open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 496/4644/17

Провадження № 1-кп/496/33/18

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 травня 2018 року Біляївський районний суд Одеської області в складі:

головуючого судді - ОСОБА_1 ,

за участю:

секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4

захисника ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі Біляївського районного суду Одеської області клопотання обвинуваченого про заміну адвоката по кримінальному провадженню за обвинуваченням ОСОБА_4 у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 185 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

В провадженні суду знаходиться на розгляді вищевказана кримінальна справа.

Обвинувачений надіслав на адресу суду клопотання про заміну захисника адвоката ОСОБА_5 , вказуючи на те, що захисник ні разу не поговорила з ним та своїх зобов`язань не виконує, не приїжджає до нього в ОСІ щоб поспілкуватися.

Обвинувачений у судовому засіданні підтримав вказане клопотання.

Захисник - адвокат ОСОБА_5 у судовому засіданні пояснила, що ретельно вивчила матеріали справи, крім того спілкується з обвинуваченим стосовно справи до судового засідання та по мобільному телефону та свої обов`язки виконує згідно до чинного законодавства.

Прокурор в судовому засіданні вказав, що вважає заміну адвоката для обвинуваченого його правом.

Суд, вислухавши сторін кримінального провадження, приходить до наступних висновків.

Захисник - адвокат ОСОБА_5 приймає участь за дорученням для надання безоплатної правової допомоги особі, в кримінальному провадженні стосовно якої, відповідно до положеньКримінального процесуального кодексу України, захисник залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням від 29.01.2018 року № 015-0000506.

Розглядаючи заяви чи клопотання обвинувачених осіб щодо заміни захисників, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, повинно бути враховане наступне: безоплатна вторинна правова допомога - це вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу до правосуддя. (ч. 1ст. 13 Закону України «Про безоплатну правову допомогу).

При реалізації цієї державної гарантії особа позбавлена можливості вільно обирати собі захисника, оскільки відповідно дост. 49 КПК України, захисник такій особі призначається за постановою слідчого/прокурора або ухвалою судді чи суду. Так само особа, що отримує безоплатну вторинну правову допомогу, не може на власний розсуд вимагати від суду заміни захисника з особистих мотивів.

Виключні підстави та порядок заміни адвокатів, що надають безоплатну вторинну правову допомогу, визначеніст. 24 Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Таким підставами є:

- хвороба адвоката;

- неналежне виконання адвокатом своїх обов`язків за договором (який укладено між Центром та адвокатом);

- недотримання адвокатом порядку надання безоплатної вторинної правової допомоги;

- виключення адвоката з Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу на постійній основі за контрактом, чи Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу на тимчасовій основі на підставі договору.

Відповідно до ч. 2ст. 25 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», оцінка якості, повноти та своєчасності надання адвокатами безоплатної первинної правової допомоги здійснюється за зверненням органів місцевого самоврядування, а безоплатної вторинної правової допомоги - за зверненням органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги, комісіями, утвореними для цієї мети радами адвокатів регіонів.

Радою адвокатів Одеської області така Комісія утворена згідно зіст.48Закону України«Про адвокатурута адвокатськудіяльність» та діє на території Одеської області.

Порядок оцінки якості надання безоплатної правової допомоги відповідає змістуст. 23 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», якою визначені гарантії адвокатської діяльності. Ці гарантії розповсюджуються в повній мірі і на безоплатну вторинну правову допомогу.

Таким чином,Кримінальним процесуальним кодексом Українине передбачено можливості проводити судом заміну чи відсторонення адвоката, призначеного Центром для надання безоплатної вторинної правової допомоги (за виключенням питання відводу захисника в порядкуст. 78 КПК України).

Право особи на заміну захисника, передбаченест. 54 КПК України, є похідним від права вільного вибору захисника своїх прав, яке особа реалізує самостійно, укладаючи договір з обраним нею захисником. Це право не розповсюджується на зміст права на безоплатну вторинну правову допомогу, де особа не обирає собі захисника, а отримує захист, гарантований державою та за державні кошти. В цьому разі особа має право на отримання правової допомоги належної якості та відповідно до стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі, затвердженихнаказом Міністерства юстиції України від 25.02.2014 р. № 386/5.

За такихобставин клопотанняобвинуваченого єбезпідставним,не обґрунтованимта упередженим а тому задоволенню не підлягає.

Керуючись ст. ст.48,49,52,54 КПК України, суд -

У Х В А Л И В:

В задоволенні клопотання обвинуваченого про заміну захисника - адвоката ОСОБА_5 по кримінальному провадженню за обвинуваченням ОСОБА_4 у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 185 КК України - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1

22 травня 2018 року

Джерело: ЄДРСР 75056309
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку