open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
Справа № 243/5030/17
Моніторити
Постанова /22.05.2018/ Апеляційний суд Донецької області (м. Бахмут)Апеляційний суд Донецької області Ухвала суду /22.05.2018/ Апеляційний суд Донецької області (м. Бахмут)Апеляційний суд Донецької області Ухвала суду /05.04.2018/ Апеляційний суд Донецької області (м. Бахмут)Апеляційний суд Донецької області Ухвала суду /02.04.2018/ Апеляційний суд Донецької області (м. Бахмут)Апеляційний суд Донецької області Ухвала суду /12.03.2018/ Апеляційний суд Донецької області (м. Бахмут)Апеляційний суд Донецької області Ухвала суду /07.03.2018/ Апеляційний суд Донецької області (м. Бахмут)Апеляційний суд Донецької області Рішення /30.01.2018/ Слов'янський міськрайонний суд Донецької областіСлов'янський міськрайонний суд Донецької області Рішення /30.01.2018/ Слов'янський міськрайонний суд Донецької областіСлов'янський міськрайонний суд Донецької області Ухвала суду /06.06.2017/ Слов'янський міськрайонний суд Донецької областіСлов'янський міськрайонний суд Донецької області
emblem
Справа № 243/5030/17
Вирок /23.01.2018/ Верховний Суд Постанова /22.05.2018/ Апеляційний суд Донецької області (м. Бахмут)Апеляційний суд Донецької області Ухвала суду /22.05.2018/ Апеляційний суд Донецької області (м. Бахмут)Апеляційний суд Донецької області Ухвала суду /05.04.2018/ Апеляційний суд Донецької області (м. Бахмут)Апеляційний суд Донецької області Ухвала суду /02.04.2018/ Апеляційний суд Донецької області (м. Бахмут)Апеляційний суд Донецької області Ухвала суду /12.03.2018/ Апеляційний суд Донецької області (м. Бахмут)Апеляційний суд Донецької області Ухвала суду /07.03.2018/ Апеляційний суд Донецької області (м. Бахмут)Апеляційний суд Донецької області Рішення /30.01.2018/ Слов'янський міськрайонний суд Донецької областіСлов'янський міськрайонний суд Донецької області Рішення /30.01.2018/ Слов'янський міськрайонний суд Донецької областіСлов'янський міськрайонний суд Донецької області Ухвала суду /06.06.2017/ Слов'янський міськрайонний суд Донецької областіСлов'янський міськрайонний суд Донецької області

Справа № 243/5030/17

Провадження № 2/243/54/2018

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 січня 2018 року Слов’янський міськрайонний суд Донецької області у складі:

головуючого судді Кузнецова Р.В.,

при секретареві Малиновській І.Ю.,

за участю:

представника позивача ОСОБА_1,

відповідач ОСОБА_2,

представника відповідача ОСОБА_3,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Слов’янського міськрайонного суду Донецької області цивільну справу за позовом публічного акціонерного товариства «ДТЕК Донецькобленерго» до ОСОБА_2 про припинення дій, які порушують право та зобов’язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ :

01 червня 2017 року ПАТ «ДТЕК Донецькобленерго» звернулось до Слов’янського міськрайонного суду Донецької області з позовом до ОСОБА_2 про припинення дій, які порушують право та зобов’язання вчинити певні дії. В обґрунтування позову зазначено, що ПАТ «ДТЕК Донецькобленерго» належить повітряна лінія електропередач (ПЛ) 35 кВ «Райгородок - ОСОБА_4», яка була введена в експлуатацію в 1937 році.

Відповідно до п. 2 «Правил охорони електричних мереж», затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 04 березня 1997 року № 209, для створення нормальних умов експлуатації електричних мереж, забезпечення їх збереження та дотримання вимог техніки безпеки встановлюються охоронні зони. Пунктом 5 цих Правил передбачено, що охоронні зони електричних мереж встановлюються вздовж повітряних ліній електропередачі у вигляді земельної ділянки і повітряного простору, обмежених вертикальними площинами, що віддалені по обидві сторони лінії від крайніх проводів за умови невідхиленого їх положення. Для повітряних ліній напругою 35 кВ охоронна зона встановлена 15 метрів.

Враховуючи те, що земельна ділянка, яка належить позивачеві, розташована в охоронній зоні електричних мереж, на неї поширюються обмеження, встановлені вищевикладеними приписами чинного законодавства, в тому числі і заборона здійснювати будівництво житлових будинків.

20 березня 2017 року старшим майстром Слов'янської дільниці ліній електромереж Краматорські ВЕМ по дільниці ПЛ 35 кВ «Райгородок - ОСОБА_4», було встановлено що в охоронній зоні електричних мереж, у прольоті опор № 20 - № 21, проводиться будівництво.

28 березня 2017 року позивачем був виданий «Акт-заборона № 1» про заборону проведення будівельно-монтажних робіт в охоронній зоні ПЛ 35 кВ за адресою Донецька область, Слов'янський район, смт. Райгородок, вул. Центральна, 184, ОСОБА_2 власнику вказаної земельної ділянки.

03 травня 2017 року старшим майстром Слов'янської дільниці ліній електромереж Краматорські ВЕМ по дільниці ПЛ 35 кВ «Райгородок - ОСОБА_4», був повторно здійснений огляд опор № 20 - № 21 та встановлено, що будівництво під ПЛ напругою 35 кВ продовжується.

З наведеного є підстави вважати, що дані будівельно-монтажні роботи проводяться відповідачем самовільно, без належного оформлення у відповідних органах будь-яких проектних та узгоджувальних документів. Будівництво та розташування відповідачем вищевказаного приміщення в охоронній зоні ПЛ порушує законні інтереси позивача, а саме: унеможливлює нормальні умови експлуатації ним повітряної лінії та її належного обслуговування, що також, у свою чергу, загрожує припиненням електропостачання великій кількості побутових та промислових споживачів, створює загрозу безпеці населення.

Неправомірні дії відповідача з розташування (будівництва) вищезазначеного приміщення в межах охоронної зони повітряної лінії електропередач призвели до позбавлення позивача можливості належним чином використовувати належне йому майно (повітряну лінію електропередач), у зв'язку із чим позивач вимушений звернутися до суду з даним позовом.

Відповідач здійснюючи будівництво порушив законодавчо закріплене зобов'язання щодо дотримання спеціального режиму використання землі в межах встановленої охоронної зони, а відтак порушив охоронну зону високовольтної повітряної лінії напругою 35 кВ «Райгородок - ОСОБА_4».

Таким чином, в порушення вказаних норм відповідачем без погодження з позивачем згідно із ст. 33 ЗУ «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об'єктів» здійснюється самочинне будівництво в смт. Райгородок по вул. Центральна, 184 на неналежній позивачеві земельній ділянці.

Керуючись ст. 19 Закону України «Про електроенергетику», Закону України «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об'єктів», Правил охорони електричних мереж, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 04 березня 1997 року № 209, ст. 15, 16 ЦК України, позивач просив суд ухвалити рішення яким припинити дії відповідача які порушують права позивача, шляхом заборони ОСОБА_2 проводити будівництво та реконструкцію в межах охоронної зони повітряної лінії 35 кВ «Райгородок – ОСОБА_4», та зобов’язати його звільнити охоронну зону повітряної лінії електропередач 35 кВ «Райгородок – ОСОБА_4» шляхом знесення забудови, яка розташована під проводами (в прольоті опор № 20-21) за адресою: Донецька область, Слов’янський район, смт. Райгородок, вул. Центральна, 184 в межах охоронної зони.

Представник позивача ОСОБА_1, який діє на підставі довіреності № 301216-179/3п від 30 грудня 2016 року (а.с. 27), у судовому засіданні позовні вимоги підтримав та наполягав на їх задоволенні, пояснення надав аналогічні викладеним у позові. Зазначив також, що для повітряних ліній напругою 35 кВ охоронна зона встановлена 15 метрів. 04 квітня 2017 року відповідач звернувся до позивача із заявою про надання дозволу на будівництво житлового будинку на земельній ділянці яка підпадає під охоронну зону ВЛ 35 кВ. Позивач розглянув вказану заяву, та 05 травня 2017 року надав ОСОБА_2 письмову відповідь, в якій зазначив про заборону на проведення вказаних будівельних робіт. Наданий відповідачем звіт про технічний стан за результатами обстеження, згідно із яким відповідачем зводиться опорна стіна для запобігання зсуву ґрунту і подальшого руйнування житлового будинку та гаражу, розташованих на вказаній земельній ділянці, спростовується листом Державної архітектурно-будівельної інспекції у Донецькій області, згідно із яким, було встановлено, що відповідачем виконуються будівельні роботи саме з будівництва житлового будинку, підпірної стінки та реконструкції гаражу, без реєстрації повідомлення про початок виконання будівельних робіт. Вважає, що наданий відповідачем ОСОБА_5 приховує його справжні наміри. Крім того, витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку від 29 березня 2017 року, який представлений відповідачем суду, та який ним був наданий в ПАТ «ДТЕК Донецькобленерго» разом з іншими документами при зверненні із заявою про надання дозволу на проведення робіт з будівництва житлового будинку, згідно із яким охоронна зона навколо (вздовж) об’єкта енергетичної системи становить 0,0001 га, не відповідає дійсності, оскільки попереднім власником при оформленні технічної документації, межі земельної ділянки були погоджені із ПАТ «ДТЕК Донецькобленерго», де охоронна зона була встановлена – 0,1021 га. Наведене стверджується представленим позивачем витягом з Державного земельного кадастру про земельну ділянку від 26 липня 2017 року. Так, позивач після отримання ОСОБА_3 від 29 березня 2017 року та встановлення невідповідності наведених в ньому даних, звернувся до землевпорядної організації, після чого, до земельного кадастру були внесені відповідні зміни. Причини за яких виникли такі розбіжності йому невідомі.

Відповідач ОСОБА_2 у судовому засіданні проти задоволення позову заперечував. Зазначив, що коли 28 березня 2017 року йому був вручений акт-заборона, будівельні роботи вже велись. Вказаний акт він отримав про що склав відповідну розписку. Будівництво ним було розпочато до складання зазначеного акта. На час його складання, земельна ділянка виглядала так як це зображено на фото наданих позивачем. Він звернувся до ПАТ «ДТЕК Донецькобленерго» із заявою про узгодження будівництва житлового будинку, та надав відповідні документи. Втім, відповідь на вказану заяву ним отримано так і не було.

Представник відповідача ОСОБА_6, який діє на підставі договору про надання правових послуг від 19 липня 2017 року (а.с. 34), у судовому засіданні проти задоволення позову заперечував, та зазначив, що відповідачем було придбано вказану земельну ділянку із вже побудованими на ній житловим будинком та господарськими будівлями: гараж, альтанка, туалет, душ, що стверджується відповідною технічною документацією. Згідно із звітом про технічний стан за результатами обстеження, відповідачем зводиться саме опорна стіна для запобігання зсуву ґрунту і подальшого руйнування житлового будинку та гаражу, розташованих на вказаній земельній ділянці. Згідно із державним актом на право приватної власності на землю, вказана земельна ділянка передана для будівництва та обслуговування житлового будинку та господарських будівель.

Заслухавши учасників судового процесу, допитавши свідка, дослідивши матеріали справи і подані докази, суд, в межах заявлених позовних вимог (ст. 13 ЦПК України) встановив наступне.

Згідно із договором купівлі-продажу земельної ділянки від 27 липня 2013 року зареєстрованим в реєстрі за № 1588, та витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності №7008234 від 27 липня 2013 року, відповідач ОСОБА_2 є власником земельної ділянки кадастровий номер: 1424256200:04:000:0543, із цільовим призначенням для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), площею 0,14 га, яка розташована за адресою: Донецька область, Слов’янський район, смт. Райгородок, вул. Центральна (колишня – Радянська), 184.

Згідно із Державним актом на право приватної власності на землю № 499 від 11 січня 1998 року, вказана земельна ділянка передавалась для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель.

Згідно із договором купівлі-продажу будинку від 27 липня 2013 року зареєстрованим в реєстрі за № 1591, та витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності №7007756 від 27 липня 2013 року, відповідач ОСОБА_2 є власником житлового будинку А1, гаражу Б, альтанки В, туалету Д, душу Е, що розташовані за адресою: Донецька область, Слов’янський район, смт. Райгородок, вул. Центральна (колишня – Радянська), буд. 184.

Відповідно до технічного паспорту на садибний (індивідуальний) житловий будинок інвентаризаційна справа № 158, станом на 10 квітня 2016 року за адресою: Донецька область, Слов’янський район, смт. Райгородок, вул. Центральна (колишня – Радянська), буд. 184, розташовані такі об’єкти: житловий будинок – А2, мансарда – А1 , ганок, гараж – Б, альтанка – В, убиральня – Д, літній душ – Е.

Згідно із довідкою ПАТ «ДТЕК Донецькобленерго» № 74-74/658 від 26 травня 2017 року, на балансі ПАТ «ДТЕК Донецькобленерго» перебуває об’єкт основних коштів – ВЛ-35 КВ Райгородок - ОСОБА_4 отп. водозабір, інвентарний номер: КРС-10307312000/000 (а.с. 6).

Згідно із паспортом повітряної лінії електропередавання (для пл. напругою 35 кВ і вище) ПЛ Райгородок – ОСОБА_4, загальна довжина ПЛ становить – 10,8 км. із загальною кількістю опор – 70 штук (а.с. 9).

Відповідно до листа обходу ВЛ 35 кВ Райгородок - ОСОБА_4, 20 березня 2017 року був проведений обхід опор від опори № 1 до опори № 70, за наслідками якого було встановлено, зокрема будівництво в прольоті між опорами № 20 - № 21 (а.с. 9, 9 з.б.).

28 березня 2017 року представником енергопідприємства ПАТ «ДТЕК Донецькобленерго» м. Краматорськ був складений Акт-заборона № 1 про заборону проведення дудівельно-мантажних і земельних робіт на ділянці лінії електропередачі ВЛ 35 кВ Райгородок - ОСОБА_4, опори № 20-21, у зв’язку із проведенням вказаних робіт в охоронній зоні. В акті роз’яснено, про необхідність отримання дозволу на виконання таких робіт в ПАТ «ДТЕК Донецькобленерго» м. Краматорська. Даний акт був вручений під розписку відповідачеві ОСОБА_2 28 березня 2017 року (а.с. 10).

04 квітня 2017 року відповідач ОСОБА_2 звернувся до позивача із заявою в якій просив узгодити будівництво житлового будинку на належній йому земельній ділянці розташованій за адресою: Донецька область, Слов’янський район, смт. Райгородок, вул. Центральна (колишня – Радянська), 184, яка підпадає під охоронні зони ВЛ 35 кВ Райгородок - ОСОБА_4 та ВЛ 35 кВ Райгородок-Водозабір в прольотах опор № 20 - № 21 (а.с. 28).

05 травня 2017 року за № 60/2483/нс, ОСОБА_2 у відповідь на його заяву, позивачем було направлено листа в якому відповідачеві було повідомлено, що місце забудови житлового будинку за адресою: Донецька область, Слов’янський район, смт. Райгородок, вул. Центральна (колишня – Радянська), буд. 184, розташоване в охоронних зонах ВЛ-35кВ «Райгородок - ОСОБА_4», «Райгородок-Водозабір», і така забудова є порушенням «Правил охорони електричних мереж» затверджених постановою КМУ від 04 березня 1997 року № 209, а також роз’яснено положення пунктів 5, 8, 9 вказаних Правил. В листі позивачем також зазначено, що ПАТ «ДТЕК Донецькобленерго» не узгоджує будівництво житлового будинку, розташованого за адресою: Донецька область, Слов’янський район, смт. Райгородок, вул. Центральна (колишня – Радянська), буд. 184 (а.с. 29).

Згідно із ОСОБА_5 про технічний стан за результатами обстеження складеного ПП «Будівельна проектно-експертна компанія» експертом ОСОБА_7 в листопаді 2017 року на замовлення відповідача ОСОБА_2, у процесі обстеження ділянки за адресою: Донецька область, Слов’янський район, смт. Райгородок, вул. Центральна (колишня – Радянська), буд. 184, було виявлено необхідність спорудження опорної стіни для запобігання зсуву ґрунту та подальшого руйнування будівельних конструкцій житлового будинку та гаражу, розташованих на цій ділянці. Обстеження проведене з метою перевірки стану будівельних конструкцій споруди, ступеня їх надійності і можливості подальшої експлуатації та відповідності розміщення споруди – підпорної стіни.

Щодо перевірки законності зведення будівлі за адресою: Донецька область, Слов’янський район, смт. Райгородок, вул. Центральна, 184, Департаментом державної архітектурно-будівельної інспекції у Донецькі області, листом від 24 травня 2017 року за № 1005-03-1463, було повідомлено ПАТ «ДТЕК Донецькобленерго», про те, що відповідно до Порядку здійснення державного архітектурно-будівельного контролю, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 23 травня 2011 року № 553, посадовими особами Департаменту 23 травня 2017 року було здійснено виїзд для проведення позапланової перевірки дотримання вимог чинного законодавства в сфері містобудівної діяльності по вул. Центральна, 184, смт. Райгородок, Слов’янського району, Донецька область. Під час перевірки встановлено, що гр. ОСОБА_2 виконує будівельні роботи з будівництва житлового будинку, підпірної стінки та реконструкції гаражу по вул. Центральна, 184, смт. Райгородок, Слов’янського району, без реєстрації повідомлення про початок виконання будівельних робіт, що є порушенням п. 1 ч. 1 ст. 34 ЗУ «про регулювання містобудівної діяльності». За результатами перевірки, відносно ОСОБА_2 складений протокол про адміністративне правопорушення передбачене ч. 5 ст. 96 КУпАП. Департаментом готуються матеріали щодо притягнення ОСОБА_2 до адміністративної відповідальності. З метою усунення порушень вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності ОСОБА_2 надано припис № 22 від 23 травня 2017 року, яким власника зобов’язано усунути виявлені порушення.

Згідно із витягом з Державного земельного кадастру про земельну ділянку № НВ – 1402464462017 від 29 березня 2017 року, земельна ділянка для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, площею 0,1400 га, розташована за адресою: Донецька область, смт. Райгородок, вул. Центральна (колишня – Радянська), 184, власником якої є ОСОБА_2, має охоронну зону навколо (вздовж) об’єкта енергетичної системи – 0,0001 га. Державна реєстрація здійснена на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі ( на місцевості), 17 квітня 2013 року; ТОВ «Земкадастр» .

Згідно із технічною документацією із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), наданої для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд по вул. Радянська, буд. 184 в смт. Райгородок Слов’янського району Донецької області, встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) по вул. Радянська, 184 в смт Райгородок Слов’янського району Донецької області, ТОВ «Земкадастр» (ліцензія Держкомзему України серії АГ № 583237 від 14 квітня 2011 p., було виконано встановлення (відновлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) на підставі рішення Слов’янського міськрайонного суду Донецької області від 08 квітня 2013 року за № 2/243/848/2013 та згідно із договором №27/1 від 17 квітня 2013 року. Замовник - ОСОБА_8. На час обстеження в квітні 2013 року встановлено, що на земельній ділянці знаходиться капітальній житловий будинок з господарськими та побутовими спорудами в стадії незавершеного будівництва. Земельна ділянка знаходиться за адресою: вул. Радянська, 184 в смт Райгородок, Слов’янського району Донецької області, на землях житлової та громадської забудови Райгородоцької селищної ради і має загальну площу 0,1400 га забудованих земель; конфігурацію багатокутника; рельєф спокійний, рівнинний; під’їзний шлях: вулиця Радянська в смт Райгородок. Цільове призначення згідно із КВЦПЗ:В.02.01 - для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка).

В ході підготовчих робіт встановлено, що розміри та конфігурація земельної ділянки не співпадають з вказаними в «плані зовнішніх меж земельної ділянки» в державному акті серії ДН- 499 від 22 січня 1998 року за № 499, виданого попередній землевласниці гр. ОСОБА_9 Поворотні точки закріплено в натурі межовими знаками у вигляді частково дерев’яного паркану, частково металевої сітки та дерев’яних кілків в точках кутів повороту, що підлягають заміні в подальшому на постійні знаки встановленого зразка. Прийняття - передачу межових знаків, на зберігання оформлено відповідним актом, погодженим замовником і виконавцем.

Згідно із експлікацією земельних угідь на вказану земельну ділянку, загальна площа земельної ділянки встановлена – 0,1400 га. Зона дії обмежень, обтяжень (сервітутів) встановлена у 0,1021 га.

Згідно із планом меж зон обмеження і сервітуту земельної ділянки № 184 вул. Радянська, в смт. Райгородок, на території Райгородоцької селищної ради, Слов’янського району Донецької області, площа на якій діє обмеження, обтяження (сервітут) становить – 0,1021 га.

Згідно із клопотанням директора ТОВ «Земкадастр» ОСОБА_10, нею було здійснено звернення до Міськрайонного управління у Слов’янському районі та м. Слов’янську Головного управління Держгеокадастру в Донецькій області, про виправлення технічної помилки у відомостях Державного земельного кадастру допущених при видачі витягу.

26 липня 2017 року державним реєстратором був виданий витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку № НВ-1402688682017, в якому зазначено, що земельна ділянка для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, площею 0,1400 га, розташована за адресою: Донецька область, смт. Райгородок, вул. Центральна (колишня – Радянська), 184, власником якої є ОСОБА_2, має охоронну зону навколо (вздовж) об’єкта енергетичної системи – 0,1021 га.

Підстава для виникнення обмеження у використанні земельної ділянки: ЗУ «Про електроенергетику» від 16 жовтня 1997 року № 575/97-ВР, ЗУ «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об’єктів» від 09 липня 2010 року № 2480-VІ, постанова КМУ від 04 березня 1997 року № 209 «Про затвердження Правил охорони електричних мереж». Строк дії обмеження – безстроково.

Допитаний в ході судового розгляду свідок ОСОБА_11 показав, що він працює в ПАТ «ДТЕК Донецькобленерго» начальником служби ліній. В березні 2017 року при обході електролінії прольоту опор № 20 – 21, була виявлена робота спецтехніки, зокрема автокрану, в охоронній зоні. Про це йому повідомив майстер по телефону та у службовій записці. Наступного дня власнику земельної ділянки був виданий акт-заборона про заборону проведення будівництва, оскільки воно проводиться в охоронній зоні, яка для даного виду електромережі – 35 кВ становить 15 метрів від положення крайнього дроту в обидві сторони. Відповідачеві було роз’яснено, що без дозволу ПАТ «ДТЕК Донецькобленерго» проведення таких робіт заборонено. На час складання акту-заборони, на вказаній земельній ділянці під опорою був розташований капітально збудований гараж, та безпосередньо велося будівництво будинку, що є перешкодою для доступу спецтехніки для виконання ремонтних робіт електромережі.

Відповідно до ст. 4 Закону України «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об'єктів», відносини, пов'язані з наданням, використанням та охороною земель енергетики, регулюються Земельним кодексом України, законами України "Про охорону навколишнього природного середовища", "Про охорону земель", "Про електроенергетику", "Про альтернативні джерела енергії", "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку", "Про землеустрій","Про оренду землі", "Про порядок прийняття рішень про розміщення, проектування, будівництво ядерних установок і об'єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами, які мають загальнодержавне значення", цим Законом та іншими нормативно-правовими актами.

Згідно із ст. 1 ЗУ «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об'єктів», охоронні зони об'єктів енергетики - зона вздовж повітряних і кабельних ліній електропередачі, навколо електростанцій, трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів та пристроїв і магістральних теплових мереж, споруд альтернативної енергетики тощо для забезпечення нормальних умов їх експлуатації, запобігання ушкодженню, а також для зменшення їх негативного впливу на людей, суміжні землі, природні об'єкти та довкілля.

Згідно із ч. 2 ст. 22 ЗУ «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об'єктів», охоронні зони уздовж повітряних ліній електропередачі встановлюються у вигляді земельної ділянки і повітряного простору, обмежених вертикальними площинами, що віддалені по обидва боки ліній від крайніх проводів за умови невідхиленого їх положення на певній відстані залежно від напруги ліній електропередачі.

Стаття 112 Земельного Кодексу України встановлює, що охоронні зони створюються уздовж ліній зв'язку, електропередачі, земель транспорту, навколо промислових об'єктів для забезпечення нормальних умов їх експлуатації, запобігання ушкодження, а також зменшення їх негативного впливу на людей та довкілля, суміжні землі та інші природні об'єкти. Правовий режим земель охоронних зон визначається законодавством України.

Частиною 6 ст. 19 Закону України «Про електроенергетику» передбачено, що в охоронних зонах електричних мереж, а також інших особливо важливих об'єктів електроенергетики діють обмеження, передбачені законодавством України щодо використання земель. Розміщення споруд та інших об'єктів в охоронних зонах електричних і теплових мереж без здійснення передбачених нормативно-технічними документами технічних заходів безпеки не допускається.

Відповідно до ст. 32 Закону України «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об'єктів», власникам і користувачам земельних ділянок, фізичним та юридичним особам у межах спеціальних зон об'єктів енергетики без письмової згоди підприємств енергетики, у віданні яких перебувають ці мережі, а також без присутності їх представника забороняється виконувати земляні, будівельні та інші роботи, що можуть призвести до порушення безаварійного функціонування об'єктів електричних мереж.

Додаткові вимоги щодо особливого режиму використання земель у межах спеціальних зон об'єктів енергетики встановлюються Правилами охорони електричних мереж, які затверджуються Кабінетом Міністрів України, іншими нормативно-правовими актами.

Відповідно до ч. 1 ст. 24 ЗУ «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об'єктів», розміри охоронних та санітарно-захисних зон об'єктів енергетики залежно від їх конструкції та напруги встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до п. 4 Правил охорони електричних мереж, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 04 березня 1997 року № 209 (далі Правила), на період будівництва та експлуатації електричних мереж земельні ділянки надаються забудовникам відповідно до Земельного кодексу України. У межах охоронних зон землі у їх власників та користувачів не вилучаються, а використовуються з обмеженнями, передбаченими цими Правилами.

Пунктом 5 Правил встановлено, що охоронні зони електричних мереж встановлюються уздовж повітряних ліній електропередачі - у вигляді земельної ділянки і повітряного простору, обмежених вертикальними площинами, що віддалені по обидві сторони лінії від крайніх проводів за умови невідхиленого їх положення на відстань: для повітряних ліній напругою 35 кВ - 15 метрів.

За приписами п. п. 8, 9, 10 Правил, в охоронних зонах повітряних і кабельних ліній, трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів і пристроїв. Забороняється виконувати будь-які дії, що можуть порушити нормальну роботу електричних мереж, спричинити їх пошкодження або нещасні випадки, а саме: будувати житлові, громадські та дачні будинки; влаштовувати будь-які звалища; складати добрива, корми, торф, солому, дрова, інші матеріали; розпалювати вогнища; розташовувати автозаправні станції або інші сховища пально-мастильних матеріалів; накидати на струмопровідні частини об'єктів електричних мереж і наближати до них сторонні предмети, підніматися на опори повітряних ліній електропередачі, електрообладнання трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів і пристроїв, демонтувати їх елементи; саджати дерева та інші багаторічні насадження, крім випадків створення плантацій новорічних ялинок; влаштовувати спортивні майданчики для ігор, стадіони, ринки, зупинки громадського транспорту, проводити будь-які заходи, пов'язані з великим скупченням людей, не зайнятих виконанням дозволених у встановленому порядку робіт; запускати спортивні моделі літальних апаратів, повітряних зміїв; виконувати роботи із застосуванням ударних механізмів, скидати вантажі масою понад 5 тонн, скидати і зливати їдкі і ті, що спричиняють корозію, речовини, пально-мастильні матеріали (в охоронних зонах підземних кабельних ліній електропередачі);

У межах охоронних зон повітряних і кабельних ліній, трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів і пристроїв без письмової згоди енергопідприємств, у віданні яких перебувають ці мережі, а також без присутності їх представника забороняється: будівництво, реконструкція, капітальний ремонт, знесення будівель і споруд; здійснення усіх видів гірничих, вантажно-розвантажувальних, землечерпальних, підривних, меліоративних, днопоглиблювальних робіт, вирубання дерев, розташування польових станів, загонів для худоби, установлення дротяного загородження, шпалер для виноградників і садів, а також поливання сільськогосподарських культур; проїзд в охоронних зонах повітряних ліній електропередачі машин, механізмів загальною висотою з вантажем або без нього від поверхні дороги понад 4,5 метра; виконання земляних робіт на глибині понад 0,3 метра, а на орних землях - на глибині понад 0,45 метра, а також розрівнювання ґрунту (в охоронних зонах підземних кабельних ліній електропередачі) .

Роботи в охоронних зонах виконуються відповідно до Умов проведення робіт у межах охоронних зон електричних мереж згідно з додатком до цих Правил.

Енергопідприємства видають письмові дозволи на використання охоронних зон підприємствам і приватним особам, які виконують будівництво, капітальний ремонт, реконструкцію будинків та споруд поблизу електричних мереж - за умови наявності у проектно-кошторисній документації заходів щодо збереження електричних мереж.

Відповідно до ст. 26 ЗУ «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об'єктів», система заходів щодо дотримання правового режиму земель енергетики та спеціальних зон об'єктів енергетики включає визначення та встановлення в натурі (на місцевості), у разі необхідності, спеціальних зон земель енергетичної системи; встановлення обмежень та обтяжень для власників і користувачів земельних ділянок у межах спеціальних зон земель енергетичної системи; державний контроль за дотриманням правового режиму використання земель спеціальних зон.

Система заходів щодо дотримання правового режиму земель спеціальних зон об'єктів енергетики здійснюється відповідно до затверджених проектів будівництва та документації із землеустрою щодо організації і встановлення територій спеціальних зон з визначенням обмежень та обтяжень, сервітутів для власників і користувачів земельних ділянок і письмово укладеного договору земельного сервітуту.

Відповідно до ст. 111 Закону України «Про Державний земельний кадастр», ст. ст. 50, 53 Закону України «Про землеустрій» встановлюються обмеження, які зазначаються в документації по землеустрою та затверджуються міською радою.

Згідно із ст. 30 Закону України «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об'єктів», власники і користувачі земельних ділянок у спеціальних зонах об'єктів енергетики мають право самостійно господарювати на земельних ділянках з дотриманням установлених обмежень та обтяжень; на відшкодування збитків, завданих внаслідок виконання планових та аварійно-відновлювальних робіт.

Власники і користувачі земельних ділянок у спеціальних зонах об'єктів енергетики зобов'язані здійснювати господарську та інші види діяльності на зазначених земельних ділянках з дотриманням вимог цього Закону.

Статтею 25 ЗУ «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об'єктів» встановлено, що спеціальні зони об'єктів енергетики зазначаються у схемах землеустрою і техніко-економічному обґрунтуванні використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектах землеустрою щодо організації і встановлення меж територій природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення, оздоровчого, рекреаційного, історико-культурного, лісогосподарського призначення, земель водного фонду та водоохоронних зон, обмежень у використанні земель та їх режимоутворюючих об'єктів, проектах землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь, проектах землеустрою щодо відведення земельних ділянок, технічній документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), іншій визначеній законом документації із землеустрою.

Межі спеціальних зон об'єктів енергетики зазначаються у документації із землеустрою з часу надання земельної ділянки для будівництва відповідного об'єкта та, у разі необхідності, встановлюються в натурі (на місцевості) і позначаються відповідними попереджувальними знаками.

Власникам і користувачам земельних ділянок, на які встановлено обмеження та обтяження, видається кадастровий план їх земельних ділянок з нанесеними межами спеціальних зон, а також письмовий перелік обмежень та обтяжень щодо використання земель у цих зонах.

Власники і користувачі земельних ділянок, місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, підприємства, що експлуатують об'єкти енергетики, повинні вживати заходів щодо охорони об'єктів енергетики та дотримання встановлених обмежень та обтяжень у використанні земель у межах спеціальних зон, передбачених документацією із землеустрою.

Особи, на користь яких встановлені обмеження щодо використання земель у межах охоронних та інших зон об'єктів енергетики, повинні вимагати від власників і користувачів земельних ділянок дотримання таких обмежень та обтяжень.

Спори щодо порядку використання земель у межах охоронних та інших зон об'єктів енергетики вирішуються в судовому порядку відповідно до закону.

Дослідженими в ході судового розгляду, в силу положень ст. 81 ЦПК України доказами встановлено, що відповідач ОСОБА_2 є власником земельної ділянки кадастровий номер: 1424256200:04:000:0543, із цільовим призначенням для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), площею 0,14 га, яка розташована за адресою: Донецька область, Слов’янський район, смт. Райгородок, вул. Центральна (колишня – Радянська), 184, а також розташованих на ній споруд. На вказаній земельній ділянці розміщена частина об’єкту ВЛ-35 КВ Райгородок - ОСОБА_4 отп. водозабір, інвентарний номер: КРС-10307312000/000, що перебуває на балансі позивача ПАТ «ДТЕК Донецькобленерго». 20 березня 2017 року був проведений обхід опор від опори № 1 до опори № 70, за наслідками якого виявлено проведення будівництва в прольоті між опорами № 20 - № 21, у зв’язку із чим, 28 березня 2017 року позивачем був складений Акт-заборона № 1 про заборону проведення дудівельно-мантажних і земельних робіт на ділянці лінії електропередачі ВЛ 35 кВ Райгородок - ОСОБА_4, опори № 20-21, у зв’язку із тим, що будівництво проводиться в охоронній зоні. Того ж дня вказаний акт був вручений відповідачеві із роз’ясненням, про необхідність отримання дозволу на виконання таких робіт в ПАТ «ДТЕК Донецькобленерго».

04 квітня 2017 року відповідач ОСОБА_2 звернувся до позивача із заявою в якій просив узгодити будівництво житлового будинку на належній йому земельній ділянці розташованій за адресою: Донецька область, Слов’янський район, смт. Райгородок, вул. Центральна (колишня – Радянська), 184, яка підпадає під охоронні зони ВЛ 35 кВ Райгородок - ОСОБА_4 та ВЛ 35 кВ Райгородок-Водозабір в прольотах опор № 20 - № 21. Зазначені обставини сторонами не оспорюються.

В наданих у судовому засіданні поясненнях відповідачем також зазначено, що будівельні роботи ним були розпочаті до складання акту-заборони від 28 березня 2017 року, та земельна ділянка мала вигляд як це зазначено на фото наданих позивачем.

Відповідно до п. п. 10,11 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 9 від 1 листопада 1996 року « Про застосування Конституції України при здійсненні правосуддя», Конституційні положення про законність судочинства та рівність усіх учасників процесу перед законом і судом ( ст. 129 Конституції) зобов'язують суд забезпечити всім їм рівні можливості щодо надання та дослідження доказів, заявлення клопотань та здійснення інших процесуальних прав. При вирішенні цивільних справ суд має виходити з поданих сторонами доказів.

Суд виходить з вимог ст.ст. 12, 81 ЦПК України, відповідно до яких цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов’язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно із ч. 1 ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

За приписами статті 89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об’єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв’язок доказів у їх сукупності.

Суд критично ставиться до посилань відповідача про те, що ним не було отримано відповідь позивача на його заяву про узгодження будівництва житлового будинку, в якій йому фактично було відмовлено у наданні дозволу на проведення такого виду робіт. Судом достовірно встановлено, що відповідачу було відомо про заборону проведення будівельно-монтажних і земельних робіт на ділянці лінії електропередачі ВЛ 35 кВ Райгородок - ОСОБА_4, опори № 20-21 без відповідного дозволу. Так, про заборону проведення таких робіт йому було роз’яснено в акті-забороні, а також у приписі № 22 виданому Департаментом державної архітектурно-будівельної інспекції у Донецькі області 23 травня 2017 року, з метою усунення порушень вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності. Доказів на спростування такого висновку суду відповідачем не надано

Суд приймає до уваги відомості зазначені в листі Департаменту державної архітектурно-будівельної інспекції у Донецькі області, щодо перевірки законності зведення будівлі за адресою: Донецька область, Слов’янський район, смт. Райгородок, вул. Центральна, 184 в ході якої було встановлено, що ОСОБА_2 виконує будівельні роботи з будівництва житлового будинку, підпірної стінки та реконструкції гаражу по вул. Центральна, 184, смт. Райгородок, Слов’янського району, без реєстрації повідомлення про початок виконання будівельних робіт, що є порушенням п. 1 ч. 1 ст. 34 ЗУ «про регулювання містобудівної діяльності», оскільки вони знаходять своє підтвердження у відомостях, що містяться в інших досліджених судом доказах, не суперечать одне одному та узгоджуються між собою.

Наданий відповідачем ОСОБА_5 про технічний стан за результатами обстеження складеного ПП «Будівельна проектно-експертна компанія» експертом ОСОБА_7 в листопаді 2017 року, свідчить лише про доцільність спорудження опорної стіни для запобігання зсуву ґрунту та подальшого руйнування будівельних конструкцій житлового будинку і гаражу, розташованих на вказаній ділянці, та жодним чином не спростовує той факт, що окрім опорної стіни відповідачем проводяться інші будівельні роботи, чи правомірність здійснення таких робіт без реєстрації повідомлення про їх початок та отримання відповідного дозволу.

Статтею 111 ЗУ «Про державний земельний кадастр» передбачено, що законом, прийнятими відповідно до нього нормативно-правовими актами, договором, рішенням суду можуть бути встановлені такі обмеження у використанні земель:

а) умова розпочати і завершити забудову або освоєння земельної ділянки протягом встановлених строків;

б) заборона на провадження окремих видів діяльності;

в) заборона на зміну цільового призначення земельної ділянки, ландшафту;

г) умова здійснити будівництво, ремонт або утримання дороги, ділянки дороги;

ґ) умова додержання природоохоронних вимог або виконання визначених робіт;

д) умови надавати право полювання, вилову риби, збирання дикорослих рослин на своїй земельній ділянці в установлений час і в установленому порядку.

Обтяження прав на земельні ділянки (крім обтяжень, безпосередньо встановлених законом) підлягають державній реєстрації в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно у порядку, встановленому законом.

Обмеження у використанні земель (крім обмежень, безпосередньо встановлених законом та прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами) підлягають державній реєстрації в Державному земельному кадастрі у порядку, встановленому законом, і є чинними з моменту державної реєстрації.

Обмеження у використанні земель, безпосередньо встановлені законами та прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами, є чинними з моменту набрання чинності нормативно-правовими актами, якими вони були встановлені.

Відомості про обмеження у використанні земель зазначаються у проектах землеустрою щодо відведення земельних ділянок, технічній документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки, кадастрових планах земельних ділянок, іншій документації із землеустрою. Відомості про такі обмеження вносяться до Державного земельного кадастру"

Виходячи з вимог цивільного процесуального законодавства, відповідач повинен подати належні та допустимі докази на обґрунтування тих обставин на які він посилається як на підставу своїх заперечень, і на підставі яких суд в подальшому встановить наявність підстав для задоволення позову чи відмови у його задоволенні.

Суд не приймає наданий відповідачем витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку в якому зазначено, що охоронна зона навколо (вздовж) об’єкта енергетичної системи становить 0,0001 га. як належний та допустимий доказ виходячи з такого.

Так, у витязі з Державного земельного кадастру про земельну ділянку № НВ – 1402464462017 зазначено, що земельна ділянка для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, площею 0,1400 га, розташована за адресою: Донецька область, смт. Райгородок, вул. Центральна (колишня – Радянська), 184, має охоронну зону навколо (вздовж) об’єкта енергетичної системи – 0,0001 га.

Державна реєстрація здійснена на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі ( на місцевості), 17 квітня 2013 року; ТОВ «Земкадастр».

Даний витяг сформований 29 березня 2017 року.

Досліджені у судовому засіданні матеріали технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), наданої для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд по вул. Радянська, буд. 184 в смт. Райгородок Слов’янського району Донецької області, складеної ТОВ «Земкадастр» від 14 квітня 2011 року свідчать про те, що зона дії обмежень, обтяжень (сервітутів) становить - 0,1021 га.

Такі дані зокрема містяться в експлікації земельних угідь та плані меж зон обмеження і сервітуту земельної ділянки № 184 вул. Радянська, в смт. Райгородок, на території Райгородоцької селищної ради, Слов’янського району Донецької області, де площа на якій діє обмеження, обтяження (сервітут) зазначена – 0,1021 га.

Із клопотання директора ТОВ «Земкадастр» ОСОБА_10, встановлено, що у відомостях Державного земельного кадастру при видачі вказаного витягу було допущено технічну помилку.

Натомість, 26 липня 2017 року державним реєстратором був виданий новий витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку № НВ-1402688682017, в якому зазначено, що охоронна зона навколо (вздовж) об’єкта енергетичної системи становить саме 0,1021 га.

У зв’язку із наведеним, суд не може прийняти наданий відповідачем витяг як належний та допустимий доказ на підставі якого суд встановлює наявність підстав для задоволення позову чи відмови у його задоволенні.

Крім того, як вже зазначалось, статтею 111 ЗУ «Про державний земельний кадастр» передбачено, що обмеження у використанні земель, безпосередньо встановлені законами та прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами, є чинними з моменту набрання чинності нормативно-правовими актами, якими вони були встановлені.

В пункті 5 Правил охорони електричних мереж, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 04 березня 1997 року № 209 законодавцем чітко встановлено, що охоронна зона електричних мереж уздовж повітряних ліній електропередачі - у вигляді земельної ділянки і повітряного простору, обмежених вертикальними площинами, що віддалені по обидві сторони лінії від крайніх проводів за умови невідхиленого їх положення на відстань для повітряних ліній напругою 35 кВ становить 15 метрів.

За таких обставин, всебічно і повно перевіривши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для вирішення справи по суті, аналізуючи норми діючого законодавства, суд приходить до висновку, що діями відповідача порушуються вимоги Закону України «Про електроенергетику», Закону України «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об'єктів», Правил охорони електричних мереж, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 4 березня 1997 року №209, оскільки здійснюючи будівництво на вказаній земельній ділянці, ОСОБА_2 зобов'язаний був врахувати наявність та межі охоронних зон і здійснювати будівництво не ближче ніж 15 метрів до повітряного простору, обмеженого вертикальними площинами, що віддалені по обидві сторони лінії від крайніх проводів опор № 20-21. Крім того, спорудження відповідачем будівель в охоронній зоні лінії електропередач порушує права та інтереси позивача, як власника лінії електропередач щодо умов її експлуатації та технічного обслуговування, а тому позовні вимоги ПАТ «ДТЕК Донецькобленерго» підлягають повному задоволенню.

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат суд виходив з наступного.

Відповідно до п. 8 статті 6 ЗУ «Про судовий збір», розподіл судового збору між сторонами та перевірка повноти сплати судового збору здійснюються відповідно до процесуального законодавства.

Згідно із ч. 1 ст. 141 ЦПК України, яка передбачає розподіл судових витрат між сторонами , судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

При зверненні до суду із даним позовом, позивачем був сплачений судовий збір у розмірі 1600 грн. 00 коп. (а.с. 1).

Враховуючи, що позовні вимоги ПАТ «ДТЕК Донецькобленерго» судом повністю задоволені, понесені позивачем та документально підтверджені витрати по сплаті судового збору у сумі 1 600 грн. 00 коп., підлягають стягненню з відповідача на його користь.

Керуючись ст.ст. 4, 12, 81, 258, 259, 263,264, 265, 280, 281 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ :

Позов Публічного акціонерного товариства «ДТЕК Донецькобленерго» до ОСОБА_2 про припинення дій, які порушують право та зобов’язання вчинити певні дії - задовольнити.

Заборонити ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, проводити будівництво та реконструкцію в межах охоронної зони повітряної лінії 35 кВ «Райгородок – ОСОБА_4».

Зобов’язати ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, звільнити охоронну зону повітряної лінії електропередач 35 кВ «Райгородок – ОСОБА_4» шляхом знесення забудови, яка розташована під проводами (в прольоті опор № 20-21) за адресою: Донецька область, Слов’янський район, смт. Райгородок, вул. Центральна, 184 в межах охоронної зони.

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, паспорт серії ВС № 246378, виданий 31 березня 2000 року Слов’янським РВ УМВС України в Донецькій області, який мешкає за адресою: Донецька область, Слов’янський район, смт. Райгородок, вул. Набережна, буд. 14 на користь Публічного акціонерного товариства «ДТЕК Донецькобленерго» витрати по сплаті судового збору в сумі 1600,00 грн. (одна тисяча шістсот грн. 00 коп.) на п/р 26000962507828 у ПАТ ПУМБ у Донецькій області, МФО 334851, код ЄДРПОУ 00131268.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення суду може бути подано апеляційну скаргу до Апеляційного суду Донецької області через Слов’янський міськрайонний суд Донецької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Суддя Слов’янського

міськрайонного суду ОСОБА_12

Джерело: ЄДРСР 71992593
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку