open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

м. Дрогобич, вул. Війтівська Гора, 39, 82100, (03244) 2-32-36

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 вересня 2013 року Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області вскладі:головуючого - судді Дубеля Р.М.

при секретаріПівали І.М.

розглянувши у попередньому судовому засіданні в місті Дрогобичі цивільну справу за позовом ЮрчишинЯрослава Григоровича до ТзОВ «Бровар», Меденицької селищної ради про визнання права власності, -

встановив:

Позивач звернувся до суду з позовом про визнання права власності на житлове приміщення літ.«Б-1»загальною площею 125, 5 кв.м., житловою площею 70,6 кв., яке розташоване на першому поверсі будівлі заводоуправління по вул. Незалежності, 6 у смт. Меденичі Дрогобицького району Львівської області.

Позовні вимоги мотивуючи тим, що у 1939 році радянською владою багато об'єктів нерухомості було націоналізовано у власність держави. До цього переліку ввійшов І Меденицький пивзавод, разом

з житловим будинком, в якому проживав власник пивзаводу. Меденицький пивзавод працював з 1704 року до 1975 року. З 1975 року ВАТ «Львівська пивоварня» використовувало цей об'єкт, як свій власний будівельний цех, а житловий будинок як адмінспоруду без всяких перебудов і реконструкцій.

У 2002 року ТзОВ «Бровар» придбало у ВАТ «Львівська пивоварня» будівлю заводоуправління площею 233,1 кв.м., будівлю виробничого користування площею 634,8 кв.м., будівлю котельніплощею 175,3 кв.м будівлюгазороздільного пункту площею 29,1 кв.м., будівлю прохідної площею 28,8 кв.м., які знаходяться за адресою: Львівська область. Дрогобицький район, смт. Меденичі, вул. Незалежності, 6. Це підтверджуєтьсяреєстраційним посвідченням від 11 червня 2002 року. Вищевказані будівлі знаходяться на земельній ділянці, що згідно договору оренди земельної ділянки від 06 грудня 2002 року перебуває у оренді ТзОВ «Бровар».

Протоколом загальних зборів учасників ТзОВ «Бровар» під 16.03.2008р. ОСОБА_1, в рахунок частки власності у майні ТзОВ «Бровар» передано у власність перший поверх заводоуправління і кімнату котельні з усіма комунікаціями в смт. Меденичі по вул. Незалежності, 6 для використання як житла. Після отримання у власність вищевказаного приміщення, не змінюючи ніяких контурів і архітектурних форм, за власні кошти та власними силами здійснив ремонт та реконструкцію, привів його до належного стану та постійно проживаю у ньому з 2009 року, але без реєстрації, тому що цей будинок з 1939 рокурахується як будинок заводоуправління.

Ремонт та реконструкцію позивач проводив терміново, тому це було здійснено без отримання дозволів, погоджень. Дозволу на проведення робіт не оформлялося у зв'язку Із необхідністю їх проведення у стислі терміни, оскільки іншого житла у нього не було, і не мав можливості очікувати на його погодження. Звертався до Меденицької селищної ради, щоб в установленому порядку зареєструвати право власності на вищевказане реконструйоване житлове приміщення і прописатися за місцем проживання.

Під час проведення ремонту та реконструкції були дотримані архітектурні, будівельні, санітарні, та екологічні норми, а з початку робіт жодних заяв, претензій та скарг не надходило, то свідчить про відсутність факту порушення прав інших осіб.

Після проведення ремонту та реконструкції, 26.12.2012 року комунальним підприємством Львівської обласної ради «Дрогобицьке міжміське бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки» було виданотехнічний паспорт на нежитловий будинок з житловими кімнатами, який знаходиться за адресою: Львівська область, Дрогобицький район, смт. Меденичі, вул. Незалежності, 6. Загальна площа першого поверху становить 25,5 кв.м., житлова площа становить 70,6 кв.м. На першому поверсі розміщені житлова кімната площею 30,8 кв.м.,кухня площею 9,2 кв.м., комора площею 0,8 кв.м., вбиральня площею 2,4 кв.м., кабінет площею 10,9 кв.м, коридор площею 12,4 кв.м, житлова кімната площею 16,3 кв.м., санвузол площею 3,0 кв.м, житлова кімнатаплощею 12,6 кв.м., санвузол площею 3,0 кв.м. коридор площею 9,9 кв.м., вбиральня площею 2,9 кв.м., кладоваплощею 2,3 кв.м., коридор площею 4,7 кв.м., тамбур площею 4,3 кв.м. Згідно довідки № 1129/1 від 01.08.2013 року виданої комунальним підприємством Львівської обласної ради «Дрогобицьке міжміське бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки» самочинно (збудованого) переобладнаного з нежитлового приміщенняв житлове становить 76 528,00 грн.

Відповідно до статті 4 Житлового кодексу УРСР, житлові будинки та приміщення утворюютьжитловий фонд. У свою чергу, під житловими будинками та приміщеннями розуміються приміщення, призначені для постійного проживання громадян, а також для використання їх як службових жилих приміщень і гуртожитків (ст.6 ЖК). Міністерство з питань житлово-комунального господарства України у своєму листі від 20.05.2009 року 8/7-51-87 «Щодо можливості та порядку переведення нежилого приміщення в житлове» роз'яснило, що увідповідності до ст. ЖК УРСР будівництво (реконструкція), прийом в експлуатацію багатоквартирних житлових будинків здійснюється у відповідності з розробленою і затвердженою в установленому порядку проектною документацією, державними будівельними нормами і місцевими правилами забудови населених пунктів.Відповідно до п. 1 ст. 39 цього Кодексу формування житлового фонду загального призначення можливе шляхомреконструкції існуючого житла І нежитлового фонду. Таким чином, для переводу нежитлового фонду вжитловий необхідно привести нежитлове приміщення у відповідність з ДБН В.2.2-15-2005«Житлові будинки»

30 липня 2013 року комунальним підприємством «Комунальне архітектурно – проектне підприємство «АРХПРОЕКТ» було складено звіт про проведення технічного обстеження будівельних конструкцій та Інженерних мереж об'єкта, за висновком якого встановлено відповідністьреконструкції нежитлової споруди під житловий будинок на вул. Незалежності, 6 в смт. Меденичі Дрогобицького району, Львівської області вимогам надійності і можливості його безпечної експлуатації.

Позивач в попередньому судовому засіданні підтримав позовні вимоги з підстав викладенихвикладених в позовній заяві, просить позов задоволити.

Представник Меденицької селищної ради - сільський голова ОСОБА_2 надав суду листа прослухання справи без участі їхнього представника, проти позову не заперечують.

Представник ТзОВ «Бровар» - ОСОБА_3 надіслала суду листа про слухання справи без участі їхньогопредставника, заявлений позов визнають.

Суд, заслухавши пояснення сторін, перевіривши матеріали справи, вважає, що рішення у справі можливо постановити при проведенні попереднього судового засідання виходячи з наступного.

Матеріалами справи встановлено, що ТзОВ «Бровар» являється власником будинку по вул.Незалежності, 6 в смт. Меденичі Дрогобицького району Львівської області. Також, протоколом загальних зборів учасників ТзОВ «Бровар» під 16.03.2008р. ОСОБА_1, в рахунок частки власності у майні ТзОВ «Бровар» передано у власність перший поверх заводоуправління і кімнату котельні з усіма комунікаціями, які він реконструкціонував у житлові кімнати за власні кошти.

Згідно висновку приватного підприємства «АРХПРОЕКТ» будівництво нерухомого майна здійснене позивачем без порушень будівельних норм та правил, є таким, що не суперечить суспільним інтересамі не порушує прав інших осіб.

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно ст. 331 ЦК України право власності на нову річ, яка виготовлена (створена) особою, набувається нею, якщо інше не встановлено договором або законом. Право власності нановостроворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна).

Пленум Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у своїй Постанові від 30.03.2012 року № 6 «Про практику застосування судами статті 376 Цивільного кодексу України (про правовий режим самочинного будівництва)» роз'яснив, що позов про визнання права власності на самочинно збудоване нерухоме майно на чужій земельній ділянці може бути пред'явлено до органу державної влади або органу місцевого самоврядування та власника (користувача) земельної ділянки у випадку забудови на земельній ділянці, яка належить до державної чи комунальної власності або фізичній чи юридичні особі (п.10). Позов особи, яка самочинно збудувала нерухоме майно на земельній ділянці, власником або користувачем якої є інша особа, про визнання права власності на цю нерухомість може бути задоволено судом на підставі частини третьої етапі 376 ЦК, якщо буде встановлено, що власник або користувач земельної ділянки не заперечує проти цього, будівництво не порушує права інших осіб і відповідає будівельним, архітектурнимсанітарним, екологічним та іншим нормам і правилам, державним стандартам (п.16).

Відповідно до ч. 3 ст. 376 ЦК України право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети, за умови надання земельної ділянки у встановленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно.

При таких обставинах суд приходить до висновку, що за ОСОБА_1 слід визнати право власності на житлове приміщення літ. «Б-1» загальною площею 125, 5 кв.м.,житловою площею 70,6 кв.м, яке розташоване на першому поверсі будівлі заводоуправління по вул. Незалежності, 6 у смт. Меденичі Дрогобицького району Львівської області.

Керуючись ст. ст. 10, 11, 60, 61, 130, 174, 209, 212-215ЦПК України, ст.ст. 328, 331, 376 ЦК України ст.ст.3,118,119 ЦГЖ України, суд, -

вирішив:

Позов задоволити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на житлове приміщення літ. «Б-1" загальною площею 125,5 кв м., житловою площею 70,6 кв.м, яке розташоване на першому поверсі будівлі заводоуправління по вул. Незалежності, 6 у смт. Меденичі Дрогобицького району Львівської області.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Львівської областічерез суд першої інстанції шляхом подачі в 10-денний строк. |

Суддя

Джерело: ЄДРСР 75055003
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку