open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 752/10208/17

Провадження №: 2-о/752/21/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 січня 2018 року Голосіївський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді - Ладиченко С.В.

за участю секретаря - Мороз О.С.,

розглянувши у судовому засіданні в м. Києві цивільну справу за заявою ОСОБА_1, заінтересована особа: Друга київська державна нотаріальна контора про встановлення факту, що має юридичне значення, -

в с т а н о в и в:

заявник ОСОБА_1 звернувся до Голосіївського районного суду м. Києва із заявою про встановлення факту родинних відносин, а саме просить встановити факт родинних відносин, а саме встановити, що ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженець села Н-Миколаївка, Миколаївського району Одеської області є рідним сином ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_8.

Мотивував свою заяву тим, що ІНФОРМАЦІЯ_8 померла його мати - ОСОБА_2, яка в останні роки була зареєстрована та проживала спільно з заявником АДРЕСА_1.

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина на все належне їй майно, яке вона заповідала заявнику та спадкоємців, які б мали право на обов'язкову частку у спадщині у померлої немає. У встановлений законом шестимісячний строк після її смерті, ОСОБА_1 звернувся до Другої київської державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, та під час звернення нотаріус запропонувала йому предоставити поряд з іншими документами копію його свідоцтва про народження, як підтвердження факту, що померла ОСОБА_2 була його матір'ю. Однак через втрату свідоцтва, предоставити його нотаріусу заявник не зміг. З метою поновлення свого свідоцтва про народження заявник звернувся до відділу державної реєстрації актів цивільного стану УДР Головного територіального управління юстиції в Одеській області, однак листом за № 439/08.1-31 від 19.04.2017 року в видачі дублікату свідоцтва про народження йому було відмовлено, оскільки актовий запис № 25 від 19.10.1954 року про його народження, що складений виконавчим комітетом Новопетрівської сільської ради Миколаївського району Одеської області містить неточності та відсутність даних в ряді граф. Так у вказаному записі вказана дата народження «26 вересня», проте заявник вказує, що він народився ІНФОРМАЦІЯ_1; відсутній запис в графі «рік народження»- фактично він народився 1954 року; відсутній запис в графі «по батькові дитини» - ОСОБА_1; відсутній запис в графі «місце народження дитини» - село Н-Миколаївка, Миколаївського району Одеської області.

У зв'язку з вказаним, документально підтвердити факт наявності родинних відносин між заявником та його матір'ю ОСОБА_2 він не зміг.

Заявник в судове засідання не з'явився, про день, час та місце судового засідання повідомлялись належним чином, в матеріалах справи наявна заява про розгляд справи за відсутності заявника, також зазначено що заяву підтримує в повному обсязі.

Заінтересована особа в судове засідання явку свого представника не забезпечила, про день, час та місце судового засідання повідомлялась належним чином, надала до суду заяву про розгляд справи за відсутності їх представника.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку, що вимоги заяви обґрунтовані і є такими, що підлягають задоволенню, з наступних підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_8 померла мати заявника - ОСОБА_2, що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_1, за актовим записом № 1375 від 04.12.2015року (а.с. 21).

ОСОБА_2 в останні роки була зареєстрована та проживала спільно з заявником АДРЕСА_1(а.с.26,27).

З метою поновлення свого свідоцтва про народження заявник звернувся до відділу державної реєстрації актів цивільного стану УДР Головного територіального управління юстиції в Одеській області, однак листом за № 439/08.1-31 від 19.04.2017 року в видачі дублікату свідоцтва про народження йому було відмовлено, оскільки актовий запис № 25 від 19.10.1954 року про його народження, що складений виконавчим комітетом Новопетрівської сільської ради Миколаївського району Одеської області містить неточності та відсутність даних в ряді граф. Так у вказаному записі вказана дата народження «26 вересня», проте заявник вказує, що він народився ІНФОРМАЦІЯ_1; відсутній запис в графі «рік народження»- фактично він народився 1954 року; відсутній запис в графі «по батькові дитини» - ОСОБА_1; відсутній запис в графі «місце народження дитини» - село Н-Миколаївка, Миколаївського району Одеської області.(а.с.23).

Факт родинних відносин між заявником та ОСОБА_2 підтверджується наступними документами:

-Заповітом ОСОБА_2 від 11.12.1990 року, посвідчений Головою виконкому Градинецької сільської Ради народних депутатів 11.12.1990 р., відповідно до якого, ОСОБА_2 заповідає все своє майно «своєму сину ОСОБА_1» (а.с. 24);

-Довідкою № 1246 від 02.09.2008 року виданою відділом обліку та розподілу житлової площі Голосіївської районної у м. Києві державної адміністрації, відповідно до якої ОСОБА_2, 1929 року народження є матір'ю ОСОБА_1, 1954 року народження (а.с. 25);

-Довідкою «форма № 3» від 22.07.2011 р. за № 1326 відповідно до якої зареєстрована в квартирі АДРЕСА_1 ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3 є матір'ю власника особового рахунку вказаної квартири ОСОБА_1, 1954 року народження (а.с. 26).

У зв'язку з вказаним, документально підтвердити факт наявності родинних відносин між заявником та його матір'ю ОСОБА_2 він не зміг.

У відповідності до п. 5 ч.2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно п. 1 ч.1 ст. 315 ЦПК України Суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Відповідно до положень ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами письмовими, речовими і електронними доказами.

Встановити факт родинних відносин з ОСОБА_2 необхідне для отримання свідоцтва про право на спадщину за законом.

У зв'язку з викладеним, суд приходить до висновку, що заява підлягає задоволенню.

Згідно викладеного та керуючись ст.ст. 76,293,294,315,319 ЦПК України, ч.1 ст.132 Сімейного кодексу України суд, -

в и р і ш и в :

Заяву - задовольнити.

Встановити факт родинних відносин, а саме встановити, що ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженець села Н-Миколаївка, Миколаївського району Одеської області є рідним сином ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_8.

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду м. Києва. До утворення апеляційних судів в апеляційних округах апеляційна скарга може бути подана до Апеляційного суду м. Києва через Голосіївський районний суд міста Києва протягом тридцяти днів з дня його проголошення відповідно до вимог, встановлених ст. 353-356 ЦПК України.

Суддя: Ладиченко С.В.

Джерело: ЄДРСР 71735359
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку