open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №242/3034/18

Провадження №2-о/242/374/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 червня 2018 року Селидівський міський суд Донецької області у складі: головуючого судді Капітонова В. І., при секретарі Нарижній О.Г., розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Селидове цивільну справу за заявою ОСОБА_1, заінтересована особа: Краматорський міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області , про встановлення факту смерті , -

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 19 червня 2018 року звернулася до суду з заявою про встановлення факту смерті, в якій зазначила, що вона є матір'ю ОСОБА_2, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Макіївка Донецької області , про що їй було видано медичне свідоцтво про смерть. Вона звернулася до Краматорського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Донецькій області для державної реєстрації смерті, але їй було відмовлено, оскільки для підтвердження факту смерті було пред'явлено документ, виданий на території, де органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження. Встановлення факту смерті сина необхідно заявнику для державної реєстрації смерті ОСОБА_2 та отримання свідоцтва про смерть. Просить суд встановити факт смерті ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця м. Донецька, громадянина України, визнавши датою його смерті - ІНФОРМАЦІЯ_2 та місце смерті - Центрально-Міський район м. Макіївки Донецької області.

Заявник в судове засідання не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, надав до суду заяву про розгляд справи у його відсутність.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з'явився, про день, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Суд, дослідивши матеріали справи, законодавство, що регулює дані правовідносини, приходить до переконання, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно з копією свідоцтва про народження НОМЕР_1, виданого 14 серпня 1980 року, ОСОБА_2 є сином ОСОБА_1.

Відповідно до копії свідоцтва про укладення шлюбу НОМЕР_2, виданого 11 квітня 1987 року, ОСОБА_1 уклала шлюб з ОСОБА_4 , після чого дружині присвоєно прізвище ОСОБА_1.

Відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Відповідно до роз'яснень п. 13 Постанови ПВС України № 5 від 31.03.1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», заяви про встановлення факту смерті особи в певний час приймаються до провадження суду і розглядаються за умови подання заявниками документів про відмову органів реєстрації актів громадянського стану в реєстрації події смерті.

Згідно відмови у проведенні державної реєстрації смерті № 15.13-24-6425 від 08 листопада 2017 року, Краматорським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Донецькій області заявнику відмовлено в державній реєстрації смерті ОСОБА_2, оскільки для підтвердження факту смерті було пред'явлено документ, виданий на території, де органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження.

Підставою для встановлення факту смерті є підтверджені доказами обставини, які достовірно свідчать про смерть громадянина в певний час і за певних обставин.

Відповідно до роз'яснень, наданих в п.13 Постанови Пленуму Верховного Суду України №5 від 31.03.1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», суд встановлює факт смерті особи за умови підтвердження доказами, що ця подія мала місце у певний час та за певних обставин.

В судовому засіданні встановлено, що згідно копії лікарського свідоцтва про смерть № 1951 від 15 листопада 2016 року ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_2.

Відповідно до ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або про оголошення її померлою.

Відповідно до ст. 293 ЦПК України в порядку окремого провадження судом розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових або майнових прав підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав, зокрема про встановлення фактів, що мають юридичне значення, у відповідності до ст. 299 ЦПК України.

Відповідно до п. 18 вищезазначеної Постанови Пленуму Верховного суду України № 5 від 31 березня 1995 року, рішення суду про встановлення факту, що має юридичне значення, не змінює собою документів, що видають зазначені органи, а є лише підставою для їх одержання.

Відповідно до ч.1 ст.18 ЦПК України судові рішення, що набрали законної сили, обов'язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами.

Суд, приходить до переконання, що встановлення факту смерті ОСОБА_2 має для заявника юридичне значення.

За наведених обставин, з урахуванням наданих доказів, вимоги заявника є обґрунтованими, а тому підлягають задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 18, 81, 263-265, 293, 315 317, 319, 354 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

ЗаявуОСОБА _1, заінтересована особа: Краматорський міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області , про встановлення факту смерті - задовольнити.

Встановити факт смерті ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця м. Донецька, громадянина України, визнавши датою його смерті - ІНФОРМАЦІЯ_2 та місце смерті - Центрально-Міський район м. Макіївки Донецької області, Україна.

Рішення підлягає негайному виконанню.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Копію рішення невідкладно надіслати до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для державної реєстрації смерті особи.

Суддя В. І. Капітонов

Джерело: ЄДРСР 74789079
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку