open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

_________________________________________________________________

Справа № 22-а-24475/11 Головуючий суддя І інстанції Мішуровська

Провадження № 22-а/2090/16904/11 Суддя доповідач Ізмайлова Г.Н.

Категорія:

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 листопада 2011 року судова колегія судової палати у цивільних справах апеляційного суду Харківської області в складі:

головуючого - Ізмайлової Г.Н.

суддів: - ОСОБА_1, ОСОБА_2

за участю секретаря - Остапович Л.С..,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Харкові цивільну справу за апеляційною скаргою управління праці та соціального захисту населення Лозівської міської ради на рішення Лозівського міськрайонного суду Харківської області від 05 серпня 2010 року по справі за позовом ОСОБА_3 до управління праці та соціального захисту населення Лозівської міської ради про визнання дій неправомірними . -

встановила:

23 червня 2010 року позивач звернувся з позовом до управління праці та соціального захисту населення Лозівської міської ради про визнання дій неправомірними, перерахунок та виплату щорічної грошової допомоги на оздоровлення за 2009 рік відповідно до вимог ст.48 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Відповідач подав письмові заперечення на позов, у яких проти позову заперечував, посилаючись на його безпідставність.

Рішенням Лозівського міськрайонного суду Харківської області від 05 серпня 2010 року позов задоволено. Бездіяльність управління праці та соціального захисту населення Лозівської міської ради визнано протиправною. На управління праці та соціального захисту населення Лозівської міської ради покладено обов’язок здійснити позивачу виплати на оздоровлення за 2009 рік відповідно до ст.48 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” з урахуванням фактично виплачених сум.

В апеляційній скарзі управління праці та соціального захисту населення Лозівської міської ради просить рішення скасувати та ухвалити нове рішення, яким позивачу у позові відмовити. При цьому посилається на порушення судом норм матеріального і процесуального права.

Позивач рішення суду не оскаржив, письмових заперечень на апеляційну скаргу не надав.

Апеляційна скарга прийнята до розгляду судовою колегією судової палати у цивільних справах апеляційного суду Харківської області і розглядається за правилами КАС України відповідно до вимог Закону України від 02 грудня 2010 року № 2748- VI про внесення змін до розділу XII “Прикінцеві положення” Закону України “Про судоустрій та статус суддів” щодо передачі справ, пов”язаних із соціальними виплатами, який набрав чинності 30 грудня 2010 року .

Апеляційна скарга задоволенню не підлягає.

Судом першої інстанції встановлено і підтверджено наявними у справі доказами, що позивч перебуває на обліку в управління ПФУ у Лозівському районі Харківської області, отримує пенсію відповідно до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” віднесений до 2-ої категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Задовольняючи позов, суд першої інстанції виходив із того, що відповідач повинен провести нарахування та виплату пенсії позивачу, виходячи з їх розмірів, встановлених Законом України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” , а не постановою Кабінету Міністрів України № 562 від 12 липня 2005 року “Про щорічну допомогу на оздоровлення громадянам, які постраждати внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Судова колегія з таким висновком погоджується, оскільки він відповідає обставинам справи і вимогам Закону.

Так, відповідно до ч.І. ст.46 Конституції України громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності.

Відповідно до ст.48 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, 2 категорії, захворювання яких пов”язано з ліквідацією наслідків на ЧАЕС виплачується щорічна грошова допомога на оздоровлення у розмірі п»яти мінімальних заробітних виплат.

Відповідно до ч.7 ст.48 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждати внаслідок Чорнобильської катастрофи” розмір мінімальної заробітної плати визначається на момент виплати.

Судом першої інстанції було встановлено, що позивачу за 2009 рік допомога на оздоровлення була виплачена у листопаді 2009 року у сумі 100 грн.

З огляду на це , суд підставно зобов»язав управління праці та соціального захисту населення Лозівської міської ради здійснити позивачу виплатити на оздоровлення за 2009 рік відповідно до ст. 48 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”

Посилання на визначений постановою Кабінету Міністрів України «Про компенсаційні виплати особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 26.07.1996 року за 836 розмір щорічної допомоги на оздоровлення, яка підлягала виплаті та порядок застосування Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” , визначений Постановою Кабінету Міністрів України від 12.07.2005року № 562 “Про щорічну допомогу на оздоровлення громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”- безпідставні.

Встановлений ще в 1996 році постановою Кабінету Міністрів України “Про компенсаційні виплат особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” від 26.07.1996 року за №836 розмір щорічної допомоги на оздоровлення протягом тривалих років не змінювався і не відповідає розміру, встановленому іншими законами України. Оскільки ні Верховна Рада України, ні Кабінет Міністрів України в наступному будь- яких рішень із цих питань не приймали, то виходячи із загальних засад пріоритетності законів над підзаконними актами при вирішенні даного спору, застосуванню підлягає саме ст.48 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждати внаслідок Чорнобильської катастрофи” та законодавство щодо розмірів мінімальних заробітних плат в 2009 ропі, а не Постанова Кабінету Міністрів України “Про компенсаційні виплати особам, які постраждати внаслідок Чорнобильської катастрофи” від 26.07.1996 року за № 836.

Рішення ухвалено з додержанням норм матеріального і процесуального права, доводи апеляційних скарг висновків суду не спростовують.

Керуючись ст. 160, п.1 ч.І ст.197, п.2 ч.І ст. 198, ст.ст 200, 205, 206 КАС України, судова колегія, -

ухвалила:

Апеляційну скаргу управління праці та соціального захисту населення Лозівської міської ради Харківської області залишити без задоволення.

Рішення Лозівського міськрайонного суду Харківської області від 05 серпня 2010 року залишити без змін.

Ухвала суду апеляційної інстанції набирає законної сили через 5 днів після направлення її копії особам, які беруть участь у справі, і може бути оскаржена у касаційному порядку безпосередньо до Вищого адміністративного суду України протягом 20 днів з дня набрання нею законної сили.

Головуючий –

Судді :

Джерело: ЄДРСР 75064612
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку