open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 760/2872/18

1-кс/760/2126/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 лютого 2018року Солом`янський районний суд м. Києва в складі: слідчогосудді- ОСОБА_1 , при секретарі - ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , підозрюваної ОСОБА_4 , адвокатів підозрюваної ОСОБА_5 , ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання прокурора п`ятого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України ОСОБА_7 , про продовження строку дії запобіжного заходу (в частині продовження строку дії обов`язків), відносно:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Київ, українки, громадянки України, не заміжньої, з вищою освітою, заступник директора з комерційних питань Філії «Центр транспортної логістики» ПАТ «Укрзалізниця», яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимої, у кримінальному провадженні №42016000000000977, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 11.04.2016, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України,

В С Т А Н О В И В:

До слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва надійшло клопотання прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України ОСОБА_7 про продовження строку дії запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання відносно підозрюваної ОСОБА_4 у кримінальному провадженні за №42016000000000977 від 11.04.2016 за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України.

Клопотання обґрунтовується тим, що детективами Національного антикорупційного бюро України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42016000000000977 від 11.04.2016 за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України, на підставі звернення члена правління ПАТ «Укрзалізниця» та голови Тарифної комісії ПАТ «Укрзалізниця» ОСОБА_8 , та наданими ним протоколами засідань Тарифної комісії Державної адміністрації залізничного транспорту України, органом досудового розслідування було встановлено, що 26.02.2014р. за п. 3.1 та 3.2 протоколу засідання Тарифної комісії Державної адміністрації залізничного транспорту України № 3, членами Тарифної комісії Державної адміністрації залізничного транспорту України, шляхом зловживання своїм службовим становищем, всупереч інтересам служби, було завдано тяжкі наслідки охоронюваним законом правам та інтересам Державної адміністрації залізничного транспорту України в розумінні ч. 2 ст. 364 КК України, яке полягало у неправомірному розрахунку провізної плати за здійснення вантажних транзитних перевезень залізничним транспортом для ряду експедиторських організацій за пільговими коефіцієнтами до базових ставок Тарифної політики на 2013 фрахтовий рік та тарифними ставками, при невиконанні зазначеними експедиторськими організаціями гарантованих обсягів транзитних перевезень вантажів.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , працюючи заступником директора з комерційних питань ДП «УТЛЦ» та виконуючи обов`язки члена Тарифної Комісії Державної адміністрації залізничного транспорту України у співучасті з іншими особами, діючи всупереч інтересам служби і зловживаючи службовим становищем, заподіяв Державній адміністрації залізничного транспорту України майнову шкоду, за наступних обставин.

Згідно із ст.1 Закону України «Про залізничний транспорт» встановлено, що залізничний транспорт виробничо-технологічний комплекс підприємств залізничного транспорту, призначений для забезпечення потреб суспільного виробництва і населення країни в перевезеннях у внутрішньому і міжнародному сполученнях та надання інших транспортних послуг усім споживачам без обмежень за ознаками форми власності та видів діяльності.

Відповідно до Положення про Державну адміністрацію залізничного транспорту, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.02.1996 №262:

-Державна адміністрація залізничного транспорту (Укрзалізниця) є органом управління залізничним транспортом загального користування, підвідомчим Міністерству інфраструктури України. Укрзалізниця здійснює централізоване управління процесом перевезень у внутрішньому і міжнародному сполученні та регулює виробничо-господарську діяльність залізниць у сфері організації цього процесу. Укрзалізниця у своїй діяльності керується Конституцією та законами України, а також указами Президента України і постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції та законів України, актами Кабінету Міністрів України, наказами Міністерства інфраструктури України та цим Положенням (п.п.1, 2 Положення), Укрзалізниця є юридичною особою, має самостійний баланс, розрахункові рахунки в установах банків (п.10 Положення);

-Укрзалізниця відповідно до покладених на неї завдань здійснює пов`язані з експлуатаційною діяльністю функції щодо формування і реалізації єдиної тарифної та цінової політики на залізничному транспорті (пп.1 п.4 Положення);

-Укрзалізниця відповідно до покладених на неї завдань здійснює функції з управління майном, що перебуває у загальнодержавній власності та закріплене за підприємствами, в частині здійснення контролю за ефективністю використання і збереженням закріпленого за підприємствами державного майна (пп. 3 п. 4 Положення) формує та реалізує єдину тарифну та цінову політику на залізничному транспорті (пп. 2 п. 4 Положення);

-Укрзалізниця в межах своєї компетенції видає накази, обов`язкові для виконання залізницями та підприємствами, які входять до сфери управління Укрзалізниці, організує та контролює їх виконання (п. 6 Положення).

За п.6 Статуту залізниць України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.04.1998 №457, тарифи на перевезення вантажів це система цінових ставок та правил їх застосування, за якими провадяться розрахунки за перевезення залізницями.

Наказом Державної адміністрації залізничного транспорту України №563-Ц від 14.10.2011 (із змінами і доповненнями) затверджено Статут ДП «Український транспортно логістичний центр» (далі - ДП «УТЛЦ»), яке згідно з преамбулою цього Статуту є державним підприємством, що входить до сфери управління Міністерства інфраструктури України і підпорядковане Державній адміністрації залізничного транспорту України. В свою чергу, відповідно до п.1.6 Положення про Головне комерційне управління Державної адміністрації залізничного транспорту України, затвердженого наказом Укрзалізниці №029-Ц від 31.01.2012, на Головне комерційне управління, керівництво яким здійснював ОСОБА_9 , покладено обов`язок щодо контролю та координації діяльності в межах повноважень, ДП «УТЛЦ».

Правовими положеннями Статуту ДП «УТЛЦ» встановлено наступне:

- одним з основних видів діяльності підприємства є реалізація маркетингової і тарифної політики Укрзалізниці з урахуванням кон`юнктури міжнародного транспортного ринку, логістичних схем транспортування вантажів, конкурентоспроможності альтернативних напрямів перевезень та інших факторів, що впливають на обсяги перевезень вантажів (п.2.2.6 Статуту ДП «УТЛЦ»);

- одним з основних видів діяльності підприємства є організація взаємодії із залізничними адміністраціями та перевізниками інших держав у питаннях тарифної політики при перевезенні вантажів у міжнародному сполученні (п.2.2.9 Статуту ДП «УТЛЦ») та розроблення і впровадження вільних (договірних) тарифів на роботи і послуги, пов`язані з перевезенням вантажів, щодо яких не здійснюється державне регулювання тарифів, та на інші послуги, на які ДП «УТЛЦ» має відповідні дозволи (ліцензії) (п.2.2.10 Статуту ДП «УТЛЦ»);

- одним з основних видів діяльності підприємства є забезпечення проведення договірної роботи з користувачами послуг, пов`язаних з перевезенням вантажів (п.2.2.11 Статуту ДП «УТЛЦ») та забезпечення проведення розрахунків з клієнтами ДП «УТЛЦ» за договорами про надання послуг, пов`язаних з перевезеннями вантажів, та контролю за виконанням умов цих договорів (п.2.2.13 Статуту ДП «УТЛЦ»).

Наказом (розпорядженням) генерального директора Укрзалізниці №59/ос від 02.07.2012 ОСОБА_4 призначено в порядку переведення на посаду заступника директора з комерційних питань ДП «УТЛЦ».

Відповідно до п.4.1.2 витягу з наказу ДП «УТЛЦ» №2/од від 17.01.2014 «Про розподіл обов`язків між директором, першим заступником, заступниками директора, головним бухгалтером ДП «УТЛЦ» на заступника директора з комерційних питань ОСОБА_4 покладено обов`язок безпосереднього забезпечення організації виконання статутних завдань ДП «УТЛЦ» щодо забезпечення проведення розрахунків з клієнтами підприємства за договорами про надання послуг, пов`язаних з перевезенням вантажів, та контролю за виконанням умов цих договорів.

Пунктом 4.1.3 цього витягу встановлено, що заступник директора з комерційних питань ОСОБА_4 безпосередньо забезпечує організацію виконання статутних завдань ДП «УТЛЦ» щодо реалізації маркетингової політики з урахуванням кон`юнктури міжнародного транспортного ринку, логістичних схем транспортування вантажів, конкурентоспроможності альтернативних напрямків перевезень та інших факторів, що впливають на обсяги перевезень вантажів.

Згідно з п. 4.1.4 витягу з цього наказу ДП «УТЛЦ» заступник директора з комерційних питань ОСОБА_4 безпосередньо забезпечує організацію виконання статутних завдань ДП «УТЛЦ» щодо проведення комплексного аналізу українських та міжнародних товарних і транспортних ринків з метою залучення додаткових обсягів перевезень вантажів залізничним транспортом.

Пунктом 4.1.5 згаданого витягу встановлено, що заступник директора з комерційних питань ОСОБА_4 безпосередньо забезпечує організацію виконання статутних завдань ДП «УТЛЦ» щодо організації взаємодії із залізничним адміністраціями та перевізниками інших держав в питаннях тарифної політики при перевезеннях вантажів у міжнародному сполученні.

За п.4.1.7 витягу з даного наказу ДП «УТЛЦ», заступник директора з комерційних питань ОСОБА_4 безпосередньо забезпечує організацію виконання статутних завдань ДП «УТЛЦ» щодо організації та контролю проведення розрахунків з клієнтами підприємства за договорами про надання послуг з експедирування та виконання умов цих договорів.

Відповідно до вищезазначених вимог Закону України «Про залізничний транспорт», Положення про Державну адміністрацію залізничного транспорту, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.02.1996 № 262, та Статуту залізниць України затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.04.1998 № 457, а також міжнародних договорів міжвідомчого характеру, ратифікованих Україною у встановленому законом порядку, у сфері здійснення вантажних залізничних перевезень в міжнародному сполученні, Державною адміністрацією залізничного транспорту (Укрзалізницею) наказом № 443-Ц/од від 12.12.2013 утворено Тарифну комісію Державної адміністрації залізничного транспорту України та затверджено Положення про Тарифну комісію Державної адміністрації залізничного транспорту України, Особовий склад Тарифної комісії Державної адміністрації залізничного транспорту України та Порядок встановлення пільгових тарифів на перевезення транзитних вантажів.

Згідно з Положенням про Тарифну комісію, яке затверджене наказом Укрзалізниці від 12.12.2013 №443-Ц/од, серед основних завдань та функцій комісії є:

- встановлення пільгових тарифів, у т.ч. на основі здійснення економічного аналізу запитів і пропозицій про встановлення тарифів на вантажні перевезення та з урахуванням собівартості перевезень, кон`юнктури міжнародного транспортного ринку та рівня тарифів на залізницях, що складають конкуренцію залізницям України (за наявності), роду вантажу та його вартості, логістику транспортування вантажів альтернативними українському напрямками перевезень (за наявності), конкурентоспроможності альтернативних напрямків перевезень та інших факторів, що впливають на обсяги перевезень вантажів зі знижкою не більш як 50 % від тарифів, установлених Тарифною політикою (п.2.1 Положення);

- встановлення коефіцієнтів до базових ставок Тарифної політики та тарифних ставок у дол. США при перевезенні вантажів за конкретними напрямками на відповідний фрахтовий рік згідно з додатками 1-4 до Порядку встановлення коефіцієнтів (п.2.2 Положення);

- виконання взаємних договірних зобов`язань між Укрзалізницею та вантажовласниками та експедиторськими організаціями (п.2.6 Положення).

Згідно з п.3 Положення про Тарифну комісію, яке затверджене наказом Укрзалізниці від 12.12.2013 №443-Ц/од, правами комісії є:

-приймати рішення щодо встановлення пільгових тарифів у межах, наданих Міністерством інфраструктури України повноважень, які вводяться в дію наказом Укрзалізниці (п.3.1 Положення);

-розглядати у рамках повноважень звернення вантажовласників, експедиторських організацій, підприємств щодо встановлення конкурентоспроможних тарифних ставок і коефіцієнтів до базових ставок Тарифної політики залізниць держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав, Збірника тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом у межах України та пов`язані з ними послуги та умов перевезень вантажів (п.3.7 Положення);

-встановлювати порядок обліку обсягів перевезень для тарифних ставок або коефіцієнтів до базових ставок Тарифної політики, які надані за умови виконання гарантованих обсягів (п.3.8 Положення);

-розглядати та приймати рішення з питань, які стосуються спірних сум платежів за виконані перевезення вантажів (п.3.10 Положення).

Правовими положеннями п.2 Порядку встановлення пільгових тарифів на перевезення транзитних вантажів визначено критерії та правила встановлення пільгових тарифів на перевезення транзитних вантажів. П.2.1 даного Порядку встановлено такий пільговий тариф на перевезення транзитних вантажів як пільговий тариф під гарантовані обсяги перевезень.

Відповідно до п.2.5 даного Порядку пільгові тарифи під гарантовані обсяги перевезень встановлюються за умови залучення гарантованих обсягів перевезень конкретних вантажів за конкретними маршрутами по залізницях України. У разі невиконання гарантованих обсягів перевезень провізна плата перераховується відповідно до рішення Комісії всім користувачам транспортних послуг, під кодами яких здійснювалися зазначені перевезення за ставками Тарифної політики, що діють на загальних підставах.

Наказом Державної адміністрації залізничного транспорту України від 12.12.2013 №443-Ц/од затверджено Особовий склад Тарифної комісії Державної адміністрації залізничного транспорту України, членом Тарифної комісії Державної адміністрації залізничного транспорту України призначено заступника директора з комерційних питань ДП «УТЛЦ» ОСОБА_4 .

Орган досудового розслідування наполягає, що з урахуванням вимог Статуту ДП «УТЛЦ», затвердженого наказом Державної адміністрації залізничного транспорту України №563-Ц від 14.10.2011 (із змінами і доповненнями), та витягу з наказу ДП «УТЛЦ» №2/од від 17.01.2014 «Про розподіл обов`язків між директором, першим заступником, заступниками директора, головним бухгалтером ДП «УТЛЦ», та мети діяльності Тарифної комісії Державної адміністрації залізничного транспорту України на ОСОБА_4 було покладено обов`язки з виконання функцій члена Тарифної комісії Державної адміністрації залізничного транспорту України як заступника директора з комерційних питань ДП «УТЛЦ» у зв`язку з тим, що безпосередньо ДП «УТЛЦ», як державне підприємство, що входить до сфери управління Міністерства інфраструктури України і підпорядковане Державній адміністрації залізничного транспорту України, здійснює функції з розроблення і впровадження вільних (договірних) тарифів на роботи і послуги, пов`язаних з перевезенням вантажів, забезпечує проведення договірної роботи з користувачами послуг, пов`язаних з перевезенням вантажів та забезпечує проведення розрахунків з клієнтами ДП «УТЛЦ» за договорами про надання послуг, пов`язаних з перевезеннями вантажів, та контролю за виконанням умов цих договорів, а сама ОСОБА_4 безпосередньо здійснює проведення комплексного аналізу українських та міжнародних товарних і транспортних ринків з метою залучення додаткових обсягів перевезень вантажів залізничним транспортом, організацію взаємодії з залізничним адміністраціями та перевізниками інших держав в питаннях тарифної політики при перевезеннях вантажів у міжнародному сполученні, організацію та контроль проведення розрахунків з клієнтами підприємства за договорами про надання послуг з експедирування та виконання умов цих договорів.

Окрім цього, відповідно до вимог наказу Державної адміністрації залізничного транспорту України від 12.12.2013 №443-Ц/од, яким затверджено Особовий склад Тарифної комісії Державної адміністрації залізничного транспорту України, членами Тарифної комісії Державної адміністрації залізничного транспорту України призначено ряд службових осіб структурних підрозділів Укрзалізниці та підконтрольних їй підприємств ДП «Український транспортно-логістичний центр» (далі ДП «УТЛЦ») та ДП «Український державний розрахунковий центр міжнародних перевезень» (далі ДП «ЄРЦ»).

Прокурор стверджував, що ОСОБА_4 на час вчинення злочину постійно обіймала посаду пов`язану із виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно- господарських функцій в державній установі, і була службовою особою в силу примітки до ст. 364 КК України.

Крім того, ст.19 Конституції України передбачає, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Відповідно до ст.68 Конституції України кожен зобов`язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей.

Відповідно до правових положень ст.6 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» у редакції, чинній на момент вчинення злочину, забороняється використовувати свої службові повноваження та пов`язані з цим можливості з метою одержання неправомірної вигоди або у зв`язку з прийняттям обіцянки/пропозиції такої вигоди для себе чи інших осіб, у тому числі неправомірно сприяти фізичним або юридичним особам у здійсненні ними господарської діяльності, одержанні субсидій, субвенцій, дотацій, кредитів, пільг, укладанні контрактів (у тому числі на закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти).

Частиною 3 ст.5 Господарського кодексу України встановлено, що суб`єкти господарювання та інші учасники відносин у сфері господарювання здійснюють свою діяльність у межах встановленого правового господарського порядку, додержуючись вимог законодавства.

Правовими положеннями ч.3 ст.8 Господарського кодексу України визначено, що господарська компетенція органів державної влади та органів місцевого самоврядування реалізується від імені відповідної державної чи комунальної установи.

У той же час правовими положеннями ст.12 Господарського кодексу України встановлено, що держава для реалізації економічної політики застосовує різноманітні засоби і механізми регулювання господарської діяльності, одним з яких є регулювання цін і тарифів.

Одним з основних напрямів економічної політики, що визначаються державою, відповідно до ст.10 Господарського кодексу України є цінова політика, спрямована на регулювання державою відносин обміну між суб`єктами ринку з метою забезпечення еквівалентності в процесі реалізації національного продукту, дотримання необхідної паритетності цін між галузями та видами господарської діяльності, а також забезпечення стабільності оптових та роздрібних цін.

Прокурор наполягав, що отримання прибутку від діяльності ДП «УТЛЦ» є державним інтересом, захист якого, а також вжиття заходів для економічного розвитку в першу чергу покладено на відповідний орган державного управління у сфері залізничного транспорту Державну адміністрацію залізничного транспорту України, яка шляхом утворення відповідних структурних підрозділів та прийняття обов`язкових до виконання рішень визначає і впливає на формування тарифів міжнародних транзитних залізничних перевезень.

Так, за твердженням прокурора, ОСОБА_4 як службова особа державної установи Державної адміністрації залізничного транспорту України, мала повноваження та несла відповідальність за дотримання вимог вищезазначених нормативних актів, зміст яких їй достовірно відомий.

Також прокурор стверджував, що ОСОБА_4 всупереч державним інтересам у вигляді отримання прибутку від діяльності ДП «УТЛЦ», маючи умисел на зловживання службовим становищем, всупереч інтересам служби, діючи протиправно у групі осіб за попередньою змовою, з корисливих мотивів, в інтересах підприємств-вигодонабувачів ТОВ «ЕУ-ТРАНС», ТОВ « УТЕК», та компанії «ОРЛОНДЕР ЛІМІТЕД» безпідставно, в порушення вимог Порядку встановлення пільгових тарифів на перевезення транзитних вантажів, затвердженого наказом Укрзалізниці від 12.12.2013 № 443-Ц/од, усвідомлюючи злочинний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно небезпечні тяжкі наслідки та бажаючи їх настання у вигляді недоотримання доходів державного підприємства, прийняла рішення про розрахунок плати за фактично виконані обсяги перевезень вантажів із застосуванням пільгових коефіцієнтів та тарифних ставок при фактичному невиконанні зазначеними підприємствами гарантованих обсягів транзитних перевезень.

ОСОБА_4 , будучи раніше знайомою із головою Тарифної комісії, заступником генерального директора Укрзалізниці ОСОБА_10 та заступником голови Тарифної комісії, керівником Головного комерційного управління Укрзалізниці ОСОБА_9 , з огляду на їх перебування на підпорядкованих ОСОБА_10 посадах та тривалий час роботи в державній установі Укрзалізниці, в період часу з вересня 2013 до 26 лютого 2014 року, заздалегідь домовились про спільне вчинення кримінального правопорушення, розподіливши ролі між собою. При цьому зазначені особи усвідомлювали, що в міру своїх посадових обов`язків, які є взаємопов`язаними між собою, будучи єдиними службовими особами з числа членів Тарифної комісії Державної адміністрації залізничного транспорту України, які в повній мірі розуміли єдині нормативно встановлені підстави для надання пільгових тарифів під гарантовані обсяги перевезень, будучи достовірно обізнаними, бо така обізнаність входить в їхні посадові обов`язки та стосується безпосередньої професійної діяльності, про єдину підставу застосування пільгового тарифу виконання гарантованих обсягів перевезень, згідно з попередньою домовленістю та розподіленими ролями, зловживаючи службовим становищем, діючи всупереч інтересам служби, в інтересах третіх осіб, використовуючи наявні у них службові повноваження, поставили на розгляд Тарифної комісії та внесли в порядок денний розгляд питання щодо можливості перерахунку пільгових коефіцієнтів і тарифних ставок, достовірно розуміючи незаконність та протиправність своїх дій та відсутність підстав для розгляду таких питань на засіданні Тарифної комісії.

Також, за твердженням прокурора, ОСОБА_4 із зазначеною метою, на виконання спільного злочинного умислу діючи у групі з ОСОБА_10 та ОСОБА_9 , повинна була особисто проконтролювати підготовку документів на засідання Тарифної комісії службовими особами ДП «УТЛЦ», які перебували у безпосередній службовій підлеглості, з метою надання на засідання Тарифної комісії Укрзалізниці інформаційних даних, які повинні були зумовлювати прийняття іншими некомпетентними членами Тарифної комісії заздалегідь неправомірних рішень в інтересах ТОВ «ЕУ-ТРАНС», ТОВ «УТЕК» та компанії «ОРЛОНДЕР ЛІМІТЕД». Крім того, під час безпосереднього переходу до питання №3 порядку денного засідання Тарифної комісії 26.02.2014 ОСОБА_4 мала виступити на засіданні Тарифної комісії як доповідач із цих питань, запевнивши інших членів комісії в необхідності задоволення заяв вищевказаних підприємств та відповідно проголосувати за підсумками засідання за прийняття такого рішення, оскільки його вирішення має сприяти збереженню існуючих обсягів вантажоперевезень, знаючи про відсутність правових підстав та економічної доцільності щодо його прийняття. Крім того, ОСОБА_4 на виконання спільного злочинного умислу з ОСОБА_10 та ОСОБА_9 повинна була проконтролювати підготовку проекту протоколу засідання Тарифної комісії Укрзалізниці службовими особами ДП «УТЛЦ», які за службовими повноваженнями підпорядковані безпосередньо їй, з метою надання неправомірним рішенням в інтересах ТОВ «ЕУ-ТРАНС», ТОВ «УТЕК» та компанії «ОРЛОНДЕР ЛІМІТЕД» законних підстав для подальшої їх реалізації, і надалі скерувати зазначений наказ Укрзалізниці для підпису іншим членам Тарифної комісії та затвердження ОСОБА_10 .

Так, 19.12.2011 між Укрзалізницею в особі ДП «УТЛЦ» та компанією «ОРЛОНДЕР ЛІМІТЕД» укладено договір №006-317\2011-ЦЮ (та додаткові угоди до нього) про організацію перевезень транзитних вантажів залізницями України. За умовами п.3.1 розрахунки за цим договором здійснюються через Розрахунковий центр згідно з Тарифною політикою.

18.12.2012 між Укрзалізницею в особі ДП «УТЛЦ» та ТОВ «УТЕК» укладено договір №206-294\2012-ЦЮ про організацію перевезень транзитних вантажів залізницями України. За умовами п.3.1, розрахунки за цим договором здійснюються через Розрахунковий центр згідно з Тарифною політикою

19.12.2013 між Укрзалізницею в особі ДП «УТЛЦ» та ТОВ «ЕУ-ТРАНС» укладено договір №315-230\2013-ЦЮ про організацію перевезень транзитних вантажів залізницями України. За умовами п.3.1, розрахунки за цим договором здійснюються через Розрахунковий центр згідно з Тарифною політикою.

Правовою основою формування тарифів на перевезення транзитних вантажів залізницями України є Закон України «Про ратифікацію Угоди про проведення узгодженої політики у визначенні транспортних тарифів» від 10.02.1998 №104/98-ВР, яким ратифіковано зазначений нормативно-правовий акт для України. Ратифікація Угоди про проведення узгодженої політики у визначенні транспортних тарифів передбачає, що у сфері залізничного транспорту діє Рішення Ради Голів Урядів СНД від 17.10.1996 про Концепцію встановлення узгодженої тарифної політики на залізничному транспорті держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав. Цим рішенням виключне право на встановлення транспортних тарифів надано залізничним адміністраціям держав-учасниць СНД та доручено встановлювати на кожний фрахтовий рік граничний рівень ставок провізних плат. Згідно із ст.1 Тарифної угоди залізничних адміністрацій (залізниць) держав-учасниць СНД від 17.02.1993 прийнято рішення під час перевезень вантажів у прямому та змішаному міжнародному напрямку застосовувати Тарифну політику залізниць держав-учасниць СНД, яка розроблюється у вільно конвертованій валюті на підставі єдиних принципів та щорічно приймається Тарифною конференцією. Відповідно до наказу Міністерства інфраструктури України від 26.11.2012 №703, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України від 07.12.2013 за №2047/22359, при перевезенні транзитних вантажів залізничним транспортом України введено в дію Тарифну політику залізниць-учасниць СНД на 2013 фрахтовий рік, прийняту XXI Тарифною Конференцією залізничних адміністрацій-учасниць.

Параграфом 1 ст.10 Єдиних правил до договору про міжнародні залізничні перевезення вантажів Конвенції про міжнародні залізничні перевезення (ЦІМ КОТІФ - Додаток B до Конвенції), ратифікованої Україною на підставі Закону України «Про приєднання України до Конвенції про міжнародні залізничні перевезення (КОТІФ)», встановлено, що якщо між відправником і перевізником не існувало іншої домовленості, витрати (вартість перевезення, додаткові видатки, мита та інші витрати, що виникають за період від прийому вантажу до перевезення до його видачі) сплачуються відправником.

Правовими положеннями ст.13 Угоди про міжнародне залізничне вантажне сполучення (СМГС) (в українському перекладі УМВС) ратифікованої Україною 05.06.1992 встановлено, що провізні платежі, під якими розуміється плата за перевезення вантажів, проїзд провідника, водія автопоїзда, додаткові збори та інші видатки, які виникли за період від приймання вантажу для перевезення до його видачі отримувачу, обраховується за наступними тарифами, які діють в день укладення договору перевезення в сполученні через транзитні дороги за перевезення по транзитним залізницям по транзитному тарифу, який діє для даного міжнародного перевезення.

Відповідно до правових положень п.1.2 Тарифної політики на 2013 фрахтовий рік залізничні адміністрації - учасники Тарифної Угоди мають право самостійно знижувати рівень ставок на перевезення і ставок додаткових зборів даної Тарифної політики за перевезення вантажів по своїм залізницям на протязі фрахтового року.

Згідно п.1.8 Тарифної політики на 2013 фрахтовий рік залізничні адміністрації - учасники Тарифної Угоди, виходячи з економічних інтересів своїх залізниць, самостійно визначають розміри договірних знижок з встановлених у валюті тарифу чи іншій валюті ставок на перевезення і ставок додаткових зборів, і передбачають механізм фінансової відповідальності за невиконання прийнятих зобов`язань.

Відповідно до п.3.4 Порядку встановлення коефіцієнтів до базових ставок Тарифної політики Залізниць держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав на перевезення вантажів у міжнародному сполученні на перевезення транзитних вантажів залізницями України та тарифних ставок у дол. США при перевезенні вантажів за конкретними напрямками, затвердженого Наказом Міністерства інфраструктури України №589 від 04.10.2012 визначено, що Укрзалізниця може встановлювати пільгові тарифи зі знижкою не більш як 50% від тарифів, установлених Тарифною політикою, враховуючи конкурентоспроможність українського напрямку транспортування вантажів, собівартість перевезень, гарантований обсяг перевезень та строк надання знижки.

Так, зокрема, п.3.15 договору №315-230/2013-ЦЮ від 19.12.2013 про організацію перевезень транзитних вантажів залізницями України на 2014 фрахтовий рік, укладеного між Державною адміністрацією залізничного транспорту України та ТОВ «ЕУ - Транс», визначено, що при встановленні тарифних ставок і коефіцієнтів до базових ставок Тарифної політики за умови залучення гарантованих обсягів перевезень, підведення підсумків виконання обсягів перевезень вантажів Укрзалізницею може здійснюватися: щомісячно, щоквартально, за півріччя, за 9 місяців або за рік. Підсумки підводяться з урахуванням сумарного обсягу вантажів, перевезених територією України, з обумовлених станцій або за обумовленими маршрутами. У разі невиконання гарантованих обсягів перевезень провізна плата перераховується за загальними базовими ставками. Перерахунок у таких випадках здійснюється після підведення підсумків виконання обсягів перевезень.

Аналогічні правові положення визначені п.3.9 договору №206-294/2012-ЦЮ від 18.12.2012 про організацію перевезень транзитних вантажів залізницями України на 2013 фрахтовий рік, укладеного між Державною адміністрацією залізничного транспорту України та ТОВ «УТЕК», і п.3.15 договору №006-317/2011-ЦЮ від 19.12.2011 про організацію перевезень транзитних вантажів залізницями України на 2012 фрахтовий рік, укладеного між Державною адміністрацією залізничного транспорту України та компанією «ОРЛОНДЕР ЛІМІТЕД» (з урахуванням додаткових угод №1 до цього договору від 23.01.2012, №2 від 15.03.2012, №3 від 30.07.2012, №4 від 25.12.2012, №5 від 22.03.2013, №6 від 06.06.2013, №7 від 18.09.2013 та №8 від 17.12.2013).

Пунктом 21 таблиці п.12.1 розділу 2 додатку 3 Тарифної політики на 2013 фрахтовий рік встановлено, що коефіцієнт до базової ставки при здійсненні вантажних транзитних перевезень залізницями України олії тропічної у цистернах становить 0,90.

Відповідно до п.4 пп.4.2 протоколу засідання Тарифної комісії Державної адміністрації залізничного транспорту України від 02.04.2013 №5 прийнято рішення за зверненнями ТОВ «Дельта Вілмар СНД» та ТОВ «Трансдон» у зв`язку із тенденцією падіння обсягів транзитних перевезень тропічної олії з українських портів порівняно з 4 кварталом минулого року (2012), а також з метою їх збереження та уникнення переорієнтування на альтернативні маршрути прослідування (порт Новоросійськ) з 01.04.2013 по 31.12.2013 (включно) встановити на перевезення тропічної олії в цистернах (ГНВ 1511,1513) за напрямками Чорноморська (для ОПЗ)/Одеса-Порт-переходи РЖД коефіцієнт до базових ставок Тарифної політики у розмірі К = 0,63, за умови виконання з квітня до кінця року гарантованого консолідованого щомісячного обсягу перевезень не менш ніж 25 тис. тонн.

Згідно з п.2 пп.2.2 протоколу засідання Тарифної комісії Державної адміністрації залізничного транспорту України від 20.05.2013 №9 прийнято рішення по зверненням ТОВ «Одеський портовий виробничоперевалочний комплекс» та ТОВ «Трансдон» із врахуванням особливостей відвантаження тропічної олії з українських портів та тенденцією її нерівномірного споживання змінити умови гарантування, зазначені в п.21.1 таблиці п.12.1 розділу 2 додатку 3 Тарифної політики на 2013 фрахтовий рік, та запровадити такі умови: «з квітня місяця до кінця року гарантованого консолідованого обсягу перевезень не менш ніж 225 тис. тонн».

Враховуючи вищезазначені положення, викладені в протоколах засідань Тарифної комісії Державної адміністрації залізничного транспорту України від 02.04.2013 №5 та від 20.05.2013 №9, вбачається, що необхідною умовою для отримання коефіцієнту до базової ставки Тарифної політики у розмірі К = 0,63 при здійсненні вантажних транзитних перевезень тропічної олії в цистернах (ГНВ 1511,1513) у період з 01.04.2013 по 31.12.2013 (включно) за напрямками Чорноморська (для ОПЗ)/Одеса-Порт-переходи РЖД є виконання усіма експедиторськими організаціями, які здійснюють зазначені перевезення, гарантованого консолідованого обсягу перевезень тропічної олії в цистернах (ГНВ 1511,1513) у розмірі не меншому ніж 225 тис. тонн, а при невиконанні зазначеного гарантованого консолідованого обсягу перевезень мав застосовуватися базовий коефіцієнт у розмірі К = 0,90, встановлений п.21 таблиці п.12.1 розділу 2 додатку 3 Тарифної політики на 2013 фрахтовий рік.

У той же час фактичний загальний консолідований обсяг перевезень олії тропічної в цистернах у період з 01.04.2013 по 31.12.2013 (включно) за напрямками перевезень Чорноморська (для ОПЗ)/Одеса-Порт-переходи РЖД склав 143,7 тис. тонн замість 225 тис. тонн, встановлених протоколами засідань Тарифної комісії Державної адміністрації залізничного транспорту України №5 від 02.04.2013 та №9 від 20.05.2013.

Згідно з п.2.5 Порядку встановлення пільгових тарифів на перевезення транзитних вантажів, затвердженого наказом Державної адміністрації залізничного транспорту України №443-Ц/од від 12.12.2013 та договорами про організацію транзитних перевезень вантажів залізницями України, укладеними між Державною адміністрацією залізничного транспорту України з однієї сторони та експедиторськими організаціями ТОВ «ЕУ-Транс» і ТОВ «УТЕК» з другої сторони, Тарифна комісія Державної адміністрації залізничного транспорту України була зобов`язана здійснити перерахунок провізної плати експедиторським організаціям ТОВ «ЕУ-Транс» та ТОВ «УТЕК», які здійснювали перевезення тропічної олії в цистернах за напрямками Чорноморська (для ОПЗ)/Одеса-Порт-переходи РЖД, у зв`язку з невиконанням ними за період з 01.04.2013 по 31.12.2013 (включно) гарантованого консолідованого обсягу перевезень не менш ніж 225 тис. тонн.

Пунктом 30 таблиці п.12.1 розділу 2 додатку 3 Тарифної політики на 2013 фрахтовий рік встановлено, що при здійсненні вантажних транзитних перевезень залізницями України добрив мінеральних, хімічних (ГНВ 3102, 3104, 3105) зі станції Предкомбінат З-Сиб. у напрямках: Тополі-Чорноморська/Чорноморська (для ТІС)/Чорноморська (для ОПЗ)/ Жовтнева коефіцієнт до базової ставки становить 0,55.

Відповідно до п.3 пп. 3.3 протоколу засідання Тарифної комісії Державної адміністрації залізничного транспорту України від 22.02.2013 №3 після звернення ТОВ «КаргоТрансСервіс Україна» з метою залучення додаткових обсягів транзитних перевезень азотних добрив зі станції Предкомбінат З-Сиб. прийнято рішення з 01.04.2013 по 31.12.2013 (включно) встановити на перевезення азотних добрив (ГНВ 3102) в приватних (власних), орендованих вагонах зі станції Предкомбінат З-Сиб. за напрямками Тополі-Жовтнева/Чорноморська (для ТІС) тарифну ставку у розмірі 13,80 дол. США за 1 тонну (вантажний рейс) (є пільговою умовою порівняно з базовим коефіцієнтом 0,55) за умови виконання з березня до кінця року гарантованого обсягу перевезень не менш ніж 300 тис. тонн.

Згідно з п.3 пп.3.3 протоколу засідання Тарифної комісії Державної адміністрації залізничного транспорту України від 19.03.2013 №4 прийнято рішення після звернення ТОВ «КаргоТрансСервіс Україна» з метою створення конкурентоспроможного середовища для перевезень азотних добрив (ГНВ 3102) зі станції Предкомбінат З-Сиб. з 01.04.2013 по 31.12.2013 (включно) для тарифної ставки у розмірі 13,80 дол. США за тонну (вантажний рейс) в приватних (власних), орендованих вагонах змінити умови гарантування та запровадити такі умови: «з квітня місяця до кінця року гарантованого консолідованого обсягу перевезень не менш ніж 350 тис. тонн, одним оператором не менш ніж 270 тис. тонн».

Враховуючи вищезазначені положення, викладені в протоколах засідань Тарифної комісії Державної адміністрації залізничного транспорту України від 22.02.2013 №3 та від 19.03.2013 №4, вбачається, що необхідною умовою для отримання тарифної ставки у розмірі 13,80 дол. США за тонну (вантажний рейс) при здійсненні вантажних транзитних перевезень азотних добрив (ГНВ 3102) в приватних (власних), орендованих вагонах у період з 01.04.2013 по 31.12.2013 (включно) зі станції Предкомбінат З-Сиб. за напрямками Тополі-Жовтнева/Чорноморська (для ТІС) є виконання одним оператором (експедитором), який здійснює зазначені перевезення, гарантованого обсягу перевезень азотних добрив (ГНВ 3102) у розмірі не меншому ніж 270 тис. тонн, а при невиконанні зазначеного гарантованого консолідованого обсягу перевезень мав застосовуватися базовий коефіцієнт у розмірі К = 0,55, встановлений п.30 таблиці п.12.1 розділу 2 додатку 3 Тарифної політики на 2013 фрахтовий рік.

У той же час фактичний загальний обсяг перевезень азотних добрив зі станції Предкомбінат З-Сиб. за напрямками перевезень Тополі-Жовтнева/Чорноморська (для ТІС) у період з 01.04.2013 по 31.12.2013 (включно) виконаний одним оператором (експедитором), який здійснює зазначені перевезення, компанією «ОРЛОНДЕР ЛІМІТЕД», склав 196 123 тонни замість 270 тис. тонн, встановлених протоколами засідань Тарифної комісії Державної адміністрації залізничного транспорту України №3 від 22.02.2013 та №4 від 19.03.2013.

Таким чином, відповідно до вимог п.2.5 Порядку встановлення пільгових тарифів на перевезення транзитних вантажів, затвердженого наказом Державної адміністрації залізничного транспорту України №443-Ц/од від 12.12.2013, та договорів про організацію транзитних перевезень вантажів залізницями України, укладених між Державною адміністрацією залізничного транспорту України з однієї сторони та експедиторською організацією компанія «ОРЛОНДЕР ЛІМІТЕД», з другої сторони (з урахуванням додаткових угод), Тарифна комісія Державної адміністрації залізничного транспорту України була зобов`язана здійснити перерахунок провізної плати компанії «ОРЛОНДЕР ЛІМІТЕД», яка здійснювала перевезення азотних добрив зі станції Предкомбінат З-Сиб. за напрямками перевезень Тополі-Жовтнева/Чорноморська (для ТІС), у період з 01.04.2013 по 31.12.2013 (включно), у зв`язку з невиконанням нею гарантованого обсягу перевезень не менш ніж 270 тис. тонн.

Пунктом 29 таблиці п.12.1 розділу 2 додатку 3 Тарифної політики на 2013 фрахтовий рік встановлено, що при здійсненні вантажних транзитних перевезень залізницями України зріджених газів (ГНВ 2705, 2711, 290110 бутан та суміші бутану) зі станцій Тобольськ Сверд., Новокуйбишевська, Хімічна Кбш., Каучук Горьк. за напрямками переходи РЖД переходи Львівської залізниці коефіцієнт до базової ставки становить 1,00.

Згідно з п.29.2 таблиці п.12.1 розділу 2 додатку 3 Тарифної політики на 2013 фрахтовий рік при здійсненні вантажних транзитних перевезень залізничним транспортом територією України зріджених газів (ГНВ 2705, 2711, 290110 бутан та суміші бутану) зі станцій відправлення Тобольськ Сверд., Новокуйбишевська, Хімічна Кбш., ОСОБА_11 , за умови виконання гарантованого консолідованого обсягу перевезень не менше 720 тис. тонн за напрямками перевезень: переходи РЖД портові станції, Зерново/Тополі Одеса Порт, Тополі Керч Південна, Крим Паром припортові станції) повинні застосовуватися тарифні ставки у розмірі 51,01 доларів США за тонну (Зерново/Тополі Іллічівськ Паром); 50,84 доларів США за тонну (Зерново/Тополі Одеса Порт); 50,67 доларів США за тонну (Тополі Керч Південна), коефіцієнт до базової ставки 0,70 (Крим Паром припортові станції).

Відповідно до п.29.3 таблиці п.12.1 розділу 2 додатку 3 Тарифної політики на 2013 фрахтовий рік при здійсненні вантажних транзитних перевезень залізничним транспортом територією України зріджених газів (ГНВ 2705, 2711, 290110 бутан та суміші бутану) зі станцій Тобольськ Сверд., Новокуйбишевська, Хімічна Кбш., Каучук Горьк. за напрямком перевезень переходи РЖД-переходи Львівської залізниці, за умови виконання гарантованого консолідованого обсягу перевезень не менше 500 тис. тонн, за напрямками перевезень, застосовується коефіцієнт до базової ставки у розмірі 0,85.

Прокурор наполягав, що враховуючи вищезазначені положення Тарифної політики на 2013 фрахтовий рік, вбачається, що необхідною умовою для отримання пільгового коефіцієнту у розмірі 0,85 при здійсненні вантажних транзитних перевезень зріджених газів (ГНВ 2705, 2711, 290110 бутан та суміші бутану) у період з 01.01.2013 по 31.12.2013 (включно) зі станцій Тобольськ Сверд., Новокуйбишевська, Хімічна Кбш., Каучук Горьк. за напрямком перевезень переходи РЖД-переходи Львівської залізниці є виконання гарантованого консолідованого обсягу перевезень зріджених газів (ГНВ 2705, 2711, 290110 бутан та суміші бутану) у розмірі не меншому ніж 500 тис. тонн, а при невиконанні зазначеного гарантованого консолідованого обсягу перевезень мав застосовуватися базовий коефіцієнт у розмірі К = 1,00, встановлений п.29 таблиці п.12.1 розділу 2 додатку 3 Тарифної політики на 2013 фрахтовий рік.

У той же час фактичний загальний консолідований обсяг перевезень зріджених газів у період з 01.01.2013 по 31.12.2013 (включно) зі станцій Тобольськ Сверд., Новокуйбишевська, Хімічна Кбш., ОСОБА_11 за напрямком перевезень переходи РЖД-переходи Львівської залізниці склав 480 360 тонн замість 500 тис. тонн, встановлених п.29.3 таблиці п.12.1 розділу 2 додатку 3 Тарифної політики на 2013 фрахтовий рік.

Таким чином, відповідно до вимог п.2.5 Порядку встановлення пільгових тарифів на перевезення транзитних вантажів, затвердженого наказом Державної адміністрації залізничного транспорту України №443-Ц/од від 12.12.2013, та договорів про організацію транзитних перевезень вантажів залізницями України укладених між Державною адміністрацією залізничного транспорту України з однієї сторони та компанією «ОРЛОНДЕР ЛІМІТЕД» (експедиторська організація), з другої сторони (з урахуванням додаткових угод), Тарифна комісія Державної адміністрації залізничного транспорту України була зобов`язана здійснити перерахунок провізної плати експедиторській організації компанія «ОРЛОНДЕР ЛІМІТЕД», яка здійснювала перевезення зріджених газів зі станцій Тобольськ Сверд., Новокуйбишевська, Хімічна Кбш., Каучук Горьк. за напрямком перевезень переходи РЖД-переходи Львівської залізниці протягом 2013 року у зв`язку з невиконанням нею та іншими експедиторськими організаціями, які здійснювали зазначені перевезення, гарантованого консолідованого обсягу перевезень не менш ніж 500 тис. тонн.

За твердженням прокурора, будучи добре обізнаними із вказаними обставинами, з урахуванням свого службового становища та прямого виконання своїх обов`язків покладених на них згідно із займаними посадами, діючи умисно у групі осіб, згідно з розподіленими ролями та відповідно до спланованих дій, всупереч цілям і завданням, заради виконання яких утворено Укрзалізницю та її структурні підрозділи, з метою реалізації злочинних дій у період часу із січня по лютий 2014 року до початку засідання Тарифної комісії Державної адміністрації залізничного транспорту України, ОСОБА_4 , діючи згідно з розробленим планом, зловживаючи службовим становищем, перебуваючи у службовому приміщенні ДП «УТЛЦ», розташованому за адресою: м. Київ, вул. Федорова, 32, надала вказівку безпосередньо підлеглим їй службовим особам ДП «УТЛЦ» підготувати матеріали на засідання Тарифної комісії у вигляді Аналітичної довідки (Аналіз виконання експедиторськими організаціями гарантованих обсягів перевезень транзитних вантажів за 2013 рік станом на 21.01.2014) та особисто проконтролювала підготовку цих матеріалів, розуміючи, що вони не можуть бути підставою для застосування пільгових тарифів та розгляду такого питання на засіданні Тарифної комісії.

Далі, 26.02.2014, у денний час (точний час слідством наразі не встановлено) у службовому приміщенні Державної адміністрації залізничного транспорту України, розташованому за адресою: м. Київ, вул. Тверська, 5, головою Тарифної комісії ОСОБА_10 розпочато засідання Тарифної комісії, після чого членом комісії ОСОБА_4 , що діяла умисно за попередньою змовою групою осіб, в присутності, окрім співучасників, інших членів Тарифної комісії, оголошено раніше підготовлений порядок денний засідання Тарифної комісії від 26.02.2014, питанням №3 якого визначено підбиття підсумків щодо виконання експедиторськими організаціями гарантійних обсягів за 2013 рік.

Того ж дня у зазначений період часу в ході засідання Тарифної комісії при розгляді питання № 3 порядку денного ОСОБА_4 оголосила зміст звернень, направлених експедиторськими організаціями ТОВ «ЕУ-Транс», ТОВ «УТЕК», компанією «ОРЛОНДЕР ЛІМІТЕД», та вантажовідправниками на адресу Укрзалізниці, які завідомо для неї та співучасників злочину не повинні були розглядатися на засіданні, достовірно знаючи про існування динаміки падіння обсягів транзитних перевезень вантажів залізницями України, керуючись наявністю спільного умислу на задоволення корисливих інтересів зазначених підприємств, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, шляхом зловживання своїм службовим становищем, тобто діючи всупереч інтересам служби, доповіла іншим членам Тарифної комісії про необхідність прийняття рішення щодо здійснення розрахунку плати за пільговими коефіцієнтами до базових ставок Тарифної політики на 2013 фрахтовий рік та пільговими тарифними ставками замість базових тарифних ставок, встановлених Тарифною політикою на 2013 фрахтовий рік для ТОВ «ЕУ-Транс», ТОВ «УТЕК» та компанії «ОРЛОНДЕР ЛІМІТЕД», шляхом переконання в його економічній доцільності, усвідомлюючи неправомірність та необґрунтованість здійснення зазначеного розрахунку, маючи прямий обов`язок щодо забезпечення проведення розрахунків з клієнтами, будучи заступником директора державного підприємства сторони за договорами про надання послуг, пов`язаних з організацією перевезення вантажів, та контролю за виконанням умов цих договорів, організації і контролю проведення розрахунків з клієнтами підприємства за договорами про надання послуг з експедирування та виконання умов цих договорів, встановлений п.п.4.1.2 та 4.1.7 витягу з наказу ДП «УТЛЦ» №2/од від 17.01.2014 «Про розподіл обов`язків між директором, першим заступником, заступниками директора, головним бухгалтером ДП «УТЛЦ», після чого ОСОБА_10 , будучи головою Тарифної комісії, діючи за розподіленими ролями, поставив на голосування членів Тарифної комісії питання та, діючи у групі осіб, шляхом відкритого голосування проголосував разом із ОСОБА_9 та ОСОБА_4 й іншими членами Тарифної комісії, переконавши їх таким чином у законності своїх дій, за прийняття рішення про застосування пільгових тарифів, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, розуміючи відсутність правових підстав та економічної доцільності у прийнятті відповідного рішення.

У той же день, 26.02.2014 (точний час слідством наразі не встановлено) у службовому приміщенні ДП «УТЛЦ», розташованому за адресою: м. Київ, вул. Федорова, 32, службовими особами ДП «УТЛЦ» під керівництвом ОСОБА_4 з метою надання неправомірним рішенням в інтересах ТОВ «ЕУ-ТРАНС», ТОВ «УТЕК» та компанії «ОРЛОНДЕР ЛІМІТЕД» законних підстав для подальшої їх реалізації здійснено оформлення протоколу засідання Тарифної комісії Державної адміністрації залізничного транспорту України №3 від 26.02.2014.

Після підписання повного тексту протоколу засідання Тарифної комісії Державної адміністрації залізничного транспорту України №3 від 26.02.2014 ОСОБА_4 його було передано на підписання ОСОБА_9 та іншим членам Тарифної комісії, не обізнаним із злочинним наміром ОСОБА_4 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 , та не мали необхідного рівня знань нормативної бази і не володіли в достатньому обсязі аналітичними даними у сфері здійснення вантажних перевезень і тарифоутворення, ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 .

Крім того, 26.02.2014, як пояснював прокурор точний час слідством наразі не встановлено, у службовому приміщенні ДП «УТЛЦ», розташованому за адресою: м. Київ, вул. Федорова, 32, ОСОБА_4 також організувала підготовку підлеглими їй службовими особами ДП «УТЛЦ» проекту супровідного листа, в подальшому підписаного головою Тарифної комісії ОСОБА_10 (№ЦЗМ-12/404 від 27.02.2014), яким виписка із зазначеного рішення Тарифної комісії була направлена до ДП «Український державний розрахунковий центр міжнародних перевезень» (далі ДП «РЦП») з метою нездійснення перерахунку провізної плати експедиторським організаціям ТОВ «ЕУ-Транс», ТОВ «УТЕК» та компанії «ОРЛОНДЕР ЛІМІТЕД» за базовими тарифними ставками.

Цього ж дня, 26.02.2014 (точний час слідством наразі не встановлено), у службовому приміщенні Державної адміністрації залізничного транспорту України, розташованому за адресою: м. Київ, вул. Тверська, 7, реалізуючи спільний злочинний умисел, з метою створення умов, необхідних для обов`язкового виконання цього рішення, ОСОБА_9 , усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, надав вказівки та проконтролював здійснення підготовки підлеглими йому службовими особами Головного комерційного управління Укрзалізниці наказу Державної адміністрації залізничного транспорту України №021-Цз/од від 27.02.2014, яким протокол засідання Тарифної комісії Державної адміністрації залізничного транспорту України №3 від 26.02.2014 та зазначені в п.п.3.1 та 3.2 положення введено в дію, з метою надання неправомірним рішенням в інтересах ТОВ «ЕУ-ТРАНС», ТОВ «УТЕК» та компанії «ОРЛОНДЕР ЛІМІТЕД» законних підстав для подальшої їх реалізації.

У подальшому, 27.02.2014, як пояснював прокурор, точний час слідством на разі ще не встановлено, ОСОБА_10 , перебуваючи у приміщенні Державної адміністрації залізничного транспорту України, розташованої за адресою: м. Київ, вул. Тверська, 5, керуючись спільним злочинним умислом з ОСОБА_9 та ОСОБА_4 , спрямованим на зловживання службовим становищем, затвердив повний текст протоколу засідання Тарифної комісії Державної адміністрації залізничного транспорту України №3 від 26.02.2014, з метою реалізацію спільного злочинного умислу та створення умов, необхідних для обов`язкового виконання цього рішення, а також підписав наказ Укрзалізниці №021-Цз/од від 27.02.2014, яким зазначений протокол засідання Тарифної комісії та наявні в ньому в п.п.3.1 та 3.2 положення, а саме введено в дію положення, що прийняті та ініційовані в порушення вимог чинного законодавства та надають право підприємствам-вигодонабувачам на відповідні пільги:

- пп.3.1 п.3 протоколу засідання Тарифної комісії Державної адміністрації залізничного транспорту України від 26.02.2014, оформленого протоколом засідання Тарифної комісії Державної адміністрації залізничного транспорту України №3 від 26.02.2014, ТОВ «УТЕК» (договір №331), ТОВ «ЕУ-Транс» (договір №315), ТОВ «Одеський портовий виробничоперевалочний комплекс» щодо виконання гарантованих консолідованих обсягів транзитних перевезень тропічної олії в цистернах за напрямками Чорноморська (для ОПЗ)/Одеса-Порт-переходи РЖД з 01.04.2013 по 31.12.2013 (включно) не менш ніж 225 тис. тонн та прийнято рішення: враховуючи тенденцію падіння обсягів транзитних перевезень тропічної олії з українських портів в поточному році, яка виникла через переорієнтування частини обсягів на альтернативний маршрут (через порт Тамань перевезено 90 тис. тонн), що не дало змоги виконати гарантованих консолідованих обсягів зазначених транзитних перевезень, здійснити розрахунок плати за фактично виконані обсяги перевезень тропічної олії в цистернах (ГНВ 1511, 1513) за період з 01.04.2013 по 31.12.2013 (включно) із застосуванням коефіцієнту до базових ставок Тарифної політики у розмірі К = 0,63, за напрямками Чорноморська (для ОПЗ)/Одеса-Порт-переходи РЖД);

- пп.3.2.1 п.3 протоколу засідання Тарифної комісії Державної адміністрації залізничного транспорту України від 26.02.2014, оформленого протоколом засідання №3 від 26.02.2014, Тарифною комісією розглянуто звернення компанії «ОРЛОНДЕР ЛІМІТЕД» щодо виконання гарантованих обсягів транзитних перевезень азотних добрив у приватних (власних), орендованих вагонах зі станції Предкомбінат З-Сиб. за напрямками Тополі-Жовтнева/Чорноморська (для ТІС) з 01.04.2013 по 31.12.2013 (включно) одним оператором не менш ніж 270 тис. тонн та прийнято рішення: враховуючи спроби переорієнтування відвантажень азотних добрив через Новоросійський МТП та ремонтні роботи на заводі-виробнику аміачної селітри ВАТ «Азот», що призвели до припинення відвантажування цього вантажу на експорт і, як наслідок, невиконання обсягів перевезення транзитних вантажів через територію України, здійснити розрахунок плати за фактично виконані обсяги перевезень азотних добрив у приватних (власних), орендованих вагонах за період з 01.04.2013 по 31.12.2013 (включно) за тарифною ставкою 13,80 дол. США за 1 тонну (вантажний рейс) за напрямками Тополі-Жовтнева/Чорноморська (для ТІС);

- пп.3.2.2. п.3 протоколу засідання Тарифної комісії Державної адміністрації залізничного транспорту України від 26.02.2014, оформленого протоколом засідання №3 від 26.02.2014, Тарифною комісією розглянуто звернення компанії «ОРЛОНДЕР ЛІМІТЕД» щодо виконання гарантованих консолідованих обсягів транзитних перевезень на перевезення зрідженого газу зі станцій Тобольськ Сверд., Новокуйбишівська, Хімічна Кбш., Каучук Горьк. за 2013 фрахтовий рік за напрямком переходи РЖД-переходи Львівської залізниці не менш ніж 500 тис. тонн та прийнято рішення, враховуючи, що вантажовідправником були виконані гарантовані консолідовані обсяги на перевезення зрідженого газу, зазначені в п.29.2 таблиці п.12.1 розділу 2 додатку 3 Тарифної політики, здійснити розрахунок плати за фактично виконані обсяги перевезень зрідженого газу (ГНВ 2705, 2711, 290110 бутан та суміші бутану) за період з 01.01.2013 по 31.12.2013 (включно) із застосуванням коефіцієнту до базових ставок Тарифної політики у розмірі К=0,85 за зазначеними напрямками.

Таким чином, за переконанням органу досудового розслідування, ОСОБА_10 , ОСОБА_9 та ОСОБА_4 , перебуваючи у співучасті, розуміючи протиправність своїх дій, усвідомлювали, що здійснення розрахунку плати за пільговими коефіцієнтами до базових ставок Тарифної політики на 2013 фрахтовий рік та пільговими тарифними ставками відносно ТОВ «ЕУ-Транс», ТОВ «УТЕК» та компанією «ОРЛОНДЕР ЛІМІТЕД», є протиправним та необґрунтованим, оскільки протирічить чинному законодавству та принципам економічної доцільності.

Відповідно до довідок наданих Філією «Головний інформаційно обчислювальний центр» ПАТ «Укрзалізниця» листом 36/385 від 10.03.2017р., податкових накладних ДП «УТЛЦ» з реєстрами рахунків фактур по взаємовідносинам між ДП «УТЛЦ», з однієї сторони, та ТОВ «ЕУ-Транс», ТОВ «УТЕК» та Компанії «Орлондер Лімітед», з другої сторони, карток обліку експедиторів оформлених на підставі банківських виписок та рахунків-фактур, виписок по особовим рахункам Укрзалізниці, звітів форми 4-А, структурними підрозділами Державної адміністрації залізничного транспорту України не було проведено розрахунок провізної плати ТОВ «ЕУ-Транс», ТОВ «УТЕК» та Компанії «Орлондер Лімітед» за фактично виконані обсяги перевезень за базовими тарифними ставками замість пільгових при невиконанні гарантованих обсягів перевезень.

При цьому, згідно з висновком судово-економічної експертизи №6672/8497/17-45 від 31.05.2017 та судово-економічної експертизи №17252/17253/17-45 від 28.09.2017, проведеної Київським науково-дослідним інститутом судових експертиз, 69 231 464,07 грн. складає різниця між базовою ставкою провізної плати, яка мала бути списана з розрахункових рахунків ТОВ «ЕУ-Транс», ТОВ «УТЕК» та Компанії «Орлондер Лімітед» при невиконанні гарантованих обсягів перевезень та сумою, яка була фактично сплачена зазначеними суб`єктами господарювання за здійснення вантажних транзитних залізничних перевезень оформлених п.3.1 та 3.2 протоколу засідання Тарифної комісії Державної адміністрації залізничного транспорту України №3 від 26.02.2014.

15 серпня 2017 року ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України.

18.08.2017, слідчим суддею Солом`янського районного суду м. Києва винесено ухвалу у справі №760/15502/17 про застосування до підозрюваної ОСОБА_4 запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту, в межах строку досудового розслідування, строком на 59 днів, тобто до 15.10.2017 включно, з покладенням на нього обов`язків передбачених ч.5 ст.194 КПК України, а саме:

- цілодобово не відлучатися з місця свого постійного проживання за адресою: АДРЕСА_1 , без дозволу детективів Національного антикорупційного бюро України, які здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні, прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України;

- прибувати до детективів Національного антикорупційного бюро України, які здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні, прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України, слідчого судді, суду на першу вимогу;

- не відлучатися за межі м. Києва без дозволу слідчого, прокурора або суду, залежно від стадії кримінального провадження;

- повідомляти слідчого, прокурора чи суд, залежно від стадії кримінального провадження, про зміну свого місця проживання;

- здати на зберігання до відповідного органу державної влади паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України та в`їзд в Україну;

- утримуватися від спілкування з ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_10 та ОСОБА_9 ;

- носити електронний засіб контролю.

04.09.2017 Апеляційним судом м. Києва винисено ухвалу у справі №11-сс/796/4452/2017, ухвалу слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва від 18.08.2017 скасовано та постановлено нову, якою застосовано до підозрюваної ОСОБА_4 , запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, заборонивши їй залишати своє місце проживання за адресою: АДРЕСА_1 ,в певний період доби з 22 год. 00 хв. до 06 год. 00 хв. наступної доби, з покладенням на неї обов`язків передбачених ч.5 ст.194 КПК України, а саме:

- прибувати до детективів Національного антикорупційного бюро України, які здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні, прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України слідчого судді або суду на першу вимогу;

- не відлучатися з м. Києва без дозволу детектива, прокурора або суду;

- повідомляти детектива, прокурора або суд, залежно від стадії кримінального провадження про зміну свого місця проживання;

-здати на зберігання до відповідного органу державної влади паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України та в`їзд в Україну ;

-утримуватися від спілкування з ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_10 та ОСОБА_9

- носити електронний засіб контролю.

Строк дії ухвали визначено по 15.10.2017.

13.10.2017, слідчим суддею Солом`янського районного суду м. Києва винесено ухвалу у справі № 760/21193/17 про часткове задоволення клопотання про продовження строку дії підозрюваній ОСОБА_4 запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту, та застосовано до ОСОБА_4 запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання, з покладенням на неї обов`язків передбачених ч.5 ст.194 КПК України, строком до 10.12.2017, а саме:

- з`являтися до детектива, прокурора, слідчого судді, суду за першою вимогою;

- не відлучатися із м. Києва без дозволу детектива, прокурора або суду;

- повідомляти детектива, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання;

- утримуватися від спілкування із ОСОБА_10 та ОСОБА_9 ;

- здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) громадянина України для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України та в`їзд в Україну.

Строк дії ухвали - до 10 грудня 2017 року включно.

21.11.2017 Апеляційним судом м. Києва винисено ухвалу у справі №11-сс/796/5437/2017, ухвалу слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва від 13.10.2017 залишено без змін.

07.12.2017 слідчим суддею Солом`янського районного суду м. Києва винесено ухвалу у справі №760/26988/17 про продовження строку дії запобіжного заходу в частині продовження строку дії обов`язків, передбачених ч.5 ст.194 КПК України, строком з 07.12.2017 до 04.02.2018, а саме:

- з`являтися до детектива, прокурора, слідчого судді, суду за першою вимогою;

- не відлучатися із м. Києва без дозволу детектива, прокурора або суду;

- повідомляти детектива, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання;

- утримуватися від спілкування із ОСОБА_10 та ОСОБА_9 ;

- здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) громадянина України для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України та в`їзд в Україну.

Прокурор просить продовжити строк дії обов`язків, покладених на ОСОБА_4 .

У судовому засіданні прокурор підтримав подане клопотання та просив його задовольнити.

Окремо зауважував, що 01 грудня 2017 року постановою заступника Генерального прокурора України - керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури ОСОБА_20 строк досудового розслідування у кримінальному провадженні продовжено до шести місяців - до 15 лютого 2018 року.

А 13 грудня 2017 року підозрювану ОСОБА_4 та її захисників було письмово повідомлено про завершення досудового розслідування та надання доступу до матеріалів досудового розслідування.

Захисник підозрюваної заперечував проти поданого клопотання, як необґрунтованого. Зазначив, що застосування до підозрюваної ОСОБА_4 запобіжного заходу в частині продовження строку дії обов`язків є порушенням прав останньої, оскільки ризики визначеніст. 177 КПК Українивідсутні, а тому просив в задоволенні клопотання відмовити.

Підозрювана ОСОБА_4 в судовому засіданні проти поданого клопотання заперечувала та підтримала доводи свого захисника.

Заслухавши думку учасників кримінального провадження, дослідивши матеріали клопотання та докази, якими обґрунтовується необхідність застосування запобіжного заходу в частині продовження строку дії обов`язків, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч.2ст.131 КПК Україниодним із заходів забезпечення кримінального провадження з метою досягнення його дієвості є запобіжні заходи.

Згідно з ч.1ст.177 КПК Україниметою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов`язків, а також наявність ризиків, передбачених цим Кодексом.

Частиною 2ст.177 КПК Українипередбачено, що підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави вважати, що підозрюваний може здійснити дії, передбачені частиною першою цієї статті.

Відповідно до ч.1ст.194 КПК Українипід час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу слідчий суддя зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про: 1) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним кримінального правопорушення; 2) наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбаченихстаттею 177 цього Кодексу, і на які вказує слідчий, прокурор; 3) недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

Встановлено, що Національному антикорупційному бюро України перебуває досудове розслідування у кримінальному провадженні №42016000000000977 від 11.04.2016, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.28, ч.2 ст.364 КК України, на підставі звернення члена правління ПАТ «Укрзалізниця» та голови Тарифної комісії ПАТ «Укрзалізниця» ОСОБА_8 , та наданими ним протоколами засідань Тарифної комісії Державної адміністрації залізничного транспорту України, органом досудового розслідування було встановлено, що 26.02.2014р. за п. 3.1 та 3.2 протоколу засідання Тарифної комісії Державної адміністрації залізничного транспорту України № 3, членами Тарифної комісії Державної адміністрації залізничного транспорту України, шляхом зловживання своїм службовим становищем, всупереч інтересам служби, було завдано тяжкі наслідки охоронюваним законом правам та інтересам Державної адміністрації залізничного транспорту України в розумінні ч. 2 ст. 364 КК України, яке полягало у неправомірному розрахунку провізної плати за здійснення вантажних транзитних перевезень залізничним транспортом для ряду експедиторських організацій за пільговими коефіцієнтами до базових ставок Тарифної політики на 2013 фрахтовий рік та тарифними ставками, при невиконанні зазначеними експедиторськими організаціями гарантованих обсягів транзитних перевезень вантажів.

Так, 15 серпня 2017 року ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.28, ч.2 ст.364 КК України.

18.08.2017, слідчим суддею Солом`янського районного суду м. Києва винесено ухвалу у справі №760/15502/17 про застосування до підозрюваної ОСОБА_4 запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту, в межах строку досудового розслідування, строком на 59 днів, тобто до 15.10.2017 включно, з покладенням на нього обов`язків передбачених ч.5 ст.194 КПК України, а саме:

- цілодобово не відлучатися з місця свого постійного проживання за адресою: АДРЕСА_1 , без дозволу детективів Національного антикорупційного бюро України, які здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні, прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України;

- прибувати до детективів Національного антикорупційного бюро України, які здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні, прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України, слідчого судді, суду на першу вимогу;

- не відлучатися за межі м. Києва без дозволу слідчого, прокурора або суду, залежно від стадії кримінального провадження;

- повідомляти слідчого, прокурора чи суд, залежно від стадії кримінального провадження, про зміну свого місця проживання;

- здати на зберігання до відповідного органу державної влади паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України та в`їзд в Україну;

- утримуватися від спілкування з ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_10 та ОСОБА_9 ;

- носити електронний засіб контролю.

04.09.2017 Апеляційним судом м. Києва винисено ухвалу у справі №11-сс/796/4452/2017, ухвалу слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва від 18.08.2017 скасовано та постановлено нову, якою застосовано до підозрюваної ОСОБА_4 , запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, заборонивши їй залишати своє місце проживання за адресою: АДРЕСА_1 ,в певний період доби з 22 год. 00 хв. до 06 год. 00 хв. наступної доби, з покладенням на неї обов`язків передбачених ч.5 ст.194 КПК України, а саме:

- прибувати до детективів Національного антикорупційного бюро України, які здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні, прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України слідчого судді або суду на першу вимогу;

- не відлучатися з м. Києва без дозволу детектива, прокурора або суду;

- повідомляти детектива, прокурора або суд, залежно від стадії кримінального провадження про зміну свого місця проживання;

-здати на зберігання до відповідного органу державної влади паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України та в`їзд в Україну ;

-утримуватися від спілкування з ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_10 та ОСОБА_9

- носити електронний засіб контролю.

Строк дії ухвали визначено по 15.10.2017.

13.10.2017, слідчим суддею Солом`янського районного суду м. Києва винесено ухвалу у справі № 760/21193/17 про часткове задоволення клопотання про продовження строку дії підозрюваній ОСОБА_4 запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту, та застосовано до ОСОБА_4 запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання, з покладенням на неї обов`язків передбачених ч.5 ст.194 КПК України, строком до 10.12.2017, а саме:

- з`являтися до детектива, прокурора, слідчого судді, суду за першою вимогою;

- не відлучатися із м. Києва без дозволу детектива, прокурора або суду;

- повідомляти детектива, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання;

- утримуватися від спілкування із ОСОБА_10 та ОСОБА_9 ;

- здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) громадянина України для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України та в`їзд в Україну.

Строк дії ухвали - до 10 грудня 2017 року включно.

21.11.2017 Апеляційним судом м. Києва винисено ухвалу у справі №11-сс/796/5437/2017, ухвалу слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва від 13.10.2017 залишено без змін.

07.12.2017 слідчим суддею Солом`янського районного суду м. Києва винесено ухвалу у справі №760/26988/17 про продовження строку дії запобіжного заходу в частині продовження строку дії обов`язків, передбачених ч.5 ст.194 КПК України, строком з 07.12.2017 до 04.02.2018, а саме:

- з`являтися до детектива, прокурора, слідчого судді, суду за першою вимогою;

- не відлучатися із м. Києва без дозволу детектива, прокурора або суду;

- повідомляти детектива, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання;

- утримуватися від спілкування із ОСОБА_10 та ОСОБА_9 ;

- здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) громадянина України для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України та в`їзд в Україну.

Обґрунтованість підозри ОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень повністю підтверджується зібраними під час досудового розслідування кримінального провадження доказами, а саме:

-наказом Державної адміністрації залізничного транспорту України №443-Ц/од від 12.12.2013 «Про Тарифну комісію Державної адміністрації залізничного транспорту України» з додатками;

-наказом Державної адміністрації залізничного транспорту України №021-ЦЗ/од від 27.02.2014 «Про введення в дію рішення Тарифної комісії Державної адміністрації залізничного транспорту України» з додатком;

-договорами №315 - 230/2013 ЦЮ від 19.12.2013, №206-294/2012-ЦЮ від 18.12.2012, №006 317/2011 ЦЮ про організацію перевезень транзитних вантажів залізницями України на відповідний фрахтовий рік (з урахуванням додаткових угод);

-витягом з протоколу №3 по п.3 направленим на адресу Філії «ЄРЦ» Державної адміністрації залізничного транспорту України №ЦЗМ-12/404 від 27.02.2014;

-моніторингом здійснення вантажних транзитних перевезень залізницями України за 2013 рік, 2014 рік та 2015 рік;

-протоколом огляду речей і документів від 27.12.2016;

-листами та телеграмою Державної адміністрації залізничного транспорту України;

-довідками щодо обсягів та нарахованої суми провізної плати за послуги транзитних перевезень наданими Філією «Головний інформаційнообчислювальний центр» ПАТ «Укрзалізниця»;

-довідками спеціаліста Державної аудиторської служби України від 27.02.2017 та від 31.03.2017;

-протоколами засідань Тарифної комісії Державної адміністрації залізничного транспорту України №4 від 19.03.2013, №5 від 02.04.2013, №9 від 20.05.2013 та №17 від 20.09.2013;

-зверненнями вантажовідправників і експедиторських організацій, та відповідні аналітичні матеріали Державної адміністрації залізничного транспорту України та її структурних підрозділів, на підставі яких були прийняті рішення відображені в зазначених протоколах;

-протоколами допитів свідків.

Слідчий суддя погоджується із доводами прокурора, що повідомлена ОСОБА_4 підозра станом на час розгляду даного клопотання відповідає вимогам Європейського суду з прав людини щодо поняття «обґрунтованості», відображеним зокрема у п.175 рішення від 21.04.2011 у справі «Нечипорук і Йонкало проти України», згідно якої «термін «обґрунтована підозра» означає, що існують факти або інформація, які можуть переконати об`єктивного спостерігача в тому, що особа, про яку йдеться, могла вчинити правопорушення (рішення у справі «Фокс, Кемпбелл і Гартлі проти Сполученого Королівства» від 30 серпня 1990 року, п. 32, Series A, N 182)

Аналіз представлених доказів об`єктивно зв`язують підозрюваного з певним злочином, на даному етапі хоча і не можна стверджувати про їх достатність для негайного засудження, проте можна дійти висновку про виправданість подальшого розслідування або висунення звинувачення (рішення у справі«Джон Мюррей проти Сполученого Королівства»від 28 жовтня 1994 року, «Фокс, Кемпбелл і Гартлі проти Сполученого Королівства» від 30 серпня 1990 року)

Відтак, на даний час у кримінальному провадженні продовжують існувати обставини, з якими закон пов`язує можливість перебування особи під одним із запобіжних заходів, передбаченихст.176 КПК України.

Постановою заступника Генерального прокурора України - керівника САП ОСОБА_20 від 01.12.2017 строк досудового розслідування в даному кримінальному провадженні продовжено до 6 місяців, тобто до 15.02.2018.

13 грудня 2017 року підозрювану ОСОБА_4 та її захисників було письмово повідомлено про завершення досудового розслідування та надання доступу до матеріалів досудового розслідування.

Відповідно до ч.6ст.194 КПК Україниобов`язки, передбачені ч.5ст.194 КПК України, зокрема, ті, що діють по відношенню до підозрюваного ОСОБА_9 , можуть бути покладені на строк не більше 2-х місяців.

В разі необхідності цей строк може бути продовжений за клопотанням прокурора в порядку, передбаченомуст.199 КПК України.

Так, згідно ч.3ст.199 КПК Українитаке клопотання повинно окрім іншого містити виклад обставин, які перешкоджають завершенню досудового розслідування до закінчення дії попередньої ухвали, аналіз чого наведений слідчим суддею вище, а по-друге, виклад обставин, які свідчать про те, що заявлені ризики не зменшилися або з`явилися нові ризики.

Обов`язки, передбачені ч.5ст.194 КПК Українина ОСОБА_4 покладені оскільки стороною обвинувачення перш за все доведена обґрунтованість підозри.

Ризики, встановленні слідчим суддею при застосуванні до підозрюваного запобіжного заходу та продовженні строку дії обов`язків, продовжують існувати на даний час, вони не зменшилися і перешкоджають завершенню досудового розслідування до закінчення дії попередньої ухвали про продовження підозрюваній ОСОБА_4 строку дії процесуальних обов`язків.

Враховуючи наведене та керуючись ст. ст. 177, 178, 192-194, 196, 197, 395 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В :

Клопотання прокурора п`ятого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України ОСОБА_7 , про продовження строку дії запобіжного заходу (в частині продовження строку дії обов`язків), відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 задовольнити.

Продовжити строк застосування до підозрюваної ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжного заходу в частині продовження строку дії наступних обов`язків, покладених на підозрювану у відповідності до вимог ч.5ст.194 КПК України, що визначені ухвалою Солом`янського районного суду м. Києва від 13.10.2017, а саме:

- з`являтися до детектива, прокурора, слідчого судді, суду за першою вимогою;

- не відлучатися із м. Києва без дозволу детектива, прокурора або суду;

- повідомляти детектива, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання;

- утримуватися від спілкування із ОСОБА_10 та ОСОБА_9 ;

- здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) громадянина України для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України та в`їзд в Україну.

Контроль за виконанням ухвали покласти на прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України.

Визначити строк дії ухвали до 02 квітня 2018 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Джерело: ЄДРСР 72558529
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку