документів, які були вилучені на виконання ухвали слідчого судді, суду.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Джерело: ЄДРСР 75067565
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку