open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 310/5002/18

2/310/2216/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 липня 2018 року

м

. Бердянськ

Суддя Бердянського міськрайонного суду Запорізької області Білоусова О.М., розглянувши позовну заяву Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Бердянської міської ради Запорізької області до ОСОБА_1 про стягнення надміру виплаченої допомоги,

В С Т А Н О В И В:

02.07.2018р. УПтаСЗН виконкому БМР звернулося до суду із позовною заявою до ОСОБА_1 про стягнення надміру виплаченої допомоги.

Форма і зміст поданої позовної заяви не відповідає вимогам ч. 4 ст. 177 ЦПК України, так як до заяви не додано документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

В позові управління просить звільнити його від сплати судового збору у зв’язку із тим, що кошторисні призначення для сплати судового збору на 2018 рік не передбачені, про що надає довідку за підписом начальника та головного бухгалтера Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Бердянської міської ради про відсутність в кошторисі видатків позивача коштів на сплату судового збору.

Розглянувши вказане клопотання, суд встановив наступне.

Згідно із ч. 1 ст. 136 ЦПК України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі.

З зазначених підстав, суд може звільнити від сплати судових витрат (ч. 3 ст. 136 ЦПК України).

При цьому, особа, яка заявляє відповідне клопотання, згідно ст. 12 ЦПК України повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

Крім того, в ч. 1 ст. 8 Закону України «Про судовий збір» із змінами, внесеними згідно із Законом № 2268-VІІІ від 18 січня 2018 року, визначено перелік осіб, яким суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі, зменшити розмір судового збору або звільнити від його оплати. Управління праці та соціального захисту населення до вказаного переліку не включено.

П. 19 ч. 1 ст. 5 вказаного Закону, яким в 2017 році УПСЗН звільнялось від сплати судового збору, на даний час виключено на підставі Закону № 2147-VІІІ від 03 жовтня 2017 року. Діючою редакцією Закону України «Про судовий збір» не передбачено такої пільги.

Разом з цим, у ст. 129 Конституції України однією із засад судочинства визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, у тому числі й органів державної влади, у зв'язку із цим обставини, пов’язані з фінансуванням установи чи організації з Державного бюджету України та відсутністю у бюджеті Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Бердянської міської ради коштів, призначених для сплати судового збору, не можуть вважатися достатньою підставою для звільнення від такої сплати.

Відповідно до пункту 2 Прикінцевих положень Закону України від 22 травня 2015 року № 484-VІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору» зобов’язано Кабінет Міністрів України забезпечити відповідне фінансування державних органів, які позбавляються пільг щодо сплати судового збору, а тому зазначені позивачем обставини не можуть бути взяті судом до уваги.

Відповідно до пп. 2 п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» за подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана юридичною особою, ставка судового збору становить 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (1 762 грн.) і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (616 700 грн.)

Таким чином позивачу необхідно сплатити судовий збір в розмірі 1 762 грн.

Оплата судового збору здійснюється на р/р 31217206700011, отримувач – Бердянське УК (Бердянськ), 22030101, код отримувача – 38042560, Банк - ГУДКСУ у Запорізькій області, МФО - 813015. У призначенні платежу повинно бути вказано: *;101; ІПН, судовий збір за позовом…, Бердянський міськрайонний суд, код ЄДРПОУ суду 37381363.

З урахуванням викладеного, клопотання позивача про звільнення від сплати судового збору задоволенню не підлягає, а позовна заява підлягає залишенню без руху для усунення недоліків.

Відповідно до ч. 1 ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п’яти днів з дня надходження до суду заяви постановляє ухвалу про залишення заяви без руху.

Згідно ч. 3 ст. 185 ЦПК України, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві

Керуючись ст.ст. 175, 185 ЦПК України,

У Х В А Л И В:

Відмовити Управлінню праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Бердянської міської ради у задоволенні клопотання про звільнення від сплати судового збору .

Позовну заяву Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Бердянської міської ради Запорізької області до ОСОБА_1 про стягнення надміру виплаченої допомоги залишити без руху.

Надати позивачу строк десять днів з дня отримання копії ухвали для усунення вказаних недоліків та роз’яснити, що інакше, позовна заява буде вважатися неподаною та повернута.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Бердянського

міськрайонного суду ОСОБА_2

Джерело: ЄДРСР 75052662
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку