open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 502/1832/17

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 грудня 2017 року м. Кілія

Кілійський районний суд Одеської області у складі:

судді Балана М.В.,

секретар судового засідання Урсул Г.К.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кілія цивільну справу

за позовом

ОСОБА_1

до

Обслуговуючого кооперативу «ЖБК РІК»

про

встановлення факту належності та визнання права власності, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач 02.10.2017 року звернувся до Кілійського районного суду Одеської області з позовом до ЖБК «Рік» про встановлення факту належності квартири АДРЕСА_1, ОСОБА_1, а також про визнання за ОСОБА_1 права власності на квартиру АДРЕСА_2, житловою площею 27,7 кв. м., загальною площею 55,2 кв. м.

З позовної заяви вбачається, що ОСОБА_2 Кілійського СРЗ включено до реєстру як юридична особа. Відповідно до п. 2 статуту ЖБК № 1 цей кооператив створено при Кілійському СРЗ. ЖБК №1 виступав замовником на будівництво 80-квартирного будинку № 3 по вул. Тимошенко в м. Кілія, але фактично було збудовано та в експлуатації знаходиться 40-квартирна секція цього будинку, котра заселена членами ЖБК № 1. 26.06.1996 року гр. ОСОБА_1 отримав Ордер № 271 на право зайняття житлового приміщення, яке складалося з 2-х кімнат за адресою: Тимошенко, 3АДРЕСА_3. Позивач, як член вищезазначеного кооперативу, викупив квартиру АДРЕСА_4 у «ЖБК №1» шляхом внесення до каси кооперативу грошових сум в сумі 12145196 (дванадцять мільйонів сто сорок п’ять сто дев’яносто шість) карбованців (купонів) та 15 (п’ятнадцять) гривень 50 (п’ятдесят) копійок, що підтверджується квитанціями до приходного касового ордеру (копії додаються).

При зверненні ЖБК №1 до Кілійської райдержадміністрації з заявою про визнання за ЖБК № 1 права власності на 40-квартирну секцію, в якій проживає 40 сімей, в задоволенні заяви було відмовлено, так як неможливо відновити всю необхідну документацію і пропонується кожному з проживаючих в будинку звернутися до суду. Відповідно до технічного паспорту на квартиру № 23 у житловому будинку № 3 по вул. Тимошенко в м. Кілія від 18.11.2014 року двокімнатна квартира № 23 розміщена на 2-му поверсі 5-типоверхового будинку житловою площею 27,7 кв.м., загальною площею з урахуванням балконів та лоджій 55,2 кв.м. Об'єкт дієздатний для вводу в експлуатацію і відповідає санітарним, екологічним та протипожежним нормам.

Позивач уклав договори про надання послуг електропостачання, водопостачання, здійснення послуг збору та вивозу побутових відходів за адресою: АДРЕСА_5.

30.06.2016 року було проведено реєстрацію, змінено назву та внесено в Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, обслуговуючий кооператив «ЖБК РІК».

Представник позивача, належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи, в судове засідання не з’явився, однак від нього на адресу суду надійшла заява про те, що просить розглянути справу за його відсутності.

Представник відповідача, належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи, в судове засідання не з’явився, однак надав заяву про те, що позовні вимоги визнає в повному обсязі, просить здійснити розгляд справи за його відсутності.

На підставі вищезазначених письмових заяв суд ухвалює рішення за відсутності сторін, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, в порядку, передбаченому ст. ст. 223, 247 ЦПК України.

Статтями 15 та 16 ЦК України передбачено право особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Одним із способів захисту права, встановлених цивільним законодавством, є, зокрема, його визнання.

Згідно зі ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ст. 77 ЦПК України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень. Суд не бере до розгляду докази, що не стосуються предмета доказування.

Як зазначено у ст. 78 ЦПК України суд не бере до уваги докази, що одержані з порушенням порядку, встановленого законом. Обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

У відповідності до ст. 79 ЦПК України достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи.

Відповідно до ст. 80 ЦПК України достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Згідно зі ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Дослідивши надані письмові докази та розглянувши справу в межах заявлених позовних вимог судом достовірно встановлені наступні факти та відповідні їм правовідносини:

Відповідно до довідки про включення до єдиного державного реєстру підприємств та організацій України від 06.11.2008 року, ЖБК № 1 Кілійського СРЗ включено до єдиного державного реєстру підприємств та організацій.

Відповідно до п. 1 Статуту ЖБК №1 житлово-будівельний кооператив утворюється з метою забезпечення житлом членів кооперативу й членів їх сімей шляхом будівництва багатоквартирного житлового будинку за власні кошти кооперативу, з подальшою експлуатацією та управління зазначеним будинком.

Відповідно до ст. 2 Закону України «Про кооперацію» кооператив - це юридична особа, утворена фізичними та/або юридичними особами, які добровільно об'єдналися на основі членства для ведення спільної господарської та іншої діяльності з метою задоволення своїх економічних, соціальних та інших потреб на засадах самоврядування. Правовим документом, що регулює діяльність кооперативу, є статут кооперативу, відповідно до ч. 1 ст. 8 Закону України «Про кооперацію».

Відповідно до ст. 10 Закону України «Про кооперацію» членами кооперативу можуть бути громадяни України, іноземці та особи без громадянства, юридичні особи України та іноземних держав, що діють через своїх представників, які внесли вступний внесок та пай у розмірах, визначених статутом кооперативу, додержуються вимог статуту і користуються правом ухвального голосу. Членом кооперативу може бути фізична особа, яка досягла 16-річного віку і виявила бажання брати участь у його діяльності. Кооператив зобов'язаний вести облік своїх членів та видати кожному з них посвідчення про членство.

Так, відповідно до ст. 11 Закону України «Про кооперацію» вступ до кооперативу здійснюється на підставі письмової заяви. Особа, яка подала заяву про вступ до кооперативу, вносить вступний внесок і пай у порядку та в розмірах, визначених його статутом. Рішення правління чи голови кооперативу підлягає затвердженню загальними зборами його членів. Порядок прийняття такого рішення та його затвердження визначається статутом кооперативу.

Згідно із ст. 15 Закону України «Про кооперацію» вищим органом управління кооперативу є загальні збори членів кооперативу. До компетенції загальних зборів членів кооперативу належить: затвердження рішення правління або голови правління про прийняття нових членів та припинення членства.

Виконавчим органом кооперативу відповідно до ст. 16 Закону України «Про кооперацію» є правління, яке очолює голова, повноваження якого визначаються статутом кооперативу. Виконавчий орган підзвітний вищому органу управління кооперативу і несе перед ним відповідальність за ефективність роботи кооперативу.

Відповідно до ст. 133 ЖК України, громадяни, які потребують поліпшення житлових умов, вправі вступити до житлово-будівельного кооперативу і одержати в ньому квартиру.

Згідно з ст. 137 ЖК України, ЖБК організуються при виконавчих комітетах місцевих ОСОБА_3 народних депутатів, при підприємствах, установах і організаціях.

Згідно з ст. 135,136, 141 ЖК України громадяни приймаються до ЖБК рішенням загальних зборів членів ЖБК.

Відповідно до довідки від 04.12.2009 року № 1841-27А, виданої виконавчим комітетом Кілійської міської ради, замовником на будівництво 80-квартирного будинку по вул. Тимошенко, буд. № 3 в м. Кілія, виступає житлово-будівельний кооператив № 1. На теперішній час в експлуатації знаходиться 40-квартирна секція цього будинку, котра заселена членами зазначеного кооперативу.

На підставі рішення виконавчого комітету Кілійської міської ради № 385 від 27.12.1995 року ОСОБА_1 був наданий ордер на житлове приміщення № 271 на право зайняття з сім’єю житлового приміщення, саме квартири № 23 за адресою: Одеська область, м. Кілія, вул. Тимошенко, 3.

ОСОБА_1, як член «ЖБК №1», викупив квартиру АДРЕСА_4 у вищезазначеного кооперативу шляхом внесення до каси кооперативу грошових сум в сумі 12145196 (дванадцять мільйонів сто сорок п’ять сто дев’яносто шість) карбованців (купонів) та 15 (п’ятнадцять) гривень50 (п’ятдесят) копійок, що підтверджується квитанціями до приходного касового ордеру (копії додаються).

Згідно технічного паспорту, виготовленого Кілійським районним бюро технічної інвентаризації станом на 18.11.2014 рокуАДРЕСА_6 у житловому будинку адресою: Одеська область, м. Кілія, вул. Тимошенко, 3 складається з 2 жилих кімнат, загальна площа 55,2 кв.м., в тому числі жила 27,7 кв.м.

З листа № 1534 від 19.12.2014 року вбачається, що Кілійським міськрайонним сектором ГУ ДСНС України в Одеській області погоджено оформлення права власності гр. ОСОБА_1 на квартиру № 23 за адресою: Одеська область, м. Кілія, вул. Тимошенко, 3.

ОСОБА_1 уклав договір про надання послуг електропостачання, що підтверджується Договором про користування електричною енергією від 15.04.2004 року.

Згідно довідки № 926 від 23.12.2014 року, наданої Кілійським районним управлінням Держсанепідслужби в АДРЕСА_7, розташована за адресою: Одеська область, м. Кілія, вул. Тимошенко, 3, утримується та відповідає вимогам санітарного законодавства.

Згідно довідки № 220 від 16.10.2014, наданої головою ЖБК №1, ОСОБА_1, проживаючий в кв. № 23 за адресою: Одеська область, м. Кілія, вул. Тимошенко, 3 не має заборгованості по членським пайовим внескам.

Згідно довідки № 222 від 16.10.2014, наданої головою ЖБК №1, ОСОБА_1, проживаючий в кв. № 23 за адресою: Одеська область, м. Кілія, вул. Тимошенко, 3 не має заборгованості по квартплаті.

Відповідно до листа Кілійської районної державної адміністрації від 06.10.09 № Г - 425/2, надісланого на ім'я колишньої голови кооперативу ОСОБА_4, щодо звернення про допомогу у встановленні права власності на 40-квартирну секцію 80-квартирного житлового будинку житлово-будівельного кооперативу № 1 зазначено, що згідно з постановами Кабінету Міністрів від 08.10.2008р №923 Про порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів та № 534 від 20.05.2009 р. «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів від 08.10.2008р №923 «Про порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів», в законний спосіб можливо оформити право власності на об'єкт містобудування лише на підставі свідоцтва про відповідність закінченого будівництвом об'єкту проектній документації, державним будівельним нормам, стандартам і правилам. Приймаючи до уваги, що неможливо відновити всю необхідну документацію для приведення її у належний стан відповідно до діючого законодавства, рекомендується всім членам житлово-будівельного кооперативу №1 звернутись з позовом до суду про визнання права власності на 40-квартирну секцію 80-квартирного житлового будинку по вул. Тимошенко, буд № 3.

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно з ч. 3 ст. 384 ЦК України у разі викупу квартири член житлово-будівельного (житлового) кооперативу стає її власником.

Відповідно до ст. 392 ЦК України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.»

На підставі протоколу загальних зборів Обслуговуючого кооперативу «ОСОБА_2 кооператив Кілійського судноремонтного заводу» № 50 від 04.06.2016 року в обслуговуючого кооперативу «ОСОБА_2 кооператив Кілійського судноремонтного заводу» було змінено назву на обслуговуючий кооператив «ЖБК РІК»

30.06.2016 року було проведено реєстрацію, змінено назву та внесено в Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, обслуговуючий кооператив «ЖБК РІК».

Згідно протоколу № 51 позачергових Загальних зборів членів ОК «ЖБК РІК» від 07.09.2016 року, було обрано голову та секретаря Загальних зборів Членів ОК «ЖБК РІК», а саме ОСОБА_3 – головою ОК «ЖБК РІК», ОСОБА_5 – секретарем ОК «ЖБК РІК».

Згідно п. 1.1 розділу І Статуту Обслуговуючого кооперативу «ЖБК РІК», кооператив створено засновниками на добровільних засадах, шляхом об?єднання фізичних осіб для надання послуг, переважно членам кооперативу, на основі поєднання їх особистих та колективних інтересів, на підставі рішення установчих зборів.

Пунктом 6 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 07.02.2014 року № 5 «Про судову практику в справах про захист права власності та інших речових прав» роз'яснено, що суди повинні мати на увазі, що законом може бути встановлений інший момент (підстава) набуття права власності. Зокрема, у разі повного внесення пайових внесків за квартиру, дачу, гараж, іншу будівлю або приміщення, надані члену житлового, житлово-будівельного, дачного, гаражного чи іншого кооперативу або товариства, в осіб, які мають право на частку в пайових внесках, виникає право спільної часткової власності на квартиру, дачу, гараж чи інші будівлі пропорційно розміру частки паю (стаття 18 Закону України від 1 липня 2004 року № 1952-IV "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", Закон України від 10 липня 2003 року № 1087-IV "Про кооперацію", стаття 384 ЦК).

Відповідно до положень ст. 331 ЦК України право власності на нову річ, яка виготовлена (створена) особою, набувається нею, якщо інше не встановлено договором або законом. Право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди, тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна). Якщо договором або законом передбачено прийняття нерухомого майна до експлуатації, право власності виникає з моменту його прийняття до експлуатації. Якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації.

Дослідивши позовну заяву, надані письмові докази, суд дійшов висновку, що позовні вимоги позивачів підлягають задоволенню в повному обсязі. Керуючись ст.ст. 12,13,18,76-81, 141, 263-265 ЦПК України, 328, 368, 384, 392 ЦК, 133, 135, 137 ЖК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 про встановлення факту належності та визнання права власності - задовольнити.

Встановити факт належності ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1АДРЕСА_8, розташованої за адресою: Одеська область, м. Кілія, вул. Тимошенко, 3.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, право власності на квартиру № 23, розташовану за адресою: Одеська область, м. Кілія, вул. Тимошенко, 3, загальною площею 55,2 кв.м., в тому числі жилої 27,7 кв.м.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги до апеляційного суду Одеської області протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Суддя Кілійського районного суду

ОСОБА_6

Джерело: ЄДРСР 71160641
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку