open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Апеляційний суд Кіровоградської області

№ провадження 22-ц/781/2160/17 Головуючий у суді І-ї інстанції Атаманова С. Ю.

Доповідач Черненко В. В.

УХВАЛА

Іменем України

30.11.2017 року колегія суддів судової палати у цивільних справах Апеляційного суду Кіровоградської області у складі:

головуючого судді - Черненко В.В.

суддів - Кіселика С.А., Чельник О.І.

за участю секретаря - Гончар В.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кропивницький цивільну справу за апеляційною скаргою Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області на рішення Устинівського районного суду Кіровоградської області від 26.09.2017 року по справі за позовом ОСОБА_2 до Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, Устинівська районна державна адміністрація Кіровоградської області, Інгульська сільська рада Устинівського району Кіровоградської області, про визнання договору оренди землі поновленим,-

ВСТАНОВИЛА:

ОСОБА _2 звернувся у суд з позовом до Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, Устинівська районна державна адміністрація Кіровоградської області, Інгульська сільська рада Устинівського району Кіровоградської області про визнання договору оренди землі поновленим.

На обґрунтування позовної заяви зазначив, що 25.04.2007 року між позивачем та Устинівською РДА Кіровоградської області було укладено договір оренди землі, а саме: земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею 21,0 га, яка розташована на території Інгульської сільської ради Устинівського району Кіровоградської області, строком на 10 років. Вказаний договір оренди землі зареєстрований в Устинівському районному відділі КРФ ДП «Центр ДЗК» 07 серпня 2007 року за № 01.

Позивач зазначив, що в повному обсязі виконує умови договору оренди землі, в тому числі щодо сплати орендної плати, і після закінчення строку дії договору оренди землі продовжує користуватися земельною ділянкою.

Відповідно до п.8 договору оренди землі, маючи намір поновити його дію, 06 липня 2017 року позивач звернувся до відповідача із листом-повідомленням щодо поновлення вказаного договору оренди, який надав разом із: трьома примірниками проекту додаткової угоди до договору оренди землі; копіями паспорта та ідентифікаційного номеру; копією договору оренди землі; довідками податкової інспекції та Інгульської сільської ради про належне виконання обов'язків за договором; рішенням Устинівської районної ради від 24.02.2017 року №154 про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

Позивач зазначив, що відповідач отримав зазначені документи 06.07.2017 року, проте на дату звернення позивача до суду письмової відповіді останньому не надав.

Позивач зазначив, що належним чином виконує обов'язки за договором оренди землі, до закінчення строку дії договору повідомив орендодавця про свій намір скористатися переважним правом на поновлення договору оренди на новий строк, до листа-повідомлення додав проект додаткової угоди та продовжує користуватися земельною ділянкою за відсутності письмових повідомлень відповідача про відмову в поновленні договору оренди, а тому вважає наявними підстави для поновлення договору оренди землі від 25 квітня 2007 року відповідно до положень ст.33 Закону України «Про оренду землі».

Просив суд визнати поновленим договір оренди землі укладений між Устинівською районною державною адміністрацією Кіровоградської області та ОСОБА_3 від 25.04.2007 року на той самий строк та на тих самих умовах.

Рішенням Устинівського районного суду Кіровоградської області від 26.09.2017 року позов задоволено.

В апеляційній скарзі ставиться питання про скасування рішення суду першої інстанції в зв'язку з порушенням норм процесуального права та неправильним застосуванням норм матеріального права.

Зокрема зазначається, що позивачем не було вчинено необхідних та достатніх дій , передбачених в статті 33 Закону України «про оренду землі» направлених на укладення додаткової угоди про поновлення договору оренди землі у зв'язку з чим відсутні підстави для визнання поновленим спірного договору оренди на підставі наведеної норми права. Суд першої інстанції не звернув увагу на зазначені обставини.

Перевіривши законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції відповідно ст.303 ЦПК України, колегія суддів дійшла висновку, що апеляційна скарга підлягає відхиленню з наступних підстав.

Задовольняючи позов, суд першої інстанції встановив, що 25.04.2007 року між Устинівською РДА Кіровоградської області, як орендодавцем, та позивачем по справі ОСОБА_2, як орендарем, було укладено договір оренди землі, за змістом якого орендодавець надав, а орендар прийняв у строкове, платне користування земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею 21,0 га, яка знаходиться на території Інгульської сільської ради Устинівського району Кіровоградської області (а.с.5).

Згідно п.8 договору оренди землі, строк його дії становить 10 років. Після закінчення строку договору, орендар має переважне право поновлення його на новий строк. У цьому разі орендар повинен не пізніше ніж за 30 днів до закінчення строку дії договору, повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію (а.с.5).

Згідно п.43 договору оренди землі договір набирає чинності після підписання сторонами та його державної реєстрації (а.с.7 зворот).

Вказаний договір оренди землі зареєстрований в Устинівському районному відділі КРФ ДП «Центр ДЗК» 07 серпня 2007 року за № 01 (а.с.7 зворот).

Суд першої інстанції зазначив, що згідно із ч.1 ст.638 ЦК України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

Правочин підлягає державній реєстрації лише у випадках, встановлених законом. Такий правочин є вчиненим з моменту його державної реєстрації (ч.1 ст.210 ЦК України).

Відповідно до ч.2 ст.792 ЦК України відносини щодо найму (оренди) земельної ділянки регулюються законом.

Спеціальним законом, яким регулюються відносини, пов'язані з орендою землі, є Закон України «Про оренду землі».

За змістом ст.ст.18, 20 вказаного Закону (у редакції, яка була чинною на момент виникнення спірних правовідносин) договір оренди землі набирає чинності після його державної реєстрації. Укладений договір оренди землі підлягає державній реєстрації.

Строк дії договору оренди від 25.04.2007 року, виходячи з дати його державної реєстрації, закінчився 07 серпня 2017 року.

Відповідно до п.20 договору оренди землі передача земельної ділянки орендарю здійснюється у тижневий строк після державної реєстрації цього договору за актом приймання-передачі (а.с.6).

З урахуванням вказаної умови, земельна ділянка, що є об'єктом оренди за договором від 25.04.2007 року, була передана відповідачем та прийнята позивачем в оренду згідно з актом прийому - передачі земельної ділянки без зазначення дати його складання (а.с.8).

Відповідно до п.11 договору оренди землі орендна плата вноситься щомісячно на розрахунковий рахунок Інгульської сільської ради (а.с.5 зворот).

06 липня 2017 року позивач по справі звернувся до відповідача із листом-повідомленням про поновлення договору оренди землі, зареєстрованого 07.08.2007 року в Устинівському районному відділі КРФ ДП «Центр ДЗК» за №01, надавши разом з ним: проект додаткової угоди в трьох примірниках, копію паспорта та ідентифікаційного номера, копію договору оренди землі, довідку податкової інспекції від 04.07.2017 року № 344/11 21008 та довідку Інгульської сільської ради від 05.07.2017 року №390 про належне виконання обов'язків за договором, рішення Устинівської районної ради від 24.02.2017 року №154 «Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земельної ділянки» (а.с.3-7, 12-15, 77-78).

Звернення позивача до Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області 06 липня 2017 року підтверджується даними реєстрації вхідної кореспонденції, з яких вбачається отримання відповідачем листа-повідомлення позивача разом з доданими документами саме вказаною датою та свідчить про дотримання позивачем по справі ОСОБА_2 встановленого п.8 договору оренди землі строку повідомлення відповідача про його намір продовжити дію договору, а саме: не пізніше ніж за 30 днів до закінчення строку дії договору (а.с.3,4).

Згідно листа-повідомлення Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області від 03.08.2017 року №П-14079/0-10503/0/6-17, останній зазначив про прийняте рішення щодо заперечення в поновленні договору оренди землі, зареєстрованого 07.08.2007 року за №1 земельної ділянки загальною площею 21,0 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Інгульської сільської ради Устинівського району Кіровоградської області (а.с.79).

Відповідно до довідок Інгульської сільської ради Устинівського району Кіровоградської області від 15.08.2017 року за №481 та від 30.08.2017 року за №553 позивач по справі ОСОБА_2 орендує земельну ділянку загальною площею 21,00 га. За час користування земельною ділянкою неналежного виконання обов'язків за договором оренди не було, заборгованості з орендної плати позивач не має (а.с.20, 28).

Згідно довідки Устинівського відділення Новоукраїнської ОДПІ ГУ ДФС у Кіровоградській області від 15.08.2017 року за №2681908719 позивач по справі ОСОБА_2 станом на 15.08.2017 року не має заборгованості зі сплати податків, зборів (а.с.19).

За змістом витягу із Державного земельного кадастру про земельну ділянку від 08.09.2017 року судом встановлено, що місцем розташування земельної ділянки з кадастровим номером НОМЕР_1 є Інгульська сільська рада Устинівського району Кіровоградської області, форма власності державна (а.с.81).

Крім того, судом встановлено, що позивач по справі ОСОБА_2 раніше звертався до відповідача по справі 04.03.2016 року про поновлення іншого договору оренди землі, зареєстрованого 05.04.2011 року за №352580004000041 щодо іншої земельної ділянки загальною площею 21,00 га, на що листом-повідомленням Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області від 24.05.2016 року №П-3904/0-4724/0/6-16 був повідомлений про заперечення щодо поновлення договору оренди земельної ділянки з кадастровим НОМЕР_2 (а.с.49-51,67, 68,71-73).

Відповідно до рішення Апеляційного суду Кіровоградської області від 21.09.2016 року було частково задоволено позов ОСОБА_2 до Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області та визнано поновленим договір оренди землі від 05.04.2011 року, укладений між ОСОБА_4 та Устинівською районною державною адміністрацією, зареєстрований відділом Держкомзему Устинівського району Кіровоградської області 05 квітня 2011 року за №352580004000041, земельної ділянки площею 21 га, розташованої на території Інгульської сільської ради Устинівського району Кіровоградської області, кадастровий номер НОМЕР_3 на той самий строк і на тих самих умовах, які передбачені цим договором оренди землі. В іншій частині позовних вимог відмовити (а.с.52-54).

В подальшому 06.12.2016 року позивач звертався до відповідача по справі із заявою про поновлення договору оренди земельної ділянки (кадастровий номер НОМЕР_4) на підставі рішення апеляційного суду Кіровоградської області від 21.09.2016 року, на яку відповідачем було роз'яснено про порядок виконання судових рішень відповідно до Закону України «Про виконавче провадження» (а.с.74-76).

Суд першої інстанції зазначив, що відповідно до ст.2 Закону України «Про оренду землі» відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди.

Відповідно до ч.ч.1,4 ст.6 Закону України «Про оренду землі» орендарі набувають права оренди земельної ділянки на підставах і в порядку, передбачених Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим та іншими законами України і договором оренди землі.

Орендодавцями земельних ділянок, що перебувають у державній власності, є органи виконавчої влади, які відповідно до закону передають земельні ділянки у власність або користування (ч.4 ст.4 Закону України «Про оренду землі»).

Згідно ч.2 ст.16 Закону України «Про оренду землі» укладення договору оренди земельної ділянки із земель державної або комунальної власності здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування - орендодавця, прийнятого у порядку, передбаченому Земельним кодексом України, або за результатами аукціону.

Згідно ч.ч.1, 2 ст.124 Земельного кодексу України (далі по тексту - ЗК України) передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється, зокрема, на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або місцевого самоврядування згідно з їх повноваженнями, визначеними ст.122 цього Кодексу.

Відповідно до ч.4 ст.122 ЗК України центральний орган виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин та його територіальні органи передають земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності, крім випадків, визначених частиною восьмою цієї статті, у власність або у користування для всіх потреб.

Орендодавцем за договором оренди землі у даній справі, станом на дату його укладення 25.04.2007 року була Устинівська районна державна адміністрація, що узгоджувалось з пунктом 12 Перехідних положень Земельного кодексу України в редакції, чинній на дату укладення договору.

Відповідно до Закону України від 06.09.2012 №5245-VI "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності" та п.1 «Положення про Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 14 січня 2015 року №15, Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр) є центральним органом виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері топографо-геодезичної і картографічної діяльності та земельних відносин, а також у сфері Державного земельного кадастру.

Відповідно до п.7 зазначеного вище Положення Держгеокадастр здійснює свої повноваження безпосередньо і через утворені в установленому порядку територіальні органи. Відповідно до п.1, п.п.13 п.4 «Положення про Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області», затвердженого наказом Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру від 03 березня 2015 року №20, Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області є територіальним органом Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру та йому підпорядковане. Головне управління відповідно до покладених на нього завдань розпоряджається землями державної власності сільськогосподарського призначення в межах, визначених Земельним кодексом України, на території Кіровоградської області.

Відповідно до п.8 договору оренди землі після закінчення строку договору орендар має переважне право поновлення його на новий строк. У цьому разі орендар повинен не пізніше ніж за 30 днів до закінчення строку дії договору повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію (а.с.5).

Вказана умова договору оренди землі узгоджується із загальною нормою ч.1 ст.777 ЦК України та ст.33 Закону України «Про оренду землі».

Суд першої інстанції зазначив, що в письмовому запереченні від 13.09.2017 року представник відповідача зазначив про те, що на лист позивача ОСОБА_2 від 06.07.2017 року про поновлення договору оренди була надана письмова відповідь, проте не вказав ні дати, ні вихідного реєстраційного номеру такого листа.

Натомість після роз'яснення судом процесуального обов'язку подання відповідачем доказів на підтвердження обставин, якими обґрунтовуються заперечення проти позову, представником відповідача було надано суду ксерокопію листа-повідомлення від 03.08.2017 року за №П-14079/0-10503/0/6-17, зі змісту якого слідує, що Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області повідомляє позивача ОСОБА_2 про свої заперечення щодо поновлення договору оренди землі, зареєстрованого 07.08.2007 року за №01, терміном дії договору оренди на 10 років з орендною платою 8% від нормативної грошової оцінки землі. При цьому дати та номера документа, відповідь на який надається, вказаний лист-повідомлення не містить (а.с.79).

Відповідно до заяви позивача по справі ОСОБА_2 від 04.03.2016 року, про яку зазначає представник відповідача в запереченні на позовну заяву, позивач, як орендар, звернувся до Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області про поновлення договору оренди землі, зареєстрованого у відділі Держкомзему у Устинівському районі Кіровоградської області 05.04.2011 року за №352580004000041 загальною площею 21,00 га (а.с.49, 67).

Листом від 24.05.2016 року за №П-3904/0-4724/0/6-16 відповідач по справі повідомив позивача про розгляд його заяви щодо поновлення вказаного вище договору оренди та прийняте рішення про заперечення у поновленні договору оренди земельної ділянки з кадастровим НОМЕР_2 (а.с.50, 68).

Листом від 14.07.2016 року за №П-10337/0-6451/0/6-16 відповідач по справі повідомив позивача про розгляд поданої ним повторної заяви щодо поновлення договору оренди, зареєстрованого 05 квітня 2011 року за №352580004000041 загальною площею 21,00 га та відсутність підстав для її задоволення (а.с.51, 73).

Суд першої інстанції дійшов висновку, що наданий представником відповідача лист-повідомлення від 03.08.2017 року може свідчити лише про його виготовлення та присвоєння документу відповідного реєстраційного номеру, тобто підтверджувати факт саме реєстрації вихідної кореспонденції, однак не може бути належним доказом того, що відповідач, як орендодавець, в місячний строк повідомив позивача про прийняте ним рішення шляхом направлення вказаного листа на адресу його місця проживання та отримання його позивачем. Належних письмових доказів на підтвердження обставини повідомлення позивача про відмову у поновленні договору оренди землі від 25.04.2007 року, представником відповідача суду надано не було,а тому наявні підстави визнання за позивачем, як орендарем, переважного права на поновлення договору оренди землі.

Колегія судів погодилась з висновком суду першої інстанції , що позов підлягає задоволенню.

Відповідно до ст.10, 11 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше, як за зверненням фізичних чи юридичних осіб в межах заявлених вимог та на підставі наданих доказів.

Відповідно до ч.1 ст.60 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених статтею 61 цього Кодексу.

З матеріалів справи вбачається, що 25 квітня 2007 року між Устинівською РДА Кіровоградської області, як орендодавцем, та позивачем по справі ОСОБА_2, як орендарем, було укладено договір оренди землі, за змістом якого орендодавець надав, а орендар прийняв у строкове, платне користування земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею 21,0 га, яка знаходиться на території Інгульської сільської ради Устинівського району Кіровоградської області (а.с.5).

Згідно п.8 договору оренди землі строк його дії становить 10 років. Після закінчення строку договору орендар має переважне право поновлення його на новий строк. У цьому разі орендар повинен не пізніше ніж за 30 днів до закінчення строку дії договору повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію (а.с.5).

Згідно п.43 договору оренди землі договір набирає чинності після підписання сторонами та його державної реєстрації (а.с.7 зворот).

Вказаний договір оренди землі зареєстрований в Устинівському районному відділі КРФ ДП «Центр ДЗК» 07 серпня 2007 року за № 01 (а.с.7 зворот).

06 липня 2017 року позивач по справі звернувся до відповідача із листом-повідомленням про поновлення договору оренди землі, зареєстрованого 07.08.2007 року в Устинівському районному відділі КРФ ДП «Центр ДЗК» за №01, надавши разом з ним: проект додаткової угоди в трьох примірниках, копію паспорта та ідентифікаційного номера, копію договору оренди землі, довідку податкової інспекції від 04.07.2017 року № 344/11 21008 та довідку Інгульської сільської ради від 05.07.2017 року №390 про належне виконання обов'язків за договором, рішення Устинівської районної ради від 24.02.2017 року №154 «Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земельної ділянки» (а.с.3-7, 12-15, 77-78).

Звернення позивача до Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області 06 липня 2017 року підтверджується даними реєстрації вхідної кореспонденції, з яких вбачається отримання відповідачем листа-повідомлення позивача разом з доданими документами саме вказаною датою та свідчить про дотримання позивачем по справі ОСОБА_2 встановленого п.8 договору оренди землі строку повідомлення відповідача про його намір продовжити дію договору, а саме: не пізніше ніж за 30 днів до закінчення строку дії договору (а.с.3,4).

Згідно листа-повідомлення Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області від 03.08.2017 року №П-14079/0-10503/0/6-17, останній зазначив про прийняте рішення щодо заперечення в поновленні договору оренди землі, зареєстрованого 07.08.2007 року за №1 земельної ділянки загальною площею 21,0 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Інгульської сільської ради Устинівського району Кіровоградської області (а.с.79).

Як вбачається із ксерокопії листа-повідомлення від 03.08.2017 року за №П-14079/0-10503/0/6-17, зі змісту якого слідує, що Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області повідомляє позивача ОСОБА_2 про свої заперечення щодо поновлення договору оренди землі, зареєстрованого 07.08.2007 року за №01, терміном дії договору оренди на 10 років з орендною платою 8% від нормативної грошової оцінки землі. При цьому дати та номера документа, відповідь на який надається, вказаний лист-повідомлення не містить .

Законом України «Про оренду землі» (стаття 33)визначаються умови укладення, зміни, припинення і поновлення договору оренди землі.

З матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_2 продовжує користуватись земельною ділянкою, належно виконував свої обов'язки до договором оренди землі від 25.04.2007 року, в тому числі щодо сплати орендної плати, податків та зборів; з дотриманням строку, передбаченого п.8 договору оренди землі від 25.04.2007 року, а саме: не пізніше ніж за 30 днів до закінчення строку його дії, маючи намір скористатися своїм переважним правом на поновлення вказаного договору на новий строк, 06.07.2017 року повідомив про це відповідача по справі, як орендодавця; до листа-повідомлення, крім інших документів, додав також проект додаткової угоди із запропонованими змінами до п.8 та п.9 договору. Зазначені обставини відповідачем не спростовані.

Натомість, Головним управлінням Держгеокадастру у Кіровоградській області не направлено належним чином ОСОБА_2 письмове повідомлення про відмову в поновленні договору оренди землі ні до закінчення строку дії договору, ні протягом місяця після закінчення строку дії договору. Тобто орендодавцем орендар не був повідомлений протягом одного місяця після закінчення договору про свою незгоду продовжувати договір на новий строк.

Будь-яких письмових доказів, на підтвердження того, що лист-повідомлення від 03.08.2017 року був надісланий ОСОБА_2 та отриманий ним, відповідачем надано не було.

Колегія суддів, приймаючи до уваги встановлені обставини, дійшла висновку, що суд першої інстанції розглянув справу в межах доводів заяви та наданих сторонами доказів.

Доводи апеляційної скарги висновків суду першої інстанції не спростовують, оскільки не підтверджуються належними доказами, суперечать фактичним обставинам справи та вимогам закону.

Підстави для скасування або зміни рішення суду першої інстанції відсутні.

Апеляційна скарга підлягає відхиленню, рішення суду першої інстанції відповідно до ч.1 ст. 308 ЦПК України залишається без змін.

Керуючись ст. ст. 303, 304, 307, 308, 313, 314, 315 ЦПК України, колегія суддів,-

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області - відхилити.

Рішення Устинівського районного суду Кіровоградської області від 26.09.2017 року - залишити без змін.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту проголошення і може бути оскаржена у касаційному порядку безпосередньо до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ протягом двадцяти днів.

Головуючий :

Судді:

Джерело: ЄДРСР 70723569
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку