open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 657/2889/17

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05.12.2017 Каланчацький районний суд Херсонської області у складі головуючого судді Скригун В. В.

за участю секретаря Березницької Т.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні смт. Каланчак цивільну справу за заявою ОСОБА_1, зацікавлена особа відділ державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Каланчацького РУЮ у Херсонські області про встановлення факту народження дитини,

В с т а н о в и в :

Заявник ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою, в якій просить встановити факт, що у нього та ОСОБА_2, 16.11.2017 р. народилася донька ОСОБА_3 в м. Сімферополь АР Крим, Україна.

Мотивуючи свої вимоги, заявник вказує, що 16.11.2017 р. у нього та ОСОБА_2 народилася донька ОСОБА_3 в м. Сімферополь АР Крим. В звязку з тимчасовою окупацією Криму вони не змогли виїхати до України та оформити свідоцтво про народження дитини. При зверненні до відділу реєстрації актів цивільного стану Каланчацького РУЮ в Херсонській області їм було відмовлено у видачі свідоцтва про народження дитини на підставі ст. 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України». Відповідно до вимог зазначеної статті, всі документи та довідки, видані органами окупованої території, вважаються такими, що є недійсними.

Заявник ОСОБА_1 в судовому засіданні вимоги заяви підтримав в повному обсязі та просив задовольнити їх з підстав зазначених у заяві.

Представник заінтересованої особи відділу Державної реєстрації актів цивільного стану Каланчацького районного управління юстиції у Херсонській області в судове засідання не з»явилася, надала суду заяву про розгляд справи за її відсутності. Проти задоволення заявлених вимог не заперечувала.

Відповідно до ч. 1 ст. 257-1 ЦПК України заява про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана батьками, родичами, їхніми представниками або іншими законними представниками дитини до будь-якого суду за межами такої території України незалежно від місця проживання заявника .

Згідно ст. 13 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», державна реєстрація народження дитини проводиться з одночасним визначенням її походження та присвоєнням їй прізвища, власного імені та по батькові.

Державна реєстрація народження дитини проводиться за письмовою або усною заявою батьків чи одного з них за місцем її народження або за місцем проживання батьків. Якщо державна реєстрація народження дитини проводиться за місцем проживання батьків чи одного з них, то за їх бажанням місцем народження дитини в актовому записі про народження може бути визначене фактичне місце її народження або місце проживання батьків чи одного з них. Підставою для проведення державної реєстрації народження дитини є визначені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров`я документи, що підтверджують факт народження.

Відповідно до п. 2 розділу І Правил державної реєстрації актів громадянського стану в Україні, затверджених Наказом Міністерства юстиції України від 18 жовтня 2000 року № 52/5, Державній реєстрації підлягають, зокрема, народження фізичної особи та її походження відповідно до Сімейного Кодексу України та Цивільного кодексу України, Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» та інших актів законодавства.

Згідно ч. 1 ст. 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішнього переміщення осіб», внутрішньо переміщена особа має право, зокрема, на проведення державної реєстрації актів цивільного стану, внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання за місцем перебування.

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про громадянство України» особа, батьки або один з батьків якої на момент її народження були громадянами України, є громадянином України. Особа, яка має право на набуття громадянства України за народженням, є громадянином України з моменту народження.

Відповідно до Конвенції про права дитини від 20 жовтня 1989 року, дитина має право бути зареєстрована зараз ж після народження і з моменту народження має право на ім'я і набуття громадянства, а також, наскільки це можливо, право знати своїх батьків і право на їх піклування. Держави учасниці забезпечують здійснення цих прав згідно з їх національним законодавством та виконання їх зобов'язань за відповідними міжнародними документами у цій галузі, зокрема, у випадку, коли б інакше дитина не мала громадянства.

Як вбачається з матеріалів справи, у ОСОБА_1 та ОСОБА_2 16.11.2017 р. народилася донька ОСОБА_3 в м. Сімферополь АР Крим, Україна, що підтверджується медичним свідоцтвом про народження серії 35 № 029300 від 17.11.2017 р. виданого ГБУЗ РК «Сімферопольським клінічним пологовим будинком №2».

Крім того, в судовому засіданні встановлено, що у ОСОБА_1 та ОСОБА_2 народилася донька у зареєстрованому шлюбі.

Оскільки заявник не має можливості в іншому, ніж у судовому порядку встановити факт народження дитини на тимчасово окупованій території, а також надати для реєстрації народження дитини документи, передбачені законодавством України, оцінюючи, належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, суд вважає, що факт народження дитини підтверджується наданими суду доказами, тому є правові підстави для задоволення заяви і для встановлення факту, що має юридичне значення. Крім того, іншого порядку для вирішення зазначеної ситуації Законодавством України не визначено.

Відповідно до ч. 2 ст. 259 ЦПК України, рішення суду про встановлення факту, який підлягає реєстрації в органах державної реєстрації актів цивільного стану або нотаріальному посвідченню, не замінює собою документів, що видаються цими органами, а є тільки підставою для одержання зазначених документів.

Також суд попереджає, що за подвійне громадянство дитини несуть відповідальність батьки.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 234, 235, 256, 259

ЦПК України, ст. 13 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», ст. 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішнього переміщення осіб», суд -

В и р і ш и в :

Заяву ОСОБА_1, зацікавлена особа відділ державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Каланчацького РУЮ у Херсонські області про встановлення факту народження дитини задовольнити.

Встановити факт що, у ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця ІНФОРМАЦІЯ_2, та у ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, уродженки ІНФОРМАЦІЯ_4, 16 листопада 2017 року народилася донька ОСОБА_3 в м. Сімферополь АР Крим, Україна.

Копію рішення невідкладно надіслати до відділу Державної реєстрації актів цивільного стану Каланчацького районного управління юстиції у Херсонській області для державної реєстрації народження.

Рішення підлягає негайному виконанню.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку до Апеляційного суду Херсонської області, через Каланчацький районний суд, шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня його проголошення, а особами, які не були присутніми при проголошенні рішення, протягом 10 днів з моменту отримання копії рішення.

Суддя: Скригун В. В.

Джерело: ЄДРСР 70738413
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку