open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 575/1419/17

Провадження № 2-о/575/53/17

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 грудня 2017 р. смт. Велика Писарівка

ОСОБА_1 районний суд Сумської області

у складі: головуючого судді – Савєльєвої А.І.

за участю секретаря - Доценко Т.Г.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт.В.Писарівка справу за заявою окремого провадження територіальної громади в особі Великописарівської селищної ради, заінтересована особа: реєстраційна служба ОСОБА_1 РДА, про визнання житлових будівель безгосподарними,-

в с т а н о в и в :

Територіальна громада в особі Великописарівської селищної ради звернулася до суду із вказаною заявою, в якій зазначає, що за адресою: Сумська область, смт. Велика Писарівка, вул. Грушевського (Ленінградська)АДРЕСА_1, розташований житловий будинок, який складається з одноповерхової житлової будівлі, погребу, сараю та огорожі. ОСОБА_2 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно №50527562 від 22.12.2015 житловий будинок, розташований на земельній ділянці по вул. Грушевського (Ленінградська), буд. 21 в смт.В.Писарівка взятий на облік як безхазяйний, про що в засобах масової інформації розміщене відповідне оголошення. Вартість вказаного майна складає 38300 грн. Власник майна відсутній. Відповідно до ст.335 ЦПК України безхазяна нерухома річ може бути передана за рішенням суду у комунальну власність. У зв’язку з наведеним заявник просить вимоги задовольнити.

У судовому засіданні представник заявника заявлені вимоги підтримав у повному обсязі, просить суд їх задовольнити.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з’явився, хоча про день та час судового розгляду був завчасно та належним чином повідомлений.

Заслухавши пояснення прпедставника заявника, повно та всебічно проаналізувавши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню.

Як визначено ст.ст. 10, 25, 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», сільські, селищні, міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншими законами.

Відповідно до ст.19 Конституції України та ст.ст. 24,73 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.1997 № 280/97-ВР (із змінами та доповненнями), органи державної влади та органи місцевого самоврядування їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, передбачений Конституцією та Законами України, приймають рішення у межах наданих їм повноважень.

Відповідно до ст. 335 ЦК України, безхазяйною є річ, яка не має власника або власник якої невідомий. Безхазяйні нерухомі речі беруться на облік органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, за заявою органу місцевого самоврядування, на території якого вони розміщені. Про взяття безхазяйної нерухомої речі на облік робиться оголошення у друкованих засобах масової інформації. Після спливу одного року з дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі вона за заявою органу, уповноваженого управляти майном відповідної територіальної громади, може бути передана за рішенням суду у комунальну власність. Безхазяйні рухомі речі можуть набуватися у власність за набувальною давністю, крім випадків, передбачених ЦК України.

Судом встановлено, що 22.12.2015 державним реєстратором ОСОБА_3 Великописарівського районного управління юстиції Сумської області до Державного реєстру прав на нерухоме майно про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна було внесено відомості про взяття одноповерхового житлового будинку, що розташований за адресою: Сумська область, смт. Велика Писарівка, вул. Ленінградська, земельна ділянка 21, на облік, як безхазяйного (а.с.12).

30.12.2015 в газеті «Урядовий кур’єр» було опубліковано оголошення про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна за адресою: Сумська область, смт. Велика Писарівка, вул. Ленінградська, земельна ділянка 21, за реєстраційний номером 50527562 (а.с.14).

З часу опублікування оголошення у пресі жодна фізична чи юридична особа заяви про визнання права власності на це нерухоме майно не подала.

Відповідно до рішення №126 від 17.11.2017 виконкому ОСОБА_1 селищної ради безгосподарному житловому будинку, зареєстрованому в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна (витяг, індексний номер 50527562 від 22.12.2015), присвоєна поштова адреса: вул.Грушевського,21 (а.с.15).

З довідки ОСОБА_1 селищної ради (а.с.13) вбачається, що майно за адресою:Сумська область, АДРЕСА_2, станом на 01.12.2017 на балансі ОСОБА_1 селищної ради не перебуває.

Відповідно до ст.333 ЦПК України суд, встановивши, що нерухома річ є безхазяйною та взята на облік органом, який здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, а також що сплив один рік з дня взяття на облік нерухомої речі, ухвалює рішення про передачу безхазяйної нерухомої речі у власність відповідної територіальної громади.

Відповідно до пп. 1 п. а ст. 29 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать повноваження щодо управляння в межах, визначених радою, майном, що належить до комунальної власності відповідних територіальних громад.

Таким чином, у судовому засіданні встановлено, що житловий будинок, що розташований за адресою: Сумська область, смт. Велика Писарівка, вул. Грушевського (Ленінградська)АДРЕСА_1, є безхазяйним нерухомим майном, яке взято на облік органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно 22.12.2015, річний термін з дня взяття на облік нерухомої речі сплив, тому є підстави для передачі зазначеного об'єкту нерухомого майна у комунальної власність територіальної громади ОСОБА_1 селищної ради Сумської області.

керуючись ст.ст.12,13,42,76,258,259,263-265,268,293,332,333,319,354,355 України, суд –

в и р і ш и в :

Заяву територіальної громади в особі Великописарівської селищної ради – задовольнити.

Передати у комунальну власність територіальної громади Великописарівської селищної ради Сумської області безхазяйну одноповерхову житлову будівлю – визначену у технічному паспорті під літ. А-1ж, з прибудовою загальною площею 37,7 кв.м.; сарай - визначений у технічному паспорті під літ. Б площею 32,58 кв.м., що розташовані за адресою: Сумська область, смт. Велика Писарівка, вул. Грушевського (Ленінградська)АДРЕСА_1.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після поверення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Апеляційного суду Сумської області протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення виготовлене та підписане 21 грудня 2017 року.

Суддя А.І.Савєльєва

Джерело: ЄДРСР 71163092
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку