open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

___________________________________________________________________

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 грудня 2017 р.

м. Херсон

Справа № 821/1770/17

Херсонський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Дмитрієвої О.О., розглянувши в порядку спрощеного письмового провадження адміністративну справу за позовом Каховського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Херсонської області до дочірнього підприємства "Агроком Каховка" товариства з обмеженою відповідальністю "Українська агротехнічна компанія сільськогосподарського машинобудування" про стягнення заборгованості з відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах,

встановив:

Каховське об’єднане управління Пенсійного фонду України Херсонської області (Каховське ОУПФУ, позивач) 21 листопада 2017 року звернулося до суду з адміністративним позовом, у якому просить стягнути з Дочірнього підприємства "Агроком Каховка" Товариства з обмеженою відповідальністю "Українська агротехнічна компанія сільськогосподарського машинобудування" (ДП "Агроком Каховка" ТОВ "Українська агротехнічна компанія сільськогосподарського машинобудування", відповідач) витрати на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за жовтень 2017 року в сумі 1438 грн. 20 коп.

В обґрунтування позовних вимог зазначає, що за відповідачем рахується заборгованість по невідшкодованим фактичним витратам на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до п. "ж" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" № 1788 (далі - Закон №1788) працівнику – ОСОБА_1 в сумі 1438 грн. 20 коп. за жовтень 2017 року. Вважає розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за жовтень 2017 року по підприємству узгодженим, відповідачем вони не оскаржувалися, але заборгованість не була сплачена.

Представник позивача в судове засідання не прибув, просив розгляд справи здійснювати за відсутності представника в порядку письмового провадження.

Відповідач у судове засідання не з'явився. Позиція відповідача щодо заявлених позовних вимог суду не відома, оскільки, останнім заперечень на позовну заяву суду не надано, повноважного представника у судове засідання не направлено. Ухвала суду про відкриття провадження і закінчення підготовчого провадження із зазначенням дати, часу та місця розгляду справи та повістка про виклик до суду із визначенням наступної дати, часу та місця розгляду справи були направлені відповідачу за адресою, вказаною у позовній заяві та згідно витягу з ЄДРПОУ, проте зазначена поштова кореспонденція повернулась до суду із відміткою на конверті «за закінченням терміну зберігання», «за вказаною адресою не проживає».

Згідно з приписами ч. 8, 11 ст. 126 КАС України вважається, що повістку вручено юридичній особі, якщо вона доставлена за адресою, внесеною до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, або за адресою, яка зазначена її представником, і це підтверджується підписом відповідної службової особи.

Розписку про одержання повістки (повістку у разі неможливості вручити її адресату чи відмови адресата її одержати) належить негайно повернути до адміністративного суду. У разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Ухвалою суду від 21 листопада 2017 року провадження у справі відкрито, закінчене підготовче провадження та призначено справу до розгляду у судовому засіданні 04 грудня 2017 року.

04 грудня 2017 року в судове засіданні сторони не прибули. Справа призначена до розгляду на 18 грудня 2017 року.

11 грудня 2017 року від представника позивача надійшла заява про розгляд справи в порядку письмового провадження.

Відповідно до п. 10 ч. 1 ст. 4 КАС України письмове провадження - розгляд і вирішення адміністративної справи або окремого процесуального питання в суді першої, апеляційної чи касаційної інстанції без повідомлення та (або) виклику учасників справи та проведення судового засідання на підставі матеріалів справи у випадках, встановлених цим Кодексом.

Згідно з приписами ч. 1, 2, 4 ст. 257 КАС України за правилами спрощеного позовного провадження розглядаються справи незначної складності.

За правилами спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка справа, віднесена до юрисдикції адміністративного суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті.

Відповідно до абз. 2 ч. 3 ст. 205 КАС України, разі повторної неявки повідомленого належним чином відповідача в судове засідання, суд вирішує справу на підставі наявних у ній доказів.

З огляду на викладене суд вважає за можливе розглянути справу у порядку письмового провадження.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази у їх сукупності, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог з наступних підстав.

Основними нормативно-правовими актами, які здійснюють регулювання відносин, пов’язаних з пенсійним забезпеченням, призначенням, перерахунком та виплатою пенсій, справлянням та використанням збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, відшкодуванням витрат Пенсійному фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, є Закон України від 05.11.1991 № 1788-XII "Про пенсійне забезпечення" (далі – Закон № 1788-XII), Закон України від 26.06.1997 № 400/97 "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" (далі – Закон № 400/97), Закон України від 09.07.2003 № 1058-IV "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (далі – Закон № 1058-IV) та Інструкція про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затверджена постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 № 21-1.

Відповідно до ст.67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до ст.1 Закону України "Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування" №400/97-ВР (далі – Закон №400/97) платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи-суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників.

Судом встановлено, що ДП "Агроком Каховка" ТОВ "Українська агротехнічна компанія сільськогосподарського машинобудування" зареєстроване та перебуває на обліку в Каховському ОУПФУ.

Відповідач використовував працю найманих працівників, у тому числі за професіями, стаж роботи за якими зараховується до спеціального стажу, що надає право на призначення пенсії на пільгових умовах. Зокрема, на даному підприємстві працювала та вийшла на пенсію працівник ОСОБА_1 за віком, як багатодітна матір на пільгових умовах відповідно до п. "ж" та ст. 13 Закону України N 1788-XII. Так, пенсіонер ОСОБА_1 працювала в ДП "Агроком Каховка" робочою в полевій бригаді.

Так, відповідно до пунктів "ж" ст. 13 Закону України N 1788-XII мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи на пільгових умовах працівники жінки, які працюють у сільськогосподарському виробництві та виховали п'ятеро і більше дітей, - незалежно від віку і трудового стажу, в порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України (п. "ж").

Згідно ст. 17 Закону України "Про пенсійне забезпечення" жінки, які народили п'ятеро або більше дітей і виховали їх до восьмирічного віку, і матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на пенсію за віком після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 15 років із зарахуванням до стажу часу догляду за дітьми (пункти "є" і "ж" статті 56).

В даному випадку ОСОБА_1 ,ІНФОРМАЦІЯ_1, народила та виховала до 14 річного віку п'ятеро дітей, що підтверджено довідкою виконкому Новокам'янської сільської ради с. Новокам'янки Каховського району Херсонської області, має загальний стаж роботи 24 роки 5 місяців та 29 днів, вийшла на пенсію за віком, як багатодітна матір за п. "ж" ст. 13 Закону України № 1788-ХП.

Відповідно до п. 2 Розділу ХV "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, професій, посад і показників, затверджених Постановою КМУ "Про затвердження списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах" від 16.01.2003 року №36 (далі - постанова КМУ), та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

Виплата пенсій особам, які були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників, за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, та особам, пенсії яким призначені відповідно до пунктів "в" - "е" та "ж" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", здійснюється до 1 січня 2005 року за рахунок коштів Пенсійного фонду, а з 1 січня 2005 року - за рахунок коштів Державного бюджету України до досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону.

У цьому випадку розміри пенсій визначаються відповідно до ст. 27 та з урахуванням ст. 28 Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цього Закону.

Тимчасово, до прийняття відповідного закону жінки, які народили п'ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, і матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення 50 років та за наявності не менше 15 років страхового стажу.

Відповідно до п.6.1 п.6 Інструкції "Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України" відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до пункту 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в таких розмірах: для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції (крім платників, віднесених до четвертої групи платників єдиного податку, що визначені у підпункті 4 пункту 291.4 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України), - також 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Згідно з п.6.4 Інструкції "Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове пенсійне страхування до пенсійного фонду України", розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається органами Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом місяця з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Відповідно до п.6.8. вказаної Інструкції підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання та ін.), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства в місячний термін з моменту виникнення цих обставин. Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до пункту 2 Прикінцевих положень "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

Згідно з п. 6.9. Інструкції, у разі призначення пенсій на пільгових умовах особам, які мають необхідний стаж роботи не за місцем призначення цієї пенсії, орган Пенсійного фонду за місцем призначення пенсії надсилає повідомлення згідно з додатками, зазначеними у пункті 6.4 цієї Інструкції для зазначених підприємств, у двох примірниках через орган Пенсійного фонду за місцезнаходженням цього підприємства. Відшкодування сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, у таких випадках здійснюється підприємством на рахунки органу Пенсійного фонду за місцем його реєстрації.

Таким чином, ДП "Агроком Каховка" ТОВ "Українська агротехнічна компанія сільськогосподарського машинобудування" зобов'язане згідно з п. 6.8 Інструкції в термін до 25 числа щомісячно забезпечувати відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до п. 2 Розділу ХV "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пункту пунктів "б-з" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" згідно наданих розрахунків.

Каховською ОУПФУ на адресу ДП "Агроком Каховка" ТОВ "Українська агротехнічна компанія сільськогосподарського машинобудування" направлявся розрахунок по фактичним витратам на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до п. "б-з" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" з травня 2017 року.

Згідно розрахунку по відшкодуванню суми фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, виплаченої пенсіонерці, та картки особового рахунку ДП "Агроком Каховка" ТОВ "Українська агротехнічна компанія сільськогосподарського машинобудування" повинно було відшкодувати заборгованість за жовтень 2017 року в сумі 1438 грн. 20 коп. витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до п. "б-з" ст. 13 Закону України “Про пенсійне забезпечення”.

На підтвердження обставин, викладених в позовній заяві щодо стягнення з відповідача витрат на виплату та доставку пенсій по пенсіонерці ОСОБА_1 суду надано копії: протоколу; картка особового рахунку по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком №2; розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових у мовах з травня 2017 року із доказами його направлення підприємству; копію заяви про призначення пенсії; копія 15-ої сторінки з трудової книжки; довідка на підтвердження народження та виховання до 14 річчного віку п’ятьох дітей; копія розрахунку стажу.

Відповідно до ст.77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Враховуючи те, що відповідачем не спростовано належними доказами доводів позивача щодо наявності у нього заборгованості, суд приходить до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими, а надані позивачем докази є достатніми для прийняття рішення по справі про задоволення адміністративного позову

Оскільки доказів добровільної сплати відповідачем заборгованості з відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій за жовтень 2017 року в сумі 1438,20 грн. суду не надано, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог Каховського ОУПФУ та задоволення їх в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 77, 90, 241-246, 255 КАС України, суд

вирішив:

Адміністративний позов Каховського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Херсонської області задовольнити.

Стягнути з дочірнього підприємства "Агроком Каховка" товариства з обмеженою відповідальністю "Українська агротехнічна компанія сільськогосподарського машинобудування" (74836, Херсонська обл., Каховський район, село Новокам'янка, вулиця Каховська, будинок 11, код ЄДРПОУ 32606575) на користь Каховського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Херсонської області (74800, Херсонська обл., місто Каховка, вулиця Соборності, будинок 36, код ЄДРПОУ 21294968) заборгованість з відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за жовтень 2017 року в сумі 1438 грн. 20 коп. (одна тисяча чотириста тридцять вісім гривень двадцять копійок) (р/р №25603300617503 в філії - Херсонського обласного управління АТ "Державний Ощадний банк України", МФО 352457, код платежу за списком №2 - 8).

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до Одеського апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня складання повного судового рішення, при цьому відповідно до п.п. 15.5 п. 15 розділу VII "Перехідні положення" КАС України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомукаційної системи апеляційні скарги подаються через суд першої інстанції, який ухвалив відповідне рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Дмитрієва О.О.

кат. 10.2.4

Джерело: ЄДРСР 71147968
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку