open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 квітня 2018 року

м. Полтава

Справа № 542/147/18

Полтавський окружний адміністративний суд у складі судді - Слободянюк Н.І., розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження у порядку письмового провадження справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Управління соціального захисту населення Новосанжарської районної державної адміністрації про визнання бездіяльності протиправною та зобов'язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА _1 /надалі - позивач/ звернувся до Новосанжарського районного суду Полтавської області з адміністративним позовом до Управління соціального захисту населення Новосанжарської районної державної адміністрації про визнання бездіяльності протиправною та зобов'язання нарахувати пільгу щодо безоплатного користування житлом з опаленням та освітленням за минулий 2017 рік, як пенсіонеру, який раніше працював педагогічним працівником.

Позовні вимоги обґрунтовані позивачем тим, що він та його дружина раніше працювали педагогічними працівниками у селищі міського типу і проживають у ньому та відповідно до частини 4 статті 57 Закону України "Про освіту" мають право на пільгу на безплатне користування житлом з опаленням і освітленням у межах встановлених норм, оскільки середньомісячний сукупний дохід їх сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищив величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу. Однак, відповідач йому відмовив у наданні такої пільги з посиланням на те, що його середньомісячний сукупний дохід перевищив величину доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу, в 2240,00 грн /а.с. 1-2/.

У відзиві на позов відповідач зазначив, що позивач включений до Єдиного державного автоматизованого реєстру отримувачів пільг та щомісячно користувався пільгами на житлово-комунальні послуги до набрання чинності Постановою Кабінету Міністрів України від 04 червня 2015 року №389 "Про затвердження Порядку надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім'ї", а саме до 01 липня 2015 року. Оскільки середньомісячний сукупний дохід позивача за перші шість місяців 2017 року перевищив розмір соціальної податкової пільги, встановленої на 2017 рік, то надання позивачу пільги на безплатне користування житлом з опаленням і освітленням на 2017 рік зупинено /а.с. 30-33/.

Ухвалою Новосанжарського районного суду Полтавської області від 12 лютого 2018 року справу № 542/147/18 за позовом ОСОБА_1 до Управління соціального захисту населення Новосанжарської районної державної адміністрації про визнання бездіяльності протиправною та зобов'язання вчинити певні дії передано за підсудністю до Полтавського окружного адміністративного суду.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 05 березня 2018 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження в адміністративній справі, вирішено судом розглядати справу у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні).

Встановивши обставини справи, якими обґрунтовувалися вимоги та заперечення, та які мають значення для вирішення справи по суті, оцінивши докази, якими підтверджені встановлені обставини, застосувавши до спірних правовідносин відповідні норми матеріального та процесуального права, суд дійшов наступних висновків.

Судом встановлено та трудовою книжкою позивача і довідкою Новосанжарського навчально-виховного комплексу від 28 жовтня 2009 року №21 підтверджено, що позивач працював у Новосанжарському навчально-виховному комплексі на посаді вчителя фізики та астрономії з 25 серпня 1971 року по 09 вересня 2009 року /а.с. 13, 50/.

Згідно з довідкою Виконавчого комітету Новосанжарської селищної ради №405 від 01 лютого 2018 року місцем проживання ОСОБА_1 є селище міського типу АДРЕСА_1 та до складу його сім'ї входить дружина - ОСОБА_3 /а.с. 19/.

ОСОБА_1 перебуває на обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі отримувачів пільг з 01 січня 2006 року за статусом "дитина війни" та з 28 жовтня 2009 року "сільський педагог на пенсії".

На звернення позивача про надання пільги на безплатне користування житлом з опаленням і освітленням у межах встановлених норм на 2017 рік Новосанжарська районна державна адміністрація Полтавської області листами від 16 червня 2017 року №К-01-31/483 та від 11 липня 2017 року №К-01-31/36 повідомила позивача, що його середньомісячний сукупний дохід (пенсія) за шість місяців з 01 січня 2017 року по 30 червня 2017 року у розмірі 2285,28 грн перевищив розмір соціальної податкової пільги, встановленої на 2017 рік, - 2240,00 грн, у зв'язку з чим користування позивачем пільгою зупинено /а.с. 10-12/.

Не погодившись з цим, позивач звернувся до суду з позовом про визнання бездіяльності протиправною та зобов'язання нарахувати пільгу щодо безоплатного користування житлом з опаленням та освітленням за минулий 2017 рік, як пенсіонеру, який раніше працював педагогічним працівником.

Надаючи оцінку встановленим обставинам та аргументам учасників справи, суд виходить з наступного.

Відповідно до статті 46 Конституції України громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом.

Законом, який встановлює державні гарантії педагогічним працівникам, є Закон України "Про освіту" від 23 травня 1991 року №1060 /чинний до 28 вересня 2017 року/ та від 05 вересня 2017 року №2145 (чинний з 28 вересня 2017 року).

Відповідно до частини 4 статті 57 Закону України "Про освіту" від 23 травня 1991 року №1060 та частини 3 статті 57 Закону України "Про освіту" від 05 вересня 2017 року №2145 педагогічним працівникам, які працюють у сільській місцевості і селищах міського типу, а також пенсіонерам, які раніше працювали педагогічними працівниками в цих населених пунктах і проживають у них, держава відповідно до чинного законодавства забезпечує безплатне користування житлом з опаленням і освітленням у межах встановлених норм. Пільги на безплатне користування житлом з опаленням та освітленням, передбачені абзацом першим цього пункту, надаються за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Порядок надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім'ї встановлений Постановою Кабінету Міністрів України від 04 червня 2015 року № 389 (далі - Порядок).

Цей Порядок визначає механізм реалізації права на отримання пільг з оплати послуг за користування житлом (квартирна плата, плата за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій), комунальних послуг (централізоване постачання холодної води, централізоване постачання гарячої води, водовідведення, газо- та електропостачання, централізоване опалення, вивезення побутових відходів), паливом, скрапленим газом, телефоном, послуг із встановлення квартирних телефонів (далі - пільги) залежно від середньомісячного сукупного доходу сім'ї осіб, які мають право на пільги згідно із законодавчими актами, а також підтвердження права на інші види пільг, які надаються з урахуванням доходу (безоплатне одержання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів, виробів медичного призначення, зубопротезування тощо) відповідно до законодавства /пункт 1 Порядку/.

Дія цього Порядку поширюється на осіб, які мають право на пільги за соціальною ознакою згідно із Законами України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесені до категорії 3; дружини (чоловіки) та опікуни (на час опікунства) дітей померлих громадян з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до категорії 3, смерть яких пов'язана з Чорнобильською катастрофою; сім'ї, які мають дитину-інваліда, інвалідність якої пов'язана з наслідками Чорнобильської катастрофи; діти, потерпілі від Чорнобильської катастрофи; особи, які працювали з моменту аварії до 1 липня 1986 р. не менше ніж 14 календарних днів або не менше ніж три місяці протягом 1986 - 1987 років за межами зони відчуження на роботах з особливо шкідливими умовами праці (за радіаційним фактором), пов'язаними з ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи, що виконувалися за урядовими завданнями), "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (учасники війни; особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною; вдови (вдівці) та батьки померлих осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною), "Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні" (ветерани праці; особи, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною; вдови (вдівці) та батьки померлих осіб, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною), "Про освіту" (пенсіонери, які раніше працювали педагогічними працівниками у сільській місцевості та селищах міського типу і проживають у них), Основами законодавства України про охорону здоров'я (пенсіонери, які раніше працювали медичними і фармацевтичними працівниками у сільській місцевості та селищах міського типу і проживають у таких населених пунктах), "Про бібліотеки і бібліотечну справу" (пенсіонери, які раніше працювали у бібліотеках у сільській місцевості та селищах міського типу і проживають у них), "Про захист рослин" (пенсіонери, які працювали у сфері захисту рослин у сільській місцевості і проживають там), "Про жертви нацистських переслідувань", "Про охорону дитинства" (багатодітні сім'ї, дитячі будинки сімейного типу та прийомні сім'ї, в яких не менше року проживають троє або більше дітей, сім'ї, в яких не менше року проживають троє і більше дітей, враховуючи тих, над якими встановлено опіку чи піклування), "Про соціальний захист дітей війни", "Про культуру" (пенсіонери, які раніше працювали в державних та комунальних закладах культури, закладах освіти сфери культури у сільській місцевості і селищах міського типу і проживають у них), Кодексом цивільного захисту України (батьки та члени сімей осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, які загинули (померли) або зникли безвісти під час виконання службових обов'язків; особи, звільнені із служби цивільного захисту за віком, через хворобу або за вислугою років та які стали інвалідами під час виконання службових обов'язків) (далі - пільговики) /пункт 2 Порядку/.

Пільги, зазначені у пункті 1 цього Порядку, надаються за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам за умови, що середньомісячний сукупний дохід сім'ї пільговика в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу /пункт 3 Порядку/.

До членів сім'ї пільговика під час надання пільг належать особи, на яких згідно із законодавчими актами, зазначеними у пункті 2 Порядку, поширюються пільги: дружина (чоловік); їх неповнолітні діти (до 18 років); неодружені повнолітні діти, визнані інвалідами з дитинства I та II групи або інвалідами I групи; непрацездатні батьки; особа, яка перебуває під опікою або піклуванням пільговика та проживає разом з ним /пункт 4 Порядку/.

До сукупного доходу сім'ї пільговика включаються нараховані: 1) пенсія; 2) заробітна плата; 3) грошове забезпечення; 4) стипендія; 5) соціальна допомога (крім частини допомоги при народженні дитини, виплата якої здійснюється одноразово, частини допомоги при усиновленні дитини, виплата якої здійснюється одноразово, допомоги на поховання, одноразової допомоги, яка надається відповідно до законодавства або за рішеннями органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємств, організацій незалежно від форми власності); 6) доходи від підприємницької діяльності; 7) допомога по безробіттю та інші виплати, що здійснюються фондами соціального страхування /пункт 5 Порядку/.

Отже, зі змісту наведених норм слідує, що пільга на безплатне користування житлом з опаленням і освітленням у межах встановлених норм надається громадянину за умови, що середньомісячний сукупний дохід його сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу.

Наведеним спростовується довід відповідача про те, що до розрахунку середньомісячного сукупного доходу береться лише дохід пільговика.

Відповідно до підпункту 1 пункту 4 статті 169 Податкового кодексу України податкова соціальна пільга застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень.

При цьому прожитковий мінімум для працездатних осіб, з 01 січня 2017 року становить - 1600,00 грн /стаття 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2017 рік"/.

Таким чином, податкова соціальна пільга на 2017 рік становить 2240,00 грн (1600,00 грн x 1,4).

Відповідно до довідок Кобеляцького об'єднаного управління Пенсійного фонду України Полтавської області від 18 січня 2018 року №102/03 та №112/03 щомісяця протягом 2016 року позивач отримував пенсію у сумі 2285,28 грн, а його дружина - у сумі 1817,30 грн /а.с. 17, 18/.

З огляду на це, середньомісячний сукупний дохід сім'ї позивача в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців складає 2051,29 грн ( (2285,28 грн + 1817,30 грн) / 2 члени сім'ї).

Отже, середньомісячний сукупний дохід сім'ї позивача в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців (2051,29 грн) не перевищує величину податкової соціальної пільги на 2017 рік (2240,00 грн).

За такої обставини суд дійшов висновку, що позивач має право на отримання пільги на безплатне користування житлом з опаленням і освітленням у межах встановлених норм відповідно до Закону України "Про освіту" та Порядку надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім'ї, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04 червня 2015 року №389.

Таким чином, позов підлягає задоволенню.

Відповідно до частини 1 статті 139 Кодексу адміністративного судочинства України при задоволенні позову сторони, яка не є суб'єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб'єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

Оскільки позивач витрат по сплаті судового збору за подання цього позову не поніс, то відсутні підстави для розподілу судових витрат на підставі наведеної норми.

Керуючись статтями 6, 9, 77, 243-246 Кодексу адміністративного судочинства України, -

В И Р І Ш И В:

Адміністративний позов ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_2 ідентифікаційний номер НОМЕР_1) до Управління соціального захисту населення Новосанжарської районної державної адміністрації (місцезнаходження: вул. Незалежності, буд.30/1, смт. Нові Санжари, Новосанжарський район, Полтавська область, 39300, ідентифікаційний код 21048301) про визнання бездіяльності протиправною та зобов'язання вчинити певні дії задовольнити.

Визнати протиправною бездіяльність Управління соціального захисту населення Новосанжарської районної державної адміністрації (місцезнаходження: вул. Незалежності, буд.30/1, смт. Нові Санжари, Новосанжарський район, Полтавська область, 39300, ідентифікаційний код 21048301) щодо надання ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_2 ідентифікаційний номер НОМЕР_1), який працював педагогічним працівником у селищі міського типу і проживає у ньому, пільги на безплатне користування житлом з опаленням і освітленням за 2017 рік у межах встановлених норм.

Зобов'язати Управління соціального захисту населення Новосанжарської районної державної адміністрації (місцезнаходження: вул. Незалежності, буд.30/1, смт. Нові Санжари, Новосанжарський район, Полтавська область, 39300, ідентифікаційний код 21048301) надати ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_2 ідентифікаційний номер НОМЕР_1), який працював педагогічним працівником у селищі міського типу і проживає у ньому, пільгу на безплатне користування житлом з опаленням і освітленням за 2017 рік у межах встановлених норм.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності Кодексом адміністративного судочинства України у редакції Закону України від 03 жовтня 2017 року № 2147-VIII.

Суддя

Н.І. Слободянюк

Джерело: ЄДРСР 73235216
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку