open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ВІННИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2-а-35/11/2414

Головуючий у 1-й інстанції: Гончарова І.М.

Суддя-доповідач: ОСОБА_1

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 листопада 2011 року м. Вінниця

Вінницький апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

головуючого-судді: Совгири Д. І.

суддів: Білоуса О.В.

ОСОБА_2 < Довідник >

при секретарі: Кравченку С. В.

за участю представників сторін:

позивач (апелянт) : ОСОБА_3

відповідач : ОСОБА_4

третя особа : ОСОБА_4, ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу ОСОБА_3, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8 на постанову Шевченківського районного суду м. Чернівці від 29 червня 2011 року у справі за адміністративним позовом ОСОБА_3, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8 до Чернівецької міської ради, треті особи ОСОБА_9, ОСОБА_10 про скасування рішень, -

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА _3, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8 звернулись до Шевченківського районного суду м. Чернівці з позовом до Чернівецької міської ради, треті особи ОСОБА_9, ОСОБА_10, в якому просять скасувати п. 4 додатку 4 рішення 21 сесії 5 скликання Чернівецької міської рад № 422 від 25 жовтня 2007 року "Про надання в оренду та користування земельними ділянками, припинення права користування земельними ділянками, відміну та внесення змін в раніше прийняті рішення", яким затверджено проект відведення та надано в оренду до 30.08.2010 року для будівництва житлового будинку, господарських будівель і споруд земельну ділянку по вул. Прилуцькій, 15, в м. Чернівці. Посилались на те, що частина земельної ділянки розміром 0 , 0594 га, яка зазначеним рішенням передана в оренду ОСОБА_9 знаходиться в користуванні сім'ї ОСОБА_8, які проживають ІНФОРМАЦІЯ_1 , якою вони користуються на підставі рішення Чернівецької міської ради від 14 червня 1954 року № 692. ОСОБА_6 перебуває на обліку в зв'язку з необхідністю виділення земельної ділянки під будівництво індивідуального житлового будинку. Оскільки вони є родичами, то надання ОСОБА_6 земельної ділянки по вул.. Прилуцькій, 15 в м. Чернівці допомогло би вирішити це питання і не порушило би їх права.

Постановою Шевченківського районного суду м. Чернівці від 29 червня 2011 року адміністративний позов було залишено без задоволення.

Не погоджуючись з таким судовим рішенням, позивачі подали апеляційну скаргу, в якій просять скасувати незаконну на їх думку, постанову суду першої інстанції та постановити нову, якою задовольнити позов. В своїй апеляційній скарзі апелянт посилається на неповне з’ясування всіх обставин, що мають значення для вирішення справи, порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, незаконність, необґрунтованість та необ’єктивність оскаржуваного рішення, що є підставою для його скасування.

В судовому засіданні представник позивачів підтримав доводи апеляційної скарги та просив суд задовольнити її, надавши суду додаткові пояснення.

Представники відповідача та третіх осіб заперечували проти задоволення вищевказаної апеляційної скарги та просили суду залишити її без задоволення.

Заслухавши суддю-доповідача, пояснення представників сторін, перевіривши матеріали справи, доводи апеляційної скарги, колегія суддів приходить до висновку, що вона не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом першої інстанції встановлено, що позивачі зареєстровані та приживанють в будинку по вул. Дубинській (Шухевича), 53 в м. Чернівці, який належить їм на праві спільної сумісної власності

Рішенням виконавчого комітету Чернівецької міської ради депутатів трудящих від 14 червня 1954 року № 692 затверджені матеріали обміру земель та будівель кварталу № 470 та зареєстровано за землекористувачами цього кварталу відповідні земельні площі, зокрема за будинковолодінням № 53 по вул. Дубинській в м. Чернівці зареєстровано земельну ділянку площею 1925 кв.м..

18 жовтня 2007 року позивачі отримали висновок з департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин про те, що управління земельних ресурсів погоджує та вважає за можливе передати у спільну сумісну власність земельну ділянку площе. 0, 1000 га та надати в оренду земельну ділянку площею 0, 772 га, що знаходиться в їх користуванні.

Проте, пунктом 4 додатку 4 рішення 21 сесії 5 скликання Чернівецької міської рад № 422 від 25 жовтня 2007 року "Про надання в оренду та користування земельними ділянками, припинення права користування земельними ділянками, відміну та внесення змін в раніше прийняті рішення" ОСОБА_9 затверджено проект відведення та надано в оренду до 30.08.2010 року для будівництва житлового будинку, господарських будівель і споруд земельну ділянку по вул. Прилуцькій, 15 в м. Чернівці розміром 0,1000 га.

Рішенням 33 сесії 5 скликання Чернівецької міської ради від 23 жовтня 2008 року п. 62 передано у власність ОСОБА_9 безоплатно земельну ділянку по вул. Прилуцькій, 15 площею 0,1000 га для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд

Відмовляючи в задоволенні позовних вимог суд першої інстанції дійшов висновку про відсутність підстав для його задоволення, оскільки позивачами не було оформлено належним чином право користування земельною ділянкою, яка закріплена за будинком 53 по вул. Дубинській в м. Чернівці та відсутні документи, що посвідчують право власності чи право користування земельною ділянкою, наявність яких є обов'язковою згідно норм земельного законодавства, тому у них не має будь-яких прав на спірну земельну ділянку.

Судова колегія ретельно дослідивши матеріали справи, прийшла до висновку про обґрунтованість та правомірність зроблених судом першої інстанції висновків, з огляду на наступне.

Земельні відносини щодо володіння, користування і розпорядження землею регулюються Конституцією України, Земельним кодексом України, а також прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами.

Стаття 11 Земельного кодексу Української РСР передбачає компетенцію міських Рад народних депутатів у галузі використання та охорони земель, ч. 4 ст. 11 цього Кодексу передбачає, що міські Ради народних депутатів, їх виконавчі комітети в межах і в порядку, встановлених цим Кодексом та іншими законодавчими актами, на території міста надають у користування, а також вилучають земельні ділянки для державних або громадських потреб відповідно до статей 16, 37, 38 цього Кодексу; видають землекористувачам документи на право користування землею.

Відповідно до статті 16 Земельного кодексу Української РСР надання земельних ділянок у користування здійснюється в порядку відведення. Відведення земельних ділянок провадиться на підставі постанови Ради Міністрів УРСР або рішення виконавчих комітетів обласної, районної, міської, селищної і сільської Рад народних депутатів в порядку, встановлюваному законодавством Союзу РСР і Української РСР. У постановах або рішеннях про надання земельних ділянок вказується мета, для якої вони надаються, і основні умови користування землею. Надання земельної ділянки, що є в користуванні іншому землекористувачеві провадиться тільки після вилучення даної ділянки в порядку, передбаченому статтями 37-41 цього Кодексу. Порядок порушення і розгляду клопотань про надання земельних ділянок встановлюється Радою Міністрів Української РСР.

Стаття 20 Земельного кодексу Української РСР передбачає наступне: відповідно до Основ земельного законодавства Союзу РСР і союзних республік право землекористування колгоспів, радгоспів та інших землекористувачів засвідчується державними актами на право користування землею. Форми актів встановлюються Радою Міністрів СРСР. Право короткострокового тимчасового користування землею засвідчується рішенням органу, який надав земельну ділянку в користування. Право довгострокового тимчасового користування землею засвідчується актами, форма яких встановлюється Радою Міністрів Української РСР. Зазначені документи видаються після відводу земельних ділянок в натурі.

Відповідно до статті 22 Земельного кодексу Української РСР приступати до користування наданою земельною ділянкою до встановлення відповідними землевпорядними органами меж цієї ділянки в натурі (на місцевості) і видачі документа, який засвідчує право користування землею, забороняється.

Як зазначалося вище, рішенням виконавчого комітету Чернівецької міської ради депутатів трудящих від 14 червня 1954 року № 692, на яке посилаються позивачі як на підставу для безстрокового користування спірною земельною ділянкою, проте в цьому рішенні не йдеться про надання земельної ділянки в постійне користування позивачам, а також ні яких відомостей про виділення земельної ділянки позивачам, її меж, місцерозташування земельної ділянки, це рішення не включає.

Відповідно до ст.ст. 125, 126 ЗК України право власності і право постійного користування на земельну ділянку виникає після отримання його власником або користувачем документа, що посвідчує право власності або право постійного користування земельною ділянкою, та його державної реєстрації. Право на оренду земельної ділянки виникає після укладення договору оренди та його державній реєстрації. Право постійного користування та право власності земельною ділянкою посвідчується Державними актами, а оренда землі оформляється договором, який реєструється відповідно до закону.

Отже, судом першої інстанції зроблено правильний висновок, що у позивачів відсутні належні докази надання їм земельної ділянки в постійне користування, оскільки відсутні правовстановлюючі документи на постійне користування землею, тобто єдиним власником спірної земельної ділянки в даному випадку та відповідно до ст. 83 ЗК України є територіальна громада в особі Чернівецької міської ради, яка належним чином розпорядилася даною земельною ділянкою, передавши її третій особі.

Враховуючи вищевикладене колегія суддів прийшла до висновку про правомірність оскаржуваних рішень.

Таким чином, апеляційна інстанція приходить до висновку, що суд першої інстанції правомірно не задовольнив позов.

Відповідно до ст. 200 КАС України, суд апеляційної інстанції залишає скаргу без задоволення, а постанову суду – без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Проаналізувавши матеріали справи, доводи апеляційної скарги, колегія суддів дійшла висновку, що судом першої інстанції правильно встановлені обставини справи, судове рішення ухвалено з додержанням норм матеріального та процесуального права.

За таких підстав, апеляційну скаргу - необхідно залишити без задоволення, а постанову суду першої інстанції - без змін.

Керуючись ст.ст. 160, 167, 195, 196, 198, 200, 205, 206, 212, 254 КАС України, суд, -

У Х В А Л И В :

Апеляційну скаргу ОСОБА_3, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, –залишити без задоволення, а постанову Шевченківського районного суду м. Чернівці від 29 червня 2011 року, –без змін.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена в касаційному порядку згідно ст. 212 КАС України.

Ухвала суду складена в повному обсязі 28 листопада 2011 року.

Головуючий суддя < Список > ОСОБА_1

Судді < Список > ОСОБА_11

< Список > ОСОБА_2

< Список >

< Список >

Джерело: ЄДРСР 70947300
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку