open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 646/8291/17

№ провадження 2-о/646/173/2017

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30.11.2017 року м. Харків

Червонозаводський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого судді Теслікової І.І.

за участі секретаря Біляєва М.О.,

розглянувши цивільну справу за заявою ОСОБА_1, зацікавлена особа- Відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Слобідському та Основянському районах м.Харкова Головного територіального управління юстиції у Харківській області про встановлення факту народження дитини,-

ВСТАНОВИВ:

30.11.2017 року заявник звернувся до Червонозаводського районного суду з заявою, в якій просить встановити факт народження ОСОБА_2 9 листопада 2017 року у м. Севастополі Автономної Республіки Крим, Україна, що є тимчасово окупованою територією, дитини чоловічої статі. Як зазначає заявник дитина народилася у батьків ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, які перебувають у шлюбі, відповідно до свідоцтва про реєстраціюшлюбу серії І-ВЛ № 264995, актовий запис № 624 від 31.08.2013 року, зареєстрованому Відділом державної реєстрації актів цивільного стану Гагарінського районного управління юстиції у м.Севастополі .

В обґрунтування своєї заяви заявник зазначив, що 9 листопада 2017 року у м.Севастополі Автономної Республіки Крим, Україна, що є тимчасово окупованою територією, його дружина ОСОБА_2 народила дитину чоловічої статі вагою 3710 грамів , про що видане медичне свідоцтво про народження від 09.11.2017 року серії 67 № 168499 пологовим будинком № 1 м.Севастополя.

Отримати свідоцтво про народження у відділі державної реєстрації актів цивільного стану подружжю неможливо, оскільки факт народження відбувся на тимчасово окупованій території України, на якій неможливо отримати медичний документ, що може бути прийнято відділом державної реєстрації актів цивільного стану для здійснення реєстрації народження відповідно до статті 13Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану». Зазначене місце народження є тимчасово окупованою територією України, визначеною Верховною Радою України.

До судового засідання заявник ОСОБА_1 не з'явився, надав суду заяву, у якій просить розглядати справу за його відсутності та зазначив, що заявлені ним вимоги підтримує.

Представник зацікавленої особи- Відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Слобідському та Основянському районах м.Харкова Головного територіального управління юстиції у Харківській області в судове засідання не зявився, про час та місце розгляду справи був повідомлений.

За таких обставин, на підставі ст. 169ЦПК Українисудвважає за можливе розглядати справу у відсутність сторін на підставі наявних в матеріалах справи доказів.

Суд, вивчивши матеріали справи, письмові документи, вважає, що вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

За нормою ст. 234ЦПК України окремепровадження - це вид непозовного цивільного провадження, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

У відповідності до п. 7 ч. 1ст. 256ЦПК України судрозглядає справи про встановлення факту народження дитини в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження, а відповідно до п. 18постанови Пленуму Верховного суду України № 5 від 31 березня 1995 року, рішення суду про встановлення факту, що має юридичне значення, не змінює собою документів, що видають зазначені органи, а є лише підставою для їх одержання.

Матеріаламисправи встановлено, що ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3 (паспорт серії АР 473269,виданий 3 вересня 2013 року Ленінським РВ УДМС України в м.Севастополі) 9 листопада 2017 року о 2 годині 15 хвилин народила у пологовому будинку № 1 м. Севастополя дитину чоловічої статі вагою 3710 грамів та довжиною тіла 53 см, про що свідчить копія медичного свідоцтва про народження від 09.11.2017 року серії 67 № 168499, виданого пологовим будинком № 1 м.Севастополя

Крім того, встановлено, що ОСОБА_2 та ОСОБА_1 перебувають у шлюбі, зареєстрованому 31.08.2017 Відділом державної реєстрації актів цивільного стану Гагарінського районного управління юстиції у м.Севастополі, відповідно до копії свідоцтва про шлюб серії І-ВЛ № 264995, актовий запис № 624 від 31.08.2013 року.

Народження фізичної особи та її походження відповідно до ч. 3ст. 49Цивільного кодексу Українипідлягає державній реєстрації органами державної реєстрації актів цивільного стану.

Реєстрація народження дитини, відповідно дост. 144 Сімейного кодексу України, провадиться державним органом реєстрації актів цивільного стану з одночасним визначенням її походження та присвоєнням прізвища, імені та по батькові і засвідчується свідоцтвом про народження. Батьки зобов'язані невідкладно, але не пізніше одного місяця від дня народження дитини, зареєструвати її народження в державному органі реєстрації актів цивільного стану. Невиконання батьками цього обов'язку тягне за собою встановлену законом відповідальність.

Відповідно до Конвенції про права дитини від 20.11.1989 року, ратифікованоюпостановою Верховної ради України №789-ХІІ від 27.02.1991 року, дитина має бути зареєстрована одразу ж після народження і з моменту народження має право на ім'я і набуття громадянства, а також, наскільки це можливо, право знати своїх батьків і право на їх піклування. Держави-учасниці забезпечують здійснення цих прав згідно з їх національним законодавством та виконання їх зобов'язань за відповідними міжнародними документами у цій галузі, зокрема, у випадку, коли б інакше дитина не мала громадянства.

Статтею 7 Закону України "Про громадянство України"чітко визначено, що особа, батьки або один з батьків якої на момент її народження були громадянами України, є громадянином України. Особа, яка має право на набуття громадянства України за народженням, є громадянином України з моменту народження.

Згідно з ч. 1ст. 122СК України, дитина, яка зачата і (або) народжена у шлюбі, походить від подружжя.

Відповідно дост. 13 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану", якщо державна реєстрація народження дитини проводиться за місцем проживання батьків чи одного з них, то за їх бажанням місцем народження дитини в актовому записі про народження може бути визначене фактичне місце її народження або місце проживання батьків чи одного з них. Державна реєстрація народження дитини проводиться не пізніше одного місяця з дня її народження, а у разі народження дитини мертвою - не пізніше трьох днів. Підставою для проведення державної реєстрації народження дитини є визначені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я документи, що підтверджують факт народження. У разі якщо заклад охорони здоров'я не проводив огляд матері та дитини, документ, що підтверджує факт народження, видає медична консультаційна комісія в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. За відсутності закладу документа охорони здоров'я або медичної консультаційної комісії, що підтверджує факт народження, підставою для проведення державної реєстрації актів цивільного стану є рішення суду про встановлення факту народження.

Відповідно до ч.3, ч.4ст.257-1 ЦПК України, у рішенні про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, зокрема, мають бути зазначені встановлені судом дані про дату і місце народження особи, про її батьків.

У пункті 1, глави 1, розділу III Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затвердженихнаказом Міністерства юстиції України 18.10.2000 року № 52/5(у редакціїнаказу Міністерства юстиції від 24 грудня 2010 року № 3307/5) зазначено, що державна реєстрація народження дитини проводиться з одночасним визначенням її походження та присвоєнням їй прізвища, власного імені та по батькові.

Пунктом 2, глави 1, розділу III Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затвердженихнаказом Міністерства юстиції України 18.10.2000 року №52/5(у редакціїнаказу Міністерства юстиції від 24 грудня 2010 року №3307/5), встановлено, що підставами для проведення державної реєстрації народження дитини є: медичне свідоцтво про народження (форма №103/о), форма якого затвердженанаказом Міністерства охорони здоров'я України від 08.08.2006 №545, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25.10.2006 за №1150/13024 (далі - медичне свідоцтво про народження), що видається закладами охорони здоров'я незалежно від підпорядкування та форми власності, де приймаються пологи. У разі народження дитини поза закладом охорони здоров'я державна реєстрація народження проводиться на підставі медичного свідоцтва про народження або медичної довідки про перебування дитини під наглядом лікувального закладу (вищезазначена форма №103-l/o).

Якщо реєстрація народження дитини, народженої в іншій державі, не була проведена компетентним органом такої держави або дипломатичним представництвом чи консульською установою України, підставою для проведення державної реєстрації в Україні є медичний документ іншої держави, що підтверджує факт народження дитини, належним чином легалізований, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України. Ці документи подаються до органу державної реєстрації актів цивільного стану, де реєструється народження.

При відсутності підстав для державної реєстрації народження, визначених у цьому пункті, державна реєстрація народження проводиться на підставі рішення суду про встановлення факту народження даною жінкою.

Для отримання свідоцтва про народження дитини її батько, ОСОБА_1 звернувся до Відділу державної реєстрації актів цивільного стану по Слобідському та Основянському районах м.Харкова Головного територіального управління юстиції у Харківській області-для проведення реєстрації народження дитини, однак на вказане звернення відділом було відмовлено у проведенні державної реєстрації народження, про що зазначено у листі від 25.11.2017 за № 2251/15.3-04-04, оскільки медичне свідоцтво про народження серії 67 від 09.11.2017 року серії 67 № 168499, видане пологовим будинком № 1 м.Севастополя, заповнено російською мовою та не має юридичної сили на території України.

Згідно зі ст. 14ЦПК України, рішення про встановлення факту, що має юридичне значення, яке набрало законної сили, є обов'язковим для органів, які реєструють такі факти або оформлюють права, що виникають у зв'язку із встановленим судом фактом. В разі встановлення у судовому порядку факту реєстрації акту громадянського стану орган державної реєстрації актів громадянського стану провадить відповідний запис на підставі рішення суду.

На підставі викладеного, суд вважає заяву ОСОБА_1 обгрунтованою та такою, що підлягає задоволенню у повному обсязі.

Керуючись ст. ст.3,4,14,15,234,256-258,259,293 ЦПК України,ст. 49 ЦК України,ст. 13 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», ст. ст.1,3,4,9,10,17 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України»,ст. 7 Закону України «Про громадянство України», ст. ст.122,144 Сімейного кодексу України, Конвенцією про права дитини від 20.11.1989 року, ратифікованою постановою Верховної ради України №789-ХІІ від 27.02.1991 року, Правилами державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України 18.10.2000 року № 52/5(у редакції наказу Міністерства юстиції від 24 грудня 2010 року № 3307/5),-

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1, зацікавлена особа- Відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Слобідському та Основянському районах м.Харкова Головного територіального управління юстиції у Харківській області про встановлення факту народження дитини -задовольнити.

Встановити факт народження ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, громадянкою України, дитини чоловічої статі 9 листопада 2017 року у м.Севастополі, Автономна Республіка Крим, Україна, батьком якої є ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, громадянин України, які перебувають у шлюбі, зареєстрованому 31.08.2017 Відділом державної реєстрації актів цивільного стану Гагарінського районного управління юстиції у м.Севастополі, відповідно до копії свідоцтва про шлюб серії І-ВЛ № 264995, актовий запис № 624 від 31.08.2013 року.

Рішення підлягає негайному виконанню.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Апеляційного суду Харківської області через суд першої інстанції, шляхом подачі апеляційної скарги у 10-денний строк з дня його проголошення або отримання копії рішення особами, які беруть участь у справі але не були присутні у судовому засіданні.

Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Суддя І.І.Теслікова

Джерело: ЄДРСР 70731497
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку