open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

_________________________________________________________________

Справа № 22-а-25299/11 Головуючий суддя І інстанції Жмуд

Провадження № 22-а/2090/17419/11 Суддя доповідач Кукліна Н.О.

Категорія:

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 листопада 2011 року судова колегія судової палати з цивільних справ апеляційного суду Харківської області в склады:

Головуючого Кукліної Н.О.

Суддів Черкасова В.В., Пономаренко Ю.А.

Розглянувши в порядку письмового провадження справу за позовом ОСОБА_1 до Управління Пенсійного фонду України в Лозівському районі Харківської області про визнання бездіяльності протиправною, про зобов’язання провести нарахування недоплаченої соціальної допомоги, як особі, що має статус «дитини війни»

по апеляційній скарзі Управління Пенсійного фонду України в Лозівському районі Харківської області

на рішення Лозівського міськрайонного суду Харківської області від 20 липня 2010 року

ВСТАНОВИЛА:

Позивач, ІНФОРМАЦІЯ_1 , звернувся до суду з позовом до Управління пенсійного фонду України у Лозівському районі Харківської області про визнання бездіяльності протиправною та покладання обов'язку здійснити перерахунок та виплату підвищення до пенсії, посилаючись на те, що відноситься до категорії «Діти війни» та відповідно до ст. 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни» має право на отримання соціальної допомоги розмірі 30% від мінімального розміру пенсії за віком з 01 січня 2008 року по 31 грудня 2008 року, з 01 січня 2009 року по 31 грудня 2009 року.

Рішенням Лозівського міськрайонного суду Харківської області від 20 липня 2010 року, позов задоволено частково. Зобов’язано Управління пенсійного фонду України у Лозівському районі Харківської області здійснити позивачеві перерахунок пенсії з підвищенням її на 30% мінімальної пенсії за віком з розміру, встановленого ч.І ст.28 Закону України «Про загальнообов'язкове пенсійне страхування» та провести відповідні виплати з 22 травня 2008 року по 31 грудня 2009 року.

В апеляційній скарзі Управління пенсійного фонду ставиться питання про скасування рішення суду першої інстанції та ухвалення нового рішення про відмову в задоволенні позову, посилаючись на порушення норм матеріального і процесуального права.

Судова колегія заслухавши доповідь судді-доповідача, обговоривши наведені в скарзі доводи та перевіривши матеріали справи знаходить апеляційну скаргу не підлягаючою задоволенню виходячи з наступного.

Справа судом 1 інстанції розглянута в порядку цивільного судочинства, з додержанням правил юрисдикції, законодавчо визначеної та чинної на час вирішення спору.

Відповідно до ст.. 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни» дітям війни пенсії або щомісячне довічне грошове утримання чи державна соціальна допомога, що виплачується замість пенсії, підвищується на 30 відсотків мінімальної пенсії за віком.

Судом І інстанції справа розглянута з дотриманням вимог цього закону, з врахуванням ст. 152 Конституції України , рішення Конституційного Суду України №10-рп/2008 від 22 травня 2008 року про визнання такими, що не відповідають Конституції України, зокрема положення п.41 розділу 2 Закону України «Про Державний бюджет на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України», що мають преюдиціальне значення для судів загальної юрисдикції при розгляді ними позовів у зв’язку із правовідносинами, які виникли внаслідок дії положень статей зазначених законів, що визнані неконституційними.

Відповідно суд першої інстанції дійшов правильного висновку про доведеність у позивача права на перерахунок та виплату підвищення до пенсії з 22 травня 2008 року по 31 грудня 2009 року .

Також суд першої інстанції дійшов вірного висновку щодо зобов’язання відповідача здійснити щомісячне обчислення підвищення пенсії та її виплату за вказаний період виходячи з визначеного ч.І ст.28 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» розміру мінімальної пенсії за віком, яка дорівнює прожитковому мінімуму, встановленому для осіб, що втратили працездатність, оскільки чинним законодавством не встановлено іншого мінімального розміру пенсії за віком, крім передбаченого цим Законом.

Доводи апеляційної скарги про відсутність бюджетного фінансування передбачених Законом України «Про соціальний захист дітей війни» доплат до пенсії не впливають на висновки суду 1 інстанції і не можуть бути причиною невиконання покладених на управління Пенсійного фонду України зобов’язань, оскільки реалізація позивачем права на підвищення пенсії, яке базується на Законі України, не може бути поставлено у залежність від бюджетних асигнувань.

Інші доводи апеляційної скарги також висновків суду не спростовують і не дають підстав вважати, що судом першої інстанції порушені норми матеріального чи процесуального права, які призвели, або могли призвести до неправильного вирішення спору.

Керуючись ст. ст. 183 -2 ч.8-10, 195, 197, 198, 200, 206 211КАС України, колегія суддів

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу Управління Пенсійного фонду України в Лозівському районі Харківської області відхилити.

Рішення Лозівського міськрайонного суду Харківської області від 20 липня 2010 року залишити без змін.

Ухвала суду апеляційної інстанції набирає законної сили з моменту її проголошення і може бути оскаржена в касаційному порядку безпосередньо до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів з дня набрання нею законної сили.

Головуючий

Судді

Джерело: ЄДРСР 75064591
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку