open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 404/2860/17

Номер провадження 2/404/2192/17

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 листопада 2017 року Кіровський районний суд м. Кіровограда

в складі: головуючого судді - Бершадської О.В.

за участі секретаря - Муравйової С.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кропивницькому справу за позовом ОСОБА_1 до Державного підприємства “ Кіровоградський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації”, Профспілки машинобудівників та приладобудівників України Первинна профспілкова організація Державного підприємства “ Кіровоградський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації “ про витребування безпідставно набутого майна,-

ВСТАНОВИВ:

У травні 2017 року ОСОБА_1 звернувся в суд із позовом, яким після уточнення вимог просить стягнути із ДП “Кіровоградстандартметрологія” та Профспілки машинобудівників та приладобудівників України Первинна профспілкова організація Державного підприємства “ Кіровоградський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації “ безпідставно набуте майно у вигляді профспілкових внесків із заробітної плати, починаючи з 13.03.2000 року до 14.02.2014 року у повному обсязі та за період з 14.02.2014 року по 10.02.2015 року на суму 551, 29 коп .; судові витрати покласти на відповідачів у дольовому порядку ( а.с. 1-3,104 ).

Вимоги обґрунтовує тим, що з 18.09.1984 року він працював на Державному підприємстві «Кіровоградський науково-виробничий центр стандартизації , метрології та сертифікації», та згідно наказу №15/к від 14.02.2014 року його було звільнено з посади заступника начальника відділу державних випробувань засобів вимірювальної техніки та атестації вимірювальних лабораторій , за систематичне невиконання трудового договору, п.3 ст. 40 КЗпП України. Проте, на виконання рішення апеляційного суду Кіровоградської області від 18.06.2014 року наказом ДП “Кіровоградстандартметрологія” №33/к від 18.06.2014 року його було поновлено на відповідній посаді. Надалі, 10.02.2015 року наказом відповідача №1/к від 10.02.2015 року його звільнено з посади, у зв»язку зі скороченням штату працівників, п.1 ст. 40 КЗпП України . При цьому, до 14.02.2014 року та за період з 14.02.2014 року по 10.02.2015 року з нього бухгалтерією підприємства на користь Профспілки машинобудівників та приладобудівників України Первинна профспілкова організація Державного підприємства “ Кіровоградський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації “ відраховувалися профспілкові внески. Вважає, відрахування профспілкових внесків із його заробітної плати незаконними, так як ним не подавалась заява для вступу в професійну спілку Машинприлад України ППО ДП» Кіровоградстандартметрологія”, він не приймав ніякої діяльності в профспілці підприємства та не має ніяких підтверджуючих документів щодо членства у ній.

В судовому засіданні позивач заявлені вимоги підтримав, просив задовольнити, пославшись на обгрунтування викладені у позовній заяві та доповненнях до неї.

Відповідач -ДП “Кіровоградстандартметрологія”, його представник в суді заявлені вимоги не визнала , у їх задоволенні просила відмовити, так як позивач з 1985 року був членом Профспілки робітників машинобудування і приладобудування, мав профспілковий квиток та щорічно сплачував профспілкові внески. Крім того, 19.01.2001 року позивач звернувся до бухгалтерії підприємства із заявою, як член профспілки, в якій просив утримувати із його заробітної плати щомісячно профспілкові внески в розмірі 1%. Дійсно, бухгалтерією підприємства утримувалися із заробітної плати позивача профспілкові внески, проте ДП» “Кіровоградстандартметрологія” не було набувачем коштів у вигляді профспілкових внесків, і жодних коштів від позивача не отримувала.

Відповідач – Профспілка машинобудівників та приладобудівників України Первинна профспілкова організація Державного підприємства “ Кіровоградський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації “, голова профспілки в суді позовні вимоги не визнала, пояснила, що первинна профспілкова організація ДП “Кіровоградстандартметрологія “є організаційною ланкою професійної спілки машинобудівників та приладобудівників, що підтверджується Свідоцтвом №11-о, виданим на підставі Постанови президії ЦРП №П-18-1 від 15.12.1999 року. Первинна профспілкова організація Державного підприємства “ Кіровоградський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації “ набула статусу юридичної особи 13.03.2000 року. Позивач, з 1985 року був членом Профспілки робітників машинобудування і приладобудування, а потім став членом Профспілки машинобудівників та приладобудівників України. Йому було відомо, що із його заробітної плати утримуються профспілкові внески, так як 19.01.2001 року він особисто звертався до бухгалтерії підприємства із заявою, як член профспілки , в якій просив утримувати щомісячно профспілкові внески із його заробітної плати в розмірі 1%. Крім того, позивач, як член профспілки неодноразово отримував матеріальну допомогу із коштів профспілки .

Заслухавши пояснення позивача, представників відповідачів , вивчивши матеріали справи, суд приходить до висновку , про відмову у задоволенні вимог, з наступного.

Судом встановлено, що з 18 вересня 1984 року ОСОБА_1 на підставі наказу №23/к було прийнято до ДП »Кіровоградстандартметрологія» на посаду інженера відділу держнагляду за стандартами по переводу з КТБ Кіровоградського облместпрома( а.с. 23).

Згідно наказу №8/к від 14 вересня 2011 року позивача було переведено на посаду заступника начальника відділу державних випробувань засобів вимірювальної техніки та атестації вимірювальних лабораторій .

Наказом №15/к від 14 лютого 2014 року позивача було звільнено із роботи з посади заступника начальника відділу державних випробувань засобів вимірювальної техніки та атестації вимірювальних лабораторій, в зв»язку із систематичним невиконанням обов»язків без поважних причин покладених на працівників трудовим договором за п.3 ч.1 ст.40 КЗпП України ( а.с. 24).

Рішенням колегії суддів судової палати у цивільних справах Апеляційного суду Кіровоградської області від 18 червня 2014 року , ОСОБА_1 поновлено на посаді заступника начальника відділу державних випробувань засобів вимірювальної техніки та атестації вимірювальних лабораторій Державного підприємства “ Кіровоградський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації “, з 14 лютого 2014 року. Про що, на виконання зазначеного рішення суду , директором підприємства було видано наказ №33/к від 18.06.2014 року ( а.с. 25).

10 лютого 2015 року згідно наказу №1/к ОСОБА_1 звільнено з роботи з посади заступника начальника відділу державних випробувань засобів вимірювальної техніки та атестації вимірювальних лабораторій Державного підприємства “ Кіровоградський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації “, у зв»язку із скороченням штату працівників, на підставі п.1 ст. 40 КЗпП України ( а.с.26).

Згідно довідки про обсяг відрахувань профспілкових внесків із заробітної плати ОСОБА_1 за №809 від 24.11.2017 року , за період з березня 2000 року до 14.02.2014 року утримано 4582,73 грн., а за період з 14.02.2014 року по 10.02.2015 року - 251,92 грн. ( а.с. 100-101).

При цьому, з»ясовано, що з 1985 року позивач був членом Профспілки робітників машинобудування і приладобудування України , мав профспілковий квиток та щорічно сплачував профспілкові внески ( а.с. 27).

Разом з цим, первинна профспілкова організація ДП “Кіровоградстандартметрологія “ є організаційною ланкою професійної спілки машинобудівників та приладобудівників, що підтверджується Свідоцтвом №11-о, виданим на підставі Постанови президії ЦРП №П-18-1 від 15.12.1999 року. Первинна профспілкова організація Державного підприємства “ Кіровоградський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації “ набула статусу юридичної особи 13.03.2000 року, що підтверджується Свідоцтвом про державну реєстрацію юридичної особи ОСОБА_1 А00 №749623 та Випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців ОСОБА_1 ААВ №135802 ( а.с.33-35) .

За змістом ст.7 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» від 15.09.1999 року № 1045-XIV членами профспілок можуть бути особи, які працюють на підприємстві, в установі або організації незалежно від форм власності і видів господарювання, у фізичної особи, яка використовує найману працю, особи, які забезпечують себе роботою самостійно, особи, які навчаються в навчальному закладі. Громадяни України вільно обирають профспілку, до якої вони бажають вступити. Підставою для вступу до профспілки є заява громадянина (працівника), подана в первинну організацію профспілки. При створенні профспілки прийом до неї здійснюється установчими зборами.

У відповідності до ст.127 КЗпП України, ст.26 Закону України «Про оплату праці» відрахування із заробітної плати можуть провадитись тільки у випадках, передбачених законом.

За змістом ст.249 КЗпП України за наявності письмових заяв працівників, які є членами професійної спілки, власник або уповноважений ним орган щомісяця безоплатно утримує із заробітної плати та перераховує на рахунок профспілкової спілки членські профспілкові внески працівників відповідно до укладеного колективного договору чи окремої угоди в строки, визначені цим договором чи угодою.

Відповідно до ст. 42 Закону України “Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності” роботодавець за письмовими заявами працівників, які є членами профспілки, зобов’язаний щомісяця і безоплатно утримувати із заробітної плати та перераховувати на рахунок профспілки відповідно до укладеного колективного договору чи окремої угоди в терміни, визначені цим договором. Роботодавець не має права затримувати перерахування таких коштів.

Відповідно до Рекомендацій щодо порядку сплати та обліку членських профспілкових внесків, затверджених постановою Президії Федерації професійних спілок України № П-6-15 21.09.2006 р., безготівкова сплата щомісячних членських профспілкових внесків проводиться за письмовою заявою члена профспілки роботодавцю про їхнє утримання із заробітної плати в розмірах, визначених статутом профспілки, впродовж усього періоду роботи на підприємстві, в установі, організації. Ця заява зберігається в бухгалтерії роботодавця (копія заяви - в профкомі) впродовж усього періоду перебування працівника на обліку в первинній профспілковій організації цього підприємства та впродовж трьох років після вибуття з неї. Внески утримуються під час нарахування заробітної плати за місяць.

Відповідно до ст.ст.10,11,60 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Як свідчать матеріали справи ( а.с.28, 37 ), 19 січня 2001 року ОСОБА_1 , як член профспілки, на ім»я головного бухгалтера підприємства подав заяву , згідно якої просив утримувати із його заробітної плати щомісячно профспілкові внески в розмірі 1% .

Згідно видаткових касових ордерів ( а.с.38, 39, 41, 44) ОСОБА_1, як член профспілки , отримував матеріальну допомогу з коштів профспілки.

Як свідчать матеріали справи, позивач був звільнений з посади 14.02.2014 року.

Відповідно до ч.3 ст.61 ЦПК України обставини, встановлені судовим рішенням у цивільній, господарській або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини.

Як встановлено рішенням колегії суддів судової палати у цивільних справах Апеляційного суду Кіровоградської області від 18 червня 2014 року, рішенням профспілкового комітету , протокол №54 від 14.02.2014 року , надано згоду на звільнення ОСОБА_1 за п.3 ст. 40 КЗпП України , тобто за систематичне невиконання без поважних причин .

Крім того, директор підприємства також звертався до голови профспілкового комітету Солом»янчук Т.П. із поданням , в порядку статей 40,42, 43 КЗпП України, при звільненні позивача 10.02.2015 року , згідно скорочення штату відповідно до п.1 ст. 40 КЗпП України , для надання згоди на звільнення ( а.с. 89-90).

Заперечуючи позовну вимогу про стягнення утриманих профспілкових членських внесків, відповідач повідомив, що строки зберігання документів, а саме заяв про прийом у члени громадських організацій, журналів карток обліку, тошо, закінчились, тому надати документи не має можливості.

Відповідно до Переліку типових документів, що утворюються в діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування, інших підприємств, установ та організацій, із зазначенням строків зберігання документів : заяви про прийняття в члени громадських організацій зберігаються -3 роки (ст. 1323).

Згідно ст.57 ЦПК України доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Ці дані встановлюються на підставі пояснень сторін, третіх осіб, їхніх представників, допитаних як свідків, показань свідків, письмових доказів, речових доказів, зокрема звуко- і відеозаписів, висновків експертів.

Оскільки, строки зберігання документів, які мають значення для вирішення спору щодо незаконного утримання профспілкових внесків, закінчились, такі документи як повідомив відповідач, відсутні, суд приймає до уваги вищенаведені письмові докази, які узгоджуються між собою та не спростовані в установленому законом порядку позивачем.

Таким чином, суд прийшов до висновку про недоведеність вимог позивача щодо незаконності утримання профспілкових членських внесків та відсутність підстав для стягнення з відповідачів, безпідставно набуте майно у вигляді профспілкових внесків із заробітної плати, починаючи з 13.03.2000 року до 14.02.2014 року у повному обсязі та за період з 14.02.2014 року по 10.02.2015 року на суму 551,29 коп.

В порядку ст. 88 ЦПК України, судові витрати компенсувати за рахунок держави.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст. ст. 3,10,11,60,61, 88, 214-215, 218 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

У задоволенні вимог ОСОБА_1 про стягнення з ДП “Кіровоградстандартметрологія” та Профспілки машинобудівників та приладобудівників України Первинна профспілкова організація Державного підприємства “ Кіровоградський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації “ безпідставно набуте майно у вигляді профспілкових внесків із заробітної плати, починаючи з 13.03.2000 року до 14.02.2014 року у повному обсязі та за період з 14.02.2014 року по 10.02.2015 року на суму 551,29 коп .- відмовити.

Судові витрати компенсувати за рахунок держави.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення, до апеляційного суду Кіровоградської області, через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення .

Суддя Кіровського О. В. Бершадська

районного суду

м.Кіровограда

Джерело: ЄДРСР 70722677
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку