open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Копія Справа № 326/33/18

Провадження № 2/326/76/2018

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 березня 2018 року Приморський районний суд Запорізької області в складі:

головуючої - судді Стріжакової Т.В.

за участю секретаря Філанової В.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Приморську справу за позовом Публічного акціонерного товариства комерційний банк «ПриватБанк» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

Позивач ПАТ КБ «ПриватБанк» звернувся до суду з позовом до відповідача про стягнення заборгованості. Свої вимоги обґрунтовує тим, що згідно з договором №б/н від 14.12.2005 ОСОБА_1 отримала кредит у розмірі 2 000,00 грн. у вигляді встановленого кредитного ліміту на платіжну картку зі сплатою відсотків за користування кредитом у розмірі 36,00% на рік на суму залишку заборгованості за кредитом з кінцевим терміном повернення, що відповідає строку дії картки.

ПАТ КБ «ПриватБанк» є правонаступником всіх прав та обов'язків ЗАТ КБ «ПриватБанк», у зв'язку з чим на підставі рішення загальних зборів від 30.04.2009 змінено найменування позивача з ЗАТ КБ «ПриватБанк» на ПАТ КБ «ПриватБанк», про що зазначено в Статуті ПАТ КБ «ПриватБанк», 17.07.2009 проведено державну реєстрацію вказаних змін.

Щодо зміни кредитного ліміту банк керується п.3.2., п.3.3. Умов та Правил надання банківських послуг, де зазначено, що клієнт дає свою згоду, що кредитний ліміт встановлюється за рішенням банку, і клієнт дає право банку в будь-який момент змінити кредитний ліміт. Підписання даного договору є прямою та безумовною згодою позичальника щодо прийняття будь-якого розміру кредитного ліміту, встановленого банком (п. 3.3. Умов та Правил надання банківських послуг).

Відповідач підтвердив свою згоду на те, що підписана заява разом з «Умовами та правилами надання банківських послуг», «Правилами користування платіжною карткою» та «Тарифами Банку», які викладені на банківському сайті, складає між ним та банком договір про надання банківських послуг, про що є підпис у заяві. Банк нараховує відсотки за користування з розрахунку 360 календарних днів на рік (п.5.5 Правил користування платіжною карткою).

Згідно з Умовами та правилами надання банківських послуг передбачена можливість односторонньої зміни Тарифів та інших невід`ємних частин договору (п.5.3). Таким чином, розмір відсоткової ставки за кредитом може змінюватись Банком за умовами інформування позичальника шляхом надання виписки по картковому рахунку на умовах, зазначених в п.4.9. До обов`язків позичальника відноситься отримання виписки про стан картрахунку та про здійсненні операції по картрахункам (п.6.3). При порушенні строків платежу по якомусь з грошових зобов'язань за договором більш ніж на 30 днів, позичальник повинен сплатити банку штраф в розмірі 500 грн.+5% від суми позову (п. 8.6). Банк має право вимагати дострокового виконання боргових обов'язків у разі невиконання власником своїх боргових обов'язків та інших обов'язків за цим договором (п.5.7). У разі порушення діючого законодавства України та/або умов договору та/або у разі виникнення овердрафту банк має право призупинити здійснення розрахунків по карті, вимагати дострокового виконання боргових обов'язків у разі невиконання власником своїх боргових обов'язків та інших обов'язків за цим договором (п.5.2). Договір діє протягом 12 місяців з моменту підписання. Якщо протягом цього строку жодна зі сторін не проінформує іншу сторону про припинення дії договору, він автоматично лонгується на той самий строк (п.9.12).

Відповідач порушив зобов`язання за кредитним договором, виникла заборгованість станом на 30.11.2017 на загальну суму 18501,77 грн., яка складається з заборгованості: 2893,59 грн. - за кредитом; 14250,95 грн. - по процентам за користування кредитом, а також штрафи відповідно до п.8.6. Умов та Правил надання банківських послуг: 500 грн. - (фіксована частина), 857,23 грн. - (процентна складова).

Просить стягнути з відповідача заборгованість у сумі 18501,77 грн. та судові витрати в сумі 1600 грн. (а.с.2-3).

Представник позивача ПАТ КБ «ПриватБанк» у судове засідання не з'явився, повідомлений належним чином про час та місце розгляду справи; до суду подав клопотання про розгляд справи у його відсутність, вказав, що позовні вимоги підтримує повністю, необхідні докази є в матеріалах справи, клопотання та заяви з боку позивача відсутні, не заперечує проти заочного розгляду справи та винесення заочного рішення (а.с.22).

Відповідачка ОСОБА_1, повідомлена належним чином про час та місце розгляду справи, у судове засідання не з'явилась, хоча відповідно до ч.11 ст.128 ЦПК викликалась через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, про причини неявки не повідомила, не подала відзиву, від неї не надійшло заяви про розгляд справи у її відсутність.

В справі достатньо матеріалів про права та взаємовідносини сторін, представник позивача просить справу розглянути у його відсутність, не заперечує проти проведення заочного розгляду справи, відповідач не з'явився, про причини неявки не повідомив, заперечень та клопотань не подав. Тому суд ухвалив на підставі ст.ст.28, 223, 280 ЦПК України розглянути справу заочно, і на підставі ч.2 ст.247 ЦПК України не здійснювати фіксацію судового процесу звукозаписувальними технічними засобами, за останнім відомим зареєстрованим місцем проживання відповідачки.

Дослідивши матеріали справи, судом фактично встановлено, що 14.12.2005 відповідачка звернулась до ПАТ КБ «ПриватБанк» з заявою на отримання кредиту, у вигляді встановленого кредитного ліміту на платіжну картку, тип кредитного ліміту: фінансовий фіксований, сума кредитного ліміту 2000 грн., базова процентна ставка 3 % на місяць із розрахунку 360 днів на рік, з кінцевим терміном повернення, що відповідає строку дії картки; порядок погашення заборгованості: щомісячний платіж у розмірі 7% від суми заборгованості. Відповідач підтвердив свою згоду на те, що підписана заява разом з «Умовами та правилами надання банківських послуг», «Правилами користування платіжною карткою» та «Тарифами Банку», які викладені на банківському сайті, складає між нею та банком договір, що підтверджується підписом у заяві (а.с.7).

Банк нараховує відсотки за користування кредитом в розмірі, встановленому «Тарифами Банку», які викладені на банківському сайті, з розрахунку 360 календарних днів на рік, що підтверджується п.5.5. Правил користування платіжною карткою.

Згідно з Умовами та Правилами надання банківських послуг відповідач зобов'язався погашати заборгованість по кредиту та процентам за його використання, по перевитратам платіжного ліміту, а також сплачувати комісії на умовах, передбачених договором (п. 6.5.). У разі невиконання зобов'язань по договору, за вимогою банку виконати зобов'язання з повернення кредиту (в тому числі простроченого кредиту та овердрафта), оплаті винагороди банку (п. 6.6.). При порушенні клієнтом строків платежів за будь-яким з грошових зобов'язань, передбачених договором, більш ніж на 120 днів, банк змушений буде звернутися до суду, а він зобов'язаний сплатити банку штраф в розмірі 500 грн.+5% від суми позову (п.8.6.). Пунктом 9.12. Умов та правил надання банківських послуг передбачено, що договір діє протягом 12 місяців з моменту підписання. Якщо протягом цього строку жодна зі сторін не проінформує іншу сторону про припинення дії договору, він автоматично лонгується на той же строк.

Згідно з п.5.7 Правил користування платіжною карткою, банк має право вимагати дострокового виконання боргових зобов'язань та інших обов'язків. Згідно з п.5.2. Умов та правил надання банківських послуг у разі порушення власником або довіреною особою вимог діючого законодавства України та/або умов договору та/або у разі виникнення овердрафту банк має право вимагати дострокового виконання боргових обов'язків та інших обов'язків.

Згідно з розрахунком заборгованості за договором № б/н від 14.12.2005, укладеним між банком та ОСОБА_1, станом на 30.11.2017 відповідач має заборгованість на загальну суму 18501,77 грн., яка складається з: заборгованості: 2893,59 грн. - за кредитом; 14250,95 грн. - по відсоткам, в тому числі несплачені відсотки на прострочену заборгованість - 14250,95 грн.; 1357,23 грн. - по судовим штрафам (а.с.4-6).

ПАТ КБ «ПриватБанк» зареєстровано в ЄДРПОУ: 14360570, є юридичною особою, має статут, ліцензію на право надання банківських послуг (а.с.17-20).

Відповідно до ч.1 ст.1054 ЦК України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позивальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти.

Відповідно до ч.1 ст.1049 ЦК України позичальник зобов'язаний повернути позикодавцеві позику у строк та в порядку, що встановлені договором.

Відповідно до ч.1 ст.530 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ст.610 ЦК України порушення зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Відповідно до п.3 ч.1 ст.611 ЦК України у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Відповідно до ч.1 ст.624 ЦК України, якщо за порушення зобов'язання встановлено неустойку, то вона підлягає стягненню у повному розмірі, незалежно від відшкодування збитків.

Відповідно до ч.1 ст.625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Відповідно до ст.ст.525, 526 ЦК України зобов'язання повинні виконуватися належним чином і в установлений строк, у даному випадку відповідно до умов договору, а при відсутності таких вказівок - відповідно до вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від виконання зобов'язання і одностороння зміна умов договору не допускається, за винятком випадків, передбачених законом.

За ст.536 ЦК України за користування чужими грошовими коштами боржник зобов'язаний сплачувати проценти, якщо інше не встановлено договором між фізичними особами.

Як вбачається з матеріалів справи, сторони уклали кредитний договір, позивач зі свого боку виконав у повному обсязі свої зобов'язання, передбачені цим договором, надав кредит відповідачці, тоді як відповідачка покладені на неї зобов'язання не виконала і в установлені договором строки внески на погашення кредиту не вносила. Утворилася заборгованість, яка не погашена до теперішнього часу і станом на 30.11.2017 відповідач має заборгованість на загальну суму 18501,77 грн., яка складається з: заборгованості: 2893,59 грн. - за кредитом; 14250,95 грн. - по відсоткам, в тому числі несплачені відсотки на прострочену заборгованість - 14250,95 грн.; 1357,23 грн. - по судовим штрафам.

Таким чином, встановлено, що відповідачка умови кредитного договору в частині своєчасності сплати боргу не виконала, допустила невиконання вимог закону та порушила права позивача на своєчасне отримання наданого кредиту та виплат, передбачених кредитним договором, тому права позивача підлягають поновленню, а вимоги про стягнення заборгованості за кредитним договором підлягає задоволенню, всього на суму 18501,77 грн.

В зв'язку з задоволенням основної вимоги, відповідно до ст.ст.133, 141 ЦПК України з відповідачки підлягає стягненню судовий збір у сумі 1 600 грн., який сплачено позивачем при подачі позову (а.с.1).

Керуючись ст.ст.525, 526, 530, 610, 611, 625, 1049, 1054 ЦК України, ст.ст.4, 10, 12, 19, 28, 81, 133, 141, 223, 247, 259, 263-265, 273, 280-283 ЦПК України, ЗУ «Про судовий збір» суд, -

ВИРІШИВ:

Позов Публічного акціонерного товариства комерційний банк «ПриватБанк» задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1, ідентифікаційний код НОМЕР_1, на користь Публічного акціонерного товариства комерційний банк «ПриватБанк», що знаходиться за адресою: м.Київ, вул.Грушевського, буд.1Д, код ЄДРПОУ 14360570, заборгованість за кредитним договором у сумі 18501 (вісімнадцять тисяч п'ятсот одна) грн. 77 коп., яка складається з заборгованості: 2893 грн. 59 коп. - за кредитом; 14250 грн. 95 коп. - по відсоткам за користування кредитом; 1357 грн. 23 коп. - по судовим штрафам.

Стягнути з Стягнути з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1, ідентифікаційний код НОМЕР_1, на користь Публічного акціонерного товариства комерційний банк «ПриватБанк», що знаходиться за адресою: м.Київ, вул.Грушевського, буд.1Д, код ЄДРПОУ 14360570, судовий збір у сумі 1600 (одна тисяча шістсот) грн.

Копію рішення направити сторонам протягом двох днів, в електронній формі - у випадку наявності у особи офіційної електронної адреси, або рекомендованим листом з повідомленням про вручення - якщо така адреса відсутня.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку.

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Запорізької області шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до відповідного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом встановлених строків, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Суддя: підпис Т.В. Стріжакова

Копія вірна: суддя Т.В. Стріжакова

15.03.2018

Джерело: ЄДРСР 72743560
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку