open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ПОСТАНОВА

Іменем України

27 лютого 2018 року

Київ

справа № 470/402/17

адміністративне провадження № К/9901/241/17

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду: судді-доповідача Коваленко Н.В., суддів: Берназюка Я.О., Гриціва М.І., розглянувши в порядку письмового провадження в касаційному порядку справу за позовом ОСОБА_2 до Снігурівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Миколаївської області про визнання протиправними дій, за касаційною скаргою Снігурівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Миколаївської області на постанову Березнегуватського районного суду Миколаївської області у складі судді Орлової С.Ф. від 18 вересня 2017 року та ухвалу Одеського апеляційного адміністративного суду у складі колегії суддів: Танасогло Т.М., Запорожана Д.В., Яковлєва О.В. від 21 листопада 2017 року,

УСТАНОВИВ:

ІСТОРІЯ СПРАВИ

Короткий зміст позовних вимог

1. ОСОБА_2. звернулась до суду з позовом до Снігурівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Миколаївської області про визнання протиправними дій, в якому просила:

- визнати противоправним та скасувати рішення Снігурівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Миколаївської області від 30 травня 2017 року № 8 про відмову у виплаті їй грошової допомоги відповідно до пункту 7-1 розділу ХV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»;

- зобов'язати Снігурівське об'єднане управління Пенсійного фонду України Миколаївської області виплатити їй грошову допомогу відповідно до пункту 7-1 розділу ХV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» у розмірі десяти місячних пенсій на день її призначення.

Короткий зміст рішень судів першої та апеляційної інстанцій

2. Постановою Березнегуватського районного суду Миколаївської області від 18 вересня 2017 року, залишеною без змін ухвалою Одеського апеляційного адміністративного суду від 21 листопада 2017 року, позовні вимоги ОСОБА_2. було задоволено.

Визнано протиправним та скасовано рішення Снігурівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Миколаївської області від 30 травня 2017 року № 8 про відмову у виплаті ОСОБА_2. грошової допомоги відповідно до пункту 7-1 розділу ХV Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Зобов'язано Снігурівське об'єднане Управління Пенсійного фонду України Миколаївської області виплатити ОСОБА_2. грошову допомогу відповідно до пункту 7-1 розділу ХV Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» у розмірі десяти місячних пенсій станом на день її призначення.

3. Задовольняючи позовні вимоги суди попередніх інстанцій виходили з того, що копіями наказів, записами в трудовій книжці, особовими рахунками та довідками, які є належними та допустимими доказами, підтверджується факт виконання позивачкою обов'язків вчителя у навчальному закладі, тобто наявний спеціальний педагогічний стаж, який дає право на отримання одноразової грошової допомоги при виході на пенсію.

Короткий зміст вимог касаційної скарги

4. Не погоджуючись з рішеннями судів першої та апеляційної інстанцій, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права, Снігурівське об'єднане управління Пенсійного фонду України Миколаївської області звернулося із касаційною скаргою, в якій просить скасувати постанову Березнегуватського районного суду Миколаївської області від 18 вересня 2017 року та ухвалу Одеського апеляційного адміністративного суду від 21 листопада 2017 року та ухвалити нове рішення, яким відмовити ОСОБА_2. у задоволенні позовних вимог.

СТИСЛИЙ ВИКЛАД ОБСТАВИН СПРАВИ, ВСТАНОВЛЕНИХ СУДАМИ ПЕРШОЇ ТА АПЕЛЯЦІЙНОЇ ІНСТАНЦІЙ

5. Судами попередніх інстанцій встановлено, що згідно записів трудової книжки ОСОБА_2. з 20 вересня 1976 року на підставі наказу № 116 було прийнято на посаду лаборанта Березнегуватського середнього сільськогосподарського профтехучилища № 5.

З 25 жовтня 1983 року позивачку призначено вчителем біології за сумісництвом.

Згідно наказу № 103 від 25 жовтня 1983 року позивачка у 1983 - 1984 учбовому році мала педагогічне навантаження як вчитель біології та креслення обсягом 390 годин. У 1984-1985 учбових роках, як вчитель біології та креслення у обсязі 340 годин, та у 1985-1986 роках як вчитель по організації та технології у обсязі 200 годин.

Як убачається з довідки про заробітну плату Березнегуватського професійного ліцею від 25 квітня 2017 року № 4, заробітна плата позивачки з вересня 1983 року по серпень 1986 року складалась з основного окладу та доплати за педагогічне навантаження (перевірку зошитів та годин педагогічної роботи).

ОСОБА_2. 22 травня 2017 року звернулася до Снігурівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Миколаївської області із заявою про призначення пенсії за віком та грошової допомоги відповідно до пункту 7-1 розділу ХV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Рішенням Снігурівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Миколаївської області від 30 травня 2017 року № 8 ОСОБА_2. було відмовлено у призначенні грошової допомоги, з посиланням на те, що на дату звернення вона працює вчителем Березнегуватської загальноосвітньої школи та має загальний стаж 40 років 07 місяців та 12 днів. Однак на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років, відповідно до пункту «е» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення» позивачці враховано страховий стаж тривалістю лише 29 років 00 місяців та 21 день, оскільки до такого стажу не враховано період її роботи вчителем біології за сумісництвом з 25 жовтня 1983 року по 13 квітня 1988 року, через те, що за записами трудової книжки у цей період вона працювала в Березнегуватському СПТУ - 35 за основною посадою - лаборантом, яка не зазначена у «Переліку закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років» затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 909 від 04 листопада 1993 року.

6. Не погоджуючись з такими рішеннями відповідача, ОСОБА_2. звернулася до суду з позовом.

ДОВОДИ УЧАСНИКІВ СПРАВИ

7. Касаційна скарга обґрунтована тим, що згідно записів у трудовій книжці позивачка працювала в Березнегуватському СПТУ-35 з 20 вересня 1976 по 13 квітня 1988, на посаді лаборанта. В Переліку закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 4 листопада 1993 року № 909 посада «лаборант» не передбачена.

На дату звернення за призначенням пенсії позивачка працювала вчителем у Березнегуватській загальноосвітній школі та має загальний стаж 40 років 07 місяців 12 днів. Але на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пункту «е» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення» позивачу враховано страховий стаж тривалістю 29 років 00 місяців 21 день.

8. ОСОБА_2. відзиву на касаційну скаргу Снігурівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Миколаївської області на постанову Березнегуватського районного суду Миколаївської області від 18 вересня 2017 року та ухвалу Одеського апеляційного адміністративного суду від 21 листопада 2017 року не подано.

ДЖЕРЕЛА ПРАВА Й АКТИ ЇХ ЗАСТОСУВАННЯ

9. Закон України «Про пенсійне забезпечення»

Стаття 55. Окремі категорії працівників інших галузей народного господарства, які мають право на пенсію за вислугу років

Пунктом «е» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення» передбачено, що право на пенсію за вислугу років мають працівники освіти, охорони здоров'я та соціального забезпечення при наявності спеціального стажу роботи від 25 до 30 років за переліком, що затверджується у порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України, незалежно від віку.

10. Закон України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»

Пункт 7-1 Розділу XV Прикінцеві положення

Особам, які на день досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону, працювали в закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів «е» - «ж» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення», і мають страховий стаж (для чоловіків - 35 років, для жінок - 30 років) на таких посадах, а також якщо вони до цього не отримували будь-яку пенсію, при призначенні пенсії за віком виплачується грошова допомога, яка не підлягає оподаткуванню, у розмірі їх десяти місячних пенсій станом на день її призначення.

11. Перелік закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає права на пенсію за вислугу років, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 4 листопада 1993 року № 909

Зазначеним переліком визначено, що в загальноосвітніх навчальних закладах, військових загальноосвітніх навчальних закладах, музичних і художніх школах передбачені посади: вчителі, логопеди, вчителі-логопеди, вчителі-дефектологи, викладачі, сурдопедагоги, тифлопедагоги, вихователі, завідуючі та інструктори слухових кабінетів, директори, завідуючі, їх заступники з навчально-виховної (навчальної, виховної), навчально-виробничої частини або роботи з виробничого навчання, завідуючі навчальною і навчально-виховною частиною, соціальні педагоги (організатори позакласної та позашкільної виховної роботи з дітьми), практичні психологи, педагоги-організатори, майстри виробничого навчання, керівники гуртків, секцій, студій та інших форм гурткової роботи.

12. Порядок виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти. Затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 31 січня 2001 року № 78 «Про реалізацію окремих положень частини першої статті 57 Закону України «Про освіту», частини першої статті 25 Закону України «Про загальну середню освіту», частини другої статті 18 і частини першої статті 22 Закону України «Про позашкільну освіту»

4. Працівникам підприємств, установ, організацій, які крім основної роботи займалися викладацькою роботою у навчальних закладах обсягом не менше ніж 180 годин на навчальний рік, до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років зараховуються місяці, протягом яких проводилася викладацька робота.

Працівникам підприємств, установ, організацій, які крім основної роботи працювали за сумісництвом на посадах науково-педагогічних або педагогічних працівників з обсягом роботи не менше ніж на 0,25 посадового окладу (ставки заробітної плати), до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років зараховується період роботи на цих посадах.

13. Порядок обчислення страхового стажу, що дає право на призначення грошової допомоги, та її виплати, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2011 року № 1191 «Про затвердження Порядку обчислення страхового стажу, що дає право на призначення грошової допомоги, та її виплати»

2. До страхового стажу, що визначає право на виплату грошової допомоги, зараховуються періоди роботи в закладах та установах державної та комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів «е» і «ж» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення», що передбачені переліком закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 4 листопада 1993 року № 909 «Про перелік закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років».

5. Грошова допомога надається особам, яким починаючи з 1 жовтня 2011 року призначається пенсія за віком відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» та які на день досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 зазначеного Закону, працювали в закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів «е» - «ж» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення», і мають страховий стаж (для чоловіків - 35 років, для жінок - 30 років) на таких посадах, а також якщо вони до цього не отримували будь-яку пенсію.

ПОЗИЦІЯ ВЕРХОВНОГО СУДУ

Оцінка доводів учасників справи і висновків судів першої та апеляційної інстанції

14. Виходячи з аналізу вищезазначених норм, зарахування роботи на посаді вчителя до педагогічного стажу не ставиться в залежність від того, було це основним місцем роботи особи чи за сумісництвом, за умови, якщо викладацька робота за сумісництвом займає не менше ніж 180 годин на навчальний рік, а також якщо працівникам підприємств, установ, організацій, які крім основної роботи працювали за сумісництвом на посадах науково-педагогічних або педагогічних працівників з обсягом роботи не менше ніж на 0,25 посадового окладу (ставки заробітної плати), отже період роботи позивачки вчителем біології, креслення та вчителем по організації та технології за сумісництвом у період з 25 жовтня 1983 року по 13 квітня 1988 року зараховується до педагогічного стажу.

15. Враховуючи вищенаведене, твердження відповідача про те, що позивачка має страховий стаж на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пункту «е» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення» 29 років 00 місяців 21 день є безпідставним.

Висновки за результатами розгляду касаційної скарги

16. Оскільки зібраними по справі доказами підтверджено, що ОСОБА_2. на день досягнення пенсійного віку працювала вчителем у Березнегуватській загальноосвітній школі та має загальний страховий стаж більше 30 років на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів «е» - «ж» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення», суд першої інстанції, з яким погодився суд апеляційної інстанції, дійшов вірного висновку визнавши протиправним та скасувавши рішення Снігурівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Миколаївської області від 30 травня 2017 року № 8 про відмову у виплаті ОСОБА_2. грошової допомоги відповідно до пункту 7-1 розділу ХV Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування; зобов'язавши відповідача виплатити позивачці грошову допомогу у розмірі десяти місячних пенсій станом на день її призначення.

17. За таких обставин, колегія суддів приходить до висновку про те, що рішення судів першої та апеляційної інстанцій є законними і не підлягають скасуванню, оскільки суди, всебічно перевіривши обставини справи, вирішили спір у відповідності з нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин; в них повно відображені обставини, що мають значення для справи, висновок суду щодо встановлених обставин і правові наслідки є правильними, а доводи касаційної скарги його не спростовують.

18. З огляду на відсутність документально підтверджених судових витрат, понесених учасниками справи у зв'язку з переглядом справи в суді касаційної інстанції, судові витрати розподілу не підлягають.

Керуючись статтями 341, 345, 349, 350, 355, 356, 359 Кодексу адміністративного судочинства України,

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу Снігурівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Миколаївської області залишити без задоволення, а постанову Березнегуватського районного суду Миколаївської області від 18 вересня 2017 року та ухвалу Одеського апеляційного адміністративного суду від 21 листопада 2017 року - без змін.

Постанова суду касаційної інстанції є остаточною та оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач Н. В. Коваленко

Судді: Я. О. Берназюк

М. І. Гриців

Джерело: ЄДРСР 72486470
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку