open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 640/5404/17

н/п 2/640/226/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 січня 2018 року

Київський районний суд міста Харкова у складі:

головуючого судді Нев'ядомського Д.В.

при секретарі Коломойцеві М.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Харкова цивільну справу за позовом Управління служб у справах дітей Департаменту праці та соціальної політики Харківської міської ради в інтересах малолітньої дитини: ОСОБА_1 до ОСОБА_2 ,ОСОБА_3 про відібрання дитини від батьків без позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання малолітньої дитини,-

В С Т А Н О В И В:

Управління служб у справах дітей Департаменту праці та соціальної політики Харківської міської ради звернулося до суду в інтересах малолітньої дитини: ОСОБА_1 до ОСОБА_2 ,ОСОБА_3 про відібрання дитини від батьків без позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання малолітньої дитини.

В обґрунтування позову, представник позивача вказав, що малолітня ОСОБА_1 перебуває на обліку Служби у справах дітей по Київському району УССД (далі - Служба), як дитина, яка опинилась у складних життєвих обставинах з підстави проживання в сім'ї, в якій батьки ухиляються від виконання своїх батьківських обов'язків.

Батьки дитини: ОСОБА_2 та ОСОБА_3 разом зі своєю дочкою мешкають за адресою: АДРЕСА_1.

27.12.2016 року до Служби надійшло повідомлення від адміністрації КЗОЗ «Харківська міська багатопрофільна лікарня № 18» (далі - ХМБЛ № 18), що 26.12.2016 о 16.35 до закладу, по акту про знайдену дитину, була доставлена ОСОБА_1. В акті повідомлялось, що мати дитини, знаходячись в стані сильного алкогольного сп'яніння, залишила дитину у малознайомих нетверезих чоловіків, які і звернулись до правоохоронних органів.

Мати дитини не надала пояснень щодо даного випадку, посилаючись на неправомірні дії представників поліції.

До Служби звернувся батько малолітньої, ОСОБА_3, з проханням повернути малолітню дочку, ОСОБА_1, зі ХМБЛ № 18. ОСОБА_3 повідомив, що мати дитини була у нетверезому стані, тому дочка залишилась без її догляду. В своїй заяві від 27.12.2016 ОСОБА_3 обіцяв забрати доньку з лікарні на постійне проживання та виховання за місцем його реєстрації: АДРЕСА_2. Цього ж дня працівниками Служби у справах дітей по Шевченківському району УССД було проведено обстеження умов проживання за вищевказаною адресою. Під час обстеження, встановлено, що умови для фізичного та розумового розвитку дитини створені. Мати ОСОБА_3, ОСОБА_4, не заперечує проти проживання сина та онуки разом з нею. Малолітня ОСОБА_1 28.12.2016 була повернута батькові, але всупереч вимогам Служби, батько повернув дитину проживати до матері, яка веде асоціальний спосіб життя, в антисанітарні житлові умови.

За рекомендацією лікарів 18.02.2017 малолітня ОСОБА_1 була влаштована до обласного дитячого санаторію, де перебувала до 28.02.2017. Після закінчення терміну перебування дитини в санаторії, дівчинка не приступила до навчання у Харківській загальноосвітній школі №5, на телефонні дзвінки адміністрації школи батьки ОСОБА_1 не відповідали. Довідки, які б підтверджували причини відсутності учениці, не надавали. Інформацію про знаходження дитини не повідомляли, поводили себе агресивно. На запрошення з'явитись до Служби не реагували.

14.03.2017 року до Служби надійшов рапорт від екіпажу патрульної поліції 02-09, в якому повідомлялось, що при виклику за адресою проживання родини, у зв'язку з бійкою із сусідами, агресивною поведінкою матері дитини гр. ОСОБА_2, було зафіксовано: ОСОБА_2 перебуває у неадекватному стані, яке характеризується різкою зміною настрою (плач, посмішка), можливо перебуває під впливом наркотичних чи інших психотропних речовин. Поряд з нею знаходилася її малолітня дочка. Зі слів сусідів, ОСОБА_2 постійно кричить на дочку, б'є її, залякує, щоб вона говорила лише те, що сказала їй мати. (Копія рапорту додається). Негайно комісія, до складу якої ввійшли представники організацій, причетних до роботи з дітьми, о 16.00 год. відвідала родину. Під час відвідування встановлено,, що це комунальна квартира, де родина займає 1 кімн. площею - 12 кв.м., в кімнаті брудно, житло потребує ремонту, речі розкидані. Батьки дитини: ОСОБА_3 та ОСОБА_2 на момент відвідування знаходились у алкогольному сп'янінні, поводили себе неадекватно, до членів комісії агресивно.

На запитання: чому дитина не відвідує школу, або не перебуває у обласному дитячому санаторії, куди дитина була направлена дільничним педіатром, батьки відповіли, що для перебування дитини в санаторії їм необхідно здати аналізи та отримати консультацію у дитячого лікаря - гінеколога у ОХМАТДИТІ. Мати малолітньої пояснила, що у неї не було грошей та часу це зробити. На пропозицію відправити дитину на стаціонарне обстеження до ХМДКЛ № 24 батьки категорично відмовились.

24.03.2017 року до Служби прийшли сторонні громадяни та повідомили, що дитина, постійно гуляє у дворі будинку, голодна, без догляду, а останнім часом нерідко побита. Також була надана фотографія побитої ОСОБА_1.

ОСОБА_2 та ОСОБА_3 ведуть асоціальний спосіб життя: ніде не працюють, пиячать. ОСОБА_2 перебуває на обліку у лікаря-нарколога Київського району. Дії батьків несуть загрозу життю та здоров'ю дитини. Житло в занедбаному стані, з наявним смородом та захаращеними речами, житлове приміщення потребує капітального ремонту.

Батьки малолітньої неодноразово були попереджені про відповідальність за невиконання або неналежне виконання своїх батьківських обов'язків, але ситуація не покращилась.

Питання щодо доцільності відібрання також було розглянуто на засіданні Комісії з питань захисту прав дитини виконавчого комітету Харківської міської ради (далі - Комісія). Дослідивши наявні матеріали та враховуючи вік дитини, відсутність умов для проживання, зловживання батьків спиртними напоями, а також те, що залишення дитини у батьків є небезпечним для її життя, здоров'я і морального виховання, Комісія ухвалила за доцільне відібрання малолітньої ОСОБА_1 у батьків ОСОБА_2 та ОСОБА_3, без позбавлення батьківських прав.

На даний час, з 29 березня 2017, дитина знаходиться на обстеженні у КЗОЗ «Харківська міська дитяча клінічна лікарня № 16».

Згідно з п.1 ст. 170 Сімейного Кодексу «Суд може постановити рішення про відібрання дитини від батьків або одного з них, не позбавляючи їх батьківських прав, у випадках, передбачених пунктами 2-5 частини першої ст. 164 СК України, а також в інших випадках, якщо залишення дитини у них є небезпечним для її життя, здоров'я і морального виховання.»

Відповідно до п.4 ст.170 Сімейного Кодексу України «При задоволенні позову про відібрання дитини від матері, батька без позбавлення батьківських прав суд вирішує питання про стягнення з них аліментів на утримання дитини.»

В судовому засіданні представник позивача позов підтримала в повному обсязі, а відповідачі проти позову заперечували з тих підстав, що вони не ухиляються від виконання своїх батьківських обов'язків, слідкують за станом її здоров'я, за тим, щоб вона відвідувала школу.

В судовому засіданні була допитана завуч ХЗОШ № 5, ОСОБА_6,яка пояснила що малолітня ОСОБА_1 не з"являлась до школи без поважних причин, на телефоні дзвінки класного керівника мати ОСОБА_2 в нетверезому стані надавала нечіткі відповіді стосовно пропуску навчання дитини, дитина постійно була голодною, кормили ОСОБА_1 за власний рахунок викладачів ХЗОШ № 5, канцтовари надавали за рахунок батьків дітей, які навчаються разом з малолітньою ОСОБА_1

В судовому засіданні була допитана малолітній свідок ОСОБА_1 у присутності психолога та законного представника, яка під час допиту пояснила, що хоче додому, відносини із іншими дітьми, що перебувають у дитячому закладі в неї не складаються.

Вислухавши сторони, малолітнього свідка та свідка ОСОБА_6, дослідивши надані сторонами докази, суд, зваживши усі встановлені обставини, керуючись, насамперед, інтересами дитини, прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню у повному обсязі.

Так, судом встановлено, що 27.12.2016 року до Служби надійшло повідомлення від адміністрації КЗОЗ «Харківська міська багатопрофільна лікарня № 18» (далі - ХМБЛ № 18), що 26.12.2016 о 16.35 до закладу, по акту про знайдену дитину, була доставлена ОСОБА_1. В акті повідомлялось, що мати дитини, знаходячись в стані сильного алкогольного сп'яніння, залишила дитину у малознайомих нетверезих чоловіків, які і звернулись до правоохоронних органів. Мати дитини не надала пояснень щодо даного випадку, посилаючись на неправомірні дії представників поліції.

До Служби звернувся батько малолітньої, ОСОБА_3, з проханням повернути малолітню дочку, ОСОБА_1, зі ХМБЛ № 18. ОСОБА_3 повідомив, що мати дитини була у нетверезому стані, тому дочка залишилась без її догляду. В своїй заяві від 27.12.2016 ОСОБА_3 обіцяв забрати доньку з лікарні на постійне проживання та виховання за місцем його реєстрації: АДРЕСА_2. Цього ж дня працівниками Служби у справах дітей по Шевченківському району УССД було проведено обстеження умов проживання за вищевказаною адресою. Під час обстеження, встановлено, що умови для фізичного та розумового розвитку дитини створені. Мати ОСОБА_3, ОСОБА_4, не заперечує проти проживання сина та онуки разом з нею. Малолітня ОСОБА_1 28.12.2016 була повернута батькові, але всупереч вимогам Служби, батько повернув дитину проживати до матері, яка веде асоціальний спосіб життя, в антисанітарні житлові умови.

За рекомендацією лікарів 18.02.2017 малолітня ОСОБА_1 була влаштована до обласного дитячого санаторію, де перебувала до 28.02.2017. Після закінчення терміну перебування дитини в санаторії, дівчинка не приступила до навчання у Харківській загальноосвітній школі № 5, на телефонні дзвінки адміністрації школи батьки ОСОБА_1 не відповідали. Довідки, які б підтверджували причини відсутності учениці, не надавали. Інформацію про знаходження дитини не повідомляли, поводили себе агресивно. На запрошення з'явитись до Служби не реагували.

14.03.2017 року до Служби надійшов рапорт від екіпажу патрульної поліції 02-09, в якому повідомлялось, що при виклику за адресою проживання родини, у зв'язку з бійкою із сусідами, агресивною поведінкою матері дитини гр. ОСОБА_2, було зафіксовано: ОСОБА_2 перебуває у неадекватному стані, яке характеризується різкою зміною настрою (плач, посмішка), можливо перебуває під впливом наркотичних чи інших психотропних речовин. Поряд з нею знаходилася її малолітня дочка. Зі слів сусідів, ОСОБА_2 постійно кричить на дочку, б'є її, залякує, щоб вона говорила лише те, що сказала їй мати. (Копія рапорту додається). Негайно комісія, до складу якої ввійшли представники організацій, причетних до роботи з дітьми, о 16.00 год. відвідала родину. Під час відвідування встановлено,, що це комунальна квартира, де родина займає 1 кімн. площею - 12 кв.м., в кімнаті брудно, житло потребує ремонту, речі розкидані. Батьки дитини: ОСОБА_3 та ОСОБА_2 на момент відвідування знаходились у алкогольному сп'янінні, поводили себе неадекватно, до членів комісії агресивно.

На запитання: чому дитина не відвідує школу, або не перебуває у обласному дитячому санаторії, куди дитина була направлена дільничним педіатром, батьки відповіли, що для перебування дитини в санаторії їм необхідно здати аналізи та отримати консультацію у дитячого лікаря - гінеколога у ОХМАТДИТІ. Мати малолітньої пояснила, що у неї не було грошей та часу це зробити. На пропозицію відправити дитину на стаціонарне обстеження до ХМДКЛ № 24 батьки категорично відмовились.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 перебуває на обліку у Харківському обласному наркологічному диспансері з діагнозом синдром залежності від опіоїдів з 23.06.2007 року. Згідно історії хвороби ОСОБА_2 діагноз підтверджувався кожен рік. Згідно відповіді Департаменту патрульної поліції Управління патрульної поліції м. Харкова від 26.06.2017 року, протягом 2017 року за адресою проживання ОСОБА_2 одинадцять разів були здійснені виклики поліції за заявою ОСОБА_2 на неправомірні дії ОСОБА_3 та ОСОБА_3 на неправомірні дії ОСОБА_2, в тому числі і через побиття малолітньої ОСОБА_1 Згідно інформації про особу ОСОБА_2, наданої ДОП Київського ВП ГУ НП в Харківській області ОСОБА_7, за фактом порушень громадського порядку з боку ОСОБА_2 на неї неодноразово скаржилися до поліції її сусіди. ОСОБА_2 характеризується негативно, веде аморальний спосіб життя. ОСОБА_3 раніше неодноразово притягувався до кримінальної відповідальності, на нього часто надходили скарги від ОСОБА_2, характеризується негативно, веде аморальний спосіб життя.

Згідно інформації ХГДП №3 у період з 06.10.2016 року по 10.04.2017 року дитина ОСОБА_1 неодноразово хворіла на гострий фарингіт, нефропатію та гострий бронхіт.

Згідно з п.1 ст. 170 Сімейного Кодексу «Суд може постановити рішення про відібрання дитини від батьків або одного з них, не позбавляючи їх батьківських прав, у випадках, передбачених пунктами 2-5 частини першої ст. 164 СК України, а також в інших випадках, якщо залишення дитини у них є небезпечним для її життя, здоров'я і морального виховання.»

Суд вважає за правильне відібрати малолітню дитину ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1, у батьків: ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3, без позбавлення їх батьківських прав і передати малолітню ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 органам опіки та піклування для подальшого її влаштування відповідно до положень Постанови КМУ від 24 вересня 2008 р. № 866 .

Таким чином, у відповідачів буде час та можливість проаналізувати свою поведінку стосовно дитини, змінити свій спосіб життя і стати гідними батьківства особами.

Крім того, відповідно до п.4 ст.170 Сімейного Кодексу України «При задоволенні позову про відібрання дитини від матері, батька без позбавлення батьківських прав суд вирішує питання про стягнення з них аліментів на утримання дитини.».

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст. ст. 7, 10, 76, 133,141, 244-245 ЦПК України, ст. 170, 180, 182 СК України, -

В и р і ш и В:

Позов Управління служб у справах дітей Департаменту праці та соціальної політики Харківської міської ради в інтересах малолітньої дитини: ОСОБА_1 до ОСОБА_2 ,ОСОБА_3 про відібрання дитини від батьків без позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання малолітньої дитини- задовольнити в повному обсязі.

Відібрати малолітню дитину ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1, у батьків: ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3, без позбавлення їх батьківських прав.

Передати малолітню ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 органам опіки та піклування для подальшого її влаштування.

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, уродженки м. Харкова, зареєстрованої, за адресою: АДРЕСА_1, та ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3, уродженця м. Харкова, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_2, аліменти на утримання дочки ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, з кожного у розмірі 1/4 частини з усіх видів заробітку (доходу), але не менш 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно на особистий рахунок дитини відкритий в ХОУАТ «Ощадбанк», починаючи з 06 квітня 2017 року та до досягнення дитиною повноліття.

Рішення в частині стягнення аліментів підлягає обовязковому негайному виконанню в межах суми платежу за один місяць.

Стягнути солідарно з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, уродженки м. Харкова, зареєстрованої, за адресою: АДРЕСА_1, та ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3, уродженця м. Харкова, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_2 на користь держави судовий збір у розмірі 1280 гривень ( одна тисяча двісті вісімдесят гривень).

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції. Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання ) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного тексту рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя Д.В. Нев'ядомський

Джерело: ЄДРСР 71742717
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку