open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 452/1857/17

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

"15" листопада 2017 р. м.Самбір

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

у складі головуючого - судді Кравціва В.І., розглянувши у порядку ч. 2 ст. 158 та ч. 2 ст. 197 ЦПК України (за відсутності осіб, які беруть участь у справі та нездійснення фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу) цивільну справу за позовом розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання права власності на спадкове майно,

встановив:

ОСОБА _1 21 липня 2017 року пред'явив позов до ОСОБА_2 про визнання права на спадкове майно, а саме, на земельну частку (пай), розміром 1,22 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі на місцевості в спілці власників селянських господарств «Корналовицька», яка розташована у с. Корналовичі на території Новокалинівської міської ради Самбірського району Львівської області, у порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3, котра померла ІНФОРМАЦІЯ_1.

У обґрунтування своїх позовних вимог посилався на те, що після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина, зокрема, на земельну частку (пай) і він, будучи її сином та спадкоємцем за законом звернувся до державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини та видачу свідоцтва про право на спадкове майно, державний нотаріус прийняв його заяву про прийняття спадщини, провів реєстрацію спадкової справи та роз'яснив, що перешкодою у видачі свідоцтва про право на спадщину є те, що сертифікат на право приватної власності на землю ( середню земельну частку) є старого зразка, а тому видати свідоцтво про право на спадщину не може.

Від представника позивача ОСОБА_4 надійшла заява про розгляд справи за його і позивача відсутності та підтримання позовних вимог.

Відповідач ОСОБА_2 подала заяву про розгляд справи за її відсутності та визнання позову.

Згідно ст. 27 ЦПК України особи, які беруть участь у справі, мають право, зокрема, брати участь у судових засіданнях.

Відповідно до ст. 158 цього Кодексу розгляд судом цивільної справи відбувається в судовому засіданні з обов'язковим повідомленням осіб, які беруть участь у справі.

Особа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності.

Статтею 197 ЦПК України встановлено, що у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Ураховуючи наведене, суд постановив ухвалу про розгляд даної справи за відсутності осіб, які беруть участь у справі та нездійснення фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Дослідивши всі обставини справи та перевіривши їх доказами, суд дійшов висновку про задоволення позову з таких підстав.

Із свідоцтва про народження та рішення Самбірського міськрайонного суду Львівської області від 16 березня 2015 року вбачається, що ОСОБА_1 є сином ОСОБА_3 (а. с. 7, 8).

Із свідоцтва про смерть та витягу із спадкового реєстру відомо, що ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Корналовичі Самбірського району. (а. с. 6, 11).

Правилами статтей 548 та 549 ЦК Української РСР, який був чинний на час відкриття спадщини, встановлено, що для набуття права на спадщину необхідно, щоб спадкоємець її прийняв.

Визнається, що спадкоємець прийняв спадщину, зокрема, якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном.

Згідно довідки, виданої виконавчим комітетом Новокалинівської міської ради Самбірського району Львівської області відомо, що ОСОБА_3, котра померла ІНФОРМАЦІЯ_1 постійно до дня смерті проживала по АДРЕСА_1; позивач ОСОБА_1, маючи на руках правовстановлюючий документ на вказаний пай вступив в управління та володіння спадковим майном після смерті його матері ОСОБА_3 (а.с.9).

Рудківська державна нотаріальна контора відмовила спадкоємцю за законом ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину після смерті матері ОСОБА_3 з посиланням на те, що спадкодавець за життя не виготовила сертифікат на земельну частку (пай) нового зразка (а. с. 10).

У п. 23 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.05.2008 року № 7 «Про судову практику у справах про спадкування» роз'яснено, що у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Із розпорядження голови Самбірської районної державної адміністрації від 07.05.1997 року № 310 «Про видачу сертифікатів на право на земельну частку (пай) особам, що мають право на середню земельну частку згідно статті 6 Земельного Кодексу України по Корналовицькій сільській раді» вбачається, що було затверджено середню земельну частку (пай) в умовних кадастрових гектарах розміром по 1,82 га кожна без визначення меж цієї частки в натурі та зобов'язано відділ земельних ресурсів зареєструвати і видати сертифікати на право на земельну частку (пай) громадянам України - особам, що мають право на середню земельну частку в Корналовицькій спілці власників селянських господарств згідно додатку в тому, що їм належить право на середню земельну частку (пай), яка перебуває у колективній власності Корналовицької спілки власників селянських господарств (Додаток № 2) (а.с. 12 ).

Із вказаного додатку відомо, що ОСОБА_3 мала право за земельну частку (пай) розміром 1,22 га (а. с. 13).

Згідно сертифіката на право приватної власності на землю (середню земельну частку) ОСОБА_3 була передана у приватну власність земельна ділянка площею 1,22 га без контурного визначення зовнішніх меж на місцевості, яка розташована на території с. Корналовичі Корналовицької сільської ради і призначена для ведення селянського (фермерського) або колективного господарства (а.с. 6).

Із витягу з книги реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) по Корналовицькій сільській раді відомо, що 22.05.1997 зареєстровано сертифікат, виданий ОСОБА_3, на право на земельну частку (пай) розміром 1,22 в умовних кадастрових гектарах у Корналовицькый СВСГ (а. с. 11).

Отже, внаслідок смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина на вказану земельну частку (пай), яку прийняв її син, фактично вступивши в управління та користування спадковим майном.

Відповідно до ст. 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Із рішення Новокалинівської міської ради Самбірського району Львівської області від 11 серпня 2015 року № 430 відомо, що Новокалинівська міська рада вирішила об'єднатися з територіальними громадами сіл, у тому числі села Корналовичі Корналовицької сільської ради в територіальну громаду з центром у місті Новий Калинів та повноваження, зокрема, Корналовицької сільської ради, припинено з моменту набуття повноважень новообраними органами місцевого самоврядування, міським головою територіальної громади, утвореної внаслідок добровільного об'єднання .

Ураховуючи наведене, право ОСОБА_1 на спадщину, що складається із вказаної земельної частки (паю) на території с. Корналовичі Новокалинівської міської ради, доведено і воно підлягає захисту шляхом визнання за позивачем права власності на це майно.

Керуючись ст. 208, 209, 212 - 215 ЦПК України, суд

ухвалив:

Позов ОСОБА_1 задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 у порядку спадкування за заповітом після смерті його матері ОСОБА_3, котра померла ІНФОРМАЦІЯ_1, право власності на середню земельну частку (пай), яка перебуває у колективній власності Корналовицької спілки власників селянських господарств, площею 1,22 га без контурного визначення зовнішніх меж на місцевості, яка розташована на території АДРЕСА_2 і призначена для ведення селянського (фермерського) або колективного господарства.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не буде подано, та може бути оскаржено в апеляційному порядку до апеляційного суду Львівської області шляхом подання апеляційної скарги через суд першої інстанції, який ухвалив рішення, протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя

Джерело: ЄДРСР 71747594
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку