open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 636/4168/17

Провадження № 2/636/349/18

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 січня 2017 року Чугуївський міський суд Харківської області у складі: головуючого - судді Слурденко О.І., за участю секретаря судового засідання - Шилової І.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Чугуєві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням,-

ВСТАНОВИВ:

27.11.2017 року позивач звернувся до суду з позовною заявою про визнання ОСОБА_2таким, що втратив право користування житловим приміщенням - 1/2 частиною будинку АДРЕСА_1

В позовній заяві посилається на те, що згідно договору купівлі-продажу від 10.03.2001 року, йому на праві приватної власності належить 1/2 частка вказаного будинку.

У зазначеній 1/2 частці будинку з 30.03.2006 року зареєстрований відповідач ОСОБА_2, який на момент цієї реєстрації був чоловіком її доньки.

Також, вказує на те, що відповідач не проживає за місцем своє реєстрації з 2006 року, та не є членом сім'ї. В добровільному порядку з реєстрації не знімається.

У зв'язку з реєстрацією відповідача в будинку, він не має можливості оформити житлову субсидію, а також скористатись правом на вільне володіння, користування та розпорядження належним йому майном - 1/2 часткою зазначеного будинку.

Тому, просить суд визнати відповідача таким, що втратив право користування вказаним житловим приміщенням.

В судове засідання відповідач повторно не з'явився, про дату, час та місце його проведення повідомлявся належним чином, причину своєї неявки суду не доповів, відзив або заперечення на позов не подавав.

В судовому засіданні позивач та його представник за дорученням Чугуївського МЦ з надання безоплатної вторинної допомоги - адвокат Мазницький М.М., підтримали позовні вимоги як обґрунтовані та просили задовольнити їх в повному обсязі, а також не заперечували проти ухвалення заочного рішення по справі. Також, позивач пояснив те, що відповідач не проживає у вказаному будинку більше ніж останні 6 місяців, а саме з 2006 року.

Враховуючи наведене суд вважає за можливе розглянути справу в заочному порядку, що відповідає вимогам передбаченим ст. 280 ЦПК України.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до наступного.

Відповідно до договору купівлі-продажу від 10.03.2001 року, який посвідчено державним нотаріусом Чугуївської державної нотаріальної контори Слюніним О.М. та зареєстровано в реєстрі за № 2-225, позивачу на праві приватної власності належить 1/2 частка будинку АДРЕСА_2

Згідно довідки, яка видана від 18.09.2017 року головою Вуличного комітету "Молодіжний" - ОСОБА_6, а також за підписами сусідів, у зазначеному будинку зареєстрований та фактично проживає ОСОБА_1, та зареєстрований, але фактично не проживає ОСОБА_2.

Відповідно до ксерокопії домової книги будинку АДРЕСА_1 у цьому будинку з 30.03.2006 зареєстрований ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Тобто, відповідач не проживає по вказаній адресі більше 6 останніх місяців, не бере участі у сплаті комунальних послуг, не приймає участі в утриманні будинку у належному стані, тощо.

Оскільки в 1/2 частці будинку АДРЕСА_1, зареєстрований відповідач, то позивач не може оформити житлову субсидію, а також не може в повній мірі реалізувати своє право на вільне володіння, користування та розпорядження вказаним майном.

Відповідно до ст. ст. 316, 317 ЦК України, право власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб. Власникові належить право володіння, користування та розпорядження своїм майном.

Вимогами ст. 71 Житлового кодексу України встановлено 6-ти місячний строк збереження житлового приміщення за тимчасово відсутнім наймачем або членом його родини, а також вичерпаний перелік випадків за якими за особою, що тимчасово відсутня, зберігається житлове приміщення понад шести місяців.

Згідно до ст. 72 ЖК України визнання особи, яка втратила право на користування житловим приміщенням внаслідок відсутності особи більш встановлених строків здійснюється в судовому порядку.

Таким чином, суд приходить до висновку про задоволенню позовних вимог, як таких, що знайшли своє об'єктивне підтвердження.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. ст. ст. 12, 76, 81, 259, 263-265, 268, 280-283, 354 ЦПК України, ст. 56 СК України, ст.ст. 61-65, 71, 72 Житлового кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2, про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням, - задовольнити.

Визнати ОСОБА_2, який народився ІНФОРМАЦІЯ_2 року, паспорт серії НОМЕР_1, таким, що втратив право користування житловим приміщенням - 1/2 часткою будинку, що розташований по АДРЕСА_1

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано відповідачем протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення може бути оскаржене до судової палати з цивільних справ апеляційного суду Харківської області шляхом подачі апеляції через суд першої інстанції протягом 30 днів з дня його проголошення.

Суддя

Джерело: ЄДРСР 71743690
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку