open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 618/1043/17

Провадження № 3/618/255/17

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 грудня 2017 року суддя Дворічанського районного суду Харківської області Гніздилов Ю.М., розглянувши в залі суду в смт Дворічна матеріали адміністративної справи, які надійшли від Національного агентства з питань запобігання корупції про притягнення до адміністративної відповідальності

ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, проживаючого ІНФОРМАЦІЯ_2 (юридична адреса фермерського господарства «Гиренко Андрій Іванович»), зареєстрованого в ІНФОРМАЦІЯ_3, працюючого керівником фермерського господарства «Гиренко Андрій Іванович», -

за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 212- 15 КУпАП,-

встановив:

Згідно протоколу про адміністративне правопорушення № 60-23/217 від 23 жовтня 2017 року, які надійшли з доданими до нього матеріалами від Національного агентства з питань запобігання корупції, ОСОБА_1 надав грошовий внесок на підтримку політичної партії «Партія «ОСОБА_2 Порошенка «Солідарність» із порушенням встановленого законом порядку надання такого внеску.

Так, за результатами аналізу Звіту політичної партії про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру, поданого політичною партією «Партія «ОСОБА_2 Порошенка «Солідарність» (код ЄДРПОУ 39740347) за II квартал 2017 року встановлено, що фермерським господарством «Гиренко Андрій Іванович» (ЄДРПОУ 37010538), (місцезнаходження платника: вул. Центральна, буд. 2, с. Миколаївка, Дворічанський р-н, Харківська обл.) за платіжним дорученням 24.04,2017 № 112-400004/771 наданий грошовий внесок у розмірі 4 000, 00 грн. на розрахунковий рахунок Харківської територіальної організації партії «ОСОБА_2 Порошенка «Солідарність» (код ЄДРПОУ 39740347) відкритий у ПАТ «МегаБанк».

Відповідно до витягу Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань кінцевим бенефіціарним власником (контролером) фермерського господарства «Гиренко Андрій Іванович» станом на дату здійснення внеску, а саме 24.04.2017 був ОСОБА_1.

Згідно з даними Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування ОСОБА_1 є депутатом Дворічанської районної ради Харківської області.

Відповідно до пункту 2 частини першої статті 15 Закону України «Про політичні партії в Україні» (далі - Закон), не допускається здійснення внесків на підтримку політичних партій юридичними особами, в яких не менше десяти відсотків статутного капіталу або прав голосу прямо або опосередковано належать державі, органам місцевого самоврядування чи нерезидентам або кінцевими бенефіціарними власниками (контролерами) яких є особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування відповідно до Закону України «Про запобігання корупції».

Згідно з підпунктом «б» пункту 1 частини першої статті 3 Закону України «Про запобігання корупції» особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування є зокрема народні депутати України, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутати місцевих рад, сільські, селищні, міські голови.

Отже, зазначене є порушенням пункту 2 частини першої статті 15 Закону, а також порушенням встановленого законом порядку надання внеску на підтримку політичної партії.

Таким чином, керівником фермерського господарства «Гиренко Андрій Іванович» ОСОБА_1 вчинено порушення встановленого законом порядку надання внеску на підтримку політичної партії, відповідальність за яке передбачена статтею 212- 15 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

В судовому засіданні ОСОБА_1 свою вину не визнав та пояснив, що його не було повідомлено про складання протоколу та можливість ознайомлення з ним. Як наслідок він був позбавлений права на захист в контексті ст. 63 Конституції України та прав визначених ст. 268 КУпАП. Також, перебіг строків притягнення його до адміністративної відповідальності розпочався ще 23 серпня 2017 року (дата направлення запиту до Дворічанської районної ради), а не 11 вересня 2017 року як зазначено в протоколі, тому закінчився строк накладення адміністративного стягнення, передбачений ч.3 ст.38 КУпАП. Окрім того зазначив, що кошти в сумі 4 000 грн. 00 коп., які надійшли на рахунок харківської територіальної організації партії «ОСОБА_2 Порошенка «Солідарність» були повернуті 03 жовтня 2017 року на розрахунковий рахунок фермерського господарства «Гиренко Андрій Іванович», як помилково перераховані, що підтверджується платіжним дорученням №994 від 03 жовтня 2017 року, а відтак, зазначені кошти не можуть бути віднесенні до визначення «внесок на підтримку політичної партії».

Перевіривши матеріали справи про адміністративне правопорушення, заслухавши пояснення особи яка притягується до адміністративної відповідальності суддя приходить до наступних висновків.

Так, згідно з ст. 14 Закону України «Про політичні партії в Україні», держава гарантує політичним партіям право на кошти та інше майно для здійснення своїх статутних завдань.

Положеннями частини восьмої статті 14 Закону України «Про політичні партії в Україні», імперативно передбачено, що грошові внески на користь політичної партії здійснюються через банківські операції.

Згідно частини дев'ятої статті 14 Закону України «Про політичні партії в Україні», з метою ідентифікації громадянина України, який здійснює грошовий внесок на користь політичної партії без відкриття рахунка, установа банку чи відділення зв'язку, до яких звернувся такий громадянин, встановлюють прізвище, ім'я та (за наявності) по батькові, місце проживання, реєстраційний номер облікової картки платника податків або ідентифікаційний номер згідно з Державним реєстром фізичних осіб - платників податків та інших обов'язкових платежів, номер та (за наявності) серію паспорта громадянина України, в якому проставлено відмітку про відмову від одержання ідентифікаційного номера чи номера паспорта із записом про відмову від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків України в електронному безконтактному носії, дату і місце народження.

Відповідно до ст. 15 Закону України «Про політичні партії в Україні» політична партія, її місцева організація, розпорядник виборчого фонду політичної партії, її місцевої організації чи кандидата від політичної партії (місцевої організації партії) зобов’язані відмовитися від внеску особи, яка відповідно до закону не має права здійснювати такий внесок, або якщо розмір внеску (сумарний розмір внесків) особи (групи осіб) перевищує встановлений законом розмір, протягом трьох днів від дня, коли уповноваженій особі політичної партії, місцевої організації політичної партії чи розпоряднику коштів виборчого фонду стало відомо про це. На підставі заяви про відмову від внеску чи його відповідної частини з цієї причини за підписом керівника політичної партії, місцевої організації політичної партії, розпорядника виборчого фонду політичної партії, місцевої організації політичної партії чи кандидата від політичної партії (місцевої організації партії) на відповідних виборах та платіжного документа установа банку, в якій відкрито рахунок, на який зараховано внесок, повертає такий внесок або його відповідну частину особі, яка його внесла, а в разі неможливості повернення перераховує такий внесок чи його відповідну частину до державного бюджету. Порядок повернення добровільного внеску чи його частини з підстав, зазначених у цій частині, та з інших встановлених законом підстав визначає Національний банк України.

Харківська територіальна організація партії «ОСОБА_2 Порошенка «Солідарність» не повернула вищезазначені кошти протягом трьох днів від дня, коли уповноваженій особі місцевої організації політичної партії стало відомо про це відповідно до закону, а тому суд вважає, що в діях ОСОБА_1 є склад адміністративного правопорушення передбачений ст. 212-15 КУпАП України.

Вина ОСОБА_1 у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 212-15 КУпАП, підтверджується фактичними даними протоколу про адміністративне правопорушення, який складений компетентною особою і зміст якого відповідає вимогам ст. 256 КУпАП, актом про проведення аналізу Звіту політичної партії «Партія «ОСОБА_2 Порошенка «Солідарність» про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру від 07 серпня 2017 року та висновком про результати аналізу Звіту політичної партії про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру від 25 вересня 2017 року № 469, платіжним дорученням від 24.04,2017 № 112-400004/771, згідно якого наданий грошовий внесок у розмірі 4 000, 00 грн. на розрахунковий рахунок Харківської територіальної організації партії «ОСОБА_2 Порошенка «Солідарність» (код ЄДРПОУ 39740347).

Суддя вважає, що час виявлення правопорушення в протоколі зазначено вірно - дату надходження відповіді Дворічанської районної ради Харківської області від 11 вересня 2017 року.

Разом з тим, відповідно до вимог п. 7 ч. 1 ст. 247 КУпАП провадження у справі про адміністративне правопорушення не може бути розпочате, а розпочате підлягає закриттю у разі закінчення на момент розгляду справи про адміністративне правопорушення строків, передбачених ст. 38 КУпАП.

Відповідно до ч. 3 ст. 38 КУпАП встановлено, адміністративне стягнення за вчинення правопорушення, пов’язаного з корупцією, а також правопорушень, передбачених статтями 16414, 21215, 21221 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше двох років з дня його вчинення.

Враховуючи, що на момент розгляду справи про адміністративне правопорушення закінчилися строки, передбачені ст. 38 КУпАП, суд вважає необхідним закрити провадження у справі на підставі п. 7 ч. 1 ст. 247 КУпАП.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.38,247,283,285 КУпАП, суддя -

постановив:

ОСОБА _1 визнати винним у вчиненні правопорушення, передбаченого ст. 212- 15 КУпАП.

Провадження в справі про притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності за ст. 212-15 КУпАП закрити на підставі ч. 3 ст. 38 КУпАП у зв?язку з закінченням строків накладення адміністративного стягнення.

Постанова може бути оскаржена до апеляційного суду Харківської області в 10-денний строк з дня її винесення через Дворічанський районний суд Харківської області.

Суддя Гніздилов Ю.М.

Джерело: ЄДРСР 71155250
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку